Главният прокурор Сотир Цацаров представя позицията си за съдебната система

6 Юли 2015 г.

Интервю за предаването "Беновска пита", Канал 3 - неделя, 5 юли 2015 г.  

Сотир Цацаров: Виждам, че предаването започва да подрежда и събира една доста успешна библиотека, защото всеки от вашите гости подарява нещо, което е малко или много свързано с неговата личност. Аз ви обещах да започнем или поне опитах да обещая да започнем с нещо, което малко или много е ценно за България и разбира се в книги. Ще ви подаря две неща, две книги. Едната, тя е по-ново издание, но в същото време е достатъчно ценна. Това е издание на Националния музей на книгата и полиграфията. Всъщност представлява едно факсимилно издание на „История славянобългарская“, което разбира се след като е в самата книга, завършва със самия текст, който е новобългарски език като, така, интересното по отношение на текста или така наречения превод на новобългарски език е на Петър Динеков. Така че това е нещо, с което трябва да се почне.
Водещ: Това е много ценен подарък и какъв знак давате вие на обществото с това?
Сотир Цацаров: Давам български знак… Давам български знак, знак с българска книга, може би най-българската историческа книга, ако мога така да кажа. Нека ви дам и още един знак, това е едно по-старо издание. Това е Георги Сава Раковски „Горски пътник“.
Водещ: „Горски пътник“.
Сотир Цацаров: Да, писана 1854 година и печатана за първи път в Нови Сад, това не е този екземпляр, разбира се не можем да се похвалим с него, през 1857 година. Това е всъщност назавършеният „Горски пътник“ на Раковски, но сам по себе си мисля, че сам по себе си е много ценен.
Водещ: Това ваша семейна книга ли е?
Сотир Цацаров: Това е книга, която е купувана и събирана в библиотеката на семейството ми. Ние, така, как да кажа, имаме поглед и желание да събираме такива книги. Бих казал, че притежавам доста такива книги, но мисля, че това българско и това българско е добро начало.
Водещ: Имаме ли идеи за съдебната реформа, господин Цацаров, всъщност?
Сотир Цацаров: Е, актуално вие видяхте в тази зала, че може би, колкото са столовете в нея, толкова са и идеите за съдебната реформа. В крайна сметка какво ще се случи и дали нещо ще се случи, е решение на хората, които стояха от дясната страна на масата, т.е. на народните представители. Всички останали сме в положение, в което съобщаваме и изказваме своето мнение, а решението в крайна сметка е тяхно.
Водещ: Продължавате ли да твърдите, че в действителност няма истински намерения за реална съдебна реформа, а просто има една показна симулация? Вие се изразихте, че се прави само за микрофоните?
Сотир Цацаров: Не, аз твърдя, че някои политически сили и по специално някои отделни политически индивиди я експлоатират тази идея единствено и само за собствената си популярност и единствено и само за микрофоните.
Водещ: Така, като говорите, някои политически сили, някои индивиди, хайде да ги назовем, Бойко Борисов ли имате предвид?
Сотир Цацаров: О, не, Нямам предвид Бойко Борисов. Те мисля, че достатъчно добре познават себе си и всъщност част от тях са хора, които през ден са във всяко сутрешно или друго телевизионно предаване, общо взето, и които са компетентни по всички въпроси. Разбира се, най-компетентни по въпросите за съдбата на прокуратурата, на съдебната реформа, пък ако щете и на главния прокурор. Ама не това е целта, за която…
Водещ: А вярвате ли, че наистина има апетити към вашия пост и те могат да бъдат и реални?
Сотир Цацаров: Е, защо да няма?
Водещ: Е, как ще стане?
Сотир Цацаров: Не знам как ще стане.
Водещ: Ето, вие подарявате история, подарявате знание. Човек, за да стане главен прокурор, все пак трябва да имам и история, и знания, а и уважението.
Сотир Цацаров: Не, това е необходимо на всеки българин. Това не е необходимо, само за да станеш главен прокурор.
Водещ: Изобщо казвам, да.
