Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България: Политическата ситуация, закони, власт

1 Февруари 2016 г.

Нова телевизия, „Събуди се”, 30.01.2016 г.

Нова телевизия, „Събуди се”, 30.01.2016 г.

 

Водещ: Как сте?

Сотир Цацаров: В нормална работна атмосфера.

Водещ: Нормална, скандална работна атмосфера?

Сотир Цацаров: Според мен сякаш свикнахме, че нормалната работна атмосфера за нас е атмосферата, около която винаги се генерират някакви скандали дали изкуствено, дали от някой друг, но общо взето това е атмосферата, в която работим. Ние сме редовното упражнение на политици, редовното упражнение на много медии, редовното упражнение на много собственици на медии, така че те всъщност в България не са много собствениците на медии.

Водещ: Аз се сещам за двама.

Сотир Цацаров: Аз също. Двама, които имат своя проекция в медии; които имат своя проекция и в икономиката и които най-вероятно имат свои противоречия, които решават на наш гръб.

Водещ: А защо на ваш гръб?

Сотир Цацаров: Защото е най-удобно. Защото ние сме представени от едните, а може би и от другите, като една силова институция, която може да разреши всичко в тази държава.

Водещ: Всички хора си представят, че в този кабинет е концентрирана изключително много сила?

Сотир Цацаров: Да, свали малко митичната сила на прокуратурата до реалността, до Наказателно-процесуалния кодекс. Силата не в е прокуратурата. Силата е другаде.

Водещ: Къде?

Сотир Цацаров: И пак е в тази сграда.

Водещ: В съда?

Сотир Цацаров: Силата е в съда. Естествено. Максимумът, който може да бъде направен и от главния прокурор, и от младшия прокурор, е задържането за 72 часа. Всяко действие на прокуратурата подлежи на санкции от съда. Е, питам ви, къде е силата?

Водещ: Силата е в това да образуваш или да не образуваш проверка, да не започнеш производство или да не започнеш? Много лесно можеш да шантажираш през това както почтените бизнесмени, така и олигарсите.

Сотир Цацаров: И в цялото това производство действията ти да подлежат на съдебен контрол. Процентно,може би по-малко от 1% са случаите, в които тази проверка се върши лично от прокурор. Проверката се възлага на държавни органи. В 98% от случаите тези държавни органи са или Държавна агенция национална сигурност, или Министерство на вътрешните работи.

Водещ: Тоест изпълнителната власт.

Сотир Цацаров: Да вземем прословутия случай с ваксините. Кому е възложена проверката – на ДАНС и на Изпълнителната агенция с лекарствата. Да образуваш или да не образуваш, да решиш или да не решиш зависи от резултатите от тази проверка. Знам какво ще ми кажат – че безконтролната власт на главния прокурор може, трябва да ви прочета нещо от някой седмичник.

Водещ: Не, можем да цитираме Христо Иванов.

Сотир Цацаров: Точно него ли?

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: Цитирайте го.

Водещ: От парламентарната трибуна в деня и часа, в който реша да престане да е министър каза, че го прави с облекчение, защото в тази държава има върховенство не на закона, а на главния прокурор.

Сотир Цацаров: Аз нямам впечатлението, че Христо Иванов го направи с облекчение. Ако политическото приличие или запазването на политическия имидж за сегашни или последващи изяви го е изискало това, той го е казал, но аз нямам впечатлението, че го е направил с облекчение. Нещо повече – аз мисля, че при него имаше доста голяма разлика в поведението, начина на говорене, дори използваните, ако щете, думи, в зависимост от мястото, където това ставаше.

Водещ: Кайте пример.

Сотир Цацаров: На тази маса ние сме говорили с него и не само с него. На тази маса ние сме говорили и с Радан Кънев, съвсем експертно, като колеги, без каквито и да е нападки и с доста, хайде така да я кажем, много прагматична насока на разговора. Когато хората излязат на парламентарната трибуна, нещата са различни. По стечение на служебното си положение аз съм присъствал и на разговори и между г-н Иванов и премиера. Има разлика между публичното поведение и в поведението в премиерския кабинет, но не искам да изпадам в неща, които някой ще каже, че са интриги.

