По искане на Районна прокуратура - Шумен съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвиняеми за телефонни измами

Състав на Шуменския районен съд уважи исканията на Районна прокуратура гр.Шумен и определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвиняеми за телефонни измами.  Пл.Д., Т.Й. и Яр.Я. ще останат в ареста. До момента те бяха задържани с постановление на Районна прокуратура-Шумен за срок до 72 часа, след като бяха привлечени в качеството на обвиняеми за продължавано престъпление по член 209, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 4 от НК. Деянието се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Тримата мъже действали като помагачи.

Пострадалите граждани са били въвеждани в заблуждение, че ще помагат на полицията да залови опасни престъпници. След това по телефоните на пострадалите се обаждали други, които ги заплашвали с физическа разправа. По тази схема през септември са били измамени двама шуменци, които дали съответно 11 200 лева и 5200 лева заедно със златни накити.

Съдът сподели изводите на прокуратурата, че и за тримата в схемата може да се направи обосновано предположение, че са участници в нея, както и че ако са на свобода, могат да се укрият и да извършат престъпление. Прокуратурата разполага с доказателства, че Т.Й. е на по-високо ниво в схемата с телефонни измами. 

Определенията на Шуменския районен съд, с които са взети най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража, на Пл. Д., Т.Й. и Яр. Я.,  подлежат на обжалване пред Окръжен съд гр.Шумен.