Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма да си подам оставката, право на всеки е да протестира

14 Юли 2015 г.

Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Специален гост – главният прокурор на България Сотир Цацаров. Добро утро.
Сотир Цацаров: Здравейте.
Водещ: Как сте, г-н Цацаров?
Сотир Цацаров: Добре.
Водещ: Днес, вторник е особен ден за вас.
Сотир Цацаров: Не бих казал, че вторник е специален ден за мен. Вторник е нормален работен ден, какъвто беше и понеделник, каквато ще бъде и срядата.
Водещ: Има протест срещу вас обаче тази вечер.
Сотир Цацаров: Това не прави деня особен.
Водещ: Ще си подадете ли оставката?
Сотир Цацаров: Не. Вижте, право на всеки е да протестира. Право на всеки е, разбира се, да иска оставки, право на всеки е да се аргументира. Както се казва, ние живеем в свободна държава. Мое право в същото време е да работя така, както намирам за добре, или по-скоро – както намирам за правилно.
Водещ: А ще отидете ли при протестиращите, например, за да чуете техните аргументи?
Сотир Цацаров: Не.
Водещ: Не е ли правилно? Или може би ги знаете?
Сотир Цацаров: За мен е правилно да проведа работния си ден като изпълня задълженията си за деня. Ако тези хора считат, че начина, по който могат да осъществят своята гражданска, обществена или друга реализация като протестират пред Съдебната палата, искат оставката на главния прокурор, пак казвам – в това няма нищо лошо. Но преценката дали да бъде подадена оставка, както и дали въобще главният прокурор да се подаде на натиска спрямо себе си и на този спрямо колегите му, нека бъде мое. Така че отсега заявявам, че има достатъчно ангажименти, за да се появя на протест – това е едно. Второ, уважавам правото на всеки да протестира, но оставка не се постига по този начин. И тя няма да бъде постигната.
Водещ: Нека да кажем какви са причините за този протест. Те са самосезирането на прокуратурата по повод статии, появили се във вестник „Труд“ за злоупотреби в Министерство на правосъдието, ако разбира се има такива и прокуратурата стигне до тях.
Сотир Цацаров: Какво казахте преди това: „ако прокуратурата стигне до тях“? – „ако разбира се има такива“. Нека припомня нещо – същите хора, може би част от същите хора или може би да речем, 25 от същите хора, които ще се съберат довечера, в крайна сметка протестираха и когато прокуратурата започна проверка, която бе по сигнал също на медия или по-скоро на собственик на медия, ако не ме лъже паметта, и която касаеше имущественото състояние и доходите на членовете на „Протестна мрежа“. Или хайде така да го наречем – на върха на „Протестна мрежа“, на политбюро на „Протестна мрежа“. Тогава протестът беше същият: Защо се проверява „Протестна мрежа“? Е, какъв да е резултата от това? Установи се, че няма никакви нарушения и всичко това затихна. Извинявайте, някой иска да ми каже сега, че ще протестира, защото се проверява Министерство на правосъдието по сигнал или по публикация, която е в ежедневник?
Водещ: Вие проверихте ли кой е Калоян Стоев?
Сотир Цацаров: А защо трябва да проверявам аз кой е Калоян Стоев? Защото има наблюдаващ прокурор, на който тази преписка е възложена.
Водещ: При условие, че има съмнение, че той е истинско лице, истински журналист, изобщо реално съществуващ човек, е съвсем нормално.
Сотир Цацаров: Една такава проверка при всички случаи трябва да премине през снемане на обяснения на главния редактор на този вестник. Нали така?
Водещ: Има ли значение за вас от къде идва тази информация за корупция?
Сотир Цацаров: А нали току-що ви казах, че една проверка при всички случаи трябва да започне на снемане на обяснения на главния редактор на вестника, който е публикувал тази информация. Именно той трябва да е човекът, който трябва да посочи източника на тази информация, както и самия автор. Дали има или няма Калоян Стоев – аз не зная. Но добре би било, ако нещата ще вървят така, „Протестна мрежа“ – протест, Министерство на правосъдието – протест, добре би било хората, които довечера ще се съберат, да се обединят около един списък – списъкът на лицата и институциите, които според тях не трябва и не могат да бъдат проверявани, защото те са върховен и неприкосновен символ на демокрацията.
Водещ: Никой не говори обаче за проверката. Всички оспорват начина, по който тя започна. Заради една публикация, която е сама по себе си анонимна. Това притеснява ли ви?
Сотир Цацаров: Извинявайте, как започват проверките? А вие откъде знаете, че е анонимна?
Водещ: Никой не знае кой е Калоян Стоев.
Сотир Цацаров: Това е една от целите на проверката. Какво проверяваме – Калоян Стоев или факти? Кой стои зад тези факти? – Едно печатно издание. Това печатно издание има ли главен редактор? – Има. Опитвам се може би трети път да ви кажа едно и също нещо. Ако някой счита, срещу Министерството на правосъдието е насочена срещу усилията на Христо Иванов в качеството му на министър на правосъдието, се лъже. По същия начин някой считаше, че проверката срещу членовете на „Протестна мрежа“, срещу петте избрани, е символ и акт на репресия. И никой не каза дума, когато се установи, че престъпление няма.
Водещ: Никой не се усъмнява, г-н Цацаров, затова, че тази проверка е част от невидимата война между вас и г-н Христо Иванов.
