Сотир Цацаров: Най-евтиното, лесно и безболезнено нещо е да твърдиш, че правиш съдебна реформа

23 Май 2015 г.

Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, в интервю за предаването „Комбина“ по Нова телевизия

 

 

Сотир Цацаров: Най-евтиното, лесно и безболезнено нещо е да твърдиш, че правиш съдебна реформа

Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, в интервю за предаването „Комбина“ по Нова телевизия

Водещ: Той е на позиция, на която властта обикновено се опитва да овладее. Един от неговите предшественици казваше, че над него е само Господ. Гостува ни главният прокурор Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров: Господ е над всички ни. Това е първо. Не бива да го забравяме. Второ, с риск да се повторя – аз съм го казвал и друг път, ако имаш съзнанието, Бог да го прости Иван Татарчев, ако имаш съзнанието, че над теб е Господ, ти като човек си много закъсал.

Водещ: Когато се захващахте с тази работа, имахте ли представа колко голям ще е натискът, на който ще бъдете подложен?

Сотир Цацаров: Честно казано не. Когато се захващах с тази работа имах някаква по-обща представа за това как би изглеждала тя и какво би представлявала една идея малко по-встрани от текстовете на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

Водещ: Какво не очаквахте, което се случи?

Сотир Цацаров: Не очаквах точно този забързан, нервен ритъм, който се проявява всеки ден. Не очаквах изключително силната истерия, не само срещу себе си на моменти, и срещу институцията. Не ме разбирайте грешно, аз греховете на тази институция ги знам много добре.

Водещ: Кои са те?

Сотир Цацаров: Много се. Те са това, че в нея с години са се натрупвали инертност, грешки, конюнктурни решения, нагласяния или наслагвания, както щете го разберете, към позицията дори и на силни на деня и т.н. Т.е. в нея има натрупана, както много шлака, така и много потенциал, който при всички случаи се нуждае от хоризонт, за да бъде разкрит.

Водещ: Трябва ли човек да се добере до такава висока позиция като вашата, трябва ли да е член на някакво общество?

Сотир Цацаров: На някакво общество? Сега да ми зададете въпроса конкретно.

Водещ: Да, направо, не сте масон, така ли?

Сотир Цацаров: Не, не съм. В един момент се зачудих дали точно това няма да ме питате. Имал съм някакви мисли за членства в други общества, които са съвсем професионални и хоби-насочености, но не съм ги осъществявал, защото не зная как ще бъдат изтълкувани. Член съм на още едно общество – ловец съм от 13 г., но за мой срам само плащам членски внос, не притежавам ловни пушки и не съм излизал никога на лов.

Водещ: Нещо убивали ли сте?

Сотир Цацаров: За да правиш нещо, трябва да ти харесва, трябва да имаш някаква тръпка. На мен това не ми доставя тръпка.

Водещ: Искането за това да може да има импийчмънт, на който да може да бъде подложен главният прокурор, лов за убийство ли е, какво е?

Сотир Цацаров: Говорим за това трябва ли да има основания за прекратяване предсрочно на мандата на главния прокурор? Принципно такива положения трябва да има. Но трябва да има съответни предпоставки. Ако приемем, че за 7 години не могат да те ранят, използвам точно тази, как да кажа – съвсем ясна дума, това означава, че приемаме че за 7 г. си абсолютно безнаказан да сътвориш всички безобразия. Ако приемем, че трябва да има основания, в които да могат да те санкционират, т.е. да ти прекратят мандата, ако твориш безобразия, значи това трябва да става при стриктно определени процедури и при стриктно определени предпоставки. Но да бъде прекратяван или да бъде искано прекратяване на мандата на главен прокурор, защото еди кое си дело било решено еди как си, същото касае и върховните съдии, ако така ще се прави, това не е импийчмънт.

Водещ: Добре, защо в момента реално в съдебната реформа не е засегната прокуратурата?

Сотир Цацаров: Как трябва да бъде, според вас, засегната прокуратурата? През месец ноември…

Водещ: Реформаторският блок предлагат няколко неща. Например, това да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години. Да има процедура по импийчмънт.

Сотир Цацаров: Вие чули ли сте я тази процедура, която предлага, ще ме извините за корекцията, част от Реформаторския блок, как би изглеждала като основание?

