Борислав Сарафов: Никога досега прокуратурата и изпълнителната власт не са работили в такъв синхрон

25 Април 2016 г.

Борислав Сарафов, заместник на  главния прокурор, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“ (24. 04. 2016 г.)

Борислав Сарафов, заместник на  главния прокурор, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Произнасянето на 3-то отделение на ВАС, № 11634/04. от 11.2015 по дело №3888/2015: „понятието „българин“, с оглед конституционната уредба на основните начала в държавата, не може да се тълкува с оглед неговото етническо съдържание“ и то „е в противоречие със забраната за дискриминация“, т. е. правното понятие „етнически българин“ е антиконституционно в България.

    „Надявам се, че чрез Вас сезирам и прокуратурата, Вие имате право да се сезирате и по медийни публикации?“, започна разговора Илиана Беновска, Борислав Сарафов отговори, че не е бил запознат с въпросния казус, но той предизвиква любопитството му. Водещата продължи, че казусът е важен, защото по този начин поне 4 милиона ще придобият избирателни права без да имат право на това, заместник-главният прокурор отговори, че това звучи страшно и не би било редно. Решението обаче не е последно, предстои вазивният му контрол.

Обвиненията към прокуратурата, че не повдига обвинения, годни за съда.

    „Защо съдиите винаги протестират, че прокуратурата иска да изземе всичките правомощия на съда, че ги потискате, притискате, ходите всяка сряда при министър-председателя?“, попита водещата Илиана Беновска, Борислав Сарафов отговори, че не знае дали наистина всички съдии имат такива обвинения и добави: „Аз имам много приятели съдии, не бих казал, че всички съдии са лоши, некомпетентни, напротив, аз имам високо мнение за българския съд и за конкретни съдии!“. Той обясни, че според него една прослойка, или по-скоро една съсловна съдийска организация твърде много политизира себе си, и го прави на базата на „лошата прокуратура“. Това демонизиране на прокуратурата не е от полза за никого.

    „Защо често ви обвиняват, че не повдигате обвинения, годни за съда и как става повдигането на обвиненията?“, продължи с въпросите си водещата, Борислав Сарафов отговори, че много голяма част от обвиненията издържат съдебната проверка, около 96% от внесените обвинителни актове завършват с осъдителни присъди. Той продължи, че по-видимите за обществото казуси, така наречените „знакови дела“ получават неуспех в съда и това се запомня от хората. „Считате ли, че една цяла институция, като прокуратура, разследващите полицаи винаги събират априори негодни доказателства?“, попита заместник-главният прокурор. Според него тук трябва да се погледне дали и някой друг не носи своята отговорност, включително съдът.  Помолен в тази връзка да коментира делото срещу Христо Бисеров, Борислав Сарафов подчерта, че делото не е приключило с влязла в сила присъда, а само на първа инстанция. Той даде пример с делото срещу братя Галеви, което на първа инстанция също е завършило с оправдателна присъда, но вазивната инстанция е решила друго и има влязла в сила присъда.

Постиженията на Румъния в борбата с корупцията.

    Борислав Сарафов беше категоричен, че това е доста спорен въпрос и самият той не би нарекъл румънците отличници. На забележката на водещата, че го е казала с ирония, той отговори, че също е склонен да иронизира и изрази мнение, че в Румъния става дума за тежка злоупотреба с право и саморазправа с политически опоненти. „Но Вие напоследък се засилихте да правите също такива дела, по поръчка на министър-председателя ли?“, попита водещата, събеседникът й отговори: „Не, ние го правим по поръчка на обществото, ние работим за хората!“.

Осъдителните присъди срещу България в Страсбург и трябва ли да има имуществена санкция за конкретния прокурор в такъв случай?

    Борислав Сарафов беше категоричен, че далеч не всички решения в Страсбург са по вина на прокуратурата. „Алексей Петров също осъди държавата, „големият Октопод“, и тук вече съм почти сигурна, погледнах го случая, че е заради прокурорско обвинение?“, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори, че вероятно е права. На въпроса кой ще плати за това той отговори, че ако вината е на прокуратурата, тогава ще плати тя, но няма как да се търси персонална вина на прокурора. „Трябва ли да има финансови санкции за подобна вина?“, продължи с въпросите си водещата, заместник-главният прокурор отговори, че тази теза звучи популярно, но е нож с две остриета. Той обясни, че ако бъде въведена такава имуществена санкция за конкретния прокурор, самата прокуратура ще стане много плаха, в прокурорите ще имат задръжка да внасят обвинителни актове, които не е сигурно дали ще излязат. А в крайна сметка е невъзможно за един справедлив съд да има 100% осъдителни присъди.