Водещ: Опишете ми го.

Сотир Цацаров: Не желая да го опиша.

Водещ: Добре, да дам аз пример като домашна котка, а на парламентарната трибуна като тигър.

Сотир Цацаров: Не ме карайте да влизам в битови подробности. Не сте ли забелязали, че цялата политическа логика, изразена словесно, например на, сега някой ще ми каже „той говори като политик“, но аз не мога да мълча докато ми хвърлят кофи с помия. Цялата политическа логика на говоренето на т. нар. Демократи за силна България, тя е директно насочена срещу българската прокуратура, защото на някой, бил той вдъхновител, бил той, щях да каза задкулисен, ама тази дума хайде да я спестя, техен ментор това му е мрачен спомен от миналото, а на други такива млади, като Ленин, ама преди да мине с влака, немския, да влезе в Русия, още в зората им е много важно да имат противник и да крещят „този е лош“, „тези са лоши“. Това е бастиона на злото. Въпрос на политическа пропаганда.

Водещ: Добре де, но преди година и малко, ако не греша, ви интервюирах в тази кабинет.

Сотир Цацаров: Пак на тази маса бяхме.

Водещ: Да. Отново си говорехме за Иван Костов и Радан Кънев. Трябва ли главният прокурор да се занимава с това?

Сотир Цацаров: Трябва ли главният прокурор да мълчи, ама не заради него самия, а заради колегите си прокурори и изследователи, когато Радан Кънев се опитва ежедневно да си плакне устата с това? Аз не съм поставен тук, за да мълча. Аз не съм главен прокурор, за да виждат в мен моите колеги един мълчалив съгласител на тези приказки. А Иван Костов, той, да кажа думите на Никола Филчев, „не случи на главни прокурори“.

Водещ: Цитирате Никола Филчев?

Сотир Цацаров: А защо да не цитирам? В библиотеката отзад има две книги на Никола Филчев. Говорим не за книгите „Реч и слова“ на Филчев, говорим за решенията на Филчев като съдия във Върховния съд. Няма някой, който може да ми каже, че това не е брилянтна мисъл. Ако някой ми го каже, защото примерно и Радан Кънев е юрист, ще трябва да си предаде дипломата на вторични суровини.

Водещ: Според Радан Кънев тези промени в конституцията са хвърляне на прав в очите както на обществото, така и на Европейската комисия, но най-важното е, че изпълнена вашата вола – да можете да доминирате във Висшия съдебен съвет.

Сотир Цацаров: Аз не съм чул такова изявление от Радан Кънев. Смея да кажа обаче, че ако някой направи такова изявление, това е върховна глупост, защото това означава, че се омаловажават всички усилия, които са постигнати с промените в конституцията. И нека да кажа и още нещо – промените в конституцията са само основа. Стига с тази мантра „конституцията“. Конституцията се прилага пряко, но човекът, който влиза в съдебната зала, се интересува колко бързо ще му свърши делото, кога ще е следващо заседание, дали ще бъде обезщетен за откраднатото си имущество. Конституцията дава основата, само че след това идват процесуалните закони. Това се забравя, защото е сложно, защото е трудно, защото иска усилие. Защото освен всичко друго не е тема, с която можеш да крещиш от площада или от парламентарната трибуна и да викаш „оставка“.

Водещ: Искате ли заедно да преброим колко хора искат да си тръгнете от този кабинет, бил той символ на безконтролната власт?

Сотир Цацаров: Няма да ни стигне времето за интервюто.

Водещ: Добре де, поне онези, които са познати на обществото.

Сотир Цацаров: Броете ги.

Водещ: Волен Сидеров неведнъж. Христо Иванов.