Сотир Цацаров: Аз не водя война с прокурорски проверки. Когато водя война, аз казвам съвсем ясно какво мисля. И мисля, че никой не може да ме обвини в това, че премълчавам това, което мисля. Има и нещо друго – една прокурорска проверка касае длъжностни лица в Министерство на правосъдието. Нали някой не си мисли, че министър Христо Иванов е човекът, който ще подписва договори на ремонт на климатици? Има си длъжностни лица, които отговарят за това. Дайте да разграничим политическата роля на министъра от подписването на договори и малките обществени поръчки.
Водещ: Вие сам ще отречете ли, че има и прехвърчат искри между вас двамата в медийното пространство? Поне там, ако не наяве?
Сотир Цацаров: Аз не мога да говоря само искри, които прехвърчат в медийното пространство. Ако те прехвърчат в медийното пространство, това означава, че ние си говорим само чрез медиите. Аз мисля, че с г-н Иванов сме си казали съвсем ясно и това, което всеки от другия приема в… не в отсрещния събеседник, защото хората не стават приятели заради работата, но не трябва да бъдат и врагове заради това. Мисля, че съвсем ясно сме си казали какво кой какво приема и какво не приема от, да го нарека така – от идеите на другия.
Водещ: И от идеята за промени в Конституцията. Кога за последно се видяхте очи в очи с министър Христо Иванов да си кажете кой какво мисли един за друг и за идеите, които предлага?
Сотир Цацаров: Мисля, че последната среща, на която разменихме няколко думи, беше въпросното обсъждане на измененията в Конституцията. Оттам насетне министърът не е присъствал на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Водещ: Това, което обаче искахме да ви пуснем един отказ от изказване на Радан Кънев. Ако можем да го чуем и след това да коментираме.
Сотир Цацаров: Аз очаквах, че ще ми пуснете Атанас Атанасов, но вие решихте да ме изненадате с Радан Кънев.
Водещ: Този път с Радан Кънев.
Сотир Цацаров: Следващият с Атанасов. Разбрах ви.
Водещ: За любимия ви Христо Иванов – вече го разследват по една публикация.
Радан Кънев: Всички знаем, че това е фалшиво име във фалшив вестник. И по този начин се оказа, че много лесно се работи – фалшива публикация, след което прокуратурата започва едни шумни дейности, и се превръща в агенция за черен PR. Аз наистина се надявам, че г-н Цацаров ще реагира на този модел на поведение. След като той е съпричастен нещата да се променят, нека да промени най-лошото на служителите си. Големият въпрос е г-н Цацаров като ръководител на прокуратурата отчита ли огромните недостатъци на работата и огромната нужда от промяна? И той е на една колеблива позиция. Той много си притеснява да не си слагаме чертите, и да се делим на сини и червени, „за“ и „против“, едните са добрите, другите са лошите, едните са „за“, другите са „против“. И по тази причина седи някак си върху линията. И аз твърдя, че когато положението е толкова тежко, когато корупцията е проникнала толкова надълбоко, когато правосъдието, 80% от хората ни казват в очите, че не работи, и че си дават данъците за нищо, без услуга насреща, съжалявам, но разделителна линия има и наистина всички трябва да направим…
Водещ: От двете страни на разделителната линия сте с Цацаров, така ли?
Радан Кънев: Не, но той трябва да направи избор. Аз моят съм го направил.

Водещ: Направихте ли своя избор, г-н Цацаров? Като колеблива позиция беше описана тази, която имате относно промените.
Сотир Цацаров: Аз мисля, че народният представител, който пуснахте току-що или чиито думи пуснахте току-що на запис, се е объркал. Аз никога не съм заемал колеблива позиция. Преди това ще ми позволите една забележка – дали авторът е фалшив – не зная, но изданието не е фалшиво. Това, че на г-н Кънев му харесва какво пише в определени издания и какво не пише в други, не е мой проблем. Но това е вестник, който излиза с името си. Не защитавам „Труд“ – знам, че и това ще ми бъде приписано. Но припомням му като на юрист, че публикациите в печатни издания, и въобще в медиите, са законен повод по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Така че хайде да не мерим медиите на фалшиви или не, защото НПК не е. И да отговора веднага на думата ви…
Водещ: Или на угодни или неугодни в случая.
Сотир Цацаров: Кои са угодните на г-н Кънев медии? Може би изданията на г-н Прокопиев?
Водещ: Вие трябва да кажете.
Сотир Цацаров: О, не. Аз нямам какво да кажа – аз чета всички. Може би издаваните от г-н Прокопиев са тези, които харесват на него.
Водещ: А на вас кои ви харесват?
Сотир Цацаров: Знаете ли на мен кои ми харесват? Харесват ми тези, които показват новина, факт такъв, какъвто е и оставят тълкованието на читателя. Без да внушават добро, лошо, без да внушават презрение или да речем отрицание. Харесват ми например, новините така, както ги поднася една информационна агенция. Не зная дали е допустимо да кажа името й в ефир. Но тя дава на читателя правото да мисли, а не да му насажда настроения. Ако ми позволите само едно изречение, защото трябва да отговоря – не върви – утре ще ми кажат, че съм избягал. Ако това е чертата, аз не съм върху нея, не съм с единия крак в едното пространство и с другия крак в другото пространство. Той го знае много добре. Той знае много добре, че аз не съм нито по чертата, нито от неговата страна на чертата. И ако не го е разбрал, ще му го кажа пи сега – аз съм на отсрещната страна на чертата. Аз към на страната на чертата, която мисли прагматично и професионално.
