Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд непълнолетно момиче, причинило по непредпазливост смъртта на две лица и средни телесни повреди на трето, настъпили при ПТП

4 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура–Сливен предаде на съд М.С. Тя е обвинена за това, че макар и непълнолетна, но могла да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, по непредпазливост причинила смъртта на две лица и средни телесни повреди на трето, настъпили при ПТП, предизвикано от обвиняемата. М.С. неправомерно е управлявала автомобил, в който се возили и пострадалите лица. Престъпното деяние е осъществено на 23.09.2018 година на път, разположен в село Загорци, общ. Нова Загора. То е квалифицирано по чл.343, ал.4, вр. ал.3, предл.6, б.„б“, предл.1, вр. ал.1, вр. чл.342, ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.2 от НК.

По време на разследването е установено, че обвиняемата и пострадалите се познавали и били в приятелски отношения. Автомобилът, с който М.С. е предизвикала произшествието, е бил собственост на едното от починалите лица. Той е предоставил възможност на обвиняемата да управлява превозното средство. Така тя застанала зад волана на автомобила и започнала да шофира. В един момент, вместо да намали, обвиняемата по грешка натиснала газта и ускорила скоростта. След това загубила владение върху превозното средство, което се ударило в крайпътно дърво. Пострадалите били откарани в болница, където двама от тях починали (на 04.10.2018 г. и на 14.12.2018 г). Установено е също така, че М.С. е управлявала автомобила със скорост от 69 км/ч, а максимално позволената за този пътен участък е била 50 км/ч.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си на 07.12.2020 година.