Директорът на НСлС и зам. главен прокурор Евгени Диков: Не може трактористи да обезвреждат бомби

4 Декември 2015 г.

в. Телеграф

Полякът, който приземи самолета в Бургас, изпи най-скъпата водка в живота си

Виктория ПЕНКОВА

- Г-н Диков, колко хора са обучени да работят с новата техника за разследване на престъпления по горещи следи?

- Общо работят петима колеги, има още толкова в оперативния център. Тяхната задача е да осигуряват логистична подкрепа, когато екипът тръгне на произшествие. Трудно е да се намерят добри експерт-криминалисти. Във връзка с това съм изготвил доклад до главния прокурор с предложение в Академията на МВР да бъде открита нова специалност - „експерт-криминалистика". Той е препратен до министъра на вътрешните работи. За МВР, както и за нас това също е належащ проблем.

- Има ли шанс и МВР да се включи в такъв проект като вашия с Швейцария?

- Преди години МВР получи дарение на т.нар. научнотехнически лаборатории, оборудвани по подобен начин (бел.авт. - сините бусове). Вече е отделен въпрос колко рационално се използват. Имах случай в една областна дирекция, в която отидохме заедно със служители на ГДБОП. Трябваше да търсим пистолет, с който са убити двама човека. Извършителят показва къде го е скрил, искаме металотърсач и се оказва, че понеже оборудването било много скъпо, е заключено. Експертът, който държал ключа, пък бил редовна смяна и си тръгнал.

- Как ще избирате случаите, по които да пускате техниката за горещи следи?

- Експертите и мобилните центрове - джипът и микробусът - са на разположение на следователите от НСлС, следствения отдел в Специализираната прокуратура, както и на следствените отдели в СГП и окръжните прокуратури. Идеята е обвинението да има изцяло възможност да проведе самостоятелно разследване, от обезпечаване на периметъра до взимането на следите и разпитите на свидетелите. В момента 90% от разследванията се извършват от МВР, но има някои случаи, които по силата на закона изискват следовател, или пък случаи, при които има съмнения за предубеденост. Да вземем за пример ПТП, извършено от полицейски началник. За да няма дори сянка на съмнение относно обективността на разследването, не е добре то да бъде обезпечено от подчинените му експерти.

- Да ви разбирам, че ще използвате техниката за горещи следи при случаи на мутренски убийства, поръчкови покушения или престъпления, извършени от ВИП персони и политици?

- Ще се ползват за всякакви разследвания, възложени на следовател. Според инструкцията в работно време екипът следва да реагира до 15 минути, а в извънработно да се събере по най-бързия възможен начин и да тръгне.

- Кога пускате в действие на терен техниката като от култовия сериал „От местопрестъплението"?

- Центърът беше официално открит на 25 ноември, но и преди това имаше няколко случая, в които автомобилите бяха използвани. Не се ползваше целият арсенал, но имаше експерти, които трябваше да направят видеозаснемане, снимки на произшествието, огледи и т.н.

- Да не са ходили на атентата срещу Алексей Петров?

- Не, там не са ходили. Излизали са три пъти - два в София и един в областта. Може би тук е мястото да уточним, че мобилните центрове разполагат с лаптопи, принтер, всичко необходимо. Преди месец станах свидетел на местопроизшествие, на което екип на СДВР се появи с пишеща машина „Марица". Слава богу, че поне експертът беше с цифров фотоапарат, а не с лентов. Важно е разследващите да разполагат с нужната техника.

- Вероятно е бил личен, а не служебен. Всички се оплакват, че работят като в каменната ера и затова и няма разкриваемост на престъпленията, като в същото време битовата престъпност расте?

- Много често се случва да си носят и хартия от вкъщи. Вие казвате, че битовата престъпност расте, но знаете ли защо? И заради несвоевременното приключване на разследванията. Само 6,4 до 7,1% от полицейските разследванията за телесни повреди например приключват и то независимо как - с обвинение, спиране или с мнение за прекратяване. Това означава, че 5300 дела, които са били в разследващите полицаи през 2010 г., сега са нараснали до 11 800. Претовареност-та, липсата на каквато и да е техника, както и на пари за плащане на експертизи също влияе.

- Много често се случва вече крадци да пребиват до смърт пенсионери за една метална тава или 2 лв. Ще пращате ли модерната техника и на такива случаи, които са най-болезнени за обществото, или само за ВИП персони, полицейски началници и политици?

