Новият апелативен прокурор на Пловдив: Ще работя съвестно и без страх, както досега

29 Септември 2020 г.

Интервю на Тони Михайлов във вестник "Марица"

Ще има нови разследвания за корупционни престъпления и най-вече по такива, които касаят длъжностни лица на високи постове 

Гражданите очакват от нас бързо и ефективно правосъдие и ние сме длъжни да им го дадем, за да ни имат доверие

Бавното правосъдие е по-скоро липса на правосъдие 

 - Г-н Деянов, бяхте избран за апелативен прокурор на Пловдив единодушно от Прокурорската колегия на ВСС. Идвате от Смолян, където оглавявахте Окръжната прокуратура. Какви са вашите първи впечатления от новата работа?

- Ако ми позволите, ще започна така - не съм на непознато място, пък и Смолян не е толкова далеч от Пловдив - само на стотина километра.  Моят стаж като юрист е 20 години, а в прокуратурата съм от 7 години, така че в достатъчна степен съм запознат с работата, спецификата и проблемите в нея. Моята цел в работата е бързото и качествено правосъдие, което се постига с разкриваемост на престъпленията, срочност на разследването, своевременно приключване на досъдебните производства и минимален брой върнати дела от съда и оправдателни присъди. Защото гражданите очакват от нас бързина на разследването и справедливост. И ние сме длъжни да им ги дадем, за да ни имат доверие.

- Удобен ли е столът на апелативния прокурор?

- Вижте го - същият като в кабинета ми в прокуратурата в Смолян. Това го казвам в прекия смисъл. Но иначе не бих казал, че „новият“ стол е много удобен.  Работата ми като административен ръководител на Апелативна прокуратура - Пловдив е свързана с големи отговорности, така че няма как този „стол“ да е комфортен. Тепърва започвам,  ще направя всичко зависещо от мен, за да постигна приоритетите и целите си, като разчитам на помощта на колегите ми прокурори и съдебните служители.

- По време на вашето изслушване във Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев отбеляза факта, че сте ново за Пловдив лице, като огромен плюс, тъй като на местно ниво „всеки познава всеки“. Така ли е?

- „Всеки познава всеки“ го има и в другите градове, не само в Пловдив. Тези взаимоотношения пораждат ако не обвързаности, то поне намеци и съмнения за недобри практики. Моето виждане е, че прокурорите не могат да живеят в изкуствен свят. Но искам да подчертая - нужна е дистанция и „хигиена“, т.е. преценка на взаимоотношенията. Всеки магистрат и съдебен служител трябва да спазва етичните правила, да бъде пример в обществото, за да ни имат гражданите доверие. Прокурорът трябва да има безупречна репутация и да изпълнява задълженията си професионално, съвестно и без страх. Това може да стане единствено без зависимости. Противното не е приемливо и е неправомерно поведение за един магистрат. Прокурорът никога не трябва да забравя, че ние дължим общественото си положение на хората, на които сме призвани да служим, за да ни имат доверие. Те не могат да бъдат излъгани, особено когато става въпрос за по-дълъг период от време. Гражданите разчитат на нас да защитим живота им, правата, честта, достойнството и имуществото. Това е наш дълг и призвание. 

- И все пак сте външен човек за прокуратурата, която оглавявате?

- Да, външен човек съм, с по-различен поглед. 

Не съм обременен със стереотипи и взаимоотношения.

Твърдя, че съм диалогичен и се отнасям винаги с необходимото разбиране към колегите си. Надявам се да се ползвам с репутацията на принципен човек и считам, че работата ми и резултатите от нея следва да говорят за мен като човек и юрист.

- И в тази връзка искам да ви попитам, познавате ли добре криминогенната обстановка в града в Пловдив?

