Окръжна прокуратура - Шумен привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа инспектора от Агенцията по безопасност на храните за откритите в дома му 80 кг. марихуана

За срок до 72 часа Окръжна прокуратура - Шумен задържа инспектора от Агенцията за безопасност на храните Кр. К., след като го привлече като обвиняем за държане с цел разпространение и за отглеждане на марихуана -  престъпления по член 354а, ал. 1 и по 354в, ал. 1 от НК. Днес е внесено искане в Шуменския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Кр.К., който е ветеринарен лекар.

Досъдебното производство е поето от Окръжна прокуратура - Шумен по компетентност, след като в частен дом в кв. „Дивдядово“ са били открити 80 кг. стебла и листа марихуана в процес на сушене, както и количество суха маса канабис.

Инспекторът от Агенцията по безопасност на храните, чиято собственост е къщата в кв.„Дивдядово“, бил спрян за проверка на входа на квартала от полицейски служители от ОД на МВР в Шумен по сигнал. Тестван с техническо средство, показанията отчели, че мъжът управлява МПС след употреба на наркотични вещества. За това престъпление се води отделно досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура - Шумен.

32-годишният мъж заедно с полицейските служители отишли в дома, от който се носел неприятен мирис на марихуана. Със следово куче е открита и плантация с марихуана, която Кр. К. засадил и отглеждал в гориста местност край преславско село. Технологията за отглеждане на конопа според разпита на задържания била заимствана от сайт. Иззети са 15 растения марихуана, които впечатлили разследващите с размера си – около 4 метра. 

Предстои днес Шуменският окръжен съд да насрочи съдебното заседание за определяне мярката за неотклонение на обвиняемия.