Водещ: Само че тази черта я нарича той „разделителна линия“.
Сотир Цацаров: Тази черта за първи път я нарекох аз „разделителна линия“, защото казах, че такива като него чертаят разделителни линии в българското общество. И той ги чертае съвсем съзнателно.
Водещ: Какво не можете да си поделите, г-н Цацаров?
Сотир Цацаров: Ние не можем да си поделим не това, което вие търсите или търсите лични искри, и едва ли не някакви политически съображения. Това, което аз не мога да приема е изключително популисткия подход към понятието „съдебна реформа“. Това, което аз не мога да приема е липсата на елементарно практическо виждане за това, което трябва да се направи. Разбирате ли? Тази съдебна реформа, тя е като перманентната революция. Нали знаете го това? Ние правим от 25 години. Сега се държим сякаш преди това, което става сега е нямало нищо, нямало е дори стратегията на министър Маргарита Попова.
Водещ: Изглежда така сякаш всичко е за борбата и оцеляването на ВСС.
Сотир Цацаров: Защо си мислите, че се борим за оцеляването? Защо си мислите, че на мен смисълът на живота ми е да оцелея като главен прокурор?
Водещ: Защото изглежда на битка на лобита, като битка на интереси отстрани. Така изглежда.
Сотир Цацаров: О, не. Аз не се боря за лобита. Не се боря за интереси. Аз знам много добре какво искам. Тази система само с лозунги и празни приказки не може да бъде променена.
Водещ: Добре, да се върнем към любимите-нелюбими, удобни-неудобни мерки.
Сотир Цацаров: Да, да се върнем.
Водещ: Ето, една статия от вестник „Капитал“ в случая ще ви цитирам. 29 март 2013 година – вие вече сте главен прокурор на България, и в нея се споменават ред факти, свързани с КТБ, с увеличаването на депозитите вътре, с изтичането на пари към кухи фирми. Защо не се самосезирахте по тази статия, например, още тогава, а трябваше да се стигне до разпада на КТБ? Тази статия, между другото, има реален автор, който може да бъде открит – проверих, има снимка.
Сотир Цацаров: Извинявайте, вие сте проверили нереалния автор в „Труд“ и реалния автор в „Капитал“? Така ли да разбирам?
Водещ: Нереалният автор в „Труд“ няма снимка и няма колонка под …
Сотир Цацаров: Искате да ми кажете, че наличието на снимка е гаранция за реален автор? Добре, да се върнем на статията на „Капитал“ във вестник „Капитал“. Аз съм встъпил в длъжност на 10 януари или по-точно на 21 януари 2013 година. Не сме се сезирали по тези публикации. Отчетени са и други.
Водещ: Само една от многото.
Сотир Цацаров: Тя е само една от многото. Тоест, има някаква еднопосочност на действията на прокуратурата, това, което тя е открила в КТБ и това, което е открила в статиите на своето издание г-н Прокопиев, нали така?
Водещ: Така е.
Сотир Цацаров: Така е.
Водещ: Тома Белев – въпрос на зрител – имаме и такива: Бихте ли питали г-н Цацаров кои вестници следи прокуратурата, за да се самосезира за потенциални престъпления?
Сотир Цацаров: Не мога да отговоря по съображения от професионална етика. Не спрямо вестниците, а спрямо г-н Белев.
Водещ: Обаче като говорим пак за медии или не, аз тук съм си приготвил едни сайтове. Пише: Цветан Василев, Радан и „Капитал“ устройват платен метеж срещу Цацаров. А в другите пише: Цветан Василев, Пеевски, Цацаров и сие управляват разграбените активи на КТБ. Прочетохте ли новото писмо на Цветан Василев, което е изпратил?
Сотир Цацаров: Прочетох го. Само нали трябва да се разберем. Не мисля, че вие живеете с мисълта, че аз чета всички вестници и всички статии. Вие това работите, разбирате ли? Не го казвам, защото трябва да каже нещо хубаво в ефира, но вие това го работите доста добре. Аз нямам практическото време да го чета всичко това.
Водещ: А кой прочете статията в „Труд“?
Сотир Цацаров: Аз мога да прочета някакъв преглед на печата, който ми поднасят сутрин и което нашият пресцентър прави. Но не очаквайте от мен да следя всеки сайт. Вие сега ми казвате това през час. Хайде да се върнем на Цветан Василев.
Водещ: Хайде. Искате ли да прочетем част от нещата, които пише?
Сотир Цацаров: Аз ви казах, че писмото го прочетох. Ако ще ми четете него, дайте да минем на коментар, за да не губим време.
Водещ: Добре. Под носа на квесторите се източват много пари в рамките на 1.8 млрд. лева изтичат като активи на банката. Банката беше съборена с помощта и следствие на действията на прокуратурата. Къса е май паметта на главния прокурор. Къса ли ви е паметта, г-н Цацаров?
