След уважен протест на Окръжна прокуратура - Шумен срещу оправдателна присъда на Шуменския окръжен съд земеделска производителка получи осъдителна присъда и 2000 лева глоба от Апелативен съд гр. Варна

След протест на Окръжна прокуратура гр.Шумен срещу оправдателната присъда на подсъдимата П. А. състав на Апелативния съд във Варна я признава за виновна, като отменя оправдателната част в съдебния акт на Шуменския окръжен съд. Въззивната инстанция налага наказание на 37-годишната подсъдима лишаване от свобода за срок 1 година, чието изтърпяване отлага с изпитателен срок 3 години. Наложена е и глоба от 2000 лева.

П. А.  е била предадена на съд за получаване на финансово подпомагане като земеделски производител от  фондове на Европейския съюз чрез подаване на неверни сведения за обработваната от фирмата ѝ земеделска земя. В кампанията за получаване на средства за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през 2013 г. подсъдимата декларирала няколко парцела в шуменското село Велино, като завишавала площта им с цел получаването на по-големи субсидии.

Извършената автоматизирана кръстосана проверка установила площи, декларирани от повече от един земеделски стопанин и други, които не отговаряли на критериите за подпомагане в размер на почти 50 хектара. С това тя извършила престъпление по член 248а, ал. 3, във връзка с ал. 2 от НК и била предадена на съд от Окръжна прокуратура гр. Шумен, но на първа съдебна инстанция Шуменският окръжен съд я оправдал.Последвал протест от страна на Окръжна прокуратура - Шумен срещу оправдателната присъда. Протестът бил поддържан и от представителя на Апелативна прокуратура гр.Варна.

Присъдата на Апелативния съд във Варна, с който подсъдимата П. А. е  призната за виновна, подлежи на касационна проверка пред Върховния касационен съд. 

 


виж още ...