По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кърджали е осъдена жена за неправомерно получено финансово подпомагане от европейски фондове

27 Септември 2023 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Кърджали е осъдена Н.А., на 46 г., за това, че в периода от 13.11.2015 г. до 26.03.2018 г. в гр. Кърджали при условията на продължавано престъпление, като ползвател по договор за отпускане на финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, и като земеделски стопанин, представила пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“-гр. Кърджали неверни сведения в документи. Те отразявали неверни обстоятелства, а целта била да получи средства от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, принадлежащи на Европейския съюз, както и средства, принадлежащи на българската държава, с които се съфинансира Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Получените средства са в общ размер на 31 638 лв.

Престъплението е квалифицирано по чл. 248а, ал. 5 във вр с ал. 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд-Кърджали наложи на Н.А. наказание от по 1 година и 8 месеца лишаване от свобода, като отложи изпълнението му с изпитателен срок от 3 години и 6 месеца. Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.