Престъпни намерения - интервю на Евгени Диков, директор на Националната следствена служба, заместник-главен прокурор на България

25 Ноември 2015 г.

БНТ, "Още от деня"

Водещ: В „Още от деня“ започваме с директора на Националната следствена служба Евгени Диков, който е и заместник-главен прокурор на Република България. Поводът е много интересен, много любопитен. Дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления и по-скоро даже се нарича оперативен и дежурен. Кажете, първо, какви са функциите на този център. И после да кажете, тази техника, която днес представихте пред обществеността до каква степен ще улесни работата на вашите колеги следователи?

Евгени Диков: Значи аз още веднъж, първо, бих искал да благодаря на Конфедерация Швейцария и лично на Негово превъзходителство посланик Кнобел за възможността да бъде осъществен този проект и направя едно уточнение – защото стойността на целия проект е 900 хиляди швейцарски франка, от които 85% се финансират от швейцарска страна.

Водещ: Някъде около 800 хиляди някъде прочетох.

Евгени Диков: Да, но това става дума за един проект с пет приоритетни оси. Нашата приоритетна ос 2 е на стойност 51 хиляди 125 лева и е усвоена напълно. Става дума за оборудване със съвременна офис техника на оперативния дежурен център, на два мобилни центъра за разследване и на няколко криминалистически кабинети, в които ще работят експерти от отдел „Криминалистически“.

Водещ: Тази техника, сега да кажете, това е може би най-новата вълна, или най-новото, което съществува на пазара като техника за разследване на тежки престъпления?

Евгени Диков: Да, доста трудно беше да намерим за обществената поръчка 3 фирми участнички, защото все пак това е една специфична техника. Успяхме да намерим след консултация със специалисти от НИКК и от други полицейски служби, кое е най-необходимо, кое не е необходимо, кое е необходимо за действие на терен в мобилните центрове, кое трябва да бъде само в лабораторни условия и се опитахме да намерим най-доброто съотношение между качество и цена. Това продължи 9 месеца откакто беше подписано споразумението за оборудването на тези центрове.

Водещ: Дали вашите колеги са готови и имат нужната подготовка, за да работят с такава техника? Защото както едно време ни казваха тук като се сдобихме с първите компютри в телевизията преди много години, един компютър в ръцете на невеж човек е като купчина ненужно желязо.

Евгени Диков: Действително това е един проблем за експерт-криминалистите, защото за съжаление последните 5 криминалисти са обучавани във Волгоград до 90-те години и са вече на пенсионна възраст.

Водещ: Но не с такава техника, нали?

Евгени Диков: Разбира се. Те периодично минават обучителни курсове и в Академията на ФБР в Будапеща, но това са едни краткосрочни курсове, хората просто нямат тази теоретическа и по-обширна практическа подготовка да работят.

Водещ: Разбирам. И сега в момента ще тече обучение, предполагам, на хората? Тук ли ще тече, тук ли ще се провежда или в чужбина, в Швейцария?

Евгени Диков: Да, в България ще се провежда обучението. Ще поканим и експерти от НИКК, където се предполага, че са най-добрите криминалисти, които могат да бъдат. И вероятно ще дойдат хора и от Швейцария. Но смятам, че колегите имат достатъчно практическа подготовка, поне за основните, макар че това са нови модификации на тези апарати, с които работят, но основните принципи се познават от тях.

Водещ: Нашите зрители, когато гледат подобна техника се сещат за едни сериали, които непрекъснато се въртят по различни телевизионни канали, включително и по БНТ. Понеже и вие сте запознати с тези сериали, това ли е с, което вие разполагате – с познатите сериали „От местопрестъплението“, да не изреждам повече имена?

Евгени Диков: Да, вече нарекоха нашите автомобили „автомобилите на Хорейшио“. В общи линии това е една съвременна криминалистическа лаборатория, която може един ден да действа на място по горещи следи и абсолютно автономно. Имаме ел. захранване, прожектори, може да се освети доста голям периметър на произшествието.

Водещ: Имате ли представа вие обаче една подобна техника до каква степен ще повиши процентът на разкриваемост на тежките престъпления, използвайки я нея отсега нататък?

Евгени Диков: Аз бих могъл да кажа само, че оперативният дежурен център, който е създаден в Националната следствена служба /НСС/ ще обслужва само районът на София. Т.е. следствените отдели и само следователите от следствените отдели от Национална следствена служба, Специализираната прокуратура, Софийска градска и Софийска окръжна прокуратура. Няма да има дублиране със службите на МВР, когато отидат на дадено произшествие. Нали точно това е идеята – да бъдем абсолютно самостоятелно разследване от страна на прокуратурата, разбира се следователите, които са към прокуратурата. Включително самото обезпечаване на произшествието няма да се извършва от органи на МВР, а ще се извършва от Бюрото по защита към главния прокурор.

