Зам. главният прокурор Иван Гешев: Днес ще се гледа мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева

31 Май 2019 г.

31 май 2019 г.

БНТ, „Сутрешен блок“

Водещ: С важни сюжети от новините продължаваме сега. Групата на Мартин Антов от Монтана беше задържана от спецпрокуратурата вчера. Испания ни предаде Маринела Арабаджиева. Преди дни пък беше арестуван кметът на Божурище, а снощи кметът на район „Северен“ в Пловдив. Сега се отправяме към Съдебната палата, където при зам.-главния прокурор Иван Гешев е Иво Никодимов. Добро утро.

Репортер: Със зам.-главния прокурор ще разговаряме по всички тези теми. Но, г-н Гешев, да започнем от Пловдив. Вие късно се върнахте оттам. Разбра се, че е арестуван кметът на район „Северен“, но все още няма официално потвърждение на тази информация.

Иван Гешев: Добро утро. Това, което мога да кажа към момента, е, че подробна информация ще се даде по този случай, когато интересите на разследването позволяват това да се случи. Към момента този момент не е настъпил, единственото, което мога да кажа, е, че да, към този момент е задържан по реда на Закона на МВР за 24 часа кметът на район „Северен“ в Пловдив. Задържани са и други лица. И краткият ми коментар е, че ако направя паралел със случай "Младост", прокуратурата беше максимално открита и е максимално открита по времето на този главен прокурор, в случая "Младост" се наложи да бъдем на 100 % открити и да представим на обществото всичко, с което разполагаме, по една или друга причина цялото дело е в медиите, включително и СРС-та. Стъпвайки на коментарите, които чета, си мислех, че никой не е прочел тези неща и прави коментари, без да чете делото, което е в медиите. Но се оказва, че хората, които професионално ги интересува, да кажем по този начин, това нещо, са го прочели, направили са си анализ как да не допускат грешки и са взели мерки да затруднят прокуратурата максимално, включително и службите за сигурност. Засега не им се получава, в близките дни ще дадем по-подробна информация. Ще видим дали ще им се получи. За съжаление така се случиха нещата за случая, който цитирам, че изнесохме показно на хора, които имат желание да се обучават да не допускат грешки.

Репортер: Тоест да ви разбирам, че става дума за ново умишлено престъпление в Пловдив?

Водещ: Има много сходни неща. Разликата е, че ако мога да цитирам, ако правя паралел между двата случая, за първия случая, случая "Младост", извинявам се за уличния жаргон, както каза един от колегите прокурори, които са наблюдаващи по делото, никой не взима пари по този балъшки начин. Този случай, вторият, е доста по, как да кажа, качествено отработен от хората, които са задържани.

Репортер: По неотложност ли действахте вчера, поне такива впечатление се оставят с това, че /…/ се е развивала операцията в късните часове на деня, тоест привечер.

Иван Гешев: Вижте, в този тип случаи винаги се действа по неотложност от гледна точка на това, че всичко е динамично. Няма планирани, каквото и да си говорим по телевизията, няма планиран час и дата някой да се среща с официална покана, хората взимат предохранителни мерки, променят се предварителни уговорки, променят се маршрути в динамика, всичко е динамично и тече в реално време. Затова е нормално, както казват някои, грешките в живото предаване, да възникват и определени проблеми в нашата работа.

Репортер: Както се казва, даването /…/, взимането също. Преди това обаче бяхте в Монтана, където задържахте една група, групата на Мартин Антов за рекет и изнудване. С какво точно се е занимавала тази група? Едната от известните в региона дейности е притискане на земеделските производители.

Иван Гешев: Това е един от сегментите. Някои хора от групата притежават охранителна фирма чрез подставени лица. Това е един от сегментите на дейността на групата. Другият сегмент е наркоразпространение, третият е силови действия и изнудване на нормални граждани и дребни търговци в Монтана. Това, което ще кажа, е, че това е поредният случай на добра работа на специализираната прокуратура за бърза реакция за борба с организираната престъпност и ако направя паралел с кметските случаи, във всеки един общински град или малък град има една група от хора, които, или да кажем един човек, които са, така да речем, криминални авторитети, които са свързани по някакъв начин с родствено-приятелски познати и финансови причини с местната власт, да я наречем, включително и местната магистратска власт. И логично е, че през последните години, преди преструктурирането на съдебната власт и създаването на специализираните структури, резултати в борбата с този тип местна престъпност, дали става в сегмента „мутри“, ако използвам жаргона, който използват хората, или в сегмента „кметове“ и корупция в кметската власт, не са били особено добри. Сега ситуацията мисля, че се променя. Да, недостатъчно бързо, но правим всичко възможно.

