Пробация за срок от 1 година за подсъдима за подкуп по бързо производство на Окръжна прокуратура - Шумен

Днес 58-годишната А.М., предадена на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура гр.Шумен по бързо производство за даден подкуп на полицейски служители, за да не извършат действия по служба, бе осъдена от състав на Шуменския окръжен съд.

За престъплението по член 304а, ал. 1 от НК съдът осъди А.М. на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година и задължителни периодични срещи с пробационен служител два пъти седмично, също за срок от една година. Отнет е и предметът на престъплението – 20-левовата банкнота. Съдът прие, че са налице смекчаващи вината обстоятелства - подсъдимата е с чисто съдебно минало.

На 23 октомври тази година А.М. и нейни близки пътували по пътя Силистра – Шумен. Водач на автомобила, който бил със служебно прекратена регистрация през август, бил неправоспособен водач. В близост до зърнобаза „Сливак“ пътуващите в автомобила забелязали полицейски служители. Водачът бил притеснен, тъй като освен, че не притежавал правоспособност за управление на автомобил, не носел и документи за самоличност. Спрял на пътя на около 400 метра от полицейския автомобил и направил обратен завой, за да избегне проверката. След кратко преследване колата била спряна. За да бъде избегната санкция за близкия на подсъдимата А. М. пуснала 20-левовата банкнота в полицейския автомобил.

На неправоспособния водач били съставени три акта за административни нарушения, а на един от пътниците в колата била наложена глоба с фиш, тъй като пътувал без предпазен колан.


виж още ...