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: Г-н Радан Кънев. Протестът пред Народното събрание и те. Защо не си тръгнете?

Сотир Цацаров: А защо трябва да си тръгна? Защо трябва да им доставя това удоволствие. Аз съм устроен така, че когато мисля, че правя нещо в правилната посока, го правя. Дали ще ми каже някой, има хора, на чието мнение безусловно държа. Естествено те са на първо място, най-близките ми. На второ място те са хора, които за мен са някакви авторитети.

Водещ: А кои са те?

Сотир Цацаров: Е нека ви посоча примерно един. Човек, който винаги може да ми каже дали едно нещо е разумно, или не, дали едно нещо е грешно, или не и той да ми го каже без въобще да се съобразява.

Водещ: Кой е този човек?

Сотир Цацаров: Проф. Герджиков например.

Водещ: Огнян Герджиков?

Сотир Цацаров: да. Той е човек, който ми е преподавал. Написаното или казаното от него аз ще послушам много внимателно, но не ме карайте да съобразявам действията си, да съобразявам мислите си с площадни клакьори. Не ме карайте да ги съобразявам със собственици на медии, били те олигарси или не, били те от единия кръг или от другия кръг. Не ме карайте да мисля за оставка, защото така пише във в.“Капитал“.

Водещ: Питал ли сте се защо в „Капитал“ искат оставката ви, а в „ПИК“ не?

Сотир Цацаров: Питала ли сте се например защо по времето, когато Корпоративна Търговска банка беше в пика си, нали не отнасям към агенция „ПИК“, на страницата на „Капитал“, на който бях редовен читател, а сега ми омръзна да чета помията за себе си, разбирате ли, свикнах с нея. Във времето, в което КТБ бе в своя възход, силната вражда между собственикът на медията и този на банката, бе видима от страниците на „Капитал“.

Водещ: Добре.

Сотир Цацаров: Започна досъдебното производство по отношение на престъпленията в КТБ и прокуратурата пак излезе виновна.

Водещ: А Цветан Василев да не би да излезе добър?

Сотир Цацаров: Е, прокуратурата дори е по-лоша от Цветан Василев.

Водещ: Стига.

Сотир Цацаров: Конюнктурата е нещо голямо, дайте да не се лъжем. Интересите също.

Водещ: Кажете ми повече, стана ми много интересно.

Сотир Цацаров: Какво да ви кажа повече? Дайте да не отделяме на семейството Прокопиеви повече време, отколкото на Радан Кънев. И другият медиен шеф и той е там собственик не го заслужава.

Водещ: Кой?

Сотир Цацаров: Да го кажем така – групата „Пеевски“. Това са два лагера, клана, каквито искате, които са в постоянно противоборство, нали с това започнахте интервюто.

Водещ: Да поговорим за исканата от управляващата коалиция оставка на ВСС.

Сотир Цацаров: Тези решения се вземат, когато се раждат конституционните норми и се приемат. Можеш да го поискаш година, две, но месец след това, съветът, който си закрепил, да му поискаш оставката някак си ми бяга логиката. И точно поради тази причина, независимо от всички укори, които се струпват върху този съвет, аз категорично подкрепям становището на колегите си, че съветът не трябва да подава оставка. Нещо повече – това е невъзможно юридически. Няма саморазпускане на такъв орган. Има индивидуални актове за оставки.

Водещ: Е хубаво де, всеки да хвърля оставка.

Сотир Цацаров: Всеки решава за себе си. от тези, които гласуваха, аз видях само един, който не подкрепи декларацията на ВСС, но и той не си подаде оставката/

Водещ: Това е морален акт след поредица от разтърсили съвета скандали.

Сотир Цацаров: Ако в тези скандали, ще ми поставите скандалите, свързани със СМС-и и какво беше „Яневагейт“, ще спорим.

Водещ: Защо?

Сотир Цацаров: А защо не?

