По обвинение на  Окръжна прокуратура – Ловеч осъдиха  мъж, давал неправомерно кредити

24 Януари 2019 г.

По обвинение на  Окръжна прокуратура – Ловеч осъдиха  мъж, давал неправомерно кредити

          След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Ловеч и постигнато споразумение, мъж, давал неправомерно кредити е осъден на една година лишаване от свобода при първоначален общ режим

          Ф.В. се призна за виновен по повдигнатото обвинение за това, че в периода от неустановени дати през 2002 г. до 2016 г., в гр. Луковит, като физическо лице, без съответно разрешение от БНБ по Закона за банките и по Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки - предоставяне на кредити, за които се изисква такова разрешение, като предоставял парични кредити в лева на различни физически лица, срещу задължението на същите да му върнат  получената в заем сума, ведно с определена от него лихва. За периода обвиняемият е предоставил кредите на общо двадесет човека, като предоставил суми в общ размер от 19 830 лева, за които е получил лихва в общ размер от 18 319,40 лева, като от дейността са получени значителни неправомерни доходи - в размер на 18 319,40 лева – престъпление по чл.252 от НК.

         От дълги години обвиняемият бил известен на хората, че давал различни суми пари в заем срещу определена лихва, която традиционно била 20 % месечно. Търсели го предимно хора, които периодично изпадали в затруднение и се нуждаели временно от парични средства. Уговорките ставали по телефона или в лични срещи, когато били предавани и парите. Дейността на обвиняемия обхващала продължителен период от време, като от доказателствата, събрани на досъдебното производство са установени 20 случая на предоставяне на пари срещу лихва.

          Определението, с което е одобрено споразумението има сила на влязла в сила присъда.