Сотир Цацаров: Не. Не ми е къса, г-н Хекимян. Имам много добра памет. Аз в интерес на истината, помня много и помня много дълго. Ако прочета заглавието, което току що беше казано: Под носа на квесторите и окуражаващото мълчание на длъжностните по интереси, Пеевски, Цацаров и сие – честно казано си мислих, че поне два пъти името Пеевски ще се появи в това интервю. Тяхната марионетка и главно острие Бисер Лазов и прочие и прочие. Какво е впечатлението, което се създава с всичко това? Аз го казах и друг път, и го казвам го и сега. Аз не отричам правото на този човек да говори и да пише по този начин. Той няма друг избор и това е неговият начин на защита. Колкото и да не харесва на мен, на вас, на някой друг, за него е правилен и той така се отбранява.
Водещ: Но тук има факти, факти за милиони.
Сотир Цацаров: Къде?
Водещ: Да не вадим писмото, нали сме го чели сега. Много е дълго за изреждане.
Сотир Цацаров: Вие защо си мислите, че в следственото дело няма факти? ако тръгнем по този ход на разсъждения, този ход на разсъждения изглежда така: Банката бе съборена от следствието и прокуратурата. Е, там допълвам: с мълчаливото съгласие на Орешарски, Мавродиев и прочие. Това означава, че до момента, в който банката е била съборена – нали това е термина?
Водещ: Така.
Сотир Цацаров: Тя, тази банка е била в перфектно състояние. След което са я нападнали. Вие преди малко ми четохте публикация – от месец януари мисля, че беше 2013 година.
Водещ: Март месец.
Сотир Цацаров: Добре, март месец. Те тези публикации продължиха след това. Защо тази банка в перфектно състояние, защо и изданията на „Икономедия“ писаха, че не е в перфектно състояние? И още нещо, ако банката бе в перфектно състояние, щеше ли на определени вложители, ама много определени, да дава лихва от 9.8%?
Водещ: Ние ще разберем ли кои са тези определени вложители?
Сотир Цацаров: Ще разберете, разбира се.
Водещ: Кажете го вие.
Сотир Цацаров: Защо да го кажа? За да ми кажат утре, че изнасям следствена тайна? Аз го казах два пъти, г-н Хекимян.
Водещ: Пак изместваме темата, г-н Цацаров.
Сотир Цацаров: Не, не я изместваме. Вие търсите имена, аз ви отговарям следното: няма да има нито едно скрито име в съдебното производство.
Водещ: Но в писмото на Цветан Василев пак има доста конкретни имена, и то доста конкретни имена, конкретни факти. затова как имущество на стойност 50 млн. лева, централата на КТБ продадена за 20 млн., имот между Равда и Обзор 160 декара за 10 млн. евро, „София прес“ за 10 млн. евро. Всичко това не е ли част от голямото ограбване на КТБ? Източването на активите на банката на безценица.
Сотир Цацаров: Тези, които писаха за лошото състояние на банката през март 2013 година включваме ли ги в тази група? Не, според вас, а и според него. Тези, които писаха един пространен сигнал за финансовото състояние на банката и за проблемите с вътрешното кредитиране, сред които бе и сегашният министър на правосъдието Христо Иванов, и хората, които ще протестират довечера, тях включваме ли ги в тези, които разрушиха банката? Разрушава се нещо здраво. Всяко разследване е разследване за престъпление. Някой оспорва ли, че вътре е имало свързани кредити някой оспорва ли, че до един момент това е била любимата банка на властта. Ще повторя с риск да стана банален, че това е било любимото украшение на властта, гледано под стъклен похлупак.
Водещ: На коя власт обаче, г-н Цацаров?
Сотир Цацаров: На всяка власт, г-н Хекимян, на всяка. Когато държавните предприятия държат парите си там, когато банката осъществява дейности по самокредитиране и когато капиталите изтичат чрез свързани дружества с управители охранители и касиери, това здрава банка ли е? Когато тази банка дава лихва 9.8% за минимален за нейните критерии влог от 130 000 лева – това здрава банка ли е? Когато свидетели говорят за политици, които са получавали пари в брой…
Водещ: къде беше прокуратурата?
Сотир Цацаров: А не ми задавайте въпроса къде беше прокуратурата?
Водещ: А кого питам? БНБ, ДАНС ли да питам?
Сотир Цацаров: Аз не съм главен прокурор 21 години, не съм главен прокурор и 14 години.
Водещ: Банката се е развивала от 2000-2001 година нататък.
Сотир Цацаров: От коя – бихте ли го повторили?
Водещ: От 2000-2001 – след това.
Сотир Цацаров: Ами не ми задавайте този въпрос. Този въпрос трябва да зададете не само на ръководството на прокуратурата. Този въпрос трябва да зададете на всички политически групи, коалиции и прочие, които са съществували в този момент, и които всъщност са създали нещо, което в един момент е започнало да управлява може би и тях.
Водещ: Още нещо от цитатите. Къса май е паметта – вие казахте, че не ви е къса паметта, а много добра.
Сотир Цацаров: О, не ми е къса паметта. Мога да се съглася с всичко, само не и с това, че ми е къса паметта. Дайте по същество, че пак губим време.
Водещ: Добре, по същество. Искате ли да ви пуснем още нещо, да ви изненадаме този път. Не е ген. Атанасов.
Сотир Цацаров: Зависи какво ще ми пуснете.
Водещ: Татяна Дончева.
Сотир Цацаров: Е, очаквах нещо по-интересно.
Водещ: Нека да я чуем.
Сотир Цацаров: Добре, изборът е ваш. Аз съм гост, така че нямам право на претенции.