Водещ: Европейската комисия казва защо Цацаров и ВСС, а и Цацаров най-вече, не се занимава с съдържанието, а си говори едно и също – „те били законни“, „ама те били с неясен произход“. Там се говорят неща, свързани с интереси, задкулисие, договорки.

Сотир Цацаров: Казано по друг начин – отново прозира моделът „кой“. Нали така? Добре. Имате записи, които са между обвиняема и подсъдима.

Водещ: Накратко наречени „двете каки“.

Сотир Цацаров: Вие го казахте.

Водещ: Така.

Сотир Цацаров: Имате записи, които са пуснати в сайт, за който това е нормална практика с, да ме прощават, смехотворното твърдение, че някой анонимно ги е пуснал в платформата Balkan Leagues. Шести въпрос е кой е създал тази платформа и дали тя няма връзка с тези, които са публикували записите. Имате записи, които са пускани услужливо, изчислени във времето според съответната конюнктура и според съответната болна тема на дена.

Водещ: Тоест сценарии казвате?

Сотир Цацаров: Имате най-сетне експертиза, наблюдаващият прокурор да де съгласие за огласяването и тя е, към проверката на ВСС, че в записите има следи от манипулация. Имате, пуснали запилите Биволъ, крава или каквото и да е там, които в началото заявиха, че не могат да предоставят, а и до сега оригиналните записи. И най-сетне не желаят да предоставят и прословутата си експертиза, защото еди-какво си. Експертизата, според която, там е имало маркери от СРС-та. Записите не са СРС. Записите са манипулация, която определени сили,никой не може да ме убеди в противното, част от копито играят много активно в политическия спектър, използва,т за да дестабилизират ситуацията. Не влизам в никакви сценарии, че, извинявайте, вчера по време на заседанието на ВСС. Излезе нов запис.

Водещ: Пуснаха ли ви Янева с врачката? Вие вярно ли гледахте Ченалова и врачката?

Сотир Цацаров: Пуснаха ми го.

Водещ: Ужас. Това на ВСС?

Сотир Цацаров: Не на ВСС, в почивка на ВСС. Хайде, кажете ми, и това ли трябва да разследваме?

Водещ: Знае ли човек? За пари се говори в записа. Врачката й казва „виждам тук една промяна, много пари“.

Сотир Цацаров: А за колко пъти трябваше да повторя, ми кажете, че Владимира Янева не е обвинена по заповед на премиера. Отидох и го казах на проверката в Етичната комисия. Някой друг искаше ли? какво друго трябваше да направя? Извинявайте защо удобната тема със записите, а неудобната тема е искането на Европейската комисия за моето оттегляне, което се оказа несъществуващо. Обявен е. не връщам темата към Христо Иванов.

Водещ: „Медиапул“? Там излезе?

Сотир Цацаров: Там излезе. Там излезе, но вие пропускате и още нещо – г-н Иванов в качеството на министър го съобщи пред ВСС, аз по това време мисля, че не бях и в страната. Едно не бяха изчислили – че Европейската комисия ще реагира до час и половина. Хайде стига спекула. Театърът е много ясен. Сценарият е толкова ясен, че не може да бъде.

Водещ: Какъв е, обяснете ми, нищо не разбирам?

Сотир Цацаров: Питам защо е толкова словоохотлива тази дама пред всички медии, а когато трябва това, което каже, да бъде записано в протокол за разпит единствените й думи са „не знам“, „не помня“, „няма спомен“, „може и така да е било“.

Водещ: Тя казва, че в кабинета на Делян Пеевски се решавало кой да става член на ВСС.

Сотир Цацаров: Бъдете сигурна, че това ще бъде проверено. Тя казва, че определен кмет е водил кандидати за председатели на съдилища, а може би и за ръководители на прокуратурата при Делян Пеевски. Бъдете сигурна, че това ще бъде проверено.

Водещ: Как?