Репортер: Антов е подозиран за ръководител на тази група.

Иван Гешев: Той не е само подозиран, той към момента е привлечен като ръководител на организираната престъпна група.

Репортер: Тоест вече е привлечен като ръководител.

Иван Гешев: Да, обвиненията са организирана престъпна група, за ръководство на организирана престъпна група. Седем лица са привлечени за вторични престъпления, за наркотици, за 213 принуда, без да съм абсолютно прецизен. Работи се по един случай, макар и да няма обвинение, който беше емблематичен за Монтана, за една измама за около 500 хиляди лева, като пострадал е магазин „Кауфланд“.

Репортер: Тази група ли е отговорна и за палежите на малки търговски обекти в Монтана, и за рекета и изземването на земи от земеделците, принудата им да ги продават?

Иван Гешев: Вижте, този тип групи, които са на местно ниво и контролират криминалната сфера в малките и в областните центрове, се занимават с всичко, от което може да се изкарат пари, да го кажа по този начин. Това, което е правила тази група, е същото – всичко, от което могат да се изкарат пари. За да ви отговоря на въпроса, трябва да има категорични доказателства и повдигнати обвинения. Мога да кажа, че само това, което цитирате, се проверява по досъдебното производство.

Репортер: Кметът на Божурище днеска ще му искате мярка за неотклонение, така ли?

Иван Гешев: Да, днеска ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ в Специализирания съд и той ще прецени дали ще удовлетвори нашето искане.

Репортер: Готова ли е обаче експертизата за пазарната цена на тези 80 декара, които той е продал по 2,16 лева?

Иван Гешев: Без да съм абсолютно прецизен, беше поето обещание, че ще има готова експертиза към момента на заседанието. Предполагам, че е готова. Но имаше един допълнителен бонус, оказа се, че е приключена и инспекция на АДФ на общината точно когато ние влязохме в тази община, така че сме приложили доклада на АДФ, където са констатирани множество нарушения.

Репортер: Какви?

Иван Гешев: Включително тези, които ние инкриминираме по това дело с повдигнатите обвинения. Така че след законовите изменения тези доклади да годно доказателство. Така че мисля, че като доказателства сме на максимума за този тридневен срок, който ще представим на съда. Сега дали съдът ще прецени, че трябва да е друга мярка за неотклонение, или ще е задържане под стража, това не е толкова важно. Ние считаме, че трябва да е задържане под стража предвид да се въздейства на свидетели и да се продължи тази творческа дейност в общината с печеливш резултат вероятно за някои, но в крайна сметка важно е делата да влизат в съда и да има присъда.

Репортер: Докладът на АДФ може ли да стане повод за разследване на други престъпления?

Иван Гешев: Да, възможно е, приложили сме го днес сутринта, обадиха ми се, че днес сутринта ще се приложи и след анализа му е възможно да се разшири предметът на разследваната дейност, респективно на повдигнатите обвинения.

Репортер: Как си обяснявате обаче тази оценка, която е представена от лицензираните оценители, това са същите хора, които са оценили и т.нар. Царски конюшни. Там престъпление може ли да бъде открито?

Иван Гешев: Вижте, аз в реално време не следя всяко разследване, но това, което ми казаха наблюдаващите прокурори, че има такива данни и доказателства в тази насока за лицензираните оценители, за изготвените от тях оценки, което ще бъде изпратено по компетентност на Софийска района прокуратура.

Репортер: Маринела Арабаджиева вчера беше екстрадирана от Испания, предадена на българските власти. Днеска ли ще искате мярка за неотклонение?

