Беглец от българското правосъдие с влязла в сила присъда за средна телесна повреда е приведен в ловешкия затвор

44-годишният Лъчезар Георгиев от Шумен е бил приведен в ловешкия затвор на 12 април тази година, след като години наред се е укривал от българското правосъдие за изпълнение на влязла в сила присъда.

С обвинителен акт на Районна прокуратура - Шумен Георгиев бил предаден на съд за причинена средна телесна повреда на свой роднина. С присъдата на Шуменския районен съд е приведена и предишна условна присъда на Георгиев за изнудване, по която бил осъден на 1 година лишаване от свобода. Съдът определил той да търпи общо наказание от 3 години лишаване от свобода в затвор. Докато делото срещу Георгиев се разглежда от втората съдебна инстанция – Шуменски окръжен съд, мъжът напуснал РБългария.

На 12 юли 2013 год. Районна прокуратура гр.Шумен издала европейска заповед за арест, за да бъде установено местонахождението на осъдения. На 16 септември 2014 год. той бил установен във Великобритания. Започнало производство по ЕЗА, което продължило няколко години. Властите във Великобритания поискали уверения от РБългария за условията в местата за лишаване от свобода, като кореспонденцията между съдебните власти на двете страни стигнала до коментар на квадратните метри на затворническите килии. Делото все още не е приключило.

Междувременно Лъчезар Георгиев пътувал във Франция. Там на 21 февруари тази година е задържан от френските власти, които го предавали на 12 април в РБългария. Влязлата в сила присъда вече е приведена в изпълнение.