Сотир Цацаров: Да, добре, но ако се върнем на темата – идеята е да се случи нещо добро, ако надделее разумът, а не надделее политическата конюнктура, ще се случи. Освен това аз не казвам, че в общ план се прави имитация. Аз казвам, че в общ план са сгрешени приоритетите. Този приоритет трябваше да върви паралелно с измененията в процесуалните закони. Този приоритет трябваше да върви с изменения в множество други закони, между другото и такива, които са свързани с противодействието на тероризма. Това не се случва.
Водещ: Вие виждате ли хоризонт в крайна сметка да се излезе с някакво единно становище. Виждате, че всеки тегли към себе си чергата?
Сотир Цацаров: Единно становище по тези въпроси за момента ми се струва, че е невъзможно. Значи, тук се чуха и много рационални приказки, чуха се и приказки, че, какво беше, тайното гласуване е атавизъм. Нали, колкото хора, толкова и мнения. В крайна сметка в това лошо няма. Никой не може да бъде критикуван за това, че изразява своето мнение. Добро е, когато това мнение е негово. Лошо е, когато мнението е продиктувано от конюнктура, политическата конюнктура. Вие чухте тук какво каза един член на Висшия съдебен съвет – ако логиката ни е, говоря – логиката на тези, които са поели и вдигнали знамето на реформата, който не е с нас, е против нас, това е логиката не на младия Ленин, това е логиката на зрелия Ленин, с тази логика реформи не се правят.
Водещ: Как оценявате позицията на президента Плевнелиев, която той огласи чрез член на своя кабинет, професор Румяна Коларова, а не го направи лично?
Сотир Цацаров: Аз не мисля, че заседанието на временната правна комисия е място, в което президентът трябва да дойде лично. Президентът огласи своето мнение. Той огласи становището си, като подтикна, както широката дискусия, така и в същото време и изрази становище, че промените са възможни от Обикновено Народно събрание, но не бива да търсим закачка и това не го казвам, за да браня президентската институция. Не бива търсим закачка в това, че президентът лично го няма. Това е заседание на временна парламентарна комисия.
Водещ: А трябва ли да се даде правомощия на президентската институция и тя да участва в органите, които управляват съдебната власт – квоти, говори се във Висшия съдебен съвет?
Сотир Цацаров: Е, тогава ще стигнем до една съвсем друга конструкция и може би ще приплъзнем конституционния модел в посока президентска република. Тогава споровете Обикновено или Велико Народно събрание ще се изострят още повече и ще стигнат до Велико Народно събрание.
Водещ: Каква е вашата прогноза в крайна сметка? „Ще има ли реформа без Велико Народно събрание?“ – въпрос А и въпрос България – „Ако не се проведе тази съдебна реформа до Нова година, дали това ще се счита като неуспех на правителството на Борисов?“
Сотир Цацаров: Аз ще ви отговоря така – най-късно до началото на есента трябва да започне писане, в буквалния смисъл на думата, на разумни, рационални изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданско процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс по най-бързия начин. Нека конституционната дискусия върви, нека тя върви, нека стига до някакви решения, но аз имах, така, възможността да го кажа: тази логика – първо Конституцията, после Закона за съдебната власт, после някакви други приоритети, тя просто композира един влак на промените, на който последният вагон е някъде в далечното светло бъдеще. Така според мен не се прави.
Водещ: Но някъде в близкото бъдеще ни чака докладът на Европейската комисия.
Сотир Цацаров: Докладът на Европейската комисия – той е бил винаги коректив. В същото време Докладът на Европейската комисия колкото е коректив за мен, надявам се и за вас, имам предвид от чисто обществена, пък и, така, журналистическа гледна точка, толкова докладът се чака от някои, като повод за отново политически знамения. Докладът ще излезе, всеки ще го чете, както му е удобно на него, и съответно всеки ще каже: „Ето, виждате ли, тези са виновните.“ Обикновено тези, които посочват виновните, те са винаги невинните, те са винаги прогресивните, но докладът трябва да се чете внимателно. Аз винаги това правя – чета до доклада прагматично и в сегашните два доклада не съм открил тези злостни реплики срещу институцията, която към момента оглавявам.
Водещ: И все пак…
Сотир Цацаров: Така че ще преживеем и доклада. Важното е да го четем разумно и да правим това, което ни казват хората.
