За реформите в съдебната система, Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България

21 Юни 2015 г.

Интервю на главния прокурор за Канал 3, „Беновска пита”

Водещ: Чест за мен е да ви представя първия гост в това издание – това е главният прокурор на Република България господин Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров: Добър ден и успех.

Водещ: Добър ден.

Сотир Цацаров: Впечатлихте ме с това за войната, но ако трябва да съм честен с това за троловете ме впечатлихте повече.

Водещ: Благодаря ви много.

Сотир Цацаров: Тя всъщност е война с троловете.

Водещ: Ще имате и вие работа с троловете.

Сотир Цацаров: Аз си имам постоянно.

Водещ: Вероятно сте видял решението на Европейския съд по правата на човека от миналата седмица, касаещо троловете.

Сотир Цацаров: Някак си без тях ще обеднее действителността ни?

Водещ: Не. На мен ми хареса, макар че…

Сотир Цацаров: Ще стигнем до една доза нормалност, но не знам доколко тя е интересна за тези, които режисират цялата сцена.

Водещ: Вие от режисьорите ли сте?

Сотир Цацаров: Не. Ако съм, най-вероятно и аз ще трябва да имам някаква тролска ориентация, но в повечето случаи съм как да кажа… обект. Ама аз привикнах.

Водещ: Имате ли масонска ориентация? Виждам, че сте го отричал по различни интервюта, и аз да ви попитам на свой ред. Още повече, че тази седмица се обединиха масонските ложи вчера, ако забелязахте.

Сотир Цацаров: Четох.

Водещ: Имате ли нещо общо с масоните?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: А защо?

Сотир Цацаров: Защо трябва да имам?

Водещ: А какво лошо има в това някой да принадлежи към някаква организация?

Сотир Цацаров: Нищо. Това дали принадлежиш към някаква организация или не, включително и масонска, според мен не е проблем сам по себе си. Защото у нас обикновено масонството се изтъква като нещо лошо, като нещо, което създава зависимости. На тези, които го твърдят може би бих препоръчал да прочетат една книга – „Масонството в България“, Недю Недев я е написал. Професор, той е написал и една прекрасна книга за Борис III. Мисля, че това ще им послужи добре. За да си или не си нещо не е с оглед на това дали това нещо ти създава някакви зависимости или не, защото ако ти създава зависимости очевидно не ти е мястото там. А с оглед на това дали това те влече, дали считаш това за нещо, към което е редно да имаш някакво отношение или което може да ти създаде някакъв интерес, нещо нормално и свястно в живота. На някои им създава свястно, на мен не.

Водещ: Кой сте вие всъщност? Какво ви влече вас? Винаги отбягваме да разговаряме по този начин, но е хубаво да разберем коя е личността на главния прокурор.

Сотир Цацаров: Е, какво ме влече. Нормалните хора какво ги влече? Влече ги семейството им, влече ги някое хоби, влекат ги хубави книги, това ги влече. Влекат ги приятелите им, защото без тях не може.

Водещ: Имате ли зависимости?

Сотир Цацаров: Сигурно.

Водещ: Кажете една, признайте си я.

Сотир Цацаров: Има ли човек без зависимости?

Водещ: Аз съм зависима от шоколада.

Сотир Цацаров: Аз от кафето. Аз пия много голямо количество кафе и то обичам много вкусното кафе. То това не е слабост. Не е грях, нали?

Водещ: Не. Казах, че е хубаво да знаем личността на главния прокурор. Вие правите самолетоносачи. Каква е скритата мечта, нереализираната, може би искате да се носите отгоре над процесите, да ги виждате, да ги анализирате. А знаете, че самолетоносачите имат и една функция да блокират, да не кажа унищожават понякога.

Сотир Цацаров: Аз правя предимно модели на самолети. Правя ги от много време. Не мисля, че това е нещо, което човек трябва да показва публично. В същото време мисля, че е нещо, което дава спокойствие и.. това, за което говорихме преди малко. Всеки трябва да има нещо, което му харесва. Нямаш ли нищо, което ти харесва, значи в един момент започваш да не харесваш и себе си, и близките си. И тогава къде отиваш? Към чертата на троловете, нали с това започнахме общо взето.