- Имам поглед върху криминогенната обстановка. Винаги съм работил отлично с полицията и съм разчитал на служителите на МВР. Така беше в Смолян, така ще бъде и в Пловдив и в целия апелативен район. Още първите дни след встъпването ми в длъжност проведох среща с директора на ОД на МВР - Пловдив - ст. комисар Йордан Рогачев, с началниците на ДАНС и ТД БОП, както и с директорите на областните дирекции на полицията в Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Кърджали и Смолян, както и с всички прокурори от апелативния район. И такива срещи ще се провеждат периодично и регулярно за в бъдеще. Вратата на кабинета ми е отворена за тях по всяко време, защото целта ни е една и съща - да се справим с престъпността.

- Имате ли приемни дни?

- Да, всеки месец по предварително изготвен график, но сега заради ограниченията за коронавирусната инфекция не се провеждат.

- В първия си ден на поста поставихте акцент върху корупцията и битовата престъпност. Това ли са основните приоритети в работата ви?

- Да, акцентът в моята работа като апелативен прокурор ще са разследванията срещу корупцията, битовата престъпност и делата, свързани с държането и разпространението на наркотични вещества. Но това не означава, че останалите състави на Наказателния кодекс ще бъдат подценявани. Първо целта ми е да се подобри работата по делата за корупционни престъпления и най-вече по тези, които касаят длъжностни лица на високи постове в държавната администрация.  Така че ще има нови разследвания в тази насока. Приоритет е и битовата престъпност, която, както казва главния прокурор, тормози хората по селата. В тази връзка

предстои моя среща с кметовете на малките населени места в региона.

Искам да чуя от тях какви са им проблемите в настоящия момент по селата, за да можем да реагираме бързо и адекватно, съответно и с други институции. Хората, които живеят там, трябва да са спокойни и да не се страхуват, че през нощта някой ще влезе, за да ги обере и уплаши. Престъпленията за разпространение, държани и отглеждане на наркотични вещества също са сред приоритетите на работа. Все повече ще бъдат нашите съвместни действия с полицията в тази насока.

- Интересни казуси от вашия професионален път?

- Може би за един случай на пътнотранспортно произшествие край смолянско село. Беше преди години. Извършителят бе прегазил нощно време, без никакви свидетели, с автомобила си пешеходец, който лежал на пътното платно. Първоначално отричаше, дори се съгласи да бъде подложен на т. нар. „детектор на лъжата“, но преди да мине през полиграфа, разказа на психолозите какво се е случило, като впоследствие отново отричаше да има каквото и да е отношение към случая. За мен разпоредбите на Закона за движение по пътищата са достатъчно строги, но прилагането на разпоредбата на чл. 66 от НК, т.е. условното осъждане, е едва ли не поголовно от съда. Затова трябва да се преосмисли от нас и от другите отговорни институции за необходимостта от налагането на ефективни наказания „лишаване от свобода“ за водачи, които при катастрофа са причинили смърт и тежки или средни телесни повреди на едно и/или повече лица.  В тази връзка призовавам шофьорите за повече отговорност на пътя, за да не се стига до трагедии. Като ме връщате назад, бих искам да спомена и за инцидента на ски пистата „Мечи чал“ в гр. Чепеларе, при който загина скиор заради необезопасена шахта. По това досъдебно производство бяха обвинени три лица - управител на търговско дружество, прокурист и работник, които бяха признати за виновни и осъдени на първа инстанция.         

- Има ли нужда от реформи в прокуратурата и наказателното производство?

- За мен е важна срочността на разследването да е добра и скъсяване на времето, през което се води досъдебното производство, приключването му и внасянето на обвинителен акт в съда. Гражданите искат бързо и ефективно правосъдие и ние сме длъжни да работим, за да го получат. Бавното правосъдие по- скоро е липса на правосъдие, защото когато нещата тръгнат много да се отлагат, дори и като се стигне до присъда, тя понякога губи своята актуалност.

Тодор Деянов е завършил право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.  Има 20 години  юридически стаж. Работил е като юрисконсулт в Областна управа в гр. Смолян, гл. юрисконсулт в Община Смолян, председател на съда в гр. Смолян, административен ръководител на Окръжна прокуратура - Смолян. На 29 юли 2020 г. е избран от Висшия съдебен съвет за апелативен прокурор на гр. Пловдив. Женен с две деца, зодия Телец, на 55 години.