Водещ: Кой трябва да е идеологът и водачът на реформата, разбирайте ме, с познания – изпълнителната, законодателната или съдебната власт?
Сотир Цацаров: Разумът и прагматизмът – няма значение кой представител на коя власт е. Ако всички имат разум, прагматизъм и могат да си сложат ръката на сърцето и да кажат, че не го правят, за да сменят едни, за да постигнат своите цели, за да не вдигнат високо знамето на реформата, щото без те да се мръднат с нищо това ще им донесе повечко гласове на 25 октомври. Е това, тогава страната ще спечели. Има ли разум и прагматизъм, следващата стъпка е диалог и оттам насетне просто се сяда на една маса и се работи.
Водещ: И един последен блиц във вашата компетенция – в предаването „Беновска пита“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че Министерството на енергетиката няма списък на олигарси, политици и други общественици, които влияят на обществените процеси и които са притежатели на ВЕИ-та, каза, че в правомощията на прокуратурата е тя да направи разследване. Вие, ще се заемете ли с такова нещо?
Сотир Цацаров: Хайде да задам въпроса така – за изречение първо преди него – в прокуратура е изпратен доклад от Министерство на енергетиката за състоянието на така наречените ВЕИ-централи, посочени са и други данни. Е, нека да попитам, понеже всички общо взето ни критикуват именно затова, пък и нека да попитам именно и министъра на енергетиката, няма лошо в това, в правомощията на прокуратурата ли е да преценява дали ВЕИ-дружествата или въобще ВЕИ-търговците, производителите на такъв тип електрическа енергия действат в съответствие със закона, формират цените и стойността на енергията в съответствие със закона или в правомощията на ръководеното от нея министерство, а и на още един орган, който всички леко пропускаме – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тя, ако прокуратурата започне да се занимава във водно електрическите централи, къде е престъплението тук – да имаш централа или трябва да се търси общия подход на държавата за разумно регулиране на цените?
Водещ: Говори се за конфликта на интереси в скрито или явно участие в юридическите лица.
Сотир Цацаров: /…/ че конфликт на интереси съществува, но този конфликт на интереси, за да съществува, законът за енергетиката и въобще нормативните актове регулиращи всичко това в много случаи с преходни разпоредби, сменяйки режимите, но запазвайки едни или други привилегии, просто е дал възможност на определена прослойка да се храни от ВЕИ-тата. И тази прослойка не принадлежи към консуматорите на електрическата енергия.
Водещ: Така е и когато тези ВЕИ-та, собствениците, юридическите лица, които са собственици на тези ВЕИ-та, става много сложно, примерно са съпруги, деца, роднини, приятели, така, нататък, на влиятелни политици…
Сотир Цацаров: Има органи. Това са Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, пък и пак връщам топката обратно – Държавна комисия за енергийно и водно регулиране.
Водещ: В миналото предаване, в първото предаване „Беновска пита“, главният прокурор Сотир Цацаров влезе в задочен диалог с лидера на Демократи за силна България Радан Кънев. Ето как репортера на „Канал3“ Димитър Патарински го помоли да отговори на закачката на главния прокурор, който каза: „Лесно е да си Радан Кънев, трудно е да си Петър Москов.“ Да видим.
Репортер: В предаването „Беновска пита“ по „Канал3“ главният прокурор Сотир Цацаров се обяви като противник на реформата в прокуратурата. Обвинител № 1 не споделя възгледите на Реформаторите за процедура по импийчмънт на главния прокурор. Цацаров заяви, че актовете на прокуратурата подлежат на съдебен контрол и не се налага политическа намеса в държавното обвинение, макар и прикрита под реформа.
Сотир Цацаров: Извинявайте, прокуратурата не е неконтролируема. Актовете на прокуратурата са подлежащи на съдебен контрол. А че на някого му е удобно сега да каже: „Ако вие имахте нормална прокуратура, щяха да ви се решат всички проблеми.“ Нека ви кажа така – най-евтино е да правиш, евтино и, така, популярно, съдебна реформа – тя не иска пари, тя иска само микрофони. Лесно е да си Радан Кънев, трудно е да си Петър Москов.
Водещ: Защо не му предложите на Радан Кънев…
Сотир Цацаров: Какво?
