Окръжна прокуратура - Шумен иска ефективна присъда за подсъдимия, причинил смърт в пътно-транспортно произшествие след употреба на алкохол

Окръжна прокуратура - Шумен  поиска ефективна присъда за подсъдимия Т.Б., който причини смъртта на кмета на село Кочово К.И. в пътно-транспортно произшествие след употреба на алкохол. Протест срещу условната присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок на Шуменския окръжен съд е подаден от ОП-Шумен до Апелативен съд гр.Варна. Със съдебния акт Т. Б. е лишен и от право да управлява МПС за срок от 5 години. Гражданските искове на близките на пострадалия съдът уважил напълно.

С протеста ОП-Шумен атакува приложението на член 66, ал. 1 от НК, а именно условното осъждане, като го намира за незаконосъобразно, и смята, че приложението му по никакъв начин не въздейства възпитателно и предупредително върху членовете на обществото, както и върху самия осъден.

Т.Б. е шофирал след употреба на алкохол, като установената концентрация в кръвта на осъдения е била 1,38 промила – много над допустимата. Осъденият е нарушил и множество разпоредби на Закона за движение по пътищата. С това ОП-Шумен аргументира и високата степен на обществена опасност на престъплението по чл.343, ал. 3, буква „б“ от НК.

 19-годишният Т.Б. причинил смъртта на кмета на село Кочово на 3.11.2017г. управлявайки автомобила си с висока скорост  - 93 км в час, и след употреба на алкохол. Младият водач притежавал свидетелство на правоуправление едва от април 2017 г. Пътувал към шуменско село, където живеел, след почерпка с приятели. На път I-7 Силистра – Шумен – Ямбол навлязъл последователно в двете ленти за насрещно движение и блъснал челно идващия насреща друг автомобил, чийто водач К. И. починал на място. При челния удар е пострадал и самият осъден.