Обвиненията на следовател Бойко Атанасов.

   „Следователят Бойко Атанасов обвини главния прокурор, че е организирал шпиц-команда?“, попита водещата, Борислав Сарафов отговори, че очевидно Бойко Атанасов иска да се хареса на някого и има някакви намерения. На въпроса кой има интерес да разклати главния прокурор и самата институция, заместник-главният прокурор отговори, че това са тези, на които не им харесва активността на прокуратурата. „Това накратко са „лошите“, тези, които вършат безобразия, крадат, убиват, които крадат еврофондове. В мътна вода риба по-лесно се лови!“, обобщи Сарафов. На въпроса „лош“ ли е бил Цветан Цветанов, той отговори, че със сигурност не е бил „лош“, щом е бил оправдан по всички обвинения. Попитан „лоша“ ли е била Владимира Янева, Борислав Сарафов отговори, че не е запознат със случая.

Срещите в сряда с премиера Бойко Борисов.

    Борислав Сарафов каза, че присъства на въпросните срещи заедно с главния прокурор Сотир Цацаров. Той продължи, че на въпросните срещи се координира работата на институциите. Това е изключително полезно, защото никога досега прокуратурата и изпълнителната власт в лицето на ДАНС, МВР, Митниците, НАП, не са работили в такъв удивителен синхрон и добави: „Ние в момента разполагаме с оперативната власт на цялата държавна машина!“. Всичко това помага за по-качествената и бърза работа по делата. На въпроса редно ли е, той отговори, че институциите трябва да си взаимодействат в интерес на обществото, а не да са като „орел, рак и щука“. „Протестиращите ви обвиняват, че на тези срещи министър-председателят ви нарежда и вие изпълнявате?“, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори, че това са импровизации на някой, който не може да намери своето място нито в обществото, нито в политиката. Истината е съвсем различна и се вижда от резултатите на прокуратурата. „Считам тези срещи за изключително положителни!“, категоричен беше Сарафов. Водещата подчерта, че самата тя също е за координацията, просто е искала да чуе убедителни аргументи.

Работи ли прокуратурата по сигнал за заграден плаж до пристанище „Росенец“?

    Борислав Сарафов заяви, че няма как да е запознат в всичко, по което работи прокуратурата. Той обясни, че ако има такова нещо, то е от компетенцията на ВАП, която той не ръководи. „Питам Ви, защото се създава впечатлението, че едрите риби се измъкват, а хващате само дребни престъпници!“, отбеляза водещата, Борислав Сарафов беше категоричен, че не може да се съгласи с обвинението, че „едрите риби“ се измъкват. Той даде за пример приключилата акция в ИА „Автомобилна администрация“ и добави, че познава материалите и е сигурен, че ще има обвинителен акт.

Случаят с Фонда за лечение на деца в чужбина.

   Борислав Сарафов обясни, че обвинения са повдигнати и се работи много активно. „А вярно ли е това, което се разпространи за председателя на Фонда, че вместо пликове с пари е имал пликове с диагнози на деца и това се вижда от СРС-то?“, попита водещата, събеседникът й отговори, че в делото такова нещо няма и не знае откъде е изтекла тази информация. Сарафов обясни, че Александров е вписал личната си кола като служебна и е зареждал гориво и консумативи на личния си автомобил, което е нередно и добави: „Може да Ви изглежда дребнотемие, но това също са пари за лечението на деца!“. Има обаче и по-големи нарушения, например това, че основният поток е бил насочван от трима експерти към техните частни клиники. „Концентрацията върху тези трима лекари и тези три клиники няма ли да доведе до впечатлението, че се прави саморазправа?“, попита водещата, събеседникът й отговори, че работата на прокуратурата е конкретна и засяга разследването на престъпления. Още е рано да се каже на какво ще почива обвинението, защото разследването е на твърде ранна фаза. Заместник-главният прокурор още веднъж подчерта, че някои от обвиненията може да изглеждат като дребнотемие, но това са пари за лечение на нашите деца и е недопустимо разхищението на всеки лев.

Акцията на ДАНС в ДФ „Земеделие“.

   Борислав Сарафов обясни, че до момента няма образувано досъдебно производство. Ако от ДАНС съберат материали, които да са достатъчен повод за образуването на дело, това ще бъде направено. „Тук много хора се питат къде се къса връзката между ДАНС и Прокуратурата, между МВР и прокуратурата?“, попита водещата, Сарафов отговори: „Не мисля, че се къса веригата, нали това е целта на срещите в сряда, да зашием веригата!“. Попитан препятствана ли е възможността МВР или ДАНС да укрият данни по някакви свои съображения, заместник-главният прокурор беше категоричен, че такава възможност няма и нито МВР, нито ДАНС укриват данни от прокуратурата. Възможно е обаче в предходни времена подобни неща да са се случвали.