Водещ: Кажете ни как би изглеждала?

Сотир Цацаров: Няма да кажа.

Водещ: Защо?

Сотир Цацаров: Защото не желая да го подсказвам на хората, които твърдят, че са го измислили. Най-евтиното, лесно и безболезнено нещо е да твърдиш, че правиш съдебна реформа. Всеки го твърди – и още нещо – всеки твърди, че разбира от него. Аз не познавам някой, който не разбира от съдебна реформа.

Водещ: Кой контролира прокуратурата?

Сотир Цацаров: Законът и съдът.

Водещ: Така трябва да е в идеалният вариант.

Сотир Цацаров: Вижте, това е реалният вариант. Няма действия на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол. От това по-реален вариант няма.

Водещ: Костинброд това ли показа, върховенството на закона?

Сотир Цацаров: Абсолютно. Положени бяха огромни усилия, за да се покаже, че това е афера. Положени бяха дори усилия, за да се твърди, че едва ли не прокуратурата или по-скоро прокурори са извършили подреждане и преподреждане на бюлетини. На тези, които винаги ме питат за това, аз си позволявам да задам въпроса – Вие сте главния прокурор, вие сте в кабинета си. В 11 часа през нощта получавате съвсем ясен рапорт, който показва, от агенти на ДАНС, какво има в печатницата в Костинброд. Какво правите? Можете ли да ми отговорите на този въпрос?

Водещ: Ние видяхме вие какво направихте.

Сотир Цацаров: Направих това, което трябваше да направя. Може ли някой да ми обясни защо след аферата „Костинброд“ се промени целият механизъм на печатане на бюлетините, де получиха номера, печатат се в печатницата на БНБ и защо се въведе ключът към въпроса „Защо по аферата не стана нищо?“, измененията в Наказателния кодекс, които криминализираха държането на тези бюлетини?

Водещ: Да, но делото потъна в крайна сметка.

Сотир Цацаров: Делото потъна, защото нямаше предвидена наказателна отговорност за държане на бюлетини. Прокуратурата извърши възстановяване на законността, предотвратяване на нарушение.

Водещ: Защо не обжалвахте след това? Имаше един момент, в който …

Сотир Цацаров: Не обжалвахме, защото в крайна сметка към момента на извършване на престъплението, не протестирахме, нали, на практика това е възможността, защото наблюдаващите прокурори в един момент прецениха абсолютно всички плюсове и минуси. И стигнаха до извода, че много трудно ще обосновем отговорността на едно единствено длъжностно лице, при положение, че престъплението съществува след това. Т.е., че престъплението е въздигнато в такова след това. Не ми отговорихте на въпроса…

Водещ: Не става ли много удобно така?

Сотир Цацаров: ….става. И за вас бе много удобно да не ми отговорите на въпроса какво щяхте да направите на мое място?

Водещ: Не знаем. Аз не съм главен прокурор…

Сотир Цацаров: Не, не. Аз не казвам, че не сте. Аз не съм и водещ на предаване, затова не е и много логично аз да ви задавам въпроси.

Водещ: Добре. Обвиниха ви тогава, че изпълнявате поръчка на ДПС и БСП. И в момента, в който ГЕРБ дойдоха на власт потъна делото и всичко се потули, вече тази афера някак си стана безинтересна.

Сотир Цацаров: Напротив. Тази афера след това се обърна срещу прокуратурата. Просто бе казано и бе препотвърдена тезата, че главният прокурор свърши всичко това, за да осигури победата на БСП и ДПС. И тези обвинения продължават. Онзи ден какво чух от, естествено, от трибуната на Народното събрание? Че ДПС закриля съдебната мафия, а главният прокурор е опънал чадър над ДПС.

Водещ: Как отговаряте на тези обвинения?

Сотир Цацаров: На кого да отговоря? На Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате?

Водещ: На мен примерно.

Сотир Цацаров: На вас ще отговоря. Един нормален анализ на ситуацията показва, че прокуратурата просто си върши работата.

Водещ: Вие сам казахте, че това се е обърнало, този случай се обърна срещу прокуратурата. И в крайна сметка можете ли да кажете, че това беше грешка, начинът по който се разви този случай?