Водещ: Така е. И като бяхте малък за какво си мечтаехте? Какъв мислехте, че ще станете?

Сотир Цацаров: Кое дете не си мечтае като е малък за нещо, което е свързано с нещо, което в може би 90% от случаите не се случва. Като си бил малък си мечтаел да бъдеш пожарникар, мечтаел си да бъдеш…

Водещ: Пожарникар ли сте мечтал да бъдете?

Сотир Цацаров: Не. Офицер.

Водещ: Офицер?

Сотир Цацаров: Офицер.

Водещ: Щеше ли да ви отива?

Сотир Цацаров: Не. Когато си малък не мислиш за това.

Водещ: Униформата – това сковава. Може би е чест…

Сотир Цацаров: Не, не мисля, че сковава. То всичко сковава. Нима тогата не сковава? Е, ще кажете главният прокурор не носи тога. Добре, не носи. Ама 20 години, не са 20, защото в началото нямаше тоги, съм носил съдийска тога. Дали те сковава или не зависи от това, което е под униформата, под тогата, зависи от теб – то не зависи от тогата.

Водещ: Какви трябва да са личностните характеристики на главния прокурор, питам ви сериозно? Три години вече почти сте такъв.

Сотир Цацаров: Тук ме карате да ви отговоря леко как да кажа.. В един проект за закон, последен за Закона за съдебната власт има едни изисквания, на които трябва да отговаря главният прокурор. Много е интересно общо взето, защото такива изисквания авторът на закона е въвел и към председателите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд. Но какъв трябва да бъде главният прокурор – може би трябва да бъде разумен, да бъде рационален, да не бъде прибързан в своите реакции и в никакъв случай да не си помисля, че няма по-мъдро мнение от неговото, защото той стои на върха.

Водещ: Като се гледате отстрани такъв ли се виждате? Съответствате ли на този образ или имате забележки към себе си?

Сотир Цацаров: Знаете ли, то човек като се гледа отстрани понякога не получава реален образ за себе си. Като се гледа отстрани винаги гледката отстрани е до известна степен деформирана с това, което ама много ти се иска да си. А пък дали си е съвсем отделен въпрос. Затова понякога гледката отстрани е гледката на близките. Те ти дават…

Водещ: Един политик беше казал – като се гледа отстрани и мисли за себе си, си представя, че е рус, висок и синеок. Това разбира се беше иронично казано. Всъщност той съвсем не е нито рус, нито висок, нито синеок. Казвам ви го като метафора.

Сотир Цацаров: Аз не си представям такива неща. Като гледам себе си отстрани се опитвам да бъда може би една идея по-търпелив и може би в същото време си мисля, че и това търпение трябва да има някакъв предел.

Водещ: Като казахте пожарникар преди малко, аз се хванах веднага за това, защото нашият министър-председател…

Сотир Цацаров: Е няма да го асоциирате с премиера.

Водещ: … е завършил за пожарникар.

Сотир Цацаров: Няма лошо.

Водещ: Но каква асоциация буди един негов израз – ние ги хващаме, те ги пускат, когато беше главен секретар. Какви спомени имате по този повод?

Сотир Цацаров: По този повод имам спомени действително от битността на сегашния премиер като главен секретар. По този повод имам спомени и от моята работа като съдия. Не съм бил от тези, които лесно пускат.

Водещ: Имахте ли възражения срещу неговата формулировка?

Сотир Цацаров: Имах възражения срещу начина, по който се формулира. В обществото не можеха и продължавам да го поддържам, не могат да се хвърлят такива послания. Които са свързани с хващане, пускане, задържане, после пък кръщаване на операции. Това не е негов патент.

Водещ: Не, това е патент на министъра на вътрешните работи Цветанов.

Сотир Цацаров: Това не върви в една нормална държава. Друг е въпросът доколко ние сме нормална държава. Ама всеки от нас трябва да се мъчи да я прави.

Водещ: Добре, но не се ли получава пак и днес…

Сотир Цацаров: Кое?

Водещ: Хващаме ги и някои ги пускат.

Сотир Цацаров: Не ме карайте да хвърлям камъни в градината на съда.

Водещ: Защо?

Сотир Цацаров: Защото първо излизам от съда и никога няма да го забравя.