Работата на специализираната прокуратура.

   „Как се получава до момента работата на специализираната прокуратура?“, попита водещата, Борислав Сарафов отговори, че има силно положително мнение, както по отношение на наследството, което самият той е оставил, така и по отношение на начина, по който са се развили тези институции, след като ги е напуснал. Към момента основните успехи на прокуратурата идват именно от работата на специализираната прокуратура, така че това е едно работещо звено на прокуратурата.

Гражданските арести и носенето на бурки.

    „На кого трябва да са обект тези инициативи за досъдебни производства, които главният прокурор повдигна за носенето на бурките, за гражданските арести и докъде ще се стигне според Вас?“, попита водещата, Борислав Сарафов отговори, че това не е въпрос от компетентността на прокуратурата, а на държавата като цяло. Той продължи, че личното си професионално отношение го е изразил в делото, което в момента върви в Пазарджик срещу 14-те подсъдими за това, че са привърженици на Ислямска държава. „Това дело беше започнато от мен, ръководех разследването на екипа, който работеше по него и считам за изключителен успех това, че България е една от първите страни в Европа, която успя да локализира и неутрализира такава клетка!“, категоричен беше Борислав Сарафов. Той добави, че в тази връзка някои политици, като ген. Атанас Атанасов са обявили прибързано, че ДАНС и Прокуратурата са „черна дупка“, че това е „пушилка“ и се ограничават правата на вероизповеданията и добави, че се надява да чуе извинение от него по този въпрос, но се съмнява, че това ще стане.

Искането за тълкувателно решение по делата за престъпленията по транспорта.

    „Доколко се нарушават правата на потърпевшите, дори някои с летален изход, от ПТП-та, от пресичане на пешеходни пътеки?“, попита водещата Илиана Беновска, Борислав Сарафов обясни, че главният прокурор е внесъл искане за тълкувателно решение, така че тук трябва да се произнесе съдът и добави: „Това е един от острите въпроси, които трябва да зададете на Лозан Панов, а не на прокуратурата!“. На въпроса къде е равновесното положение и прокуратурата какво трябва да направи, той отговори, че това, което е в компетенцията на прокуратурата, е да внесе обвинителен акт, що се отнася до съдебните решения, те не се коментират.

Прекратените обществени поръчки.

    Борислав Сарафов беше категоричен, че прокуратурата няма отношение по въпроса. „Не се ли е натрупал материал, за да Ви стане ясно има ли нарушения, които ще попаднат в Патримониума на прокуратурата?“, попита водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори, че не им е докладвано.

Делото срещу Цветан Василев.

   На въпроса „Какво ще правите с Цветан Василев?“, Борислав Сарафов отговори, че той е в Сърбия, но няма никаква пречка делото срещу него да се води задочно. Заместник-главният прокурор обясни, че повдигнати обвинения има, те са задочни и добави, че е убеден, че колегите му следят сроковете и няма да ги изпуснат. Сарафов беше категоричен, че всичко, което трябва да се прави, се прави и по делото няма забавяне, заради отсъствието на Цветан Василев.

Влияе ли Делян Пеевски върху работата на прокуратурата?

  „Делян Пеевски влияе ли на Прокуратурата, на главния прокурор, на Вас?“, попита водещата Илиана Беновска, Борислав Сарафов отговори, че лицето Делян Пеевски твърде много е било демонизирано, че влияе на всеки в държавата, и добави: „Мисля, че тази дъвка вече се износи, не е идвал и на оперативките в сряда не присъства!“.  

Книгата му за подарък и отговорът на въпроса „защо?“.

   Борислав Сарафов подари „История славянобългарска“ с посвещението: „България и днес пише своята история, ние нека заемем достойно мястото си в нея!“. Водещата на свой ред подари преиздаденото й интервю с Ахмед Доган и попита кой е въпросът със „защо?“, който се пита, заместник-главният прокурор отговори, че си задава въпроса защо сме разделени. „Разделени сме помежду си, аз затова казвам, че в сряда ние се събираме, за да се обединяваме, за да координираме и синхронизираме нашите действия, а не за да се разделяме, но ми се струва, че България и днес е разделена, твърде много са поляризирани страстите и обществото и ми се иска това да не е така, да сме една единна нация с единен интерес!“, завърши Борислав Сарафов разговора си с Илиана Беновска  в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“.