Сотир Цацаров: Не, категорично.

Водещ: И не беше заиграване с властта, така ли?

Сотир Цацаров: Не. Не беше грешка и това, което се получи след това. Зная упреците и общо-взето съм чел и това, което и вие сте чели, разбира се.

Водещ: Добре. Казвате, че не сте човек на ДПС. А човек на ГЕРБ ли сте?

Сотир Цацаров: Какво значи да си човек на ДПС? Какво значи да си човек на ГЕРБ?

Водещ: Да сте удобен за хората, които са на ключови позиции в държавата?

Сотир Цацаров: Аз като си пресметна всичките обществени реакции или всичките по-скоро политически реакции, излиза че в момента, в който свърша нещо, или в който прокуратурата свърши нещо, което е да речем изгодно за една определена политическа сила, останалите политически сили веднага решават, че си техен човек и не си на еди кой си човек.

Водещ: Помните ли изречението на Кокинов?

Сотир Цацаров: Помня го, разбира се. Да, на Кокинов – „ти си го избра“…

Водещ: „Ти си го избра“ – към Борисов.

Сотир Цацаров: …разбира се, че го помня. Да.

Водещ: Кой ви избра, той ли ви избра?

Сотир Цацаров: Висшият съдебен съвет /ВСС/ ме избра.

Водещ: Защо Кокинов каза на Борисов „ти си го избра“?

Сотир Цацаров: Защо не поканите Кокинов и Борисов, за да ги попитате?

Водещ: Канихме ги и двамата.

Сотир Цацаров: И какво ви казаха?

Водещ: Няма да дойдат.

Сотир Цацаров: Добре, аз ви казвам, че ще дойда и дойдох.

Водещ: Добре, вие ни отговорете кой ви избра?

Сотир Цацаров: Аз мисля, че не мога да ви давам трети път отговор на един и същи въпрос.

Водещ: ВСС, добре?

Сотир Цацаров: ВСС, разбира се. И след това президентът ме назначи с указ.

Водещ: Колко често се чувате с премиера Борисов?

Сотир Цацаров: Всяка седмица.

Водещ: За какво си говорите?

Сотир Цацаров: Всяка седмица в сряда при премиера има една оперативка, в която сме се съгласили да участваме ние, и в която по задължение, разбира се, участват представители на ДАНС, ръководството на МВР, както и ръководството на няколко други служби в държавата.

Водещ: Само по работа се чувате, стриктни дела?

Сотир Цацаров: Категорично. По дела не се чуваме. Не приемайте, че на тази оперативка, някой, където ние сме приели да участваме, може да каже това дело да бъде решено по този начин.

Водещ: Ставало ли е дума за делата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, например, в някои от тези разговори?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: Има ли сделка, направо да ви питаме, да няма промени в съдебната реформа, свързани с прокуратурата, но за сметка на това да…

Сотир Цацаров: С кой да е тази сделка? Вие разбирате ли, прощавайте, че ви прекъсвам, вие преписвате една много неземна, невероятна сила на главния прокурор, че е в състояние да се споразумее с всички, освен с двама или трима честни, принципни там, които му искат импийчмънта, и може би с още един, който е с тях и е посочен за министър и със всички други има сделка? Вие чухте какво каза вчера министърът на правосъдието – че приема всички идеи на кабинета за измененията в Конституцията.

Водещ: Чадър има ли върху делата, свързани с ГЕРБ?

Сотир Цацаров: Кои са делата свързани с ГЕРБ, върху които да има чадър?

Водещ: С Цветан Цветанов, случаят с Ваньо Танов...?

Сотир Цацаров: Какъв чадър очаквате срещу Цветан Цветанов, при положение, че той е осъден на две инстанции по наш обвинителен акт, а по делата, по които е оправдан присъдите му са протестирани. Къде е чадърът?

Водещ: „Авиоотряд 28“ – като започнахме да изреждаме така. В смисъл, ето, вие казвате „Кои дела?“ – ние ви казваме. Можете ли да кажете с едно изречение по тях?

Сотир Цацаров: Мога да кажа, че делото не е прекратено. Разследването по него продължава. Елемент от чадъра би било прекратяване, евентуално, на това дело, което да е необосновано.

