Отчетно събрание за дейността на Окръжна прокуратура –Шумен през 2018 година се проведе днес на 11.04.2019г.

Окръжна прокуратура - Шумен е осъществила ръководство и надзор по шест дела със значим обществен интерес през 2018 г. Едно от тях е делото за влаковата катастрофа в село Хитрино, по което прокуратурата привлече към наказателна отговорност за престъпление по член по чл.343, ал. 4, във връзка с ал. 3, б. „б“ от НК двамата машинисти. За катастрофата от 10 декември 2016 г., при която дерайлира влакова  композиция и по непредпазливост беше причинена смъртта и телесни повреди на повече от едно лице, както и големи материални щети, през миналата година в Шуменския окръжен съд започна съдебното следствие, което ще продължи и през тази година.

По досъдебното производство на специален отчет, водено срещу частния съдебен изпълнител А.Т. за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, вече има осъдителна присъда. Тя е протестирана от Окръжна прокуратура - Шумен пред Апелативния съд заради признаването на подсъдимия за виновен за длъжностно присвояване, но по член 202, а не по член 203 от НК, както и заради явната несправедливост на наложеното условно наказание.  

Сред успехите на прокурорите от Окръжна прокуратура гр. Шумен е и делото за четворното убийство в Каспичан. Само за три месеца разследването срещу обвиняемия П.П. е приключено и той е предаден на съд за умишленото убийство на четирима свои роднини, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. На 20 февруари тази година при условията на съкратено съдебно следствие Шуменският окръжен съд произнесе 30-годишна ефективна присъда за виновния за четворното убийство 63-годишен мъж.

Три дела за държане с цел разпространение на наркотични вещества, както и за производството им белязаха работата на прокурорите и разследващите през 2018 г. в Шумен.

В местността Тунесец край гр.Велики Преслав и в  село Кочово бяха установени като извършители на две престъпления, свързани с наркотични вещества, двама мъже, които без надлежно разрешително държали с цел разпространение 13, 268 кг. марихуана на стойност над 50 000 лв. и засели и отглеждали 705 растения от рода на конопа. Двамата обвиняеми сключиха споразумения с прокуратурата, които съдът одобри, и по силата на които им бяха наложени наказания 2 години за единия и глоба от 5000 лева и 1 години и 8 месеца за другия и глоба в размер на 40 000 лева.

При разбиването на втора наркооранжерия  край село Хан Крум бяха намерени 551 растения коноп. За престъплението бе обвинен и задържан под стража В.В.

Обвинителен акт срещу ветеринарния лекар Кр. К., отглеждал и държал с цел разпространение над 80 кг. марихуана, вече е внесен в Шуменския окръжен съд. 

През 2018 г. прокуратурите в Шуменския съдебен район са работили в условията на устойчива натовареност, заяви в отчетния доклад Административният ръководител на Окръжна прокуратура Маргарита Георгиева. Причина за това са незаетите места за обвинители, което рефлектира и върху по-високата натовареност на прокурорите. Кадровият дефицит обаче се компенсира с  добрата организация и личната мотивация за работа на прокурорите в района.

През 2018 г. са внесени общо 746 прокурорски акта от прокурорите от района, в това число обвинителни актове, споразумения, постановления по чл.78а от НК и предложение по чл.83б от ЗАНН. Предадени  на съд са общо 784 лица.  През отчетната 2018 г. общият брой на осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт е 753.

Гости на отчетното събрание на  прокурорите от Окръжна прокуратура гр.Шумен и районните прокуратури в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав  бяха Заместникът  на главния прокурор г-жа Пенка Богданова, завеждащата отдел във ВКП г-жа Славка Славова и Административният ръководител на  Апелативна прокуратура-Варна г-н Владимир Чавдаров.