С нови факти за хакерската атака и реакциите за номинацията на Гешев за главен прокурор Иван Гешев – зам.-главен прокурор на Република България, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

26 Юли 2019 г.

26.07.2019 г.

Нова телевизия, „Здравей България“

Водещ: Сега ще чуете още детайли за обвиненията за хакерската атака от заместник-главния прокурор Иван Гешев. Той говори специално пред репортер на Нова, включително и за вчерашните протести за и против неговата номинация пък за главен прокурор. Как Гешев коментира реакциите и шума около неговата, единствената засега, кандидатура? С него разговаря Георги Георгиев. Той го видя в Добрич, където вчера беше Иван Гешев.

Репортер: Обвинения в тероризъм, така ли е?

Иван Гешев: И за тримата. Двама са подбудители. Обвиненията на единия са предявени – това е на търговски директор на дружеството. Той е привлечен в качеството на подбудител в престъплението тероризъм, извършено чрез компютърно престъпление. Момчето, което обикаляше телевизиите, сутрешните блокове, ще бъде привлечено като извършител на това престъпление. Трето лице ще бъде привлечено също за подбудител в престъпление по 108А от Наказателния кодекс – тероризъм. Той е собственикът на това търговско дружество. В случай, че лицето не бъде възстановено след провеждане на съответното издирване на местно ниво, ще бъде обявено за общодържавно издирване. В случай, че не бъде арестуван на територията на страната, както процедира Специализираната прокуратура, след това следва европейска заповед за арест, обявяваме международно издирване от Интерпол.

Репортер: Очакваме ли нови обвиняеми сред служителите на фирмата и в какво качество?

Иван Гешев: То фирмата няма повече служители. Всички са си подали молба за напускане, така че фирмата вероятно се състои само от търговския директори може би още едно лице. Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо.

Репортер: Изключва ли това проверка на тях?

Иван Гешев: Това по никакъв начин, трябва да бъде ясно, че не изключва наказателната отговорност, защото са иззети като веществени доказателства всички работни компютри, на всички служители, които са действащи. Ще се работи активно и с всички бивши служители в последните две години, и вкл. с тези, които са напуснали последните дни. В случай, че съберат доказателства след декриптиране на техните компютри, а ние ще сме сигурни, че ще можем да ги декриптираме, след като се декриптира и компютъра на лицето, което вече стана известно като Кристиян Бойков. Сигурни сме, че можем да ги декриптираме, в случай, че се съберат доказателства, че са осъществили някаква незаконна дейност, съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъде привлечен към наказателна отговорност. Вчера и днес беше установено, че са констатирани 500 000 пароли и 500 000 имена на пощенски кутии, не знам дали терминът е прецизен, на една известна българска имейл платформа, да я наречем, което едва ли може да се впише в терминът „законно“ и едва ли доброволно е предоставено от тази фирма.

Репортер: За какво са използвани тези имейли и пароли?

Иван Гешев: Вижте, това е в процес на установяване. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Това и един куп други неща, които са ми известни и нямам право да коментирам на този етап, защото не е в интерес на разследването, ни дава основание да мислим, както каза и главния прокурор, че има две направления на дейността на тази фирма – едното е осъществяване, казах го буквално, защото това е легален термин, това е киберрекет, а втората насока, която имаме във връзка с последните случаи, касаещи НАП, е че този киберрекет е използван за, не точно киберрекет, а техническите възможности, които им позволяват да осъществяват този киберрекет,е използван и надграден за осъществяване на кибертероризъм.

Репортер: Възможно ли е този кибертероризъм да е използван с политическа цел?

Иван Гешев: Това е една от версиите, по които работим, и за мен става все по-вероятно.

Репортер: Денят започна с протест пред ВСС срещу вашата кандидатура за главен прокурор с искането за оттеглянето й. Как ще коментирате?

Иван Гешев: От кой е искането за оставка?

Репортер: Видяхме и представители и на политически страни, на „Да, България“ и граждани.

Иван Гешев: Вижте, аз не следя политически събития, не съм в час с политическия дневен ред. Имам доста работа, както виждате.

Репортер: Притеснявате ли се от други номинации за поста? Остава, ако не се лъжа, едно заседание на ВСС, в което може да се излъчи кандидатура.

Иван Гешев: Вижте, от какво да ме притесняват номинациите? С риск да звучи по интересен начин, ще кажа едно нещо – аз правя неща, които другите могат само да обещаят.