Водещ: Точно затова и питам. Защото един съдия е главен прокурор. Тоест вие минавате от едната страна на процеса в другата.

Сотир Цацаров: И второ, защото не е редно. Съдебните актове… това всъщност е най-лесният отговор, за да се измъкна от въпроса.

Водещ: Не се измъквайте, не за това сте дошъл.

Сотир Цацаров: Добре де, няма да се измъквам. Не сме в състоянието, в което ние ги хващаме, а други ги пускат. Трябва да сме обаче, трябва да сме в едно състояние, в което всички имаме съзнание какво правим. Когато определени процеси се развлачват с години, съжалявам, че използвам тази дума, ама говорим си обикновено. Не си говорим терминологично. Когато чакаме насрочване или получаваме връщане на досъдебно производство за дребни или да не кажа за несъществуващи пропуски, тя прокуратурата не е безгрешна. Може би си задаваме и много въпроси.

Водещ: Ето един процес, който се развлачва с години, цитирам вашият израз.

Сотир Цацаров: Кой?

Водещ: „Октопод“. Едно дело, наречено с име…

Сотир Цацаров: Аз се пазя да давам коментари по…

Водещ: Алексей Петров, който три години беше в Софийски град съд, сега отива в Специализирания съд.

Сотир Цацаров: Аз се пазя да давам коментари или по някакъв начин да изразявам мнение по делото „Октопод“. Пазя се по две причини. Първо признавам си, че не го познавам достатъчно добре, защото то не е нещо, което е започнало по времето, когато съм бил главен прокурор. Втората причина е поведението на наблюдаващия прокурор по делото. Не е тайна, че аз имам изключително сериозни забележки към начина, по който колегата Светлозар Костов ръководи Специализираната прокуратура.

Водещ: Точно за това щях да ви питам…

Сотир Цацаров: И точно поради тази причина не желая да създавам оценки или как да ги нарека – поводи да се мисли, че атакувам неговата работа по делото „Октопод“.

Водещ: В момента има производство срещу него доколкото знам…

Сотир Цацаров: Да, две от производствата са образувани по мое предложение.

Водещ: И?

Сотир Цацаров: Вижте, ще кажа само едно, което аз съм го казвал публично пред колегите от Специализираната прокуратура и пред него. Има един истински българин – полковник Борис Дрангов, той е написал една книга – „Помни войната“. Но ако се абстрахираш от войната, може би не ти трябва да четеш Сун Дзъ. Достатъчно ти е да четеш полковник Дрангов. И аз на колегата Костов казах, че хората трябва да бъдат водени в бой, те не трябва да бъдат изпращани в бой. Това го е казал полковник Дрангов. Надявам се, че ме е разбрал. Защото имам огромното впечатление, че той ги е изпращал в бой.

Водещ: Обаче това веднага кореспондира с желанието на Реформаторския блок през министъра на правосъдието Христо Иванов да се ограничат някои ваши нехарактерни за прокуратурата правомощия.

Сотир Цацаров: Като например?

Водещ: Като например субординацията, както казвате той ги командва, той ги праща. Така, както е в съда хоризонтална структурата, в прокуратурата е вертикална.

Сотир Цацаров: Много е удобно да се твърди, че основният виновник за всички неуспехи е на първо място главният прокурор и после прокуратурата.

Водещ: А не сте ли?

Сотир Цацаров: Съм.

Водещ: И кои са всички неуспехи?

Сотир Цацаров: Съм за част от тях. Кои са неуспехите? Имаме ли добра резултатна, свястна борба срещу корупцията?

Водещ: Имаме ли?

Сотир Цацаров: Нямаме.

Водещ: Защо?

Сотир Цацаров: Добре, нека ви отговоря защо. Защото в равна мяра за това отговаря Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“ и прокуратурата.

Водещ: И веднага – как ще имате годни за съда обвинителни актове, когато в дознателския апарат, предварителното производство са хора, които нямат юридическо образование и в повечето случаи може би съвсем не са за това.

Сотир Цацаров: Не, те имат юридическо образование.

Водещ: Не всички.

