Окръжна прокуратура - Шумен предаде на съд мъж за придобиване и държане с цел разпространение на чай за пушене при условията на опасен рецидив

На съд с обвинителен акт Окръжна прокуратура - Шумен предаде 27-годишният Кл.М., който без надлежно разрешително придобил и държал с цел разпространение чай за пушене, при условията на опасен рецидив. Подсъдимият ще отговаря за извършено престъпление по член 354а, ал. 2, т. 4, във връзка с ал. 1 от НК, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Кл.М. наел квартира в гр.Шумен, в която придобивал и държал наркотични вещества. Използвал социалните мрежи, за да „рекламира“ престъпната си дейност. Квартирата станала сборище на наркозависими,     които идвали и се поръчвали необходимата доза, която Кл.М. измервал на електронна везна, плащали и си отивали. За това свидетелствал ученик от шуменска гимназия, който често оставал при подсъдимия с преспиване. Чаят за пушене съдържал амфетамини, ацетон от лакочистител. Свидетели по делото разкрили, че след употребата му се чувствали неадекватни.

За краткия престой в наетата квартира, собственикът на имота забелязал, че при 27-годишният наемател постоянно идват много и различни хора. На 12 март тази година хазаинът усетил, че от квартирата се носи силна миризма, но не от тютюнев дим, и заявил на Кл.М. да я освободи. На 13 март в момент, в който изнасял багажа си, дошли полицейски служители. В чантата на Кл.М. били намерени чай за пушене, шишенца лакочистител и няколко грама прахообразна съставка, която се ползвала за направата на наркотичния чай. Иззети били над 20 грама зелена тревиста маса, 0,55 грама амфетамин и електронна везна. При претърсването на освободената квартира били намерени и иззети шишенца от лакочистител и др. вещи.

Предстои делото срещу 27-годишния Кл. М. да бъде насрочено за разглеждане от Шуменския окръжен съд.


виж още ...