Водещ: Казусът „КТБ“? Ще разпитате ли Цветан Василев? Неговият адвокат каза, че за първи път вижда такъв случай – обвиняем да иска да бъде разпитан и да не бъде разпитан. Можете да направите видеоконферентна връзка с него и да си поговорите?

Сотир Цацаров: Ще ми позволите да не коментирам юридическата част на това изказване на един от неговите адвокати. Как да кажа, от възпитание и от юридическа коректност.

Водещ: Ще разпитате ли Цветан Василев?

Сотир Цацаров: Разбира се. В момента, в който бъде екстрадиран, ако бъде екстрадиран.

Водещ: Защо с видеовръзка не го разпитате?

Сотир Цацаров: Защото правно това не е механизъм. Това не е предаване и телемост. Това е Наказателно-процесуален кодекс.

Водещ: Да и ние искаме да го видим в действие. Това, което ние виждаме е непрекъснато неща, които изтичат - в тази посока излезе едно видео, на което Иван Искров пееше песни с Цветан Василев.

Сотир Цацаров: Е, не – вижте – не ме отнасяйте към това. Значи за това видео чух, че защитник на Цветан Василев каза само, че има още или ще представя още и това ми беше достатъчно, за да премина на друга програма на телевизията.

Водещ: Какво очаквате да се случи?

Сотир Цацаров: Това, което аз очаквам да се случи е в рамките на наказателния процес. Това, което ще се случва или има да се случва, или някой казва, че ще прави с още видеа, с файлове, за които един ще твърди, че са негови или не са негови. Това е част от играта, която не е вътре в този наказателен процес. Очаквам стигане до съд. Това очаквам. Квесторите са получавали определени указания.

Водещ: От кого?

Сотир Цацаров: От ръководни лица от БНБ, от Управителния съвет например.

Водещ: Иван Искров е ръководното лице от БНБ.

Сотир Цацаров: Вие сега какво искате да ви бъде казано? Че квесторите са получавали указания от Иван Искров? Квесторите нямат указания от Иван Искров…

Водещ: А от кого?

Сотир Цацаров: Може ли да довърша изречението?

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: Квесторите нямат указания от Иван Искров как да процедират с влогове с лихви от типа на 9,8%. Ако това искате да ви кажа отговарям ви. Няма такива указания от Искров.

Водещ: А от кого са указанията?

Сотир Цацаров: Квесторите са имали указания как да процедират с такива влогове, които мисля, че са давани както от Управителния съвет, не мога да говоря с точност съвсем в момента, така и от изпълняващата функциите, свързани с управлението на банковия надзор, мисля че госпожа Кордовска. По нашия анализ банковият надзор е автономия в БНБ. Не управителя, управителният съвет има минимални средства, лостове или както щете го наречете за влияние. Заместникът на управителя или подуправителя, който е шеф на банковия надзор реално управлява банковият надзор като самостоятелна своя територия.

Водещ: Тоест казвате стигнахме до възможно най-високото ниво, над него е Иван Искров и ние не можем да продължим.

Сотир Цацаров: Стигнахме до възможно най-високото ниво, но това е нивото на правомощие, което поставя закона. Конструкцията на този закон…

Водещ: Казваме едно и също нещо по различен начин…

Сотир Цацаров: Вие ме питате едно и също нещо и аз ви отговарям едно и също нещо. Какво друго мога да ви отговоря? Тоест вие очаквате…

Водещ: Върха на пирамидата е недосегаем, така ли излиза?

Сотир Цацаров: Такава е конструкцията на закона. Как да го обясня по друг начин? Иван Искров или който и да е управител на БНБ няма правомощията да контролира и управлява банковият надзор. Защо – питайте хората, които са творили този закон.

Водещ: Но пък може да пее македонска песен с Цветан Василев…

Сотир Цацаров: Извинявайте, аз не оправдавам нито Искров, нито Василев. Били на празник – пели. Това е цялата история. Очевидно е, че щом са пели по този начин са имали някакви доста близки отношения. Няма наказателна отговорност за това да пееш с Цветан Василев, няма наказателна отговорност и за това да пееш с Иван Искров. От моя гледна точка не е много, търся най-меката дума, коректно да изстрелваш в публичното пространство такива клипове. Защото те бяха подложени на тълкуване по доста унизителен начин. Василев може да е обвиняем или лице, за което има искане за екстрадиция, но и той има право, и той като всеки български гражданин има и съответното достойнство.

