Районна прокуратурата – Троян предаде на съд мъж за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие

8 Януари 2019 г.

Районна прокуратурата – Троян предаде на съд мъж за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие

 Районна прокуратурата – Троян внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие.

Обвинението срещу П.М. е за това, че около 16.15 часа на 21.10.2018 г., в гр. Троян, обл. Ловешка, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие по Закона за защита от домашното насилие, издадена въз основа на решение на Районен съд – Троян по гражданско дело, в частта относно постановената забрана за приближаване на М. М. и жилището на разстояние не по-малко от 30  метра, за срок от 18 месеца, като приближил М.М. и жилището и на разстояние по–малко от 30метра - престъпление по чл. 296 от НК.

 

Обвиняемият бил безработен, осъждан и системно злоупотребявал с алкохол. Връщал се в нетрезво състояние, инициирал скандали на съпругата и сина си, заплашвал ги с физическа саморазправа, наранил с отвертка сина си в ръката, изнасял вещи от жилището и ги продавал, за да си купи алкохол. През последните години положението в семейството станало нетърпимо, поради което жената депозирала в РС – Троян молба по Закона за защита от домашното насилие и молба за прекратяване на брака й с обвиняемия. С влязло в сила на 27.07.2018 г. Решение  на РС – Троян, по отношение на жената била издадена Заповед за защита от домашно насилие, с която обвиняемият бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие, бил отстранен от съвместно обитаваното жилище, било му забранено да приближава свидетелката, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на разстояние не по-малко от 30 метра, за срок от 18 месеца.

 Въпреки издадената заповед, обвиняемият демонстративно не се съобразявал с това, приближавал до пострадалата на улицата в нетрезво състояние, отправял и обидни реплики, спял на пейката пред жилищния блок, в който живеела, за което тя подавала сигнали до РУ МВР – Троян. Около 16.00 часа на 21.10.2018 г. обвиняемият отново отишъл до входната врата на жилищния блок, в който живеела жената, започнал да звъни на звънеца, да крещи, да иска да му отвори, да излезе, за да говорели, поради което се наложило пострадалата отново да потърси съдействие от РУ МВР - Троян.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.