Сотир Цацаров: Но когато ги подложиш на постоянни реорганизации, много трудно може да искаш от тях резултатна работа. Може би ще дойде един момент, в който… И най-вероятно ще го направя, когато дойде време за отчета пред Народното събрание. Защото съм сигурен, че там бивши генерали или бивши и настоящи адвокати ще се опитат по някакъв начин отново да посочат в мое лице главния виновник. Може би тогава ще трябва да им посоча…

Водещ: Виновен за какво, господин главен прокурор?

Сотир Цацаров: За неуспеха в борбата срещу корупцията. Тогава ще им посоча общият брой сигнали за лица по високите етажи на властта за корупция, които съм получил от МВР и които съм получил от ДАНС.

Водещ: Кога предстои този отчет?

Сотир Цацаров: Когато го насрочи парламента. И може би ще стане доста интересно. Защото на теория и на практика прокуратурата разследва. Но този, който разкрива престъпленията са органите на МВР.

Водещ: Обаче вие сте неконтролируем. Ето казвате – когато го насрочи парламента този отчет, пак цитирам Реформаторски блок, и те искат да има възможност вие да бъдете отстраняван. Така нареченият импийчмънт.

Сотир Цацаров: Извинявайте, ако министър на правосъдието бе Радан Кънев или главен прокурор бе Радан Кънев или Христо Иванов – дали тези възражения щяха да съществуват? Какво е неконтролируемото на прокуратурата?

Водещ: Какво?

Сотир Цацаров: Това, че всяко действие на прокуратурата подлежи на съдебен контрол. От това по-голям контрол здраве му кажи. Претърсването предварително разрешение или последващо одобрение. Личният обиск – също. За колко време може да задържа прокурора? 74 часа. Кой решава след това съдбата на мярката за неотклонение? Съда. Извинявайте, прокуратурата не е неконтролируема. Актовете на прокуратурата са подлежащи на съдебен контрол. А че на някой му е удобно сега да каже – ако вие имахте нормална прокуратура, щяха да ни се решат всички проблеми. Нека ви кажа така – най-евтино е да правиш и най-популярно съдебна реформа. Тя не иска пари, тя иска само микрофони. Лесно е да си Радан Кънев. Трудно е да си Петър Москов.

Водещ: Защо не му предложите на Радан Кънев…

Сотир Цацаров: Какво?

Водещ: Сега се сещам, има едни такива инициативи – министър за един ден, не знам прокурор за един ден имало ли е. Да дойде с вас един ден и ние всичките ще бъдем до вас и ще ви снимаме, и ще ви наблюдаваме.

Сотир Цацаров: Аз съм имал два разговора с господин Кънев. Ако се съгласи да проведем такъв трети разговор, но не криейки се от задния асансьор и не по тъмни…

Водещ: И той ли като Орешарски?

Сотир Цацаров: Аз никога не съм разговарял с премиера Орешарски криейки се.

Водещ: Нали той влизаше и излизаше, какво е близкото?

Сотир Цацаров: Не мога да ви кажа. Аз никога не съм имал тайни срещи с Орешарски. Исках да кажа, че ако трябва да правим срещи, които няма да са публични или ще се крием, то смисъл от това няма.

Водещ: Използвайте ефира да го поканите на една публична среща, ако вие намирате за нужно?

Сотир Цацаров: Защо трябва да го каня на публична среща? Той е човекът, който изсипва критики срещу ръководената от мен институция. Той е човекът, който си позволи да нарече колегите ми прокурорско гето. Аз нямам какво да науча от него. Ако желае да научим нещо заедно или да дискутираме и в рамките на този диалог да намерим нещо позитивно, той е добре дошъл. Независимо дали ще е в 18.30 вечерта и през задния асансьор на прокурорския кабинет.

Водещ: Христо Иванов обаче, представителят на Реформаторския блок в правителството на Борисов 2, министърът на правосъдието, ви обеща да ви увековечи в един роман за военната прокуратура?

Сотир Цацаров: Аз не нося пагони. Но щом е решил да ме увековечи нямам против. Повечето от колегите във военната прокуратура са полковници, аз съм капитан от резерва. Няма лошо, всеки може да пише. Само че с едната забележка. Аз казах, че ще си купя книгата, той каза, че ще ми я подари. Аз подаръци приемам само от най-близките си хора.

Водещ: Какво ли ще ви напише в автографа си?

