Сотир Цацаров – главен прокурор: Нито Лозан Панов, нито Павлина Панова са „гнили ябълки“

31 Януари 2015 г.

„В затвора няма „голяма риба”, защото до момента не са залагани „големи мрежи”, каза главният прокурор Сотир Цацаров пред Диана Найденова в рубриката „Карай направо”, Нова телевизия

Водещ: Благодаря ви, че ни приехте в една изключително важна не само за съдебната система, но и за обществото ни седмица.

Сотир Цацаров: Благодаря, че ме поканихте за това интервю.

Водещ: Да си говорим на неюридически език.

Сотир Цацаров: Добре.

Водещ: Ще питам, сякаш сме седнали да ме черпите една студена вода и да ми разясните какво става през този прозорец, през който аз виждам, че има много гнили неща навън?

Сотир Цацаров: Надявам се това за студената вода не беше символ, имаме и топла.

Водещ: Не, напротив. На обяд не е добре да се пие кафе според мен, защото съм пила вече четири. Чудесно.

Сотир Цацаров: Кафе е добре да се пие винаги.

Водещ: Винаги ли?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: По колко пиете на ден?

Сотир Цацаров: По много, аз много обичам кафе.

Водещ: По колко много?

Сотир Цацаров: Пет-шест. Защо?

Водещ: Спите ли добре?

Сотир Цацаров: Да. Кафето е вкусно, дава вкуса на живота.

Водещ: Простичко и ясно – защо Цветанов е невинен?

Сотир Цацаров: Простичко и ясно, но ще трябва да сложа и някой юридически детайл. Месец ноември 2013 г. Министерството на вътрешните работи внася в Министерския съвет нов Закон за МВР. Министерски съвет приема този закон без нито една забележка. На 19 юни 2014 г. този закон е факт. Как се казваше – дяволът е в детайлите. Обикновено детайлите, в които е дяволът в един законопроект - мисля, че всички колеги го споделят – са преходните и заключителни разпоредби. Е, в преходните и заключителни разпоредби на този закон се предвижда, че ред разпоредби, сред които и това, в което са обвинени бившите директори на СДОТО в съответната техническа дирекция, са престъпления, само ако са извършени по време на война, военно положение или мисия в чужбина. Следователно за тях влиза в сила по-благоприятен закон. Отговорността на бившия министър на вътрешните работи е функция от тяхната наказателна отговорност. Той е обвинен в бездействие, допустителство по служба – не мога да използвам по-лек термин, такъв е юридическият термин. Отпадането на тяхната отговорност води до отпадането на неговата отговорност. Прокуратурата не оттегля обвинението, тя не го поддържа. При това развитие на законодателството прокуратурата няма друг законосъобразен изход, никакъв. Въпросите защо е внесен такъв законопроект, защо е приет такъв законопроект – не към мен.

Водещ: Друг въпрос. Този закон е такъв от средата на миналата година.

Сотир Цацаров: Да, и веднага изпреварвам въпроса ви – защо не сме реагирали още от тогава.

Водещ: Защо чак днеска? Защото тогава Цветанов не беше шеф на парламентарна група, а Бойко Борисов не беше премиер.

Сотир Цацаров: И?

Водещ: А днес е хубаво да кажем на овластените „Я няма да ви закачаме за подслушването“. Защо не по-рано? Защо не по-рано?

Сотир Цацаров: Защото наказателният процес има правила на развитие. Няма вариант, по който можеш в развитието на процеса ей така да вдигнеш ръка и да кажеш: една от страните. Аз мисля, че тук трябва да спрем, защото стана еди-какво си. Позициите се казват на съдебни прения. Пренията са били вчера, колегите са си свършили работата – така, както я свършиха със събирането на доказателства. Справиха се блестящо, само че законът е променен. Е, ако бяха настоявали за обратното, какво щяхте да ме питате? Защо при променения закон те настояваха той да бъде осъден?

Водещ: Вие вярвате ли, че Цветанов е подслушвал масово?