Водещ: Това няма ли да предизвика ревност у вашите колеги от МВР?

Евгени Диков: Аз мисля че те са достатъчно натоварени, действително прокуратурата винаги разчита и на разследващите полицаи, които водят около 90% от разследванията в страната, и на експерт-криминалистите от МВР, но има неща, които действително прокуратурата трябва да действа съвсем самостоятелно. С последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс от юни месец е възстанови изключителната компетентност за някои видове дела Националната следствена служба. Мога да дам пресния пример с приземения принудително самолет в Бургас. Колега, тъй като беше повдигнато обвинение по 341-а от НК, колега от службата, дежурният следовател замина на място да довърши разследването.

Водещ: Въпреки че там разследването не представляваше някаква изключително голяма фактическа сложност, нали така?

Евгени Диков: Безспорно. Но по силата на закона трябва само следовател. В момента, в който наблюдаващите прокурори са решили, че не става дума за опит за терористичен акт, а за подаден фалшив сигнал, застрашаващ сигурността на самолета, повдигнато от наблюдаващия прокурор обвинение по 341-а и моментално всичко вече преминава в ръцете на нашия колега.

Водещ: Паралелно виждаме и кадри от атентата от Сарафово от 2012 г., вече три години и нещо минаха. Тук в последните седмици покрай атентатите в Париж стана дума и за Сарафово, и така всички мои гости пък и аз изразяваме учудване, че в този дълъг период от време обществото не знае какво в крайна сметка е установило следствието? Има ли вече установени извършители, знаем ли кои са? Днес доколкото разбрах сте дали някаква информация на медиите, кажете нещо повече?

Евгени Диков: Разследването е пред финал. Затрудненията дойдоха от нашия формален наказателен процес. Пострадаха много израелски граждани. Те трябваше да бъдат запознати с материалите по разследването. Имаше проблеми с упълномощаването на техен адвокат, който да дойде в България, да се запознае с материалите, включително и делото да бъде изпратено в Израел, което няма как да стане. И точно тези изпълнения на искания за правна помощ малко забавиха нещата. Но смятам че до края на годината…

Водещ: Не е малко, доста, доста се забави. Не е ли 3 г. доста дълъг период следствие по повод един такъв много сериозен терористичен акт? Имам предвид вашите колеги в Париж за 24 часа горе-долу установиха извършителите на терористичните атаки в петък 13-ти, едни загинаха, други хванаха, третият го гонят из цяла Европа. Разбирате ме какво искам да ви кажа.

Евгени Диков: За съжаление в нашия НПК не се фиксира краен срок за разследване, както беше преди. 2-4-6 месеца делото трябва да е приключило.

Водещ: Това не бива да бъде оправдание за вашите колеги в никакъв случай.

Евгени Диков: Така и вече всеки един случай се преценява какъв екип да се направи и какви експерти да бъдат включени.

Водещ: Тази техника, която придобихте днес, тя до голяма степен ще улесни ли примерно разследването на терористичен акт или на други такива тежки престъпления с масово засягане на обществеността?

Евгени Диков: Безспорно. Това е съвременна техника и при националното използване може неща, които на пръв поглед остават незабележими при един елементарен оглед, недостатъчно компетентен разследващ полицай или следовател, тя може да допринесе за намиране на микроследи, да промени първоначалните версии и в крайна сметка да събере годни доказателства.

Водещ: Защото ми се струва, понеже стана дума и за Сарафово, днес сте дали малко информация и за Горни Лом. Там нещата, като че ли са по-ясни. Мисля че там вече сте установили горе-долу какво се е случило, има виновни лица, към тях ще бъде предявено обвинение. Така ли е наистина?

Евгени Диков: Да. В момента предоставихме на една доста сложна експертиза на 7 човека експерти от БАН всичките 18 тома материали, които колегите успяха да съберат. И очакваме тяхното заключение по 16 въпроса. Някои от тях вече са готови в своята част от експерта, но остава окончателно да бъде сглобена. Надявам се до края на годината да приключи изготвянето на това заключение и да започне предявяване на обвинение на виновните лица. Ще има виновни 3-4-5 човека в зависимост от становището на експертизата.

Водещ: И в зависимост от това какво постанови съдът в крайна сметка, дали са виновни.

Евгени Диков: Аз казах обвиняеми, които ще бъдат предадени на съда. В крайна сметка съдът решава, разбира се.

