Специализираният наказателен съд остави в ареста осемте обвинени за телефонни измами от групата във Ветово

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност осем лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами, шестима от които жители на град Ветово.

Те бяха задържани на 9 октомври 2019 г. при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДНП и Областните дирекции на МВР в Русе, Сливен и София на територията на Ветово, Нова Загора, Сливен и с. Нови хан. При претърсванията на 13 недвижими имота и 12 автомобила, както при извършените лични обиски, са намерени и иззети над

50 мобилни телефона, 30 симкарти, в т.ч. румънски, пластики за симкарти, таблети, флашки, разписки за парични преводи, 5 газови питолета с боеприпаси, пари и ценности. В таванско помещение на един от участниците е открита 400-грамова тротилова пресовка и флакон от дезодорант, пълен с тротил. 7000 лв., увити в чорап, са намерени в дома на бабата на друг участник в групата. Иззети са 8 автомобила - повечето от които луксозни, макар, участниците в групата да са без трудов и осигурителен стаж, както и средно образование. Повечето са криминално проявени и осъждани за телефонни измами.

Според събраните доказателства групата е действала поне от декември 2018 г. до август 2019 г. За това време е натрупала около 300 000 лв. от 6 телефонни измами – по 3 в София и в Стара Загора. Всеки от участниците е изпълнявал строго определени функции – като „въртач“ (който въвежда жертвите в заблуждение), муле или контрольор на мулетата. Телефонните обаждания ставали предимно от Румъния. Там мулета изнасяли и придобитите чрез измами пари и ценности от жертвите - възрастни хора. Най-често те били мамени от участниците, че давайки „временно“ спестяванията си, помагат на полицията да залови извършители на измами.

Доказателствата сочат, че към момента групата е рекордьор в „класацията“ за най-голяма измма – 130 000 лв. от възрастен мъж в София. За временното съхранение на парите от измамите (преди да бъдат изнесени от мулета в

Румъния) бил използван домът на бабата на един от участниците.

Доказано е също, че участник в групата е бил съсед и в приятелски отношения с обвиняем за жестокото убийство на семейство край софийското село Негован. Двамата дори пътували заедно до Румъния, за да пренесат пари от измами.

На участниците в групата са назначени данъчни ревизии в качеството им на физически лица, както и проверки на ДНСК за законността на луксозно обзаведените им къщи.

На 11 октомври 2019 г. Спациализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Съдът прецени, че срещу тях са събрани достатъчно доказателства, за да се предположи, че са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че могат да се укрият или да окажат натиск на свидетели.