Сотир Цацаров: Аз вярвам, че доказателствата, които разследващите прокурори са събрали и изложили във фактическата обстановка на обвинителния акт, отразяват действителното положение. Мисля, че ви отговорих съвсем точно.

Водещ: „Костинброд“ отиде по дяволите с една административна санкция, ако не греша?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ:Цветанов е невинен. Знам, че този въпрос…

Сотир Цацаров: Защо отиде „Костинброд“ по дяволите?

Водещ: Не знам.

Сотир Цацаров: След „Костинброд“…

Водещ: Взехте пет-шест мандата на Бойко Борисов. Нали помните брифинга, който даде, и каза: „Прокуратурата, тази драма, този „Костинброд“ – пет-шест мандата ми ги няма“.

Сотир Цацаров: Какво каза Конституционният съд? Че сме действали… Не знаете?

Водещ: Не.

Сотир Цацаров: Ще ви го дам после решението. Че прокуратурата е действала максимално законосъобразно, изпълнявайки служебните си задължения. Понеже си говори и все пак господар на въпросите сте вие, един въпрос ще ми позволите ли аз да ви задам?

Водещ: Давайте.

Сотир Цацаров: Седите точно тук - аз седях точно тук, до този телефон. Звънят ви и ви докладват, че след постъпил сигнал и разбира се след проверка на сигнала, защото са изпратени агенти на ДАНС, в печатницата са налице въпросните бюлетини. Вие сте главен прокурор. Какво правите?

Водещ: Борисов цитирам, с риск да заприличам на г-жа Беновска, но Борисов казва: „Дайте да тръгнат тия бюлетини нанякъде и тогава да ги хванете, да видим къде“.

Сотир Цацаров: На другия ден е денят за размисъл, после са изборите. И не може да намерите нито една институция в тази държава, която да си свърши работата. Министърът на вътрешните работи ви пожелава успех. Имате доклада. Трябват ви два часа, за да наберат кураж тези, които са го видели в печатницата, и да го напишат до главния прокурор и сега го имате писмено. Какво правите?

Водещ: Ами хубаво, пращам хората, но преди да дам онази шумна пресконференция с, доколкото си спомням, сериозни игри на…

Сотир Цацаров: Пращате хора там.

Водещ: Пращам хора там.

Сотир Цацаров: Какви хора пращате там?

Водещ: Ами знам ли, ДАНС, полицаи…

Сотир Цацаров: Добре, значи дотук разсъждаваме по един и същи начин. и аз пратих хора там. първото, което направих обаче, бе да позвъня на държавния глава и да го уведомя.

Водещ: Той каза „Давай, Цацаров“.

Сотир Цацаров: Президентът каза, че всеки трябва да изпълни задълженията си по закон. Аз не се оправдавам с президента, просто давам поредицата действия. Дотук действаме по един и същи начин.

Водещ: Така, отиват хората там.

Сотир Цацаров: Да?

Водещ: Правя възможното един настоящ евродепутат – говоря за Бареков, да не виси пред тази печатница и да прави…

Сотир Цацаров: Е, не съм го докарал аз.

Водещ: А не можехте ли да направите така, че да не се разбира за тази операция?

Сотир Цацаров: Брифингът на практика бе провокиран от това, бе провокиран от изтекло в медийното пространство писмо – то мисля, че стигна до г-жа Беновска първо – в което писмо се твърдеше, че прокурорите, на които е възложено разследването, едва ли не са форсирани или натискани от ръководството на прокуратурата да симулират тази драма. Нямахме друг начин, по който да отговорим, освен да покажем какво е положението. След това, което наричате „аферата“…

Водещ: „Костинброд“.

Сотир Цацаров: … парламентът прие наказателна отговорност за противозаконно държане на бюлетини.

Водещ: И БНБ да печата.

Сотир Цацаров: Абсолютно строги правила за печатане на бюлетини. Защо се случи това? Нали нямаше нищо? А какво сме проследили, какво сме видели…

Водещ: Няма да ми кажете?