Водещ: Кажете според вашата статистика, последна, не знам до каква степен можете да се върнете назад, увеличават ли се тежките престъпления в България или има някакво затишие, някаква стабилност, или пък може би намаляват? Имате ли някаква представа?

Евгени Диков: Да. Много ми е странно, всички заместници на главния прокурор участваме в годишните отчети на окръжните прокуратури. Аз за тази година участвах в Силистра, Добрич и Русе, все пак два големи града. И ми направи впечатление, че криминалната престъпност значително е намаляла. И тогава поставих въпроса на колегите там, без да знам статистиката за цялата страна – добре, не остана нищо за крадене в България ли, нашите престъпници тръгнаха да търсят по-печеливши, по-екзотични дестинации, напуснаха страна ли или това, което мен най-много ме опасява, че хората просто са обезверени от работата на полицията, прокуратура и съд и не сигнализират.

Водещ: И в крайна сметка каква е истината, вашият анализ какво сочи?

Евгени Диков: Най-вероятно някъде е разделена на три.

Водещ: Драстично ли намалява тази тежка, наречена престъпност?

Евгени Диков: Мога да кажа, че за сравнение с 2012-2013 година, единственото увеличение, противозаконните отнемания на моторни превозни средства, или казано накратко…

Водещ: Увеличават ли се?

Евгени Диков: Увеличават се със 17%.

Водещ: Това са най-неразкритите престъпления. Аз гледах една статистика на 20-30 автомобила, я открият един, я не. Нали, горе-долу, така се движи?

Евгени Диков: Да. И това е единственият вид престъпления, което се увеличава. Намалява разпространението на наркотиците, убийствата намаляват с 12% от 155… разбира се, тук следим битовите убийства.

Водещ: Като имате предвид, че убийствата, те не могат да бъдат прикрити в никакъв случай.

Евгени Диков: Да.

Водещ: В смисъл, едно убийство, рано или късно, трупът се намира, дори да е скри някъде.

Евгени Диков: Така е. Разбира се, ако е маскирано като самоубийство, ако се приеме, че е нещастен случай и някой няма интерес…

Водещ: Да, но едно такова престъпление рано или късно излиза наяве, както се казва, разбира се дали един човек е жив, или убит.

Евгени Диков: Естествено. Значи, за миналата година, за 2014 година са 155 извършени такива убийства, 110 са разкрити.

Водещ: Това означава, че една стабилна добра разкриваемост има.

Евгени Диков: Да. Разбира се, знаем и едно поръчково убийство, извършено от професионален килър, че много по-сложно се разкрива, отколкото битовите убийства. Скарали се, там, за земя, за граници, за ограда…единият ударил другия, това е елементарно и сравнително бързо стига до съд, нали, няма кой знае какви усложнения в разследването.

Водещ: На фона на това, което се случва в Европа, и най-вече в Париж, а и в Брюксел тези заплахи, вчера имахме много интересен разговор с генерал Кирил Цветков по отношение на химическите оръжия и възможното им използване в терористични актове. Вашите колеги подготвени ли са за действие при такива форсмажорни обстоятелства, като хайде да не даваме пример с Париж в същия мащаб, но горе долу при такива атаки бързо разследване с бързи резултати, възможно ли е да се постигне в България?

Евгени Диков: Аз смятам, че е възможно, защото миналата година колеги бяха на обучение 1 месец във военна база в САЩ точно по разследване на терористичен акт чрез взрив, и последиците от такива актове. Периодично се провеждат, даже днес в една учебна база на прокуратурата в "Трендафила" също имаше обучение по тези въпроси, така че подготвяме хора да има поне 2 или 3 от следствения отдел в /…/, за да могат първоначално да започнат техните действия, и тогава вече пристигаме ние, тежката артилерия – хората, които са изкарали тези обучения.

Водещ: Дано да не се стига до там, но никой не е застрахован.

Евгени Диков: Да, разбира се, това е основното.

Водещ: Тук и нашите анкети със зрителите сочат, и едно изследване имаше онзи ден на „Алфа Рисърч“, където над 60-70 процента от хората смятат, че България изобщо не е по-безопасна, отколкото, да кажем, Франция при едни подобни терористични нападения, и то на такива подготвени хора. Затова ви питам дали службите са готови да реагират адекватно, както вашите френски колеги.

Евгени Диков: Да. Що се отнася до следователите, биха могли да се справят. Разбира се, помощта на другите служби за превантивна работа, за евентуално разкриване на опит, а не вече извършените престъпления с тежки последици, не зависи само от следователя, но смятам, че ние сме готови, защото има, бих казал, в Националната следствена служба, има хора, които първия си работен ден, неизменно по 30-32 години започват вече в тази система, то за тях това вече не е професия, това е призвание.