Водещ: Сега се сещам има едни такива инициативи – министър за един ден, не знам – прокурор за един ден имало ли е? Да дойде с вас един ден. Ние всичките ще бъде до вас и ще ви снимаме и ще наблюдаваме.
Сотир Цацаров: Вижте, аз съм имал два разговора… Аз съм имал два разговора с господин Кънев. Ако се съгласи да проведен такъв трети разговор, но не криейки се от задни асансьори и не по тъмни…
Водещ: И той ли като Орешарски?
Сотир Цацаров: Аз никога не съм разговарял с премиера Орешарски, криейки се.
Водещ: Нали той влизаше и излизаше, какво е близкото?
Сотир Цацаров: Не мога да ви кажа, аз никога не съм имал тайни срещи с Орешарски.
Водещ: Довършете си – той влиза по тъмно през асансьора отзад при вас, така ли?
Сотир Цацаров: Ако трябва да правим срещи, които няма да са публични или ще се крием, то смисъл от това няма.
Водещ: Използвайте ефира да го поканите на една публична среща, ако вие намирате за нужно.
Сотир Цацаров: Защо трябва да го каня на публична среща? Той е човекът, който изсипва критики срещу ръководената от мен институция. Той е човекът, който си позволи да нарече колегите ми прокурорско гето. Аз нямам какво да науча от него. Ако желае да научим нещо заедно или да дискутираме и в рамките на този диалог да намерим нещо позитивно, той е добре дошъл, независимо дали ще е в 18.30 вечерта и през задния асансьор на прокурорския кабинет.
Репортер: За интервюто на главния прокурор пред Илияна Беновска Кънев чете в Гърция, където е на почивка. Откриваме го в парламента в първия работен ден след ваканцията. Кънев отстоява позицията, че главния прокурор има прекалено много правомощия и те подлежат на реформа, която не е обвързана с персоналните качества на обвинител № 1, независимо от това дали се казва Сотир Цацаров. Господин Кънев, защо тази враждебност между вас и главния прокурор, Сотир Цацаров относно съдебната реформа. Той даде едно интервю и каза: „Лесно е да си Радан Кънев, трудно е да си Петър Москов.“?
Радан Кънев: Четох… Четох… Най-трудно е да си Сотир Цацаров, защото има толкова много правомощия, че аз си давам, давам сметка, че част от психическите отклонения, които сме наблюдавали в прокуратурата в миналото, сигурно се дължат на твърде много отговорности. Така че, разбирам го, че му се струва, че на всички други им е лесно. Първо искам да, нали, да минем сериозно, никакви лични отношения и съответно никаква персонална враждебност между мен и господин Цацаров не може да има. Ние сме се виждали, той го каза, да пъти в неговия кабинет, разговаряли сме изключително културно и конструктивно и това е било. Оттам нататък логично е, че след като за мен реформата в прокуратурата е първостепенна въпрос на съдебната реформа и изобщо на това, което трябва да се случи в дъбравата, господин Цацаров избра да запази правомощия, които знае, че са неприлични, вече има сериозен принципен проблем. Доколкото говорим за оценка на институцията, прокурорската в България, това е оценка с десетилетна давност, така че господин Цацаров е много, така, погрешно да я възприема лично, защото трупа върху себе си греховете, примерно, и на Филчев и на покойния господин Татарчев, и на няколко комунистически главни прокурори, при които прокуратурата е страдала от абсолютно същите проблеми. Нуждата от реформа в прокуратурата няма нищо общо с персоналните качества на конкретния главен прокурор. Нито един не се е справил и нито един няма да се справи без реформа.
Водещ: И ето, уважаеми зрители, как се водят задочни диалози на 21-ви главният прокурор отправи реплики към флагмана на съдебната реформа Радан Кънев, след което Радан Кънев му отговори през тази седмица в Народно събрание и днес се наложи да запишем по телефона кратко изявление-отговор на главния прокурор Цацаров по повод казаното от Радан Кънев, гледайте.