Татяна Дончева: Случаят с КТБ е ясно, че търсене на механизми за присвояване на големите активи, които стоят зад банката, и до които можете да се доберете чрез банката, и че прокуратурата изигра активна политическа роля в срутването на КТБ и в нейното разпарчетосване. И че делата, които се водят около КТБ, наказателните говоря, имат такива предназначения. Не говоря, че магистратите, които работят по делата са пряко ангажирани. С това обаче, са ангажирани ръководителите на прокуратурата.
Водещ: Е, прокуратурата не носи ли някаква вина в целия този гювеч, който къкри вече една година?
Сотир Цацаров: Прокуратурата ли го създаде и главният прокурор ли го създаде този гювеч, който къкри вече една година? Нали чухте какво каза преди малко Татяна Дончева? Вие ме попитахте защо не коментирам Тома Белев – казах ви, от съображение за професионална етика. Сега ще ви отговоря също, не за да избягам от въпроса, а за да отговоря на него. Няма да коментирам лично Татяна Дончева, първо, по личностни съображения. А второ, също от съображения за професионална етика, тъй като малко или много г-жа Дончева е действащ адвокат. Тя е защитник, например на Гриша Ганчев, на други обвиняеми, които малко или много имат такава връзка. Това нейно поведение е естествено. Всъщност, то е естество за всеки бивш прокурор. Прави впечатление това.
Водещ: Четохте ли доклада на Народното събрание за КТБ?
Сотир Цацаров: Да, и задавам знаете ли кой въпрос? Аз бях крив, че това стана. Прокурорите и следователите бяха криви, че това стана. А тези от Народното събрание, които приеха този доклад – народните представители, как стана така, че и те заметоха истината, истината на Дончева и истината на Василев, че и те написаха, че КТБ е съществувала като пирамида? Истината е, че имаше изявление на Стив Ханке – точно думата „пирамида“. Него кой го натисна да говори така? Мен – примерно Пеевски, еди кой си – някой друг. Прокопиев Пеевски ли го натисна да пишат така неговите издания? Не, нали така?
Водещ: Когато се е разтурила играта, общата игра, по някакъв начин версиите се напасват, г-н Цацаров.
Сотир Цацаров: Как се напасват?
Водещ: С пирамидите. Единият път…
Сотир Цацаров: Вие отричате, че това е било най-добро гледаното бижу на властта, от което тя е имала тотална изгода?
Водещ: Аз не съм някой, за да го отричам или потвърждавам, но това се вижда от всичко, което имаме като растеж на банката. Но всички го отричат.
Сотир Цацаров: Какво отричат?
Водещ: Че банката е пораснала в един определен период, как е пораснала, кой е виновен.
Сотир Цацаров: Е, не могат да го отрекат.
Водещ: Вие във вашия мандат смятате ли, че намерите главния виновник и ще има ли наказани по този случай? Истински наказани.
Сотир Цацаров: В моя мандат смятам, че делото ще стигне до съд и няма да бъде прикрито нищо от това, което е установено със средствата на НПК.
Водещ: Когато говорим за банката, че била бижу и че е гледана под похлупак, добре, вие не сте били главен прокурор през цялото това време, но…
Сотир Цацаров: Но това не смъква моята отговорност и нещата не се решават само с юридически средства. Нещата се решават и с икономически средства. Трябваше Мария Райкова да стане служебен министър-председател, за да се роди постановление, че държавните предприятия следва да диверсифицират.
Водещ: То така май беше най-удобно да се каже. И тогава да се свърши тази работа от правителството.
Сотир Цацаров: А беше ли удобно всички средства да бъдат в една банка?
Водещ: С кой министър-председател работите най-добре? С Бойко Борисов? С Пламен Орешарски?
Сотир Цацаров: С всеки. Аз не работя с министър-председател затова, че той персонално с него може да се работи добре. Има една граница, която не бива да се прекрачва, както от правителството. Мисля, че бях достатъчно ясен, когато на заседание на Министерския съвет се раздаваха присъди, мисля, че съм бил достатъчно ясен и в други случаи.
Водещ: Комуникацията ви все пак с кого беше по-добра от двамата?
Сотир Цацаров: Аз ви казах – аз нямам право на личностна комуникация. За кои двама ме питате?
Водещ: За Бойко Борисов и Пламен Орешарски в конкретика.
Сотир Цацаров: Имал съм много добра професионална комуникация с Пламен Орешарски, имам такава и с Бойко Борисов.
Водещ: Имате ли чувство за хумор?
Сотир Цацаров: Мисля, че имам. Само че дали някой има или няма чувство з хумор го казват околните. Нали разбирате, че да кажеш нещо сам за себе си значи да се самооцениш – това не е най-обективната оценка.
Водещ: Има и самоирония.
Сотир Цацаров: Е, мисля, че имам достатъчно сили, за да самоиронизирам и собствените /…/.
Водещ: Искаме да ви покажем една снимка преди краткото прекъсване на разговора. Разпознавате ли се в тази снимка?
Сотир Цацаров: Да. Това е поредното внушение. Това е поредното внушение, което идва да покаже, че Пеевски е Цацаров и Цацаров е Пеевски. На мен тази тема отдавна ми омръзна, разбирате ли? Виждам, че се опитахте някак си да влезете в нея и отново връщайки отношенията ви с Борисов и прочие. Разбирате ли? Спрямо всички тези хора е имало определени действия на прокуратурата. А отново да играем по този начин. Мога ли само да видя какво пише? Подкрепям правосъдната реформа 160 от 240. Е, добре де, вместо да ги показваме тези снимки, не може ли – можете да оставите снимката – не протестирам срещу нея.
