Една година лишаване от свобода за директорка на гимназия във Велики Преслав, призната за виновна за длъжностно присвояване

Състав на Шуменския окръжен съд потвърди ефективната присъда от 1 година лишаване от свобода за 53-годишната директорка на Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав Вл.Н., произнесена от Районния съд в града. Тя е лишена и от право да заема длъжността директор в системата на българското образование. 

Вл.Н. е била предадена на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура гр.Велики Преслав за длъжностно присвояване на 13 208 лева. Престъплението по член 201 от НК бившата вече директорка на Професионалната гимназия по селско стопанство е извършила в периода от 29 май 2006г. до 25 февруари 2009 г., като продължавано деяние.

Вл.Н. вече е осъждана. Призната е за виновна за документно престъпление, извършено от нея като директорка на гимназията. Преди да получи ефективното наказание по това досъдебно производство, тя е била призната за виновна и осъдена за друго длъжностно присвояване на средства на гимназията. За престъплението тя е получила условно наказание 3 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Чака се решение на въззивната инстанция след протест на Районната прокуратура във Велики Преслав и по друго производство за длъжностно присвояване, което се води срещу Вл.Н.

Ефективната присъда на Вл.Н., потвърдена с решение на Шуменския окръжен съд, е влязла в сила.


виж още ...