Сотир Цацаров: Не, не, не мога да ви кажа, защото тогава имах възможността да разполагам само с 30 жандармеристи. Нямаше служба в държавата, която да е в състояние да се помръдне.

Водещ: Защо? Защото е събота ли? Кажете.

Сотир Цацаров: Защото става дума за бюлетини.

Водещ: Аха, и защото са избори, и защото е важно да…

Сотир Цацаров: Нали ви казах, че просто ми пожелаха приятна вечер. И пак ще ви питам – ако бяхте на мое място, щяхте да идете да си легнете ли? Всъщност ако бяхте, щеше да ви събуди г-жа Беновска.

Водещ: Къде е Христо Бисеров – онзи заместник-председател на ДПС, който изведнъж се оказа просто „гражданинът Бисеров“?

Сотир Цацаров: Отговарям бързо и ясно. Последно съвещание на разследващия екип – сряда тази седмица. Делото трябва да влезе в съд. Тези спекулации – чадър над Бисеров, трябва да спрат. Те са удобни на някои ваши колеги и на хората, които плащат изданията им, главно за да бъде атакувана и институцията, и главния прокурор. Защото когато Бисеров отиде на съд – той ще отиде на съд – то тогава ще кажат: „Уу, някой му нареди да смъкне чадъра над Бисеров“. Разбирате ли, то е като с шапката и без шапката. Човек е по-спокоен като си върши работата и не се влияе от тези работи. Обаче аз пак се увлякох – Бисеров отива на съд, това е.

Водещ: Тук ли е Бисеров, в България ли е Бисеров?

Сотир Цацаров: На него му е наложена забрана да напуска страната.

Водещ: Е и?

Сотир Цацаров: Съвсем скоро му предстои призоваване…

Водещ:И какво от това?

Сотир Цацаров: А, не, въпросът „Какво от това?“ – на законодателя.

Водещ: Добре. Къде е Брендо?

Сотир Цацаров: Не мога да ви кажа.

Водещ: Добре де, защо той трябва да се подписва, ама не било задължително?

Сотир Цацаров: Отговарям бързо. Брендо – Евелин Банев, е осъден на 7 години и 6 месеца лишаване от свобода. Присъдата на Софийския градски съд е отменена от Апелативен съд – София. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение от Апелативния съд, с оглед на оправдателната присъда. Това е мярката за неотклонение – подписка. По действащия наказателен закон подписката не изисква каквото и да е подписване, т.е. оправдателна присъда и с мярка за неотклонение подписка. Максимумът, който прокуратурата може да направи – не хвърлям камъни другаде, казвам…

Водещ: Да повдигнете ново обвинение ли, какво?

Сотир Цацаров: Да протестира оправдателната присъда, което е направила, и да иска налагане на забрана за напускате на страната. Забрана е наложена, само че вие знаете как се напуска страната. Е, кажете ми тогава на какво основание би следвало прокуратурата да направи нещо?

Водещ: Ако знаех този телефон какви цифри трябва да набера, за да звънне, бих ви звъннала, като ме питате, и да ви кажа: Вижте, г-н Цацаров - не знам дали вие или вътрешният министър - след като се вдигна толкова сериозна пушилка от това къде е Брендо, наистина ли няма в нормативната уредба ето такава алинея, която да подскаже „абе дайте да отидем да тропнем на тази врата, да видим къде е този човек“. Защото ако се окаже, че го няма, тогава пак ще сочат вас, Вучков.

Сотир Цацаров: Казусът „Брендо“ като дело в момента е в ръцете на Софийския апелативен съд. Така стоят нещата. А самият той е с мярка за неотклонение подписка, след постановена оправдателна присъда. Ще ви дам после номера на телефона, но това няма да промени нищо, докато не променим закона.