- За мен най-добрият вариант е всяко РУП и окръжна прокуратура да разполагат с такава техника, както и с качествени експерти, които да могат да обезпечат разследването. Не може някой полицейски шеф да отиде на местопроизшествие, да си хвърли фаса, а след него експертът да го прибере в контейнера.

- Тоест за такива случаи в провинцията няма да се хаби този ресурс?

- Към настоящият момент центровете ще обезпечават работата на следователите в София. Надявам се впоследствие подобна техника да бъде осигурена за всички следствени отдели в страната.

- Колко искания за използване на техниката вече сте получили?

- На този етап са ни викали само по споменатите вече три случая. Прави ми впечатление обаче, че където има повече екшън, изземвания, претърсвания, полицаите се справят добре. А когато става въпрос за експертизи, по-сложни действия, тогава сме ние. Но където се налага, сме готови да отидем. Автомобилите са заредени, лаптопите са в готовност, ние също.

- МВР завижда ли ви, че влязохте в 21-ви век по отношение на техниката?

- Предполагам, че да, особено при условие, че в СДВР например работят двама разследващи на един компютър и се изчакват, и разбират кога да викат свидетели за разпити под час. Това не е нормално за мен. Не бива да е така.

- Казахте, че очаквате по взривовете в Горни Лом да има обвинения до края на месеца. Кои ще бъдат хората с призовка?

- Получихме писмо от акад. Воденичаров, че не могат да приключат експертизата поне до края на януари. Без нея не можем да преценим обективно колко ще бъдат обвиняемите. Ще направя всичко по силите си да се ускори процесът на изготвянето на експертизата. Има проектозакон за унищожаване на касетъчни бомби пак от частни фирми. Да не стане така, че да повтаряме стари грешки. Не може хора с образования за трактористи и полевъди да бъдат слагани да обезвреждат бомби, както се е случвало досега. За такива случаи трябва да има подготвени хора.

- Преди време казахте, че ще разследвате и престъпления от непълнолетни. Други идеи за по-голяма натовареност на следователите имате ли?

- С промените от юни 2015 г. се даде възможност на следователите да поемат и по-сложни дела - например случая със самолета в Бургас с поляка, който изпи най-скъпата водка през живота си. Миналата седмица група депутати внесоха законопроект - да ни се възложат и данъчните престъпления, и прането на пари. Аз бих предложил и компютърните престъпления. Едва ли с пишеща машина „Марица" може да се разследва добре киберпрестъпност.

- На тема съдебна реформа - правилно ли е според вас да се разделя ВСС на две колегии - на съдии и прокурори?

- Това вече се наложи в обществото, въпросът е ще има ли политическата квота превес в прокурорската колегия?

- Идеята на Христо Иванов не ощетява ли именно прокурорската колегия с 1 човек?

- Да. Затова не го подкрепям категорично. Ако питате мен, най-добре е да се намали като цяло броят на парламентарната квота, но това не може да стане с обикновено Народно събрание. Да, вярно, сега могат да бъдат избирани адвокати, научни работници, но за магистратския орган е най-добре да са си магистрати.

- НСлС има правомощия да разследва заплахи за националната сигурност. В тази връзка при вас постъпвали ли са сигнали или някакви данни за опит за държавен преврат, за събаряне на правителството, за разбиване на съдебната власт?

- Ние разследваме, ако бъде образувано досъдебно производство и ни е възложено. Оперативната информация си я събира ДАНО За агенцията вече не мога да ви кажа, трябва да питате там.

- Каква е вашата позиция по целия скандал с Владимира Янева и Румяна Ченалова, Христо Иванов и Радан Кънев?

- Такива записи, направени със СРС-та, сме слушали много от арестантските килии. Какво си говорят вътре: „Тоя ми обеща, ама аз ще му кажа така срещу еди кой си, за да ми намалят присъдата" и т.н. Това са приказки, които трябва да се потвърдят по категоричен начин, за да се използват. Такива непроверени твърдения и кой какво казал не е сериозно. Този ми обеща, онзи ми обеща, а човекът, за когото говорят, дали знае въобще, че е замесен? Тези хора, които говорят по такъв начин, бих казал, че са от типа на бай Илия Баровеца и Сашо Шекера.