Сотир Цацаров: Не ми е необходим автограф от Христо Иванов. Аз ако такава книга се появи, ще си я купя. Автографи в подарените книги.

Водещ: Защо говорите с такова пренебрежение за Христо Иванов?

Сотир Цацаров: Въобще не говоря с пренебрежение…

Водещ: А с какво говорите – с отвращение, с неуважение?

Сотир Цацаров: Ако говориш с неуважение, това означава, че не се вслушваш в дори малкото рационални неща, които отсрещният ти казва. Аз просто искам да кажа, че ние сме започнали нещо, казвам ние, защото нас ни гледат повече като обект в това, което за момента е само разточване във времето, което за момента е само общи фрази, което за момента не предлага каквито и да е конкретни рационални решения и което изпуска, че това, което се прави е само 50% от необходимото. Другите 50 тънат някъде в забрава. За съжаление политическата обусловеност под определени групи в Народното събрание или по-точно от определени групи в Реформаторския блок, а не в целия Реформаторски блок, политическата обусловеност плюс разбирането, че само една група от магистратите е добрата група, както и… това не е обида, това е констатация. Липсата на какъвто и да е опит от работата в правораздавателните органи. На него никакъв, на колегите от екипа му и особено на един от тях крайно незначителен, не води до добро.

Водещ: А не сте ли вие, господин Цацаров, това, което често ви упрекват, че гравитирате, да не кажа, че сте протеже на Борисов и на Цветанов, но гравитирате към управлението. И дали няма и делата „Цветанов“ в ръчичките на прокуратурата да се провалят като делото „Костинброд“ с оправдателна присъда без виновни?

Сотир Цацаров: Делата „Цветанов“ в ръцете на прокуратурата, защото те са силни, въпреки че са и под съдебен контрол.

Водещ: Кои са силни – ръчичките на прокуратурата или на вас?

Сотир Цацаров: Не. Ръцете. Поправих ви само в термина „ръчичките“. Ръцете.

Водещ: Исках да го чуя.

Сотир Цацаров: Те са силни. Но прокуратурата по тези дела свърши работата си. Те стигнаха до съдилищата. Оттам насетне не ми прехвърляйте чужди грехове нито на мен, нито на колегите.

Водещ: Онзи ден Върховният касационен съд върна делото за шестте „Не“ за СРС-та на Цветанов на Апелативен съд със забележки, че в произнасянето на Апелативния съд има доста лични и даже свързани с политиката оценки. Какво ще бъде поведението на прокуратурата в случая?

Сотир Цацаров: Каквото е досега.

Водещ: Какво?

Сотир Цацаров: Прокуратурата просто изпълнява обвинителната си функция.

Водещ: Ще продължите ли да поддържате…

Сотир Цацаров: Казах ви ясно, че прокуратурата ще продължи да изпълнява обвинителната си функция.

Водещ: А какво ще кажете за това, което каза адвокатът на Цветанов, че ако Цветанов бъде осъден затова, че е отказал СРС-та, това са го правили много министри през последните 25 г. и трябва вие, прокуратурата да се самосезирате и да образувате по не знам какъв ред някакъв преглед на тези дела?

Сотир Цацаров: Кой казва това?

Водещ: Адвокатът на Цветанов, забравих му името, цитирам го свободно.

Сотир Цацаров: Менко Менков?

Водещ: Мисля, че да.

Сотир Цацаров: Нека ви кажа така – не ме карайте да коментирам.

Водещ: Какво му е на Менков?

Сотир Цацаров: Нищо не му е. той е свободен човек, може да говори каквото иска, може да говори както иска.

Водещ: Все пак не се ли съдържа доза истина, че е имало такива откази от страна на други министри на вътрешните работи да разрешат СРС-та?

Сотир Цацаров: Вижте, работата на Менков, освен всичко друго, е да защитава който и да е, т.е. този, който е негов клиент. Той няма друг изход, освен да говори това, просто защото е адвокат. Това е нормалната функция на адвоката.

Водещ: Добре, но сега ако Цветанов бъде оправдан, по едното, двете или по трите дела, отново ще се започне истерията – прокуратурата работи в името на сегашните управляващи и така постъпи по аферата „Костинброд“.