Водещ: Какво ще кажете на майките, чиито деца са под земята, а убийците им ви пращат съобщения по „Скайп“ отнякъде си? Случаят „Соло“, Стоян Балтов, онзи неправоспособен водач, който уби трима студенти. Аз съм майка и ви казвам, че това, което прави държавата, е безобразие. Не знам кой е виновен.

Сотир Цацаров: На законодателя аз и моите колеги ще предложим експертни решения. Дори само да започне дискусията, или да има парламентарна група, или народни представители, които да внесат този законопроект – не защото ние сме го писали, зная, че много правозащитни организации ще скочат. Зная, че колегите адвокати няма да бъдат доволни, но това безумие трябва да спре, или поне трябва да бъде отсечено, доколкото е възможно. Вижте къде сме ние – въртим процеси на втора и трета инстанция без подсъдими.

Водещ: След като вече цели 6 месеца, ако не греша, сръбските власти не отговарят на нашето искане за екстрадиция на Цветан Василев, той вероятно няма да бъде върнат в България. Това сериозно ли е?

Сотир Цацаров: Неотговарянето в продължение на шест месеца се дължи на една съвсем друга, прозаична причина. На практика делото по екстрадиция в съда в Белград не е започнало. Не е започнало, защото в цяла Сърбия имаше обща стачка на адвокатите и това бе използвано съвсем ясно – неявяването на защитата, за незапочването на делото. Според това, което зная последно, е постигнато споразумение.

Водещ: Последно какво знаем?

Сотир Цацаров: Какво ще се случи с Василев зависи от съда в Белград и от министъра на правосъдието на Република Сърбия.

Водещ: Разбирам, че министърът на правосъдието на Република Сърбия може върху решението на съда да каже „Не, Василев остава тук“. Това вярно ли е?

Сотир Цацаров: Доколкото ми е известно, така е устроен сръбският закон. Не е коректно и не мога от позицията, която заемам, да коментирам действията на сръбските власти.
Водещ: Вие подарявал ли сте нещо на Цветан Василев?

Сотир Цацаров: Да съм подарявал?

Водещ: Ами там от тия картини… Не? Иван Костов не беше говорил месеци. Излезе с доклад вчера.

Сотир Цацаров: Доклад?

Водещ: С доклад с рисковете за страната ни – той прави анализ на рисковете г-н Костов.

Сотир Цацаров: Имате предвид /…/ на Лабораторията за управление на рискове?

Водещ: Именно, да.

Сотир Цацаров: Така?

Водещ: И представяйки този доклад, в едно интервю каза: „Аз смятам, че има риск за банковата ни система, макар че трябва да се говори предпазливо“. Виждате какво се случи – една партия, която има икономически вид, а не политически, реши, че трябва да разбута КТБ заради интерес на ръководството й към активите. Тази партия е ДПС, банката е КТБ.

Сотир Цацаров: И подвъпросът ви е „Прокуратурата обслужи ДПС, разбивайки КТБ“ – така ли да го разбирам?

Водещ: Изляза ли в отпуска, вие ще ме замествате. Много сте добър.

Сотир Цацаров: Всичко онова, което се говореше за КТБ в началото, или което поне се опитвахме да кажем, потвърди ли се към този момент? И всичко онова…

Водещ: Иван Костов…

Сотир Цацаров: Оставете го Иван Костов.

Водещ: Иван Костов казва: „Ние не можем да знаем, че тези 4 милиарда ги няма“.

Сотир Цацаров: Ами, думата „пирамида“ бе използвана от Стив Ханке. После мисля, че я използва Левон Хампарцумян, ако не се лъжа, а пък той - за разлика от другия коментатор - мисля, че няма влогове в тази банка. Нали се сещате? Ако тази пирамида, както щете, тази лего конструкция – тя се е захранвала с просто въртене на парите, беше рухнала след една година, какво щяха да напишат специалистите по управление на риска? „Прокуратурата не си свърши работата. Вие защо не влязохте в КТБ при тези сигнали?“. Да върна ли малко лентата назад? Цялата ситуация в КТБ кой я описа първи в сигнал до прокуратурата?