Иван Гешев: Да, поредният български олигарх, ако използвам журналистическия термин и чисто житейския термин в тази насока, който прибираме вкъщи. И го прибираме с цел да бъде изправен пред българското правосъдие и пред български съд най-вече. Това е целта на това. Защото ние смятаме, че има доказателства за извършени престъпления, а вече дали са извършени, ще прецени съдът. Да, днес ще се проведе заседанието, свързано с мярката за неотклонение на това лице, което посочихте.

Репортер: Когато се гледаше на Арабаджиев мярката, бяха излезли част от анализите на материалите, които са намерили, доказателства в телефони. Има ли още излезнали и по какъв начин тези хора, вие вчера го намекнахте, са се опитвали да избегнат и да провалят и разследванията, и делата? С кого са контактували?

Иван Гешев: Сега, тогава бяха изследвани, към онзи момента част от иззетите 26 телефона от компетентните испански власти. Сега предметът на изследваните телефони, обемът се е разширил. Към онзи момент бяха констатирани връзки с Белград, да го кажем по този начин. Не е тайна за разследващите, че такива връзки има между Баневи, текат чрез защита им. Със същия човек, който се намира в Белград. Разберете, обемът на работа на прокуратурата в последните години всеки безпристрастен наблюдател ще види, че е несъпоставим с който да е предишен период, на който и да е предишен главен прокурор. Обемът респективно на засегнатите интереси също е несъпоставим. Независимо дали говорим за огромни финансови интереси, 3 млрд. на укриващото се лице, дали става дума данъчни измами за Арабаджиеви, дали става дума за еврофондове, като с Миньо Стайков, това са пари. Оттук нататък интереси, независимо интереси дори на тези хора, които се занимават с телефонни измами, интереси дори на служители на НАП, които са организирани в престъпни групи, на тези рекетьори на местно ниво, които цитирахме, въпросът е, че тези хора, общият им интерес, независимо дали се харесват. Примерно за подсъдимия Прокопиев е обществено известно, че не харесва подсъдимия Цветан Василев в предишен период, но те имат общи интереси. Общият им интерес е прокуратурата да не си свърши работата и съдебната система да не си свърши работата. Затова се обединяват по интереси.

Репортер: От това, което казвате обаче, да разбирам ли, че Цветан Василев, който е в Белград, е нещо като посредник или разпределител на контактите от Испания Арабаджиеви контактуват с Цветан Василев, Цветан Василев контактува Баневи и съответно обединява този, както вие го нарекохте, клуб на интереси?

Иван Гешев: А, не, в случая не мога да твърдя, че самият Прокопиев е във връзка с Цветан Василев, едва ли. Просто…

Репортер: Затова ви питах за Арабаджиеви…

Иван Гешев: Просто в случая за Арабаджиеви и Баневи, включително, да имат някакъв контакт, с който се координират действия. Той е ясен, труднодоказуем, но е ясен на база на доказателствата, с които разполагаме, и това е нормално. В техен общ интерес е да бъде дискредитирана прокуратурата, да бъдат дискредитирани разследващите органи, да бъдат компрометирани, с финансовите средства, с които разполагат, те имат този начин за въздействие. Начинът е пари. Плащане на определени да кажем хора за дискредитиране на прокуратурата и действията на разследващите.

Репортер: Като плод на тази комуникация ли е можем да кажем, че искането на „Боец“, внесено в прокуратурата главният прокурор и вие да бъдете отстранени, внесено в Народното събрание главният прокурор и вие да бъдете отстранени от длъжност? Видяхме, че хора, свързани с „Боец“, имат общи снимки с Цветан Василев в медиите.

Иван Гешев: Накратко ще кажа, че не знам дали тук става дума за пари, не мога да твърдя, защото нямам никакви такива данни, никакви доказателства. Факт е, че хора, свързани с това образование, структура, имат топли контакти с г-н Цветан Василев, подсъдимия Цветан Василев, който се намира в Белград, видно от общите им снимки. Това, което мога да кажа по конкретния случай, че със същия успех това образувание може да поиска от президента да арестува Цветан Василев, от министър-председателя лично да промени Конституцията или от ВСС да разпусне Народното събрание. Това, което искам да кажа, е, че Народното събрание няма правомощията просто по закон да извърши това, което искат от него, и понеже това образувание има претенции за святост и за едно знаме за борба с корупцията, аз изключвам, че те са некомпетентни, изключвам тази хипотеза, остава хипотезата, че това е чисто политически пиар ход за дискредитиране цялостно на прокуратурата и на нейни представители.

