Главният прокурор: Пътят към Ада е постлан с добри намерения, логично е да искат да сложат намордник на прокуратурата

13 Юни 2020 г.

Канал 3 TV

Офанзива с Любо Огнянов

Главният прокурор: Пътят към Ада е постлан с добри намерения, логично е да искат да сложат намордник на прокуратурата


Лозан Панов е проблем на съдийската общност, аз първо ще се насоча към проблемите на прокуратурата, и след това, ако сме безгрешни, бих си позволил да коментирам друга институция, коментира Иван Гешев

Стратегията на всички олигарси е една и съща, стремят се да покрият целия спектър, за да няма празно. Всички те бяха много щастливи, живееха в една супер правова държава, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото от българските граждани и за извършени деяния. До този момент те живееха в една правова държава, всичко беше наред, държавата беше демократична, една уникална политическа и правна система. В момента, в който прокуратурата повдига съответни обвинения, когато се ангажира наказателната им отговорност , в този момент се оказва, че България, като пълноправен член на ЕС не е правова държава. Правови държави са Сърбия, страни от близкия Изток и т.н. Това е обяснимо, те правят всичко възможно за да се защитават, а това че се насочват към политически проекти, още веднъж показва  тази връзка, която очертах - сенчест бизнес, олигархичен бизнес, политически зависимости". Така главният прокурор Иван Гешев коментира поредицата от изяви в социалните мрежи на обвиняемия за 18 тежки престъпления Васил Божков в интервю за Канал 3.

„Ако България се управлява от хунта, както казва Божков, защо той не отиде в Германия или в друга правова държава в Европейския съюз, а в ОАЕ? Защото в правовите държави в Европейския съюз стандартите са основани само на закона и не се взимат политически решения по отношение на екстрадицията“, подчерта Гешев.

Според него, за никого не е тайна, че връзката сенчест бизнес – власт съществува още от началото на прехода. „Заявката за политическия проект от страна на Васил Божков е един от начините той да се защити от повдигнатите му обвинения. Това показва дългогодишните зависимости, които се изграждат в България“, посочи главният прокурор.

Гешев отговори и на спекулациите по адрес на държавното обвинение, че работи избирателно и не проверява всички постъпили в администрацията й сигнали, които през последните месеци придобиха особена актуалност, особено в средите на ляво настроените политически привърженици. „Дали сигналът на Васил Божков до прокуратурата за давани подкупи по високите етажи на властта е достоверен може да прецени само наблюдаващият прокурор. Когато има сигнал до главния прокурор, той просто го разпределя до компетентния прокурор. Дали са давани в подкуп големи суми е въпрос на доказване. Г-н Божков има широкоспектърна дейност. Към момента от колекцията му са иззети 4000 предмета с белези на видими културни ценности. Голяма част от тези предмети са със следи от пръст - иманяри са ги изкопали, те са откраднати от българския народ“, заяви Гешев.

Макар и обрано, главният прокурор коментира и темата около поисканото от убиеца Джок Полфрийман възобновяване на делото срещу него. "Моето мнение, че убиецът на българското момче, на който бяха опростени 8 години от присъдата му, без да е платено най-малкото това, което е присъдено като обезщетение на семейството е тема на друг разговор. Той прави това, което го съветват неговите ментори, определени неправителствени организации, с влияние в европейските институции, т.е. затваря всякакви вътрешни механизми, за да може след това да се обърне към Европейския съд за правата на човека", каза Гешев.

Гешев бе попитан и относно скорошния призив на единадесет членове на предходния ВСС за оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. „Г-н Лозан Панов е проблем на съдийската общност. В институцията, която аз представлявам има много проблеми, аз първо ще се насоча към моите проблеми и след това, ако сме безгрешни бих си позволил да коментирам друга институция", отговори главният прокурор.

Гешев отново сподели и вече оповестеното от него преди няколко месеца, че определени личности са правили опити да влияят на преценката и действията му, като са му пращали съобщения. „Откакто съм главен прокурор, даже спряха да ми пращат SMS-и, след някои мои публични изяви и действия. Искрено се надявам България да реши нерешените проблеми“, каза той.

Главният прокурор даде своя коментар и относно проверката по приватизационните сделки, назначена от него още в началото на мандата му, тема, която от години е доста чувствителна както за гражданите, така и за част от народните представители, не малка част от които пряко са участвали в този процес. „За 90% от гражданите приватизацията беше грабеж, каза Гешев. Той припомни, че по времето, когато главен прокурор беше Никола Филчев, съзнателно, политически на прокуратурата бе отнета възможността да атакува сделки. След проверката за някои сделки може да се поиска обявяване в нищожност“, каза Гешев.

Като „политическа дъвка“ – така Иван Гешев определи разговора, който от години изкуствено се инициира през определени интервали от време относно „изваждането на прокуратурата от съдебната власт“. „Темата е политическа дъвка от зората на демокрацията. Винаги, когато политическата класа или определени хора или спонсори на политическата класа се почувстват застрашени, а по-застрашени никога не са били до момента от 89-та година насам, темата започва да излиза, естествено под знамето на „съдебна реформа“, повече демокрация, повече справедливост. Както е казано „пътят към Ада е постлан с добри намерения“. Целта е много проста – да бъде смачкана българската прокуратура, за да не може тя да изпълнява своите функции. Логично е хората с власт, пари и влияние в политическата ни система да се опитват да постигнат това нещо “, коментира Гешев.

„Ако помните времената на Иван Костов, за мен тъжни времена, той се опита да направи прокуратурата агенция към Министерски съвет, сега не знам какво ще се опитат да направят, но съм сигурен, че ще има такива опити под една или друга форма. Ако трябва да го кажа нагледно – прокуратурата е кучето пазач на къщата, на обществото. Логично е да искат да му сложат намордник, да бъде вързано. Те искат да крадат, както от 30 години насам и да са недосегаеми. Някои правят империи за 30 години, а ние сме още в преход. Аз, заедно с прокуратурата, ще направим всичко възможно гражданите да получат справедливост. Съзнаваме, че няма да е лесно и каква съпротива ще срещнем, както и какви последици ще има, включително и за изваждането на прокуратурата от съдебната власт “, каза още той.