Сотир Цацаров: Хайде, ще стигнем и до аферата „Костинброд“. Тя е неизбежна, как да кажа, неизбежна притурка към всеки разговор.

Водещ: Защо не ги заловихте, защо не ги изчакахте един ден?

Сотир Цацаров: Кого?

Водещ: С МВР, един ден…

Сотир Цацаров: Кое МВР?

Водещ: Не знам кое МВР, ако е МВР.

Сотир Цацаров: Аз знам…

Водещ: Кое?

Сотир Цацаров: …с кое МВР. Защо ме карате да припомням неща, които…

Водещ: Защо не ги изчакахме един ден да си натоварят бюлетините, да застанете като индианци със сламки под водата и да ги дебнете?

Сотир Цацаров: Помните ли какво казах тогава по отношение на действията на МВР? Те ми пожелаха успех по телефона. Питам – на мое място, зададох го и на друг ваш колега, той не ми отговори, вие какво щяхте да направите? Аз ще ви кажа следното. Има едно решение на…

Водещ: Щях да изчакам.

Сотир Цацаров: Нямаше време за чакане.

Водещ: Щях да ги хвана на място.

Сотир Цацаров: Нямаше време и за това.

Водещ: Щях да лежа под водата като индианец със сламка, казах го.

Сотир Цацаров: С кого? С прокурори?

Водещ: С някой прокурор, да. Понякога има нужда от такива работи.

Сотир Цацаров: Има едно решение на Конституционния съд, което е по повод оспорване на изборите, и което е безкрайно неудобно и затова не се цитира. В него ясно е казано, че прокуратурата е свършила своята работа в защита на законността. На всички онези, които говорят за аферата „Костинброд“, има един който говори, че аферата се спъхва като суфле, той не бе на това мнение, когато бе разпитван като свидетел, служебният министър Марин Райков. Да му го припомня, той го помни много добре. Аз бих казал следното – на тази длъжност, при този сигнал, бих направил абсолютно същото с ясните последствия от това, което се случи по-нататък.

Водещ: Добре и ако бъде оправдан Цветанов?

Сотир Цацаров: Аз не мога да коментирам решенията на съда. Нали видяхте и това решение. Имате 2 гласа, които са гласове на мнозинството и едно особено мнение, което е особено мнение на един съдия. Двете, то всъщност те са едно неразделно…

Водещ: Жанета Начева.

Сотир Цацаров: Жанета Начева, да. И решението, и особеното мнение са публикувани и са достъпни. Къде? На страницата на Върховния касационен съд в интернет. Не изискват кой знае колко правни познания, за да бъдат прочетени и да бъдат разбрани. Всеки е достатъчно интелигентен, за да си направи сам изводите.

Водещ: Актуална тема – какво се случва с малцинствата? Гореща тема, неконтролируема. Какво ще правим? Борисов каза – „който си играе с огъня да внимава да не пламне държавата“.

Сотир Цацаров: Ще опрем пак до пожарната. Това в кръга на шегата.

Водещ: Това не е шега. Довършете си мисълта. Ще опрем до силови действия на изпълнителната власт?

Сотир Цацаров: Но нека да промислим за следното. В продължение на много години малцинствата очевидно са били разменната монета, която е била източник на гласове. И когато на една такава разменна монета си осигурявал тихо и кротко възможност да строи незаконно или просто си си затварял очите, възможност да има достъп до електричество, до водоснабдяване и прочие, и прочие, не както за нормалния български гражданин, очевидно си е печелил гласоподаватели. Ето я спекулата, особено по отношение на/…/.

Водещ: Добре, но вие в качеството си на главен прокурор къде виждате ролята на прокуратурата в овладяването на това?

Сотир Цацаров: Ролята на прокуратурата е в…

Водещ: Не ми казвайте, че след като възникнат събитията, тогава сте вие.

Сотир Цацаров: …вижте, ролята на прокуратурата може да се търси в предварителния контрол за законност. Само за ваше сведение в законопроекта на министър Иванов това като наша функция отпада, което ни улеснява прекрасно. Очевидно на някой не му харесва да имаме тези права.

Водещ: Между другото някъде до към 6-ти предстои да се съберат всички мнения на представителите на съдебната власт, в това число и на прокуратурата, мисля че вие бяхте до 30-ти да дадете становище по предложението за промени в Закона за съдебната власт на Христо Иванов?

