Осъдителна присъда и уважен граждански иск от 2 млн. лева за търговец на земеделска продукция по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен

Управителят на търговско дружество „Синка“ ЕООД А.Х., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен, е осъден на три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

След продължили през вчерашния ден пледоарии, днес Шуменският окръжен съд произнесе присъда, като призна подсъдимия за виновен по всички обвинения за данъчни престъпления в особено големи размери. Със съдебния акт е уважен  и гражданският иск, предявен от ТД на НАП, като подсъдимият е осъден да изплати обезщетение на държавата в размер на 2 милиона лева.

В качеството си на управител и представляващ едноличното търговско дружество А.Х. избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 2,067 млн. лева. Данъчното престъпление е извършено в периода от юли 2008 до март 2010 г. Тогава подсъдимият развивал стопанска дейност, свързана с търговия със земеделска продукция.  След извършване на данъчното престъпление той прехвърлил фирмата си на непознато лице.

Делото срещу А.Х. съдържа над седемдесет тома материали, множество съдебно-икономически експертизи, документация  и  разпити на свидетели.

За разглеждане в съдебна фаза наказателното производство е стартирало през 2014 г. Тогава подсъдимият е бил оправдан от Шуменския окръжен съд. Недоволна от оправдателната присъда Окръжна прокуратура гр.Шумен е протестирала пред Апелативен съд гр.Варна. Въззивната инстанция връща делото на  прокуратурата, която го внася в Шуменския окръжен съд повторно с обвинителен акт.

Присъдата на А.Х. може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд гр.Варна.


виж още ...