Репортер: А по делото КТБ от тази седмица от това, което казвате, Бисер Лазов разказа по какъв начин и как Цветан Василев и неговото семейство са взели над 70 милиона лева от КТБ за 16 години, за да си купят имоти, самолети и други такива. Но към края на заседанието каза, че 3 милиона, ако не се лъжа, е получил Бареков. Колко такива интересни имена и на политици, и на журналисти предстои да чуем по това дело?

Иван Гешев: Вижте, това, което се опитвам да обясня, през годините делото КТБ е причината, всичко друго е следствието. Делото КТБ е как и точно е източена банка и от кои хора. А вече след това тези същите хора са преценили на кого и колко пари да дадат. Това е следствието, а причината е това, че тези хора са създали механизъм, който източва и се краде от банката. Това е моето лично мнение и като наблюдаващ прокурор. Това, което описва свидетелят Лазов, е механизма на източването на банката. Даването на пари, съзнавам, че е интересно за медиите, за хората, е, как да кажа, вторично престъпление, ако е престъпление, или вторичен ефект от това източване на тази банка. Това нещо е предмет на отделни досъдебни производства, множество, по които вече има и задържани лица от Специализираната прокуратура, които станаха и медийно известни. Към момента Лазов изгражда механизма и структурата, предполагам, че към момента, в който наближи края на изложението му, ще изложи други лица, които са получавали и той знае, че са получавали пари по тази схема, която описва.

Репортер: Колко броя са тези лица?

Иван Гешев: Не мога да ги посоча поименно. Знам ги, не е коректно, защото това означава предварително да кажа това, което свидетелят ще каже евентуално, ако спази това, което е казал в досъдебното производство. Да го чуем него първо какво ще каже. Ако пропусне някое от тези лица, които е казал в досъдебното производство, ще поискаме прочитане и съдът ще чуе и зрителите ще чуят какво е казал в досъдебното производство. В рамките на едно отклонение, честно казано, ако бях на неговата позиция, си мислих в досъдебното производство, аз не бих постъпил като него, признавам си, в неговата позиция, той разказа за огромен интереси и хора. Съзнавам, че може би това не е целият кръг от хора, но дори може да е 10 % от истината, не съм сигурен, че аз бих излязъл така смело да посоча тези хора. Така че той заслужава уважение в тази насока.

Репортер: Възможно ли е обаче в един момент да се окаже, че част от тези пари са отишли пък в онези офшорки, за които главният прокурор поиска информация от ДАНС? Кога може да стане ясно какво се случва с тези офшорни фирми и банкови сметки на хора, заемащи или заемали висши позиции, недекларирали съответните…

Иван Гешев: Вижте, този въпрос има два сегмента. Единият, политическият, както в повечето случаи е политически въпрос, никога не го интересува обективната истина, цели се определена политическа цел. Другият сегмент е юридическият, с който се занимаваме ние. Възложили сме проверка, която да бъде обобщена, не сме възложили, главният прокурор я е възложил, да бъда коректен, прокуратурата имах предвид я е възложила, като казах сме възложили. На ДАНС, която обобщава информацията в почти и всички структури, които разполагат с такава информация, така че ние ще обобщим цялостната информация в кратък период, ще се доклада от ДАНС резултатът и ще видим какви нарушения евентуално могат да се констатират или данни за престъпления, или евентуално доказателства за престъпления. Вижте, никога прокуратурата не е била толкова открита, както при този главен прокурор. Ние сме максимално открити, няма да скрием нищо от обществото и ще оповестим всички резултати, до които сме стигнали.

Репортер: Какъв е срокът обаче за ДАНС да ви предостави информация?

Иван Гешев: Вчера.

Репортер: Вчера. Да очакваме всеки момент обобщението.

Иван Гешев: Работи се на максимален обем от напрежение.

Репортер: Добре, благодаря ви много за този разговор. Зам.-главният прокурор Иван Гешев по актуалните операции, на които станахме свидетели през тази седмица.