Окръжна прокуратура - Шумен протестира условната присъда на частен съдебен изпълнител с искане за налагане на ефективно наказание 5 години лишаване от свобода при общ режим

Окръжна прокуратура гр.Шумен поиска с протест изменение на условната присъда, постановена от Шуменския окръжен съд на частния съдебен изпълнител А.Т. и налагането на ефективно наказание  за срок от 5 години лишаване от свобода при общ режим, като за същия период той да бъде лишен от правото да заема длъжност и да упражнява професията си. Делото е на специален отчет в Апелативна прокуратура гр.Варна.

Прокуратурата настоява А.Т. да бъде признат за виновен по първоначално внесеното обвинение по член 203, ал. 1 и 2 от НК – за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и до пълния размер на присвояването и всички случаи, посочени в обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Шумен.  

В обвинителния акт се  сочи, че за времето от 22 май 2007 до 14 януари 2016 г. в условията на продължавано престъпление в качеството на длъжностно лице А. Т. е присвоил чужди средства, като ги е похарчил за лични нужди – пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски, в размер на 321 109 лева. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител, като парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.

Състав на Шуменския окръжен съд призна за виновен А.Т. за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ, но го оправда по обвинението за особено тежък случай. Той бе признат за виновен и за укрити данъци в особено големи размери.

Прокуратурата смята, че наложеното му общо наказание по трите обвинения, по които е бил предаден на съд,  за срок от  2 години и 10 месеца лишаване от свобода, отложено за изтърпяване с 5-годишен срок, не съответства на степента на обществена опасност на деянието и дееца, нито постига целта осъденият да се поправи и превъзпита, както и да въздейства предупредително върху него и  възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото. Окръжна прокуратурата - Шумен настоява в протеста си лишаването от право да упражнява професията „Частен съдебен изпълнител“ да е за 5 години.

Предстои по протеста на прокуратурата да се произнесе Апелативен съд гр.Варна.