Водещ: Тя стана доста популярна. Има и една друга, но нея ще я покажем като ни гостуват други хора.
Сотир Цацаров: Него няма ли да го поканите?
Водещ: Канили сме го.
Сотир Цацаров: А, канили сте го.
Водещ: Да.
Сотир Цацаров: Добре. Говоря за втория образ общо взето.
Водещ: Г-н Пеевски е това, нали?
Сотир Цацаров: Чета: Подкрепям правосъдната реформа 160 от 240. Защо не я оставите тази снимка и да си поговорим малко за по-сериозни неща?
Водещ: За промените в Конституцията ли, например?
Сотир Цацаров: Разбира се.
Водещ: Кое не ви харесва? Кое е големият риск?
Сотир Цацаров: Вие отново отивате на това – кое ни ви харесва. Вие отново отивате на това кое е пред чертата и кое – зад чертата. Нека да ви кажа така: на 21, ако не ме лъже паметта, януари Народното събрание приема актуализирана стратегия за съдебната реформа. Това е стратегията, предложена от министър Христо Иванов и подкрепена от прокуратурата. Ама как я приема? Приема я с почти пълно мнозинство. И питам аз – от този момент насетне, от 21 януари – това не бе ли най-добрият момент за старт ама най-добрият? Защото имаше политически консенсус. Едни – много искрено, други – щат-нещат. Тя ситуацията им подсказа, че или ще го подкрепят това или просто ще спечелят тотални негативи.
Водещ: Защо не се случи?
Сотир Цацаров: Защо питате мен? Аз ли отговарям за това?
Водещ: Между другото, сега ДПС казват, че ако сега пък вземат инициативата за реформи, ще подкрепят или поне ще се замислят да подкрепят. Отново имаме политическия елемент, който се вклинява някъде там.
Сотир Цацаров: Ние от политическия елемент не можем да избягаме просто, защото политиците гласуват, защото политиците решават. Ако бяхме използвали онова съгласие – януарското, а не чакахме. Кога се роди идеята за промени в Конституцията? Месец април, нали така? Стратегията има ли дума за такава идея – за Конституцията? Няма, нито една. Како правихме от януари до април? Какво правихме от април до 26 май, когато беше представен проекта за изменение на Конституцията? И сега нека да задам още един въпрос – ако този проект мине – не съм му противник, становището на прокуратурата съвсем ясно казва какво мисли и какво не, и не е да се чуди на коя страната да застане. Та, ако този проект мине на първо четене, той няма да събере 180 гласа, но ако дай Боже, събере 160 гласа, какво ще се случи? Следващо гласуване – след не по-малко от 2 месеца – такива са правилата на Конституцията. Но от сега се казва, че ако сега стане, това следващо гласуване ще бъде след 25 октомври. Защо? Защото има друг приоритет – местни избори. И кога ще финализираме Конституцията, ако я финализираме? За Коледа – като коледен подарък. Дотогава процесуални закони, Закон за административни нарушения и наказания, несъстоятелност, санкции за водачи и прочие и прочие, всичко това, което всеки ден като най-болно влиза на тази маса, тя кой знае колко проблеми е събрала, а и вие самият, често казано.
Водещ: Доста, между другото, по тези теми, които казвате.
Сотир Цацаров: Какво ще чакаме, ми кажете, до тогава, до Коледа? Не можехме ли поне да почнем паралелно едното с другото? Какво отношение имат промените в Наказателния кодекс?
Водещ: Вижте колко простичко изглежда, г-н Цацаров. Защо не седнахте на една маса пък да си ги кажете тези неща? Изглежда, че не стоите на една маса и не си ги говорите в очите, г-н Цацаров.
Сотир Цацаров: О, г-н Хекимян, аз тези неща съм ги казал доста отдавна. Аз съм ги казал на глас на когото трябва.
Водещ: Тук пак се връщаме на онзи въпрос – какво делите, какво не можете да разделите, кой не ви чува?
Сотир Цацаров: Аз не деля нищо. Единственото, което деля е: не желая политически популизъм, искам прагматизъм. Ако не са способни на прагматизъм, аз няма какво да правя на тази маса, защото масата на политическия популизъм не е моята маса. Не можеш да вдигнеш знамето „Съдебна реформа“, в което всъщност ти не обясняваш какво правиш. Конституция – добре, но ако всичко друго стои и чака, докога?
Водещ: Отговорът е в това, че тези промени в Конституцията ще са ключа пък за разрешаване на всички тези неща, които изредихте.
Сотир Цацаров: Това не е вярно. Това е такава лъжовна мантра, която общо взето в един момент от един от хората, които вие показахте преди малко, беше издигнато до положение, че едва ли не решаването на тези проблеми Конституцията е ключ за всичко – и за здравните ни, и за икономическите ни и за социалните ни проблеми. Това е отвратителен популизъм.
Водещ: Хората на това се надяват.
Сотир Цацаров: Хората се надяват на конкретни неща, те не се надяват на лозунги.
Водещ: Като казах хората, един от въпросите към вас, който просто ми се стори като дежа вю от предишния ни разговор, ако помните, беше в началото на Страстната седмица.
Сотир Цацаров: Аз не ги смятам така, но добре.
