Ръководителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова: Измамници продават „лекарство“ срещу COVID-19 в интернет за 100 лв., което в Русия струва 5 лева

29 Април 2020 г.

28.04.2020 г.

"24 часа", Димитър Мартинов

Повечето нарушители на карантината са мъже. Млада дама отишла до офиса, защото ѝ било скучно, а възрастна жена – да прибере кучето си от хотел за животни, казва в интервю за „24 часа“ Невена Зартова, изпълняващ длъжността административен ръководител на Софийската районна прокуратура.

Автор: Димитър Мартинов

 – Г-жо районен прокурор, разследвате Симона Цанкова и Георги Иванов, които са били в джипа на Кристиан Николов при катастрофата с Милен Цветков.

– Обвинени са за затаяване на истината. Според наблюдаващия, докато са били разпитвани в СДВР, нарочно са скрили факти и обстоятелства, свързани с катастрофата. Не можем да разкрием повече детайли, освен че двамата са с мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв. и разследването по случая продължава.

– Извън темата за катастрофата, в София има най-много заразени с коронавирус, вероятно и най-много лица са под карантина. Колко са досъдебните производства за неспазването ?

– Да, за съжаление, броят на заразените и поставените под карантина в столицата е най-голям. Само за първите 4 седмици, до 9 април, се водят 31 досъдебни производства за неспазване на карантина, като от тях 3 са бързи (за 14 дни – б.а.).

– Какъв е профилът на нарушителите и има ли доказано болни, които не спазват карантината?

– Повечето нарушители са мъже. Като възраст най-много са между 35 и 45 г. Три от производствата обаче се водят срещу над 60-годишни хора. Няма нарушители, с положителна проба за коронавирус.

– Разкажете за по-арогантните нарушители като бизнесмена Георги Божков например?

– Прибрал се от Швеция с полет през Франкфурт на 22 март. Попълнил е част от формуляра на регионалната здравна инспекция за пристигащите от рискови държави и е отказал да го подпише. Като се отдалечил от гишето, демонстративно е говорил по телефона и е изразил задоволство от поведението си. Дори се е подигравал на опитите на служителите на летището да изпълнят задълженията си. От 23 до 26 март е търсен няколко пъти на няколко адреса и не е открит. При телефонни разговори е посочил, че „полицията го притеснява“, „не бил длъжен да се постави под карантина“ и „не смята, че трябва да я спазва“. Категорично отказвал да каже къде се намира. Изтъкнал, че полицаите „щели да уведомят съответното друго районно управление, което също щяло да го проверява и притеснява“. Най-накрая започнал да пренасочва телефонните разговори към трето лице. Следобед на 26 март е намерен от служители на 6-о районно управление и е задържан. Принудително му е взета проба за изследване, резултатът от която е отрицателен. Софийският районен съд му определи парична гаранция от 10 хил. лв.

– А други случаи?

– Жена на 22 години е нарушила карантината на 7-ия ден. Отишла до офиса си, защото било скучно. Мъж, настанен в „Пирогов“ и с положителна проба от бърз тест, беше избягал. Полицаите го намерили пиян до Централна жп гара. Втората му проба беше отрицателна. Имаме и случай на нарушена карантина от жена на 65 г. Трябвало да вземе домашния си любимец от хотел за животни. В някои случаи дори липсва съзнанието на хората, че трябва да спазват карантината. Затова смятам, че трябва отново да напомня на хората да са отговорни. Нарушаването на карантината е престъпление и прокуратурата ще реагира незабавно.

– А Волен Сидеров, който получи няколко обвинения?

– Прокуратурата действа принципно. Тук няма значение кой точно призовава за нарушаване на мерките и заповедите на министъра на здравеопазването. А за репликите към разследващите – би трябвало да уважаваме институциите на държавата. Ще спра дотук, но нека бъде ясно, че прокуратурата няма да допусне да бъде обект на натиск от когото и да е било.

– Проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, също бе обвинена. Тя твърди, че е предупредила хората и институциите, а не е всявала паника. Какво сочат данните по досъдебното производство срещу нея?

– Нека и гражданите преценят дали когато се намираме в извънредно положение, което поставя на изпитание здравните системи в цял свят, трябва да се ползват медиите, за да се отправят неоснователни твърдения, които будят тревоги. Тече разследване, заради това ще се въздържа от повече коментари. И от този казус е видно, че прокуратурата работи не в защита на определен, а на обществения интерес.

– Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов е с гаранция от 20 хил. лв. за всяване на паника. Разкажете за случая?

– В телевизионно предаване Костадинов твърди, че въведените мерки са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това, той отправил и твърдения за липси на стоки от складовете на държавния резерв. Това без съмнение буди тревога. Всяването на смут и безпокойство в обществото в условията на извънредно положение е престъпление. Освен това е морално укоримо, още повече че заявлението е излъчено по медия, която е с национално покритие. Това провокира и незабавната реакция на наблюдаващия прокурор, който е изготвил постановление за привличане на Костадинов към наказателна отговорност.

– Имате ли много случаи на спекула с цени на маски, спирт, дезинфектанти?

– Всеки ден има сигнали от граждани за това. Предлагането е както в аптеки и дрогерии, така и в интернет, включително от частни лица. В един от последните случаи прокурор започна разследване за предлагани в аптека маски на цена 10 лв. за брой. По всяко съобщение се извършва незабавна проверка. В случай че има нарушения, продажбата на тези стоки се спира.

– Има ли много измами с „лекарства“ в интернет?

– Да. Работим по сигнали за предлагани и рекламирани като „противовирусни“ препарати, които според твърденията на продавачите не само лекуват, но и „предпазват“ от коронавирусна инфекция. Един от случаите е на продажба на руско лекарство „срещу COVID-19“, който се предлага в руски сайтове за равностойността на 5 лв., а в България – за 100 лв. Става дума за лекарства, които не са утвърдени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Подобни обяви не само ощетяват потребителите с пари, но са и опасни, защото не е изследвано влиянието им върху организма.

– Как се справяте като прокуратура в условията на извънредно положение?

– Престъпления се извършват и в условия на извънредно положение. Софийската районна прокуратура не е спирала и няма и да спре да работи – точно обратното. Очаква се ръст на битовата престъпност при предстоящата икономическа криза. Прокуратурата и правоохранителните органи сме готови да противодействаме на тези престъпления с цялата строгост на закона, като реагираме незабавно на всяко едно извършено престъпление. Софийската районна прокуратура (СРП) е най-голямата прокуратура в страната. Тук работят млади колеги, които са много мотивирани и подготвени. Създали сме организация и можем да се справим при всяко едно развитие на обстановката в страната.

Визитка

Прокурор Невена Зартова е родена в Русе. Завършва право през 2004 г. Една година работи като старши експерт в парламента . От 7 ноември 2005 г. е прокурор в СРП. От 24 юни 2014 г. е зам. районен прокурор на София. От 7 ноември 2019 г. е и.ф. административен ръководител на Софийската районна прокуратура .Омъжена, с 3 деца.