ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ШУМЕН ПРЕДАДЕ НА СЪД ИЗВЪРШИТЕЛЯ НА ЧЕТВОРНОТО УБИЙСТВО В КАСПИЧАН

На съд с обвинителен акт Окръжна прокуратура – Шумен предаде 64 – годишния П.П, който на 24.09.2018г. в гр. Каспичан, умишлено умъртвил повече от едно – четири лица: С. П., В. П., Г. В. и Г. В., по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост, като убийствата са извършени предумишлено.

               През 1989г. в гр. Смолян, обвиняемият П.П, при конфликт, наранил човек с нож в областта на корема, поради което бил осъден на наказание „лишаване от свобода“, чието изтърпяване било отложено. Към момента на извършване на деянието в гр. Каспичан, бил реабилитиран по право.

             През 2015г. обв. П.П. се пенсионирал и се върнал да живее в двуфамилната къща в гр. Каспичан, където живеели възрастният му баща, а в другия вход - и пострадалите Г.В. и Г.В, с които бил в роднински връзки /чичо и стринка/. Между П. и В. възниквали конфликти, налагала се и намеса на полицията. Причина за пререканията било това, че В. често гонели П. от къщата, тъй като смятали, че не трябва да живее там. През есента на 2018г., пред свидетели, обвиняемият отправял закани по адрес на родствениците си.

 

                  На 24.09.2018г. на улицата пред къщата, между обв.П., който се намирал в лека към средна степен на алкохолно опияняване и постр.Г. В., възникнал конфликт. Обвиняемият се прибрал в дома си, сложил малка брадвичка в непрозрачна торбичка и се отправил към дома на чичо си, където влязъл през назаключената входна врата. Намерил чичо си и стринка си в стая на първия етаж и ги попитал, кога ще спрат да го гонят от къщата. Постр. В. му отговорила, че няма да спрат нито те, нито децата им след тях. Тогава обв. П. извадил брадвичката и нанесъл на постр. В. смъртоносни удари. Веднага след това нападнал и по същия механизъм умъртвил чичо си -  постр.В. След извършване на деянието, извършителят се запътил да излиза от къщата, но в коридора срещнал децата на току-що умъртвените му чичо и стринка – С. и В., върху които се нахвърлил с брадвичката и ги умъртвил по същия начин, както родителите им.

               Обв. П. счупил телефоните на умъртвените от него пострадали, измил ръцете си и напуснал къщата, заключвайки след себе си входната врата. Прибрал се и се заключил в дома си, който се намирал на втория етаж на същата къща, но с друг вход, където бил намерен на следващия ден от органите на полицията.

              В хода на разследването са извършени множество процесуално – следствени действия, между които огледи, разпити, съдебно-медицински експертизи, психолого – психиатрична експертиза.

             Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.