Водещ: Аз така си ги броя при мен. Искам да попитам главният прокурор какво стана с Христо Бисеров, че се разхожда спокойно по улиците? Колко пъти обвинението ще внася актове, които не са годни, а съдът ще ги връща?
Сотир Цацаров: Две нега. Първото, до броени дни обвинителният акт ще влезе отново в съда.
Водещ: Това ми е дежа вю, признавам си. И предишния път го казахте.
Сотир Цацаров: Вижте, право на съда е да решава дали обвинителните актове са годни или не. Но дайте ми право на една скоба, която въпреки всичко ще я отворя и няма да я затворя, а с вътрешното съпротивление, че съм работил 20 години като съдия. Не всеки обвинителен акт е признак за негодност, дефект, недобра работа на прокуратурата. Аз съм привърженик на един съвсем друг принцип – ако нещата са такива, имай сила да четеш оправдателна присъда. Безкрайното връщане на делата не помага никому. Това е не само по делото „Бисеров“. Това е от толкова много дела, които са на производство в момента, че то се е превърнало в една от основните болки на нашето правораздаване. Нали винаги си мислим, когато казват: Делото се върна и ние казваме – некадърната прокуратура. Не си браня колегите. Аз знам много добре и всеки от тях, пък и аз какво умея.
Водещ: Сега сте от другата страна. Добре, некадърна ли е прокуратурата?
Сотир Цацаров: Не, не е некадърна. В прокуратурата има некадърници, откровени некадърници, но те не определят облика на прокуратурата. Аз го казах и пред друг ваш колега, че в прокуратурата има много шлака, която трябва с течение на времето да изтече.
Водещ: И колко още време трябва да изтече шлаката?
Сотир Цацаров: Г-н Хекимян, аз не разполагам с магическа пръчка. Аз не предлагам, нито мога да уволня някого.
Водещ: А предлагате ли решения?
Сотир Цацаров: Решения предлагам. Аз, ако не предлагах решения, нямаше да има предложения за изменения в НПК. Кой ги предложи?
Водещ: Вие ги предложихте.
Сотир Цацаров: По-важното е нещо друго. Точно така, но по-важното е нещо друго – че се намериха народни представители, народни представители 12 от всички, мисля без една, политически сили, ги подписаха. Какъв е изводът? Консенсусът около прагматизма е възможен. Нима тогава, когато ги подписваха имаха партийни различия? Не. Това бяха хора, които казаха: Това е разумно.
Водещ: По повод Бисеров и това, че е като дежа вю, вие казахте: Внасяме отново обвинителния акт. Четох сега, че братя Галеви били в Дубай, щели да женят дъщеря си. Зрителите ви питат: В затвора политик кога? А и не само политик, но и едни други хора.
Сотир Цацаров: Вие това къде го четохте, защото пак съм изпуснал някой сайт?
Водещ: Явно трябва по-добър да е подбора на вестниците сутрин.
Сотир Цацаров: Да, прав сте. Задържането на хора като братя Галева – ей сега ще кажете: Вие какъв скучен и бягащ отговор давате – по реда на международната правна помощ. Нямайте съмнение, че всичко което е трябвало да бъде предоставено като информация на чуждестранни партньори, е било предоставено. И ако има данни, наистина данни, а не публикации кой къде женел дъщеря си, ние едва ли ще стоим и ще гледаме.
Водещ: Искате да кажете, че пресата знае много повече, отколкото прокуратурата? Не ми се иска да е така.
Сотир Цацаров: Аз не мисля, че пресата знае повече, отколкото прокуратурата. Нали, отчитаме понякога в пресата момента на сензация, който води до по-голям кръг от читатели.
Водещ: Вие имате ли нова информация специално за „Братя Галеви“?
Сотир Цацаров: Не.
Водещ: А нещо друго ново, освен Бисеров, ще влезе ли в съда?
Сотир Цацаров: Извинявайте, всеки ден влизат обвинителни актове.
Водещ: Нещо знаково, хайде да се разберем, сигурен съм, че всеки ден влизат много неща?
Сотир Цацаров: Какво разбирате под знаково?
Водещ: Трябва ли да изброяваме – Бисеров, „Галеви“, не малко са, КТБ?
Сотир Цацаров: За това вече говорихме. И за КТБ също говорихме. Нали чухте преди малко, какво каза, отново ще се върнем на човека, който дава мъдри заключения – не превръщайте прокуратурата в черна пиар агенция.
Водещ: Вие чувствате ли се като черния пиар на прокуратурата?
Сотир Цацаров: Не. Категорично. Аз се чувствам като човек, който си върши работата. Аз ако нямам съзнанието, че не си я върша, тези дето ще викат за оставка са последните, които ще ме убедят дали трябва или не трябва да подавам оставката.
Водещ: По повод дали прокуратурата е кадърна, некадърна, изобщо дали си върши работата – от миналата седмица разглеждаме един случай с неясната смърт или неясното изчезване на едни новородени деца. Прокуратурата, окръжната в Бургас изглежда така, като че ли бездейства и то от години. Ако искате да припомним случая, за да ни разкажете подробности какво прави прокуратурата?
Сотир Цацаров: Добре.
Репортер: Две години и половина след мистериозната смърт на новороденото бебе на Нина Мандраджиева, прокуратурата мълчи. Живо родено, после обявено за биологичен отпадък. Издаден акт за раждане и служебно погребано.