Водещ: Да ви питам накрая, т.нар. знакови убийства от на прехода, като започнем още от Луканов, където бяха оправдани извършителите, въпреки всичко, минем през Илия Павлов, Кюлев и т.н.. работи ли се по тези убийства все още, или те са вече забравени? Следствието приключи, забравете, имаше един филм…

Евгени Диков: Не. Има една заповед на моя колега г-н Владислав Сарафов, заместник-главния прокурор, с което е създадена една група, която работи по т.нар. студени досиета, това пак е заглавие от един сериал.

Водещ: Да. Те са точно студени досиета.

Евгени Диков: Работят колеги от ВКС, мисля че има по един човек от Апелативен район, следователи и оперативни работници от …

Водещ: По всички тези знакови убийства?

Евгени Диков: Да, по всички убийства, за които абсолютната давност не е изтекла. Тя е доста голяма, 35 години, те още не са изминали. Имаме няколко случая на възобновени досъдебни производства, които са били спрени по 7-8-10 години, така че се работи и по тях. Разбира се, ако се изпуснат горещите следи, много по-трудно е след това да се докаже едно такова, особено поръчково убийство, но все пак е въпрос на шанс понякога.

Водещ: Интересно ми е, например, сега след като вече нямаме официално извършител на убийството на Луканов, тъй като бяха оправдани тези, които бяха обвинени в този акт, сега възобнови ли се производството, търси ли се убиеца на Андрей Луканов, или там всичко приключи?

Евгени Диков: Следователят работи в рамките на едно възобновено досъдебно производство. В противен случай делото се спира и с оперативни средства и методи полицейските служби се опитват да стигнат до извършителя.

Водещ: Като знаем, че убийството беше, поправете ме ако бъркам, 1996 година, нали?

Евгени Диков: Мисля, че да.

Водещ: Виждате колко,сега…догодина ще станат точно 20 години от това убийство. Доколкото си спомням, убийството на Илия Павлов беше 2003 година, 2005 година беше на Емил Кюлев. Това са все убийства преди толкова много години. Дано пък вашите колеги, тази нова техника,обаче, няма да ви помогне, нали? Тя е за горещите следи.

Евгени Диков:Тя е основно за фиксиране непосредствено след извършването на тежко престъпление.

Водещ: Имайте предвид, обаче, понеже приключваме разговора, че резултатите по такива знакови дела първо дават самочувствие на вашите колеги, второ – дава възможност да бъдат по-спокойни хората, и да знаят, че ако едно престъпление бъде извършено, извършителят му някога ще бъде наказан от съдебната система – нещо, което, за нещастие, не се случва много често в държавата.

Евгени Диков: Да. Аз разбирам, че е така и смятам, че по-важното е, при условие, че имаме тази техника, да се използва рационално.

Водещ: Най-вече рационално.

Евгени Диков: Иначе си стои на паркинга при нас, на много удобно място е, но не тръгне ли поне веднъж в седмицата да излиза, мисля че е безсмислено.

Водещ: Така е, но то по-хубаво е да седи…Ако няма престъпления, тя няма да излиза, нали?

Евгени Диков:Вярно е.

Водещ: Така че по-добре да няма престъпление и тя да си седи на паркинга.

Евгени Диков: Но, ако трябва да излезе за тежко престъпление разследващ полицай с пишеща машина „Марица“?

Водещ: Има ли такива случаи сега?

Евгени Диков: Има, да.

Водещ: Сериозно ли говорите?

Евгени Диков: Преди 2 седмици в сградата, в която живея...

Водещ: Полицай отива на местопрестъпление с пишеща машина „Марица“?

Евгени Диков: Да. Преди 2 седмици в сградата, в която живея, стана инцидент в асансьора.

Водещ: Във вашата сграда?

Евгени Диков: Да. Дойде дежурната група от СДВР. Експертът, слава Богу, не беше с лентов апарат, беше с цифров апарат. Направи съответните снимки. Пристигнаха собствениците на асансьорната фирма, започнаха да предават дневниците за проверки, и момчето пишеше на пишеща машина „Марица“ протокол за доброволно предаване и описваше документите.

Водещ: Това, което казвате, е отчайващо, г-н Диков.

Евгени Диков:Така е.

Водещ: Поне на мен така ми звучи, не знам на зрителите. Аз нямам какво повече да ви питам, да ви кажа, след това, което разказахте.