Частен съдебен изпълнител на съд за длъжностно присвояване на 321 109 лева от специалната сметка на ЧСИ и укрити данъци в размер на 66 630 лева с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен

Частният съдебен изпълнител А. Т. е  предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен по три обвинения – за длъжностно присвояване на 321 109 лева , което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, и за две престъпления за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 66 630 лева, извършени като продължавани престъпления. Делото е било взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - Варна поради своя характер и тежестта на престъпленията.

48-годишният А. Т. встъпил в длъжност частен съдебен изпълнител на 3 април 2006 г. Още в началото на дейността си умишлено създавал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, които му били поверени да ги пази и управлява. Действията му не останали незабелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители. С решение на дисциплинарната комисия на камарата той първоначално бил наказан с порицание, последвали две глоби в размер на по 1000 лева. Когато и това не постигнало дисциплиниращ ефект върху дейността на А.Т., през август 2013 г. той бил глобен с 10 000 лева, а само четири месеца по-късно с решение на дисциплинарната комисия му било наложено наказание „Предупреждение за временно лишаване от правоспособност“. В момента той е отстранен за срок от една година да упражнява дейността на частен съдебен изпълнител.

Подсъдимият открил специална сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите си. С тези средства по закон той не е можел да използва за нищо друго освен за плащанията на вземания на кредиторите.  След отстраняването на А. Т. от длъжност, определена от председателя на Шуменския окръжен съд комисия предала архива на частния съдебен изпълнител на друг ЧСИ в Шумен. Тогава в служебната каса на отстранения била намерена наличност едва от 485,77 лева. Започнали да постъпват сигнали за  липсващи парични средства. Приелият нов частен съдебен изпълнител установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела.

Извършената проверка установила, че по 18 изпълнителни дела подсъдимият частен съдебен изпълнител А. Т. е успял да изтегли от специалните сметки на каса или да преведе в свои лични сметки сумата от 321 109 лева. Приложената по делото справка от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, като има дни, в които А. Т. е теглил от специалната сметка по 9 пъти в един и същ ден с основание „стопански разходи“ или без да се уточнява за какво ще похарчи средствата за удовлетворяване вземанията на кредиторите.

Престъпната му дейност не се ограничила само с длъжностните присвоявания в особено големи размери, което представлява и особено тежък случай. Въпреки реализираните значителни парични доходи от дейността си като частен съдебен изпълнител, той не декларирал част от тях и така укрил данъчни задължения, които също са в особено големи размери в периода от финансовата 2010 г. до 2014 г.

А.Т. е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно е написал като основание за връщането им, че средствата са били неправомерно усвоени от него. От наказателното производство Окръжна прокуратура - Шумен е отделила над 2000 изпълнителни дела на производство при подсъдимия частен съдия изпълнител, които ще бъдат проверявани. 

По делото, което съдържа 91 тома, ще бъдат разпитани 61 лица, като свидетели и 5 вещи лица. Предстои насрочване на процеса срещу А.Т. в Шуменския окръжен съд.


виж още ...