Трима обвиняеми за телефонни измами са задържани в ареста от РП-Шумен за срок до 72 часа

Районна прокуратура - Шумен е привлякла като обвиняеми трима шуменци за участие в схема за телефонни измами. С постановление на наблюдаващия делото прокурор те са задържани в ареста за срок до 72 часа, с цел довеждането им в съда.

Пл.Д., Т.Й. и Яр.Я. са действали активно в схемата за телефонни измами. Обвинени са в извършване на престъпление по член 209, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 4 от НК, като помагачи.

По телефона пострадалите граждани са били въвеждани в заблуждение, че ще помагат на полицията да залови опасни престъпници. След обаждането на мнимите полицаи следвало второ позвъняване, в което измамените били заплашвани с физическа разправа.

Прокуратурата разполага с доказателства, че Т.Й. е на по-високо ниво в схемата с телефонни измами. 

Районна прокуратура-Шумен е обединила две досъдебни производства в едно за извършени две измами. При първата – на 5 септември тази година, измамниците са успели да вземат 11 200 лева, а при втората – на 27 септември – 5 200 лева и златни накити. При едната измама обвиняемият Яр.Я.  е изпратил малолетния си син да вземе оставената торба с пари. Само Пл.Д. е осъждан за управление на МПС без свидетелство. Другите двама са с чисто съдебно минало.

Днес Районна прокуратура-Шумен ще внесе искане в Шуменски районен съд за определяне мерките за неотклонение на тримата обвиняеми. Обвинението ще настоява за вземане на най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.