Сотир Цацаров: Доста оригинално, наистина доста оригинално, но вече сериозно. На първо място, оценявам загрижеността на господин Радан Кънев за психическото здраве, както на моите предшественици, така и за моето бъдещо психическо здраве. Честно казано не знаех, че притежава и познания по психиатрия. Дано не са и по съдебна психиатрия. На второ място, аз не съм казал, че на мен е трудно, а на всички останали хора е лесно. Казах просто само, че е лесно да си Радан Кънев, а е трудно да си Петър Москов. Или ако трябва да го обясня на език, който може би ще бъда разбран от господин Кънев – лесно е само да говориш и лесно само да всяваш разделителни линии. Трудно е да правиш нещо… Трудно е да се мъчиш да правиш нещо или да се опитваш да променяш нещо, ама с дела, не само с думи и с разделения на хората на кой, на свой, т.е. на такива, които са за, и на такива, които са против. Не мога да приема, на трето място, че ще натрупам негативите на всички главни прокурори преди мен. Вижте, готов съм да понеса всички обвинения в грехове и за греховете на покойния Иван Татарчев, бог да го прости, и за Никола Филчев, ако щете и за греховете на Борис Велчев и за моите собствени, малко много ми идва обаче да поема цялата вина и за комунистическите главни прокурори, пък и да ви кажа честно – съмнявам се, че господин Кънев дори може да изброи имената им, но това е отделен въпрос.
Водещ: Аз много ви благодаря.
Сотир Цацаров: По-сериозното и по-важното е нещо друго – ние винаги, слагам и себе си в тази група, разделяме нещата така – кой е за реформата, кой е против реформата. Ние дори не казваме каква е реформата. Просто изчертава се една черта и хората, които са отвъд тази черта, т.е. които не мислят така, както мисли А, Б, В, Кънев и някой друг – тези са врагове. Те не могат да бъдат наши, те не могат да бъдат хора, които правят реформа, защото са врагове. Една каруца, ако вземете, ако бъде теглена от двете страни, тя няма да мръдне ни на сантиметър. Най-много в крайна сметка да се счупи, а ние сме на тази фаза в момента. Като твърди господин Кънев, а и то беше така, че ние в моя кабинет сме си говорили съвсем колегиално и съвсем разумно, дайте да започнем да си говорим колегиално и разумно по отношение на тази тема, която общо взето се явява разделителната линия, не казвам да станем приятели, ние с него приятели няма да станем никога, но можем, поне ще опитаме да правим нещо конкретно. Може да се опитаме това, което…
Водещ: Пак ви питам… Пак ви питам, господин главен прокурор, каните ли го на трета среща?
Сотир Цацаров: Каква е, не ви чувам…
Водещ: Пак ви питам, каните ли го на трета среща?
Сотир Цацаров: А защо да не го поканя на трета среща?
Водещ: Каните ли го?
Сотир Цацаров: Аз мога да се срещна с всеки без какъвто и да е проблем. Първите ни две срещи минаха, бих казал, наистина в доста културен диалог. Готов съм да направя и трета, и четвърта, и всякаква среща, само да не играем на хора, които са за реформа, против реформа, приятели и врагове. Така няма да стигнем до никъде. Първата фаза – ще станем смешни един на друг. Нали, всеки ще мисли, че другият му е смешен. Втората – просто ще станем смешни на съгражданите си – за тези, за които уж се опитваме да направим нещо. Затова диалогът и разумът раждат истината, а деленето на хората на врагове на реформата и съратници на реформата.
Водещ: Аз много ви благодаря за това изявление. Ще проследим темата нататък.
Сотир Цацаров: Аз също ви благодаря и ако ми позволите едно изречение още – нека не го представяте като реплика, защото като е реплика, ще има и дуплика. Аз искам да има диалог, а не изказване – реплика-дуплика, диалог.
Водещ: Добре, благодаря ви много, ще го направим.
Сотир Цацаров: Всичко добро.
Водещ: Дочуване. И ето, „Канал3“ изигра ролята на посредника, каквато е ролята на медиите между главния прокурор Сотир Цацаров и флагмана, повтарям отново на съдебната реформа Радан Кънев, председател на Демократи за силна България. Сотир Цацаров, това е новината, покани Радан Кънев на трета среща, за да уточнят всички детайли и, може би, да изяснят и изгладят противоречията помежду си. Ще видим какво ще стане и ще го отразим.