Шуменският окръжен съд взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо непълнолетен, обвинен в умишлено убийство

Уважено е било искането на Окръжна прокуратура - Шумен да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо непълнолетния И.И.,  привлечен като обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство по член 115, във връзка с член 63, ал. 2, т. 1 от НК. Най-тежката мярка за процесуална принуда бе наложена по изключение на 17-годишния обвиняем, като съдът мотивира определението си с високата степен на обществена опасност  и с факта, че срещу И.И. се води разследване и по друго досъдебно производство за причиняване на телесна повреда.

На 8 юни срещу 9 юни 2018 г. 17-годишният обвиняем заедно с пострадалата Е.Р. и други свидетели по делото се събрали в дома на мъж от село Лятно. Почерпили се с алкохол, след което домакинът изгонил пострадалата. Жената отишла до селския магазин, после се върнала отново в къщата. Появата ѝ била забелязана от обвиняемия. Той излязъл на улицата и ѝ нанесъл побой с ритници и юмруци, като я повалил на земята. Е.Р. била настанена в болница, но на 26 юни починала вследствие на жестокия побой. След деянието 17-годишният И.И. и майка му се преместили да живеят в Силистренско.

Определението на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативeн съд гр. Варна.