Борислав Сарафов: Как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на президент или премиер

15 Юли 2020 г.

14.07.2020г. "24 часа", Ана Михова

Енергията му е впечатляваща, казва в интервю за "24 часа" зам. главният  прокурор и директор на Националната следствена служба

И още акценти от интервюто:  Опитвам се да си обясня странната и непровокирана реакция на президента с емоция

Който като политик незаслужено ругае прокуратурата, за да трупа дивиденти, като гражданин реже клона, на който седи

 

- Г-н Сарафов, в четвъртък пред протестиращите пред президентството президентът Румен Радев призова: Да изхвърлим мафията от прокуратурата. Мутри, вън! Как възприехте този призив? Чувствате ли се част от мафията и мутрите?

- Държавният глава по конституция следва да олицетворява единството на нацията. Едно от измеренията на този негов статут е и да проявява дължимото по конституция уважение към другите институции и власти. Опитвам се да си обясня странната и непровокирана реакция на президента с емоция. Дано да съм прав и да е само емоция, а не признак за по-трайни негативни настроения към независимостта и неприкосновеността на другите власти - в случая съдебната.

А що се отнася до мен - единственото ми отношение към мафията е в множеството дела срещу мутрите, по които съм работил и продължавам да работя от 1994 година досега. А отношението ми към тях не се е променило за тези 26 г. - да видя виновните в затвора. Именно в преследването на тази обществена функция на държавното обвинение - виновните да изтърпяват наказанията за своите престъпления, очевидно сме засегнали интересите на някои лица, които сега използват целия им наличен ресурс да се противопоставят на прокуратурата и нейната работа.

- Как се отразяват подобни изказвания на редовите прокурори?

- Въпросът ви е риторичен - вероятно могат да действат обезкуражаващо. Искрено се надявам да не е така и увереността и хъсът, с която много млади колеги започват своя път в държавното обвинение, да се запазят. Разбира се, ние от никого не очакваме похвала, резултатите от прокурорската работа все са недостатъчни. Въпреки това подобна оценка от държавния глава бе изненадваща.

- Допустимо ли е президент да иска оставката на главен прокурор, при положение че по конституция има разделение на властите?

- Конкретно нашата конституционна рамка е основана на разбирането за разделение, но и взаимодействие на властите. Разбирам, че президентът действа от призмата на политик – негово право е да дава политически оценки, но същевременно всяка политическа атака към независимата съдебна власт, част от която е и прокуратурата, е недопустима в правова държава. В този смисъл как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на президента или на премиера?

- Гневът на Радев само от това, че прокуратурата обвини двама души от неговата администрация, ли е?

- Надявам се да е само това. Пак ще повторя, надявам се да е било емоция, която вече е отминала. Но ако не е било емоция, а трайна и осъзната позиция, това вече е опасно за правовия ред. Ако държавният глава вижда прокуратурата като мафиотска организация, той трябва да се замисли, че отправя обвинение към повече от 2000 прокурори и следователи, които ежедневно изпълняват съвестно служебните си задължения в полза на обществото. Разбира се, черни овце има и в нашето стадо, но те са единици. Позицията на държавен глава предполага отговорност и премереност на изказванията.

- Като юрист и магистрат обяснете на хората, които не са юристи, има ли право прокуратурата да претърсва кабинети на служители от президентската администрация - секретар и съветник?

- Само дипломатическите и консулските сгради се ползват с екстериториалност. Президентството няма такъв статут. На българска територия разследващите органи могат да извършват всякакви действия при спазване на Наказателно-процесуалния кодекс, а в случая извършените действия се осъществяват с предварително издадено съдебно разрешение. Имунитет има само президентът - не и неговите служители. Нищо от извършеното не е израз на наказателно преследване срещу президента, че да наруши имунитета му.

- Защо е тази атака спрямо прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев?

- Вероятно тази атака няма да е последна Не си спомням някога да е имало време без атаки. Самото естество на работа на прокуратурата и следствените служби предполага засягане на най-различни интереси. А защо лично срещу г-н Гешев - първо, защото той е лицето на институцията и не на последно място – защото той промени стила ѝ на работа. Енергията му за работа е впечатляваща.

- Кой има интерес от слаба прокуратура? Досега сме мислили, че това са тези, които нарушават закона, бандитите, но явно и политиците не желаят прокуратурата да е силна?

- Винаги е било така. Ако постигнеш резултат по сигнал, внесен от политик - прокуратурата е добра и трябва да се уважава, но ако предприемеш действия срещу политик -прокуратурата е лоша и трябва да се извади от съдебната власт. Никога не сме позволявали на политиците да ни използват, но това явно не им пречи постоянно да се опитват.

- Не мислите ли, че хулите по адрес на прокуратурата и главния прокурор са, за да се трупат дивиденти? Сякаш стана модерно да се ругае прокуратурата.

- Не искам да се ангажирам кой има интерес от слаба прокуратура, но определено интерес от независима, силна и работеща прокуратура има обществото - отделните граждани. Работим за това и не се притесняваме от ответните реакции.

Който като политик незаслужено ругае прокуратурата, за да трупа дивиденти, като гражданин реже клона, на който седи. Защото, ако утре той бъде пострадал от престъпление, ще разчита за защита на същата тази прокуратура. И не сте права, не е станало модерно сега - винаги е било модерно. Просто защото тези, които ругаят, знаят, че прокуратурата не отмъщава и няма право на емоции. Не ние, а законът и правото определят нашите действия и реакции.