Водещ: Мисля…

Сотир Цацаров: Аз ще ви кажа – „Протестна мрежа“.

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: Те за ДПС ли работеха?

Водещ: Реформаторите вече искат от президента избраният от вас вчера председател на Върховния касационен съд (ВКС) – след 10 часа изслушване на двамата кандидати, да не встъпи в длъжност, президентът да не издаде указ, защото „този гнил Висш съдебен съвет“ е погазил закона, избирайки този човек. Един предрешен избор.

Сотир Цацаров: Първо, доколкото разбрах, не го искат реформаторите, а го иска народен представител от Реформаторския блок, който…

Водещ: Ще ги натиснат, ще го поискат. Атанас Атанасов има достатъчно влияние.

Сотир Цацаров: Изборът беше доста силно състезание между двама силни кандидати. Интересното бе, че когато се предложи гласуване с бюлетини и се отхвърли, после се предложи в един момент да се премине наистина към гласуване с бюлетини и първи скочиха точно тези колеги, които допреди два часа ревностно защитаваха гласуването с бюлетини. Та, питам: защо не е компрометиращо, защо не е вредно да гласуваш за парламент с дистанционна машинка, а е вредно, избирайки председател на ВКС? И то не избирайки – това е предложение до президента. Не беше избран кандидатът, който някой хареса, не беше избран кандидатът, който някой посочваше – дали това не се случи? Дали нямаме не толкова загриженост за системата, за честността на системата, а това, че един или друг кандидат има едни или други - да ги нарека така…

Водещ: Ще кажа защо. Бившият шеф на ДАНС изчезва, започват едни мистерии – убили го. Сега в навечерието на идването на Джон Кери – да не кажа и аз Джим Кери, като един премиер – нещо има там, някакви схеми…

Сотир Цацаров: Кажете Дж. Кери и това ще е решението.

Водещ: Дж. Кери, добре. После ще минем и на други инициали – дано касетата да стигне.

Сотир Цацаров: Там може и да свърши, така че /…/

Водещ: Не, недейте, ще донесем нова.

Сотир Цацаров: Продължаваме.

Водещ: Та, няма го, страшна работа – загинал. Жив и здрав човекът…

Сотир Цацаров: Добре, де…

Водещ: Но 20 дни ние го търсим, вдигаме хеликоптери – това струва 200 000 лева, а нямаме пари за кувиози. Събираме пари за кувиози, за да може да си изгледаме недоносените български деца. В един момент човекът се прибира. Изправя се вътрешният министър и казва: „Разбрахме, че е в Гърция, забелязан е в Гърция. Може ли да отиде някъде и да си покаже личната карта, за да спрем да се излагаме и да го дирим?“ Той до такава степен не уважава нашите институции, че дори и това не прави. Връща се с жена си и казва „Абе, бях в болница и затова не ви се обадих“, без значение колко ни струва.

Сотир Цацаров: Аз не познавам г-н Сертов. Задавам си въпроса обаче – не о оправдавам – не може ли човек да изпадне в състояние, в положение, в което просто да му се иска да запали колата и да тръгне нанякъде.

Водещ: Сигурно.

Сотир Цацаров: Вие изпадали ли сте в такова състояние?

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: И аз съм изпадал. Ей така, просто да обикалям един ден по Северното Черноморие, шофирайки си колата.

Водещ: 20 дни?

Сотир Цацаров: Е, 20 дни няма да обикалям. Но ние не знаем някому какво му е в душата и какво му е в главата. И понеже Петко Сертов е бил председател на ДАНС, ние от това направихме световната конспирация. Не можеше да бъде укорявано МВР, „Какво правите, след като е локализиран в Атина?“

Водещ: Ами да.

Сотир Цацаров: Ами той не е извършил престъпление, не е – установи се – жертва на престъпление. Предприети са нормални действия по издирване, лицето е установено. Какво друго да се направи?

