Иван Гешев: Когато прокуратурата работи, изведнъж се оказва, че правови държави са Сърбия и някои такива от Близкия Изток

18 Май 2020 г.

16.05.2020 г.

"Правен свят"

Държавата е създадена, за да налага правилата по отношение на гражданите, които не спазват правилата в интерес на другите над 90% от хората, които спазват правилата, коментира главният прокурор

"Не съм чел СМС-те, но колеги, които са ги чели казаха, че не се налага наказателно-правна реакция по този случай. Впечатлението ми е, че това е поредната серия от един несвършващ сериал, който започна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на този криминален преход се чувстваха недосегаеми, нямаше проблем да източват милиони и милиарди, заради което българските граждани да живеят бедно и с ниски пенсии. Те го правеха и никой не ги закачаше. Тогава тези лица живееха в правова държава, а когато прокуратурата работи изведнъж се оказва, че не в ЕС за тях са правовите държави, а например Сърбия и някои държави от Близкия Изток, например“. Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БНТ последните публични изяви на обвиняемия хазартен бос Васил Божков, при които последният разпространи в социалните мрежи скрийншотове от чат между него и „Vladi Goranov”, за когото твърди, че е финансовият министър Владислав Горанов.

„Аз виждам повторение на неща, които са се случвали. Матрицата е една и съща - върнете се например на случая с Цветан Василев. Почва се с едни еписоларни писма, писания във фейсбук, едно и също. После вървим към това, че поредният случай се използва от интересите на политиците. Наричам това анархо-либерални кръгове, те се сдружават по интереси“, каза още главният прокурор.

А за съдбата на "Левски" заяви: "Използването на журналист за пощенски гълъб е иновативно. За мен това е подигравка с "Левски", с привържениците му. Ясно е, че не става въпрос за нищо друга, а за поредна стъпка в определена защитна стратегия".

Главният прокурор каза още, че прокуратурата е наясно срещу кого се изправя и срещу кой ще продължи да се изправя – „хора, които през годините са били недосегаеми, които са правили каквото си искат. Знае се, че ще е трудно“.

В седмицата, в която приключи извънредното положение, главният прокурор Иван Гешев даде коментар и по отношение на мерките от последните два месеца. Той благодари на лекари и полицаи и отбеляза важността на работата на Националния оперативен щаб. За политиците каза, че са се държали така, както са се държали в исторически аспект след Освобождението по идентичен начин. „Не аз, а българското общество трябва на първо място да благодари на българските лекари. Те изложиха живота си на опасност и за съжаление някои починаха. Трябва да благодарим на българските полицаи, голяма част от които през тези месеци не се прибираха по домовете си, докато гражданите бяха вкъщи и спазвахме мерките. Трябва да благодарим на служителите на РЗИ, на държавните служители, които също бяха на първа линия. Благодарности заслужава щаба, тъй като за България е щастие, че в него има адекватни хора. Благодарение на тях се намираме в една добра позиция на база на цяла Европа. Политиците се държаха така, както се държат след Освобождението, по идентичен начин. Но не искам да ги коментирам. Държавата е създадена, за да налага правилата по отношение на гражданите, които не спазват правилата в интерес на другите над 90% от хората, които спазват правилата. Само в България видях държавата да се моли от сутрин до вечер на гражданите да спазват правилата", отчете Гешев.

Иван Гешев посочи още, че в рамките на извънредното положение прокуратурата не е спирала да работи. "Споделям становището на г-жа Кьовеши, което прочетох, и доста преди нея - около 10 дни, Върховната административна прокуратура разпореди проверка по реда на надзора за законност за израходването на евросредства и пренасочването им в сектори с борба с пандемията. Ние работим и взимаме мерки", каза Гешев.

Главният прокурор бе запитан и за отговор във връзка с атаките срещу него от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, отправени в негово интервю за сайта на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. „Г-н Лозан Панов явно се готви да политическа кариера, която определено не е общински съветник. Работата му е да има определено поведение пред медии когато се излъчват на живо негови изяви- Тъжното е, че според мен той не решава проблемите на магистратите“, лаконичен бе Гешев.

Гешев коментира и направеното от него през седмицата предложение за значително увеличаване на наказанията за пияни, дрогирани шофьори и такива, които при шофиране с несъобразена скорост са убили човек на пътя. „Трябва да е ясно, че ние имаме много сериозен проблем. На пътищата се води война и загиват хора колкото в един военен конфликт. Ние имаме смъртност от ПТП-та най-много в Европейски съюз. Годишно в прокуратурата отчитат 9 - 10 000 случая на ПТП-та заради пияни и дрогирани шофьори. Това е огромен потенциален риск за всеки български гражданин да бъде убит по същия начин, по който загина Милен Цветков“, посочи главният прокурор.

На въпрос относно личностите, включени в Експертния съвет, който също бе създаден през седмицата Гешев подчерта: "Не бих се концентрирал персонално върху който и да било от членовете на Експертния съвет, те всички са с безспорни качества и авторитет в областта на правоприлагането".

Той увери също така, че борбата на държавното обвинение с битовата престъпност ще продължи със същите темпове, както досега и отново обеща до края на годината резултатите от тази битка да са налице.