Предадените на съд за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България братя Юзеирови получиха осъдителни присъди, глоби и обществено порицание

Р.Й. и А.Й., по-известни като братя Юзеирови, бяха признати от състав на Шуменския районен съд за виновни и получиха осъдителни присъди, обществено порицание и глоба за проповядване на национална и етническа омраза към българската нация, българския етнос и омраза на религиозна основа. Присъдите им бяха прочетени в тяхно отсъствие, тъй като процесът срещу тях се гледа при условията на задочното производство.

Двамата братя са предадени на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура гр.Шумен по две обвинения, извършени в съучастие и като съизвършители. Делото е  на специален отчет в прокуратурата.

На 2 април 2010 год. в хотел „Шумен“ в град Шумен двамата братя  проповядвали национална и етническа омраза към българския народ чрез слово и носенето на фесове при учредяването на политическа партия с абревиатурата ОТОМАН, като използвали турски военен марш и песента „Джелем, джелем“.  Р.Й. и А.Й. направили заявление за преименуването на град Търговище като Ески Джумая. Заявили също, че градът бил повече от 500 години турски град.

По време на учредяването на партията си Р.Й. носел фес. Използвали символа полумесец в знамето на партията си и изпълнили мюсюлманска молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полковник Каварналиев, като проповядвали омраза на религиозна основа, това се е случило в деня на Разпети петък, най-тъжния ден за православното християнство.

С присъдата Шуменския районен съд е определил на 52-годишният Р. Й. общо наказание за две престъпления  - 4 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване съдът отлага с 3-годишен изпитателен срок, „обществено порицание“ и „глоба“ в размер на 2500 лева.

А.Й. е признат за виновен за същите деяния – по член 162, ал. 1 и по член 164, ал. 1 от НК, като му е определено наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, „обществено порицание“ и „глоба“ в размер на 2500 лева. При определяне на наказанията на двамата подсъдими съдът приема, че не са налице смекчаващи обстоятелства при извършване на деянията им.

Представителят на Районна прокуратура-Шумен в обвинителната си реч е настоял за наказания по 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за подсъдимите братя.

По делото са били разпитани общо 51 свидетели. Впоследствие са били заличени 12, показания пред съда са дали общо 39 души. В съдебната зала са изслушани и 11 вещи лица.

В тежест на братя Юзеирови, които са с постоянен адрес в търговищкото село Славяново, но живеят от години в Белгия, са присъдени и направените съдебни разноски за над 2000 лева.

Присъдата на Шуменския районен съд подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд в законния срок.