Водещ: Не, аз се питам защо това се прави.

Сотир Цацаров: Не ме карайте мен да издавам морални присъди над Петко Сертов.

Водещ: Ще издигнете ли хеликоптери, ще похарчите ли…

Сотир Цацаров: О, не, не съм аз издигнал нищо, недейте. Издирването се вършеше от МВР.

Водещ: Добре де, МВР ще реагират ли по този начин за всеки български гражданин?

Сотир Цацаров: Е, откъде да знам ще реагират ли. Няма да реагират.

Водещ: Измъкнахте се.

Сотир Цацаров: Не, няма да реагират. Но тя се вдигна една огромна истерия. Той не я заслужаваше тази истерия, нито заслужаваше в резултат на истерията това търсене, все едно дирим… да не кажа кой.

Водещ: Кой?

Сотир Цацаров: Е не знам кой, някаква национална величина.

Водещ: Аз ще разкажа и втория виц за Петко Сертов.

Сотир Цацаров: И такъв ли има?

Водещ: Търсили Петко Сертов под дърво и камък и го намерили под чехъл. Не се смейте.

Сотир Цацаров: Е, не, на това няма да се смея. За трети път ще кажа – дайте да не ровим някому какво е в главата и в душата.

Водещ: Добре. Защо няма „голяма риба“ в затвора?

Сотир Цацаров: Защото до момента не са залагани мрежи за големи риби.

Водещ: През тези две години, докато вие сте главен прокурор>, защо не заложихте такава мрежа, при положение, че – ще използвам юридически термин – сте господар на досъдебното производство.

Сотир Цацаров: Прокурорът е господар на досъдебното производство.

Водещ: Да де, прокурорът. Защо не сложихте една голяма мрежа да хванете една голяма риба?

Сотир Цацаров: Какво разбирате под „голяма риба“?

Водещ: Депутат, министър – за хората това е „голяма риба“.

Сотир Цацаров: По отношение на тези депутати, за които са налице предпоставки, искания за снемане на имунитета са отправени и имунитетите са снети. Част от тях вече са в съда. А това не значи, че сме хвърлили мрежата, но четете, че сме я поизплели.

Водещ: А, добре. Защото вижте какво направихте шефа на Свиленградската митница. В деня, в който Ваньо Танов го награждава за огромен успех и борбата с ала-бала…

Сотир Цацаров: Вижте, никой не е мерил деня, в който Ваньо Танов го награждава.

Водещ: Без значение. Но вие сложихте СРС-та…

Сотир Цацаров: /…/ си е избрал този ден, в който да вземе подкуп, ще мислим за това кога Ваньо Танов го е наградил.

Водещ: ОК, обаче вие го хванахте с белязани банкноти, с двете фирми, които са се оплакали. Няма ли такива сигнали и за министри? Сигурна съм, че има.

Сотир Цацаров: Счетете, че щом сме започнали това, ще стигнем и по-нагоре. Не мислете, че на мен не ми е ясно, че нашите съграждани, че хората, които казахте, отвън на спирката или прочее, ще ни търпят в този темп на работа още и още.

Водещ: Абсолютно.

Сотир Цацаров: Не само мен. Там наблизо има и още една сграда – парламент и там, каквото се сетите.

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: Не прехвърлям камъни никъде. Аз мисля, че веднъж го казах – моите си „гнили ябълки“ и камъните, струпани в моята градина, аз не ги хвърлям другаде, ама знам много добре, че и в други градини има.

Водещ: Т.е. плетете мрежа за големи риби. Добре. До края на тази година дайте нещо да имаме добър улов.

Сотир Цацаров: Да се надяваме.

Водещ: Тук ви нося един документ. Софийският апелативен съд, Наказателно отделение…

Сотир Цацаров: Вие затова ли го покривате досега това решение – за да не мога поне да видя какво ми носите?