Сотир Цацаров: До 30-ти, всъщност на 30-ти е насрочено заседание на временната парламентарна комисия, на която са поканени представителите на органите на съдебната власт. Ясно е, че ще изразим становище, то ще бъде достатъчно красноречиво.

Водещ: Критично?

Сотир Цацаров: Не. Мисля, че по отношение на Конституцията то няма да бъде толкова критично. Но не мога да ви обещая по отношение на…

Водещ: По отношение промяна в Конституцията, а по отношение на промяната в Закона за съдебната власт?

Сотир Цацаров: Аз започнах да го казвам. Не мога да ви обещая, че това ще бъде така.

Водещ: Ще има ли предложения, контрапредложения?

Сотир Цацаров: Вижте, ние винаги имаме предложения. Ние имаме предложения и по наши предложения бе изменен Наказателно-процесуалния кодекс, нещо което не искаше толкова труд. Но ние нямаме самочувствието, че сме орган, който дава умни предложения. Ние просто казваме – ето ги експертните предложения.

Водещ: Като казвате ние, колко прокурори стоят зад вас?

Сотир Цацаров: Колко от прокурорите стоят зад мен?

Водещ: Като убеждения, като хигиена на работа, като компетенция?

Сотир Цацаров: Това как мога аз да го кажа?

Водещ: Не е да нямате преценка. Ако ме попитате с колко от колегите ние работим в една посока, аз мога да ви кажа.

Сотир Цацаров: Има малка разлика. Вие колегите си ги знаете на пръсти, нали така? Не защото са малко, а защото малко или много това е едно по-тясно професионално общество. В момента в България работят 1925 прокурори и следователи. Все ми се струва, че една немалка част от тях споделят тези идеи.

Водещ: Корпоративна търговска банка – една година Цветан Василев седи, иска да бъде разпитван с видеоспособи. Какво се случва, ще се разбере ли в крайна сметка истината или ще се случи това, което се случи 1996 г. – част от обвиненията, които прокуратурата беше повдигнала към някои от банкерите бяха оттеглени от самата прокуратура?

Сотир Цацаров: Ако се върнем в далечната 1996 г., когато сме следили практиката на Върховния съд, ще излезе че ще опираме пак до тълкуванията какво е длъжностно престъпление и кой може да бъде субект на такова престъпление и прочие. Но сега, при положение че ни остава една експертиза, би следвало да влязат в съд. Оттам насетне съдът ще реши. Нашата теза е ясна.

Водещ: Прогнози? Ще се разбере ли наистина истината? Вие вярвате ли, че имате в себе си реалния списък на поверителните клиенти на КТБ и лично на Цветанов и сумите им?

Сотир Цацаров: Не. Имам това, което има и следствието. Да имам друго, означава да…

Водещ: Нямате никакви други, освен… с ръка на сърце?

Сотир Цацаров: Естествено.

Водещ: Нямате никакви други данни?

Сотир Цацаров: Какво разбирате под други данни?

Водещ: Някакви попаднали по един или друг начин.

Сотир Цацаров: И които малко или много са по-различни от тези, които официално ще влязат в съд и които малко или друго са една идея по-уязвяващи от тези, които ще влязат в съд – това ли е смисълът на въпроса?

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: Не. Ако ги имам, това означава, че ще си използвам длъжността за най-обикновен алъш-вериш, ако ми позволите това, или за изнудване, или за създаване на някакви архиви. Но тук ще изпаднем в подробностите и в историческото минало на един настоящ политик и бивш генерал от резерва. Недейте. Не съм привърженик на конспиративните истории.

Водещ: Вие сте човек, който има и други интереси. Каква инициатива вие лично бихте подхванал, която да бъде полезна за обществото в духа на това право, което не упражнява много често прокуратурата, извинете ме за иронията, да се самосезира, каква друга инициатива бихте подхванали, освен да поощрите самосезирането? По-активна да бъде.

Сотир Цацаров: Самосезирането трябва да се поощрява, но то също трябва да има определени мерки, т.е. определена граница, това имам предвид. Защото прокуратурата не бива да се възприема или да пресъздава себе си, като универсалния лост, инструмент, който може да се набърка, извинете отново за израза, навсякъде, за да решава едни или други проблеми.