Сотир Цацаров: Кой е начинът да бъде проверено, освен разпита на лицето, което го казва. Само че дано да не стигнем отново до положението, при което пред медиите това се казва, в протокола за разпит се пише „нямам спомен“ и следва подпис, че се става председател на съд като те заведат при Делян Пеевски, хайде сега казва откъде го знаеш, кой е ходил при Пеевски, за да става председател на съд.

Водещ: А ако питате и Пеевски?

Сотир Цацаров: Ще го питаме и него. Единият като е свидетел, ще бъде свидетел и другият.

Водещ: По същото време докато ние се занимаваме със СМС-и…

Сотир Цацаров: Тънем в конспирации с вас.

Водещ: Да. През това време във Враца убиха един 18-годишен младеж заради забележка на улицата. Няколко дни по-късно във Враца убиха показно бизнесмен. Преди това в София застреляха в рамките на няма и месец двама бизнесмени. В деня, в който правим това интервю гръмна аптека в Бургас. Докато ние се занимаваме с тези истории, с живота на обикновените хора се случват престъпения всеки божи ден.

Сотир Цацаров: Обикновените хора, както ни ги наричаме, всъщност са хората, които ние всеки ден срещаме на улицата и в магазина, защото ние не сме необикновени. Те искат елементарна сигурност и обществен ред. При тази ситуация в страната това отсъства. То отсъства на елементарно, битово ниво.

Водещ: Защо? Защо? Защо?

Сотир Цацаров: Според мен, защото цялата концепция за начина, по който се охранява цялата обществения ред е доста сбъркана. Аз съм привърженик на един съвсем друг модел. Този модел съществува в Испания. Този модел съществува, ако щете и в Турция. МВР според мен трябва да бъде министерство, което разполага с полиция и много голяма жандармерия. Но не жандармерия, която трябва да бъде използвана пред парламента и прочие, а жандармерия, която да функционира вън от градовете и която да има същите права като полицията и същите разследващи функции.

Водещ: Вън от градовете какво значи? В малките населени места?

Сотир Цацаров: Значи в малките населени места и в селата. Не може един районен инспектор да отговаря за три села.

Водещ: Не може?

Сотир Цацаров: Не може. Трябва да бъде разгърната мрежа от постоянно работеща полиция или жандармерия. Това е в компетентността на Народното събрание. В неговите ръце е промяната на закона.

Водещ: А без промяна на закона не може ли да се случи?

Сотир Цацаров: Аз лично мисля, че без промяна на закон не може да се с случи. Без промяна на закона може да се случи само с командироване. Но моето мнение е, че това силово министерство трябва да бъде в страна. То трябва да бъде при хората. И това вече е модел на МВР. Това не зависи от министъра – дали е Бъчварова, дали е някой друг, не зависи и от главния прокурор. Това е въпрос на обсъждане и концепция.

Водещ: Започнахте да ми занимавате с интересни съждения.

Сотир Цацаров: За да избягам от конкретните ви въпроси. Давайте.

Водещ: Притесни ли ви фактът, че Европейската комисия казва „добре е да изпратим експерти, които да наблюдават прокуратурата“?

Сотир Цацаров: Не. Защо трябва да ме притесни?

Водещ: Това е като ученик на матура или не?

Сотир Цацаров: Има разлика.

Водещ: Каква?

Сотир Цацаров: Когато стратегията за съдебната реформа беше създавана в проект, там беше записана думата „международна експертиза на прокуратурата“. Не е тайна, че аз възразих изключително остро срещу това, защото прокуратурата не е опитно поле за неправителствени организации. Стратегията бе приета със съвсем друг текст – точно такава независима експертна помощ, но в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Следователно, ако някой добросъвестно чете, сега оставете какво ще напишат „Дневник“ ние каквото и да си говори, ако някой добросъвестно чете цялото изречение ще прочете, че както е предложено в правителствената стратегия и като се отчита постигнатото до сега. Извинявайте, но сега не е времето да стана и да вадя писма. Искането за експертна помощ тук, на място, е искане в мое писмо до тогавашния генерален секретар Катрин Дей.