Водещ: Да, да. Нося ви решение №456 на 12-19.2014 г. Това е по казуса „тефтерчето Филип Златанов“. Съдията докладчик с инициали „И.С.“ подписал това решение „с особено мнение“. Взел, че освен да подпише това решение „с особено мнение“, да изреди всички инициали от тефтерчето на Филип Златанов.

Сотир Цацаров: Да?

Водещ: Тук присъстват… хайде да си поиграем малко – „Б.Б.“, ако искате, ще го кръсти Бъгс Бъни. „Д.П.“ можем да го кръстим Доли Партън.

Сотир Цацаров: Казано по друг начин, искате да ме питате дали „Д.П.“ не е Делян Пеевски?

Водещ: Мхм.

Сотир Цацаров: Ами че какво пречи да е?

Водещ: Може да е и Дарина Павлова, може и да е Доли Партън.

Сотир Цацаров: Ами, щом го казвате, значи може да е и Дарина Павлова.

Водещ: Как да накараме Филип Златанов, който вероятно не е върхът на пирамидата, да каже кой стои зад тези инициали?

Сотир Цацаров: Вижте, защитата на Филип Златанов прави някои изявления за упражнено влияние върху него. Аз ще кажа това, което ми е докладвано на мен. В началния етап на разследването ми е докладвано, че задържаното лице е готово да говори, задържаното лице е готово да даде показания пред адвокат – извинете, пред съдия, и че задържаното лице ще разкаже всичко – от инициалите до поръчителите. Разбира се, в този живот безплатен обяд няма. Затова той иска споразумение за условна присъда. Колегите ми получиха картбланш да разговарят с него точно на тази тема. На сутринта, когато показанията трябваше да бъдат дадени - нищо от това какви тези развива сега защитата – се е явил защитник, който е предал на съответния следовател, че Филип Златанов няма да даде тези обяснения. Филип Златанов предпочете мълчанието. Готови бяхме да приемем неговите условия, готови бяхме да му предложим защита на свидетел.

Водещ: Изчезването на тефтера – много се спекулира с това – има ли отношение към процеса?

Сотир Цацаров: Изчезването на тефтера не повлия по никакъв начин на развитието на наказателното производство. Особеното мнение на съдията докладчик „И.С.“

Водещ: Т.е. вие ето това го имате, ей тия всички инициали…

Сотир Цацаров: Ами защо някой не каже какво написаха другите двама съдии? Потвърдиха ли присъдата? Потвърдиха я, без тефтера. И какво? Аз казах за въпросния тефтер. Тефтерът – с него или без него, процесът ще мине. Тефтерът е символ. Той е символ на един властови механизъм. Като не можеш да помниш си пишеш. Като нямаш тефтер, значи, че този механизъм не действа? Сега горе-долу изяснихме ли? Пеевски, Дарина Павлова или… кой беше?

Водещ: Доли Партън.

Сотир Цацаров: Доли Партън, ОК.

Водещ: Не можах да измисля за „Ц.Ц.“ За Цицерон се сетих…

Сотир Цацаров: А, не, Бъкс Бъни е ваша рожба. Аз…

Водещ: Не, Бъкс Бъни е готино, ама за „Ц.Ц.“ не можах да измисля нищо.

Сотир Цацаров: Е и аз не мога.

Водещ: Някой друг да съм забравила от тия, които не знаем къде са? Брендо, Цветан Василев го знаем…

Сотир Цацаров: Братя Галеви.

Водещ: Братя Галеви. Дайте нещо да направим там.

Сотир Цацаров: Каквото можем, правим, включително с партньорски служби и по линията на международната правна помощ.

Водещ: Те няма да се върнат.

Сотир Цацаров: Ами, не ни остава нищо друго, освен да променим закона така, че да няма нови братя Галеви.

Водещ: Накрая, все пак е готино да сте главен прокурор>: огромен кабинет, над нам – и Бог, казваше един от предшествениците ви. Шубе ги е, колкото и да ви скачат политиците, защото имунитетче, това-онова може да им бъде поискано. Хубаво е, нали? По-добре, отколкото в съда в Пловдив.