Водещ: Така е. Извън главен прокурор, личността Цацаров каква инициатива има нужда обществото, какво бихте инициирали вие?

Сотир Цацаров: Хайде да не е нещо, което да е свързано с професионалната ми работа. Хайде, дори да го върнем към книгата, за която говорихме преди малко и да ви кажа така. В много антикварни магазини, книжарници, сергии в София и другаде, може да се намери страхотна литература, стара, българска, да се изразя така, на патриотична, историческа, военно-патриотична тематика. Аз лично притежавам много такива книги. В смисъл купувал съм си ги, опитвал съм се по някакъв начин книжно да бъдат реставрирани и да бъдат запазени. Защо не поканите всеки от гостите ви, аз още другата седмица ще ви доставя, ще ви подаря направо, нали…

Водещ: Почваме съвместна инициатива.

Сотир Цацаров: …естествено. Книгата на господин Иванов ще си я купуваме, тези ще ги подаряваме, защото са патриотични. И да се опитаме да съберем една стара патриотична библиотека. После да я дадем, да я дарим на една библиотека.

Водещ: Имайте предвид, че това са тези инициативи,които всеки от нашите гости ще предлага, ние ще ги изпълняваме съвместно, ще ги класират нашите зрители на сайта.

Сотир Цацаров: Аз не го предлагам само на гостите ви. Всеки от гостите, аз разбирам, че ще ви подари книга.

Водещ: Не, ние ще се опитаме да увлечем много хора да застанат зад вашата идея и колкото повече хора се увлекат и осъществим, толкова по-добре.

Сотир Цацаров: Гости или не има много хора, които притежават такива книги и все пак имат някакви възможности, за да ги купят. Нека да ви бъдат изпратени, вие ще решите какво да ги правим и то изпратени в добро за четене състояние. България има нужда от това.

Водещ: Една минута за финал. Всеки от гостите сме помолили да ни донесе по една книга за подарък. Ето как съвпада с вашата инициатива. Вие какво носите?

Сотир Цацаров: Аз няма да ви дам книга на патриотична тематика. Аз много обичам да чета Иво Андрич. Може би, защото е от Босна, той е роден в Долац. Може би, защото Босна е място, което ако щете и като музика, и като литература, и като всичко друго се преплитат много етнически групи, много емоции, много цветове. И резултатът от това са едни много спокойни книги, които в същото време съдържат много мъдрости. „Мостът над Дрина“ съм ви донесъл. Не съм купил нова книга, моя книга си е. Даже си позволих да ви напиша, вие започнахте с това, аз го четох в една заставка – написал съм ви – „На госпожа Беновска, която не се страхува да пита. С уважение.“ И съм сложил днешната дата. Ако позволите вън от това, защото тази ми е любимата, ще ви подаря и „Монашески притчи“ също на Иво Андрич. Мъдра е, хубава е.

Водещ: Започваме да правим библиотеката на гостуващите в „Беновска пита“. А пък аз на свой ред ще ви подаря един знак, по който ще познаваме гостите ни, които са били тук. „Беновска пита защо?“

Сотир Цацаров: Добре Тя дали е 2XL, защото все пак, мисля че ще ми стане. Ако не аз ще се постарая да ми стане.

Водещ: Запазете я за колективната снимка накрая.

Сотир Цацаров: Добре. Благодаря ви. Искам да ви кажа, че този разговор беше удоволствие за мен. Да ви дам книжката, защото щях да си тръгна с нея.

Водещ: Да си стиснем ръцете. Кажете за удоволствието.

Сотир Цацаров: Беше удоволствие за мен. Не от възпитание…

Водещ: Честно?

Сотир Цацаров: Честно. Сега ако ще се лъжем, по-добре да не влизаме в това студио.

Водещ: Когато имаме /…/ да говорим честно, трябва да сме много горди.

Сотир Цацаров: При положение, че „Беновска пита“ и не се страхува.

Водещ: Чакам книгите и да започнем реставрацията.

Сотир Цацаров: Ще ги получите.

Водещ: Благодаря още веднъж.

Сотир Цацаров: Довиждане.