Водещ: В Румъния за миналата година, поправете ме, ако греша, има около 300 ефективни присъди за корупция – държавни служители, политици, представители на съдебната власт, а при нас са две – един депутат и един кмет от ДПС.

Сотир Цацаров: Не, не са две. Такива присъди при нас има. Проблемът при нас е липсата не на присъди за корупция.

Водещ: А на какво?

Сотир Цацаров: Проблемът при нас е липсата на присъди за корупция по високите етажи.

Водещ: Да де.

Сотир Цацаров: Да де, но вижте, сега пак ще кажете „бягате от въпроса“.

Водещ: Кой е виновен – законодателят?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: Кой?

Сотир Цацаров: Прокуратурата е безспорният виновник.

Водещ: Добре, това сме наясно още сядайки на масата.

Сотир Цацаров: Това сме наясно още сядайки на тази маса.

Водещ: Добре.

Сотир Цацаров: Много станаха оправданията. И понеже оправданият станаха много – дежурните клакьори знам какво ще кажат –„те тези внасят некадърни обвинителни актове“. Онези от съответната пресгрупа ще кажат „и обвинението срещу Бисеров беше нефелно“. Какво направиха политиците с Бисеров? Извадиха го от Народното събрание, той подаде оставка и хвърлиха тук едни материали, имам предвид тук достигнаха няколко листа, в които имаше само данни за съществуването на въпросната сметка. Македония реагира веднага. Няма да споря с ваши колеги журналисти относно начина на разкриване на банковата тайна в Швейцария. Каквото можахме – направихме с максималната информация, която имахме.

Водещ: И той е невинен.

Сотир Цацаров: Вижте – на мен от върнати дела и оправдателни присъди също почва да ми омръзва. Не хвърлям камъни в чужд двор.

Водещ: Казвате съдът е виновен?

Сотир Цацаров: Нищо не казвам. Казвам факти. Осъдителната присъда е една рядко, изключение по тези дела. оправдателната присъда, ами да – прокуратурата не си е свършила работата.

Водещ: Изпращането на СМС-а от страна на министър-председателя до г-н Панов е форма на натиск на изпълнителната власт над съдебната – да или не?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: Защо?

Сотир Цацаров: Защото натиск е нещо, което може да те уплаши или принуди. Мен такова нещо не може да ме уплаши.

Водещ: Изпращането на този СМС според вас какво казва?

Сотир Цацаров: Изпращането на този СМС е толкова укоримо, колкото и показването на личната кореспонденция. Това е моята теза. Това е измислен проблем. Това е проблем, който трябва да съществува, за да има скандали.

Водещ: Укоримо ли е според вас общуване между представители на върха на изпълнителната власт и на такива от съдебната?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: Не?

Сотир Цацаров: Аз гледам от моя гледна точка.

Водещ: А бихте ли коментирал г-н Панов, когато каза „стига вече толкова, да кажем не на страха“?

Сотир Цацаров: Страхът е нещо конкретно. Няма страх изобще. Няма страх ето така като нещо неконкретизирано. Ако от нещо те е страх, то е от тъмнината, от зло куче, от определен човек, от нещо, което може да ти се случи. Опитвам се някак си да ги градирам, тръгвайки от детските години до някакъв натиск или форма на нещо. Няма страх въобще. Не на страха. От кой страх? Страхът от кого? Някой го е казал – не мога да цитирам точно кой в момента, но „ако говориш – говори изцяло, ако мълчиш – просто си замълчи“. Нямам притеснения да го повторя. Тази професия за страхливи хора. В тази сграда не работят страхливи хора. Няма значение дали са прокурори или съдии.

Водещ: Вие от какво се страхувате, впрочем?