Нина Мандраджиева: Нищо не се случва, никой не ми търси детето за тези две години и половина.
Репортер: От прокуратурата в Бургас отговориха, че няма медицински специалисти, които да извършат експертизата.
Нина Мандраджиева: Има много несъответствия в самата аутопсия. Значи, на едното място пише, че детето е живяло 4 часа и 50 минути. На другото място, по-надолу пише, че детето е мъртво родено.
Репортер: Аналогична трагедия преживява Георги в друга бургаска болница, но преди 7 години.
Георги Веселинов: Роди ни се прекрасно дете, което проплакало нормално. Впоследствие казват, че детето е болно, и че дробчетата му не са се развили.
Репортер: Убеждават ги за служебно погребение и нито майката, нито бащата виждат мъртвото бебе.
Георги Веселинов: Нашата аутопсия се състои от четири реда, в които са описани, имам чувството, че един куп болести. Детето не беше болно от тези неща.
Репортер: Георги събира кураж след случая с Нина и също сезира прокуратурата. А мистериите не свършват дотук.
Нина Мандраджиева: Неонатологът, както в нашия случай, така и в случая на Гошо е била една и съща.
Репортер: Това е д-р Стиляна Томова. Напуснала е частната болница, която вече е с нов собственик. От прокуратурата са удължили разследването до 10 септември.
Пламен Димитров, адвокат на Нина Мандраджиева: До този момент прокуратурата, освен да забулва досъдебното производство в мистерия, нищо друго не прави. Значи, аз не мога да разбера, пишат се едни писма, на които на нас ни забраняват да говорим, да изнасяме информация, а същевременно на д-р Снежана Ризова, която не е страна по делото, й се дава пълна информация. Аз с писмо бях поискал от Върховна касационна прокуратурата, делото да бъде изместено в София, в Национална следствена служба, тъй като в правомощия на смяна на съдебния район, това е правомощие на главния прокурор.

Водещ: Как е възможно това – прокуратурата да не може да се задейства, господин Цацаров?
Сотир Цацаров: Конкретният проблем на конкретните случаи, които се поставят тук, е в нещо много прозаично, но изключително сериозно. Липса на вещи лица или по-точно липса на вещи лица, които да са готови да поемат тази експертиза или тези експертизи. Една проверка в Окръжна прокуратура в Бургас е установила, че от 14 септември миналата година са разпратени писма, не до бургаските здравни заведения, този етап е минат, до 90% от здравните заведения в страната за търсене на експерти.
Водещ: Добре, не е ли скандално заради липса на експерти, липса на вещи лица, прокуратурата да стои и да бездейства?
Сотир Цацаров: Господин Хекимян, на вас известно ли ви е, че в Северна България, в районите Видин, Монтана, Ловеч, има дела за убийства, които не могат да приключат, защото няма кой да извърши съдебно-медицинската експертиза, защото този Северозападен район се обслужва от един-единствен съдебен медик. Това е нещо, върху което работим в момента, и което се опитваме по някакъв начин да организираме чрез промени закони, чрез народен представител, който е лекар д-р Шишков, чрез министъра на здравеопазването и прочие. Но експертите не са подчинени на прокуратурата.
Водещ: Предполагам, обаче, изглежда абсурдно, наистина прокуратурата да стои с вързани ръце заради вещи лица. Вземете от чужбина. ето, пациентските организации казаха, че трябва да се промени законът, за да може вещо лице от чужбина да може да дава отговори на всичките тези въпроси, които имате вие.
Сотир Цацаров: Господин Хекимян, как могат да се вземат вещи лица от чужбина, при положение, че в България има лекари, които са вещи лица? Трябва да търсим съдебни медици от чужбина за убийства? Или по-скоро трябва да мислим за промяна в организацията на съдебната експертиза. Нали виждате, кое е малкото и конкретното, което трябва да се промени. Тези хора, тези наши обяснения не ги топлят. Тези хора, те не им създават нищо. Аз затова казах, че тази…
Водещ: Ще преместите ли делото в София, както пожелаха?
Сотир Цацаров: Ще го преместя, добре. Но нали и в София сме търсили съдебни медици. Добре, тук има една тотална колегиалност, при която е много трудно да намериш лекар, който да ти даде експертиза при обвиняемия.
Водещ: Тази тотална колегиалност има ли я между магистратите? Да не се плюят един друг?
Сотир Цацаров: Тя я има и между журналистите. Естествено, тя я има и между вашите колеги.
Водещ: Зависи. Съжалявате ли, че станахте главен прокурор?
Сотир Цацаров: Ето на това ще отговоря, когато дойде време да си тръгна.
Водещ: Обстрелвахте се с цитати заедно с Христо Иванов. Кой е цитатът за днешния…
Сотир Цацаров: Не съм се обстрелвал с цитати с Христо Иванов. Когато цитирах, него го нямаше.
Водещ: През медиите?
Сотир Цацаров: Аз по тази логика не трябва да говоря във ВСС. Вие всичко пречупвате през медиите.
Водещ: С кой цитат бихте определели днешния ден на прокуратурата?
Сотир Цацаров: Днешният ден на прокуратурата ли? Не, няма да го определя с цитат. Работен ден – това е истината. Ако е работен, значи е хубав ден.
Водещ: Успешна работа ви пожелаваме. Главният прокурор Сотир Цацаров, гост на предаването „Тази сутрин“.