Сотир Цацаров: Зависи как си устроен. Ако живееш за това да имаш голям кабинет, ако като влезеш всяка сутрин в този голям кабинет, решаваш и си помисляш колко си велик, защото ти е голям кабинета, ще си кажеш: ей, какво е хубаво да си главен прокурор>. Защото какво беше: над нам – и Бог. Ама аз разсъждавам по друг начин. Имам тук един кортик, който ми е подарък от колегите от Пловдивския окръжен съд. На него не пише „Над нам – и Бог“, пише „С нам – и Бог“. Не съм се възторгнал или възвисил особено от това, че съм главен прокурор>. Ценностите в живота не са в този кабинет. Да, те дават възможности, дават на моменти правомощия. В същото време си мишена на всички онези, които по една или друга причина ти искат поста, по-подчинен, по-отстъпчив или на които просто не им се харесва, защото не им се връзваш в медийно-икономическите планове. Решиш ли, че си велик, приключваш. Къде са ценностите? И вие ще ми го кажете – тук или вкъщи, при семейството? Къде е истинският живот?

Водещ: Имате голяма дъщеря, нали?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: Тя по вашите стъпки ли ще тръгва, защото и жена ви е юрист, нали?

Сотир Цацаров: Тя върви по моите стъпки на образованието си, но още отсега е абсолютно категорична, че никога няма да тръгне по моите стъпки в съдебната система.

Водещ: Говорите ли с нея за това, което се случва в кабинета ви, наоколо?

Сотир Цацаров: Естествено.

Водещ: Тя гордее ли се с баща си?

Сотир Цацаров: Тя е… как да кажа… Отнася се с особена грижа и внимание към всичко онова, което става. Чете всичко, слуша всичко и мисля, че разбира много неща.

Водещ: Често ли си ходите в Пловдив, виждате ли се със старите си приятели?

Сотир Цацаров: Разбира се. Аз се стремя да си отида в Пловдив всеки петък вечер, макар че в неделя на обяд трябва да се върна. Там е съпругата ми, там е майка ми, близките ми, сестра ми, там е кучето ми, приятелите ми са там.

Водещ: Т.е. не сте софиянец?

Сотир Цацаров: О, не, не. Аз съм пловдивчанин. Аз съм от Източна Румелия, не съм от тук.

Водещ: Черпите ли по кафе в края на този разговор, защото казахте, че пиете по доста?

Сотир Цацаров: С удоволствие. Има и турско кафе, което е наследство от проф. Велчев, има и еспресо. Вие какво ще пиете?

Водещ: Хубаво е, че направихте уточнението, защото сега щях да кажа: ей сега Цацаров дето казва там Делян Пеевски, ДПС, да ми предлага и турско кафе – не.

Сотир Цацаров: Тук съм имал посетители, гости колеги, да речем от Албания, от Гърция. Всеки казва „албанско кафе“, за гърците това е „гръцко кафе“, затова на официалните гости никога не предлагам „турско кафе“. Питам ги желаят ли „балканско кафе“.

Водещ: Т.е. никаква връзка с ДПС няма да правим?

Сотир Цацаров: Т.е. сега ще ми кажете, че избягах пак от ДПС, защото не предлагам „турско кафе“, а „балканско“?

Водещ: Да, и освен това да кажем, че… Не, на мен ми предложихте абсолютно турско кафе.

Сотир Цацаров: Абсолютно. Но си го купувам кафето, не ми го изпращат от ДПС.

Водещ: Тогава аз ще кажа така: г-н Цацаров, не желая да пия „балканско кафе“, би било чудесно, ако почерпите едно еспресо, и ви благодаря за това чудесно интервю.

Сотир Цацаров: Аз обичам такъв разговор, в който има и мисъл, и емоция.

Водещ: Диков много ще ми се сърди.

Сотир Цацаров: Казах мисъл и емоция – може би затова ще ви се сърди.

Видео