Водещ: Ще бъдат ли разкрити в крайна сметка хората, които са имали преференциални влогове в КТБ и които са получавали огромни лихви?

Сотир Цацаров: Естествено.

Водещ: Кога?

Сотир Цацаров: Когато синдиците предоставят тази информация.

Водещ: Кога ще я предоставят?

Сотир Цацаров: Предполагам, че до седмица ще я предоставят.

Водещ: Ще знаем всички хора, всички около 1 000 човека ли бяха?

Сотир Цацаров: Не. Досъдебното производство ще разполага с всички такива данни. Моето мнение, хайде не моето мнение, нашето мнение – мнението и на колегите ми, които работят по това дело е, че при този обем данни, с който разполагаме засега прекратяването на договорите, извинете то е извършено от вложителите... Но този начин на разпореждане с влоговете и превръщането им в нормални, разбирайте защитени от закона и съответно изплатими до съответната граница от фонда…

Водещ: Въпреки кризата там.

Сотир Цацаров: … не е законен.

Водещ: Пред очите на цялата общественост, на цяла България случаят КТБ в един момент въпреки целият този медиен интереси и уж законов наистина интерес, вие сам казвате, че въпреки всичко това са се случвали незаконни неща. От момента, в който вече медийният мониторинг и законовият мониторинг е бил налице. Това говори обаче… според вас за какво?

Сотир Цацаров: Това говори за осъществявани действия в нарушение на закона.

Водещ: Само толкова ли? Не говори ли за пълно беззаконие?

Сотир Цацаров: Извинявайте, а сагата КТБ преди да избухне, хайде така да го кажем, тя за какво говори? За мълчаливо съгласие на беззаконие. Нима ние бихме казали, че до момента, в който.. кой пример да дадем – примерно със сметките на държавните предприятия. Тоест на търговските дружества, чиито едноличен собственик е държавата. Колко време тези пари пребиваваха в КТБ или са пребивавали? Това какво е? Това го забравихме. Колко време това беше банка, която е била достатъчно добре обгрижвана. Колко време тази банка е била част от функциониращия властови механизъм?

Водещ: Така. Но в момента, в който държавата вече разследва това, в момента, в който ние очакваме, че там това, което ще се случва оттук нататък няма да позволи беззаконие главният прокурор казва…

Сотир Цацаров: Вижте, главният прокурор не е управител на БНБ. Главният прокурор не е лице…

Водещ: Кара ли ви това да се чувствате безсилен, така да ви попитам?

Сотир Цацаров: Задавате ми въпрос, който може да ми зададете не само във връзка с КТБ. Задавате ми въпрос, който може да ми зададете и във връзка с доста други ситуации.

Водещ: Че сте безсилен?

Сотир Цацаров: Не, не че съм безсилен. Аз на думи, даже… тя няма прокуратурата. Всички я олицетворяват на тези, които е удобно с главния прокурор. Тук не става дума за безсилие, става дума от една страна за внушения за всесилност и в същото време понеже ти правиш това, което законът ти разрешава и което можеш, от там следва укора, че или си нежелаещ да си изпълниш длъжността или просто слагаш чадър над този и онзи. Понеже сме всесилни, сме успели да си спазарим запазването на статута.

Водещ: Какво се случва с един главен прокурор след края на мандата му?

Сотир Цацаров: Не мога да кажа какво ще се случи. С мен ще се случи… как да кажа, житейски човек да оцелее. Имам предвид да запази психиката си, да запази отношението си към най-близките, да се предпази от това, с което почнахме разговора за това, което е над него. И ако тези неща успее да ги запази или да ги съхрани, мисля че може и да оцелее. В интерес на истината това ще прозвучи като шега, но е реалност. В един момент на крайно напрежение, в което в кабинета ми да изпие едно кафе бе предшественика ми проф. Велчев, аз просто му казах – не ми е ясно как се издържа 7 години на това напрежение. При което той се усмихна и ми отговори – виж мога да ти гарантирам, че физически се издържа, психически дали се издържа не мога да ти гарантирам.