Сотир Цацаров: От лоши неща, които могат да ми се случат в живота без да бъда суеверен. Не мога да кажа страх ме е от страха, защото за мен страхът има винаги конкретни измерения. В конкретния случай не останах с впечатлението, че страхът има измерения, останах с впечатление, че трябваше да се покаже нещо.

Водещ: Какво?

Сотир Цацаров: Не зная. Каквото и да е, трябва да му се търси баланса на съвместимост между него и тогата.

Водещ: Един сигнал през седмицата стигна до министър-председателя – едно писмо от американски инвеститор, който искал да купи „Химко-Враца“, пък синдика му поискал подкуп. Какво правите по този сигнал?

Сотир Цацаров: Това, което се прави е на първо място да бъде идентифициран подателят на сигнала, което се оказва доста трудна задача. Разбира се, това не означава, че проверката ще спре дотук. Второто, да бъде идентифицирана компанията, която той твърди, че управлява, което също се оказва трудна задача. Третото, да бъдат проверени действията на синдика и да бъдат установени всички онези лица, които той назовава по един или друг начин. Проверката е възложена и на органите на ДАНС, така че по сигнала се работи.

Водещ: А „Химко-Враца“ беше купена от Делян Пеевски, би завършил коментара си в. „Дневник“.

Сотир Цацаров: Аз бих задал въпроса – аз, прокуратурата или кой продаде „Химко-Враца“ на Делян Пеевски или на който и да друг?

Водещ: Не, въпросът е интересува ли се прокуратурата от къде г-н Пеевски има средства за закупуването на този завод при положение, че „Протестна мрежа“ ви засипаха от сигнали относно имотното състояние на депутата от ДПС?

Сотир Цацаров: „Протестна мрежа“ ни засипа от сигнали относно неговото имотно състояние, както и на други лица. В последствие ваши колеги ни засипаха от сигнали относно имотното състояние на членове на „Протестна мрежа“, където не бе установено никакво престъпление. Пеевски е бил проверяван, ревизиран от много-много други органи. Не можете да кажете, че сме преписали и ревизионните актове на органите на Националната агенция по приходите, защото те са чисти. Но има ли значение чии са – на Пеевски ли са, на Цветан Василев ли са или на кого са?

Водещ: Ще дойде ли този Цветан Василев в България? Какво ще стане там?

Сотир Цацаров: Искането за екстрадиране на Василев е изпратено отдавна на сръбските власти.

Водещ: Знам. Ще си идва ли този човек, няма ли да си идва?

Сотир Цацаров: Мога ли да отговоря от името на сръбския съд? Не. Мога ли да отговоря от името на сръбския министър на правосъдието? Не. Бави ли се екстрадицията на Цветан Василев необосновано дълго? Да. От компетентността на сръбските власти ли е това? Да. Тук ние не можем да направим нищо.

Водещ: Тук колегата Николай Бареков преди да стане политик би възкликнал: Имаме новина.

Сотир Цацаров: И каква е тази новина?

Водещ: Че сръбските власти продължават да тупкат топката около Цветан Василев, което означава, че той ще си остане там.

Сотир Цацаров: Аз не мисля, че цялото развитие на екстрадиционното производство до момента навежда на някакъв друг извод. Тоест, новината си е нещо доста ясно.

Водещ: Да, но главният прокурор не го артикулирал по този начин.

Сотир Цацаров: Това производство продължава необосновано дълго, но това не е в нашата компетентност.

Водещ: Накрая, какво прави главният прокурор в петък вечер?

Сотир Цацаров: Накрая – отиваме към край. Пътува за Пловдив, отива при семейството си.

Водещ: Така, дъщеря му, съпругата му.

Сотир Цацаров: О, не. Какво се случва там – то не е за никого, то е за мен и семейството ми. Това няма нищо общо с този кабинет. Ще мине време и аз ще си отида в тази територия и вие ще интервюирате някой друг. Просто и ясно – такава е логиката.

Водещ: Благодаря Ви за това интервю.