Водещ: На финала да ви попитаме за равносметката ви след тези близо три години? Личната ви равносметка за това, което се случи с вас?

Сотир Цацаров: Сега аз няма да тръгна нито да си правя някакви задълбочени оценки, нито да се оплаквам. Може би в личен план загубих много неща. Загубих си като почнете от нормалната свобода на придвижване, нормалните контакти с приятелите ми, нормалният начин на живот, нормалното време, което мога да отделя вечер на най-близките му. Но очевидно е, че тази работи носи това.

Водещ: А появиха ли се нови приятели вследствие на тази работа?

Сотир Цацаров: Появиха се много хора, които желаят да бъдат приятели. Нито аз, нито вие не си правим илюзиите, че в момента, в който престана да бъда главен прокурор и не съм какво… да речем посланик в азиатска република съм просто… ще си се прибера в Пловдив. Нали се сещате, че тези хора никога няма да се сетят за телефона ми.

Водещ: Много ми е интересно какви хора ви звънят, можете ли да ни кажете примерно последните ви три позвънявания?

Сотир Цацаров: Последните ми три позвънявания са едното е от дъщеря ми, другото е от заместника ми Борислав Сарафов, който докладва конкретен случай и третото мисля, че беше от кабинета ми, който ме свърза с ръководен служител в МВР. Пак по конкретен случай. Иначе хора звънят. За моя радост звънят и аз успявам да си поддържам изключително добрите приятелски отношения с мои приятели още от ученическите години и с наши добри семейни приятели. Нищо общо с правото, нищо общо с работата, която аз работя или съпругата ми да речем работи.

Водещ: На финала – дъщеря ви и съпругата ви какво ви казват за работата ви, за това, през което минава семейството ви?

Сотир Цацаров: Дъщеря ми ме наблюдава много внимателно.

Водещ: Тя учи право, съпругата ви е нотариус.

Сотир Цацаров: Да. Дъщеря ми ме наблюдава много внимателно.

Водещ: Критикува ли ви?

Сотир Цацаров: Да. Тя има изключително будно чувство, много силно. Що се отнася до съпругата ми, мисля че тя понася най-много… или най-силно всичко.

Водещ: Негативите на поста ви.

Сотир Цацаров: И не само негативите. Поста носи, не защото ще кажеш ти си бял нали и те ти го изсипват върху теб, постът носи една доза помия. Елемент от тази доза помия е – той не прави нищо, той закриля еди-кой си, той е човек на Пеевски, после той е човек на Борисов и прочие, и прочие. Плюс дежурната помия, която нали и ваши колеги… Няма лошо, всеки работи според политиката на издателите си, изсипват. Аз мисля, че това горе-долу в един момент някак си просто го претръпнах. В смисъл чета го, но го чета като факти.

Водещ: Освен лова има ли нещо друго, с което да борите стреса… Говорим като хоби, като страст?

Сотир Цацаров: Стресът не може да се бори с лов при мен по простата причина, че ви казах – нямам персонална тръпка към това. Иначе това, което най-много успокоява нервите и въобще те успокоява е стендовият моделизъм – конструкция на авиационни модели.

Водещ: Така ли? Строите си самолетчета? Сглобявате по-скоро.

Сотир Цацаров: Да, сглобявам. Щях да ви поправя. Мисля, че имам една доста прилична колекция.

Водещ: Колко е голяма?

Сотир Цацаров: 65 до момента.

Водещ: Всичките направени от вас?

Сотир Цацаров: Е, от кой.

Водещ: А не сте ли искали да станете пилот, примерно?

Сотир Цацаров: То кое дете не е искало да стане пилот или нещо друго. Когато на военна комисия ме питаха къде искам, не че някой ме е сложил където искам, ми казаха, че за авиация не става, имаш очила.

Водещ: Съжалявате ли за нещо?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: За какво?

Сотир Цацаров: Е, не. Това, за което съжалява човек си е негово. Не ме разбирайте, че крия нещо от вас. Мисля, че това, за което съжалява човек си е негово, то си е в него.

Водещ: Благодарим ви.

Сотир Цацаров: Аз също.