Евгени Диков, шеф на Националното следствие: В Горни Лом са обезвреждали мините по примитивен начин

21 Януари 2015 г.

Интервю във в. "Труд"

- Г-н Диков, броени дни ни делят от евродоклада. Какво ще пише в него за националното следствие според вас?

- Тази година следствието не беше във фокуса на внимание на евроекспертите. Но посланието, което се получи от тях, е ясно - Европа не иска да закрива действащи звена на съдебната власт.

- Важно послание. Че по едно време имаше и такава реформаторската идея - да се закрие следствието!

- Сега от самите нас зависи дали следствието ще е действащо, или ще бъде закрито. В момента член 194 от НПК възлага на следователите делата за престъпления, извършени в чужбина, делата срещу лицата с имунитет (магистрати и депутати -б.а.) и служителите на МВР и ДАНС. както и разследванията с фактическа и правна сложност по преценка на окръжния прокурор.

- Измина трудна година, трагична даже за България, ако се вземат предвид разрушителните наводнения и взривове в предприятия за обезвреждане на боеприпаси. Вие разследвате повечето от тях.

- Работим по взрива на газопровода в Севлиево, който отне живота на дете. И катастрофата на гара Калояновец, където загина 1 човек, а десетки бяха ранени. И трагедията в Горни Лом, която погреба 15 души. И тази в завода в Мъглиж, в която двама работници изгоряха. Наш екип помага и за наводнението в Мизия, а иначе там делото се наблюдава от прокурор от Оряхово и се разследва от следствения отдел на ОП-Враца.

- Какви са основните ви версии за експлозиите в цеховете за утилизация, които вече традиционно отнемат живота на хора в България?

- В Горни Лом 99,99% се касае за човешка грешка, а не за умишлено предизвикан взрив. Установихме точния му час - 16 ч, 57 мин, 18 сек, 1 октомври 2014 г. Това е по запис от сеизмологичната станция, където той е регистриран като сеизмично събитие. Проверихме всички активни към момента на взрива телефони в клетката, обслужваща района на завода, и установихме, че няма съмнително обаждане на телефон, което да е инициирало взрива.

- Но откъде е бедата тогава?

- В завода е работено по примитивен начин. Разследването ми напомни един неизвестен случай отпреди години, когато едноличен търговец печели търг да утилизира боеприпаси, а се оказва, че щял да го прави с ъглошлайф и секач в гаража си. И това при наличието на специални кабини с бронирано стъкло и предпазни средства в държавните военни заводи! Силно са занижени мерките за безопасност на работниците в предприятията за утилизация - там е бедата! Нормативната база, която регламентира транспорта, съхраняването и работата с взривни вещества от 2011 г., е прекалено либерализирана! Вижте как са транспортирани злополучните мини от Гърция до нашата граница и оттам до Горни Лом. По показанията на шофьорите в Гърция пред колоната от 4-5 камиона се движи кола на гръцката военна полиция с пуснати сирени, а отзад - пожарна и втора кола на полицията. Пристигат на ГКПП Кулата. Съгласно нашата нормативна уредба двама пенсионирани милиционери от фирмата за самоохрана на предприятието ги посрещат, качват се в една кола - без сирени, без нищо и превеждат тировете през населени места. Всеки от тези камиони вози по 21 тона мини! Ами ако някой неопитен шофьор се вреже в някой от тях? Не завиждам на гражданите на градовете, през които е минала колоната.

- Сандански, Дупница и Радомир, Монтана, Враца - над 10 градове и села!

- И те са били застрашени от мините, от взрив!

- А мините от Мъглиж?

- В Мъглиж е по-различно. Там е станал по-скоро голям бързогорящ пожар, не взрив. Технологията в завода е модерна, апаратурата е внесена от Германия. Работникът, загинал на място, е работил зад защитен екран, машината му е била почти автоматична. Но в разследването още не са напълно изяснени причините.

- А мнението ви за наводненията?

- Напълно споделяме мнението на кмета на Мизия д-р Крушовенски, с когото се срещнахме след наводнението с главния прокурор, г-н Цацаров. Той каза: Не може поло-винметрови щуки и шарани да паднат от небето с дъжда! По делото е назначена сложна експертиза. 11 експерти от различни университети изследват 29 язовира и хиляди квадратни километри по поречието на р. Скът, от Дунав до Врачанския Балкан. Проверката на Върховната касационна прокуратура (ВАЛ) в Басейнова дирекция показа, че са напълно занемарени изградените някога язовири, които вече не се използват, поне по документи. Д-р Крушовенски каза, че ако хвърлиш въдица в някой от тях, веднага ще дойде някой байчо да ти поиска пари и да ти скъса квитанция. Но язовирите официално не са дадени на концесия, не са зарибявани, общината няма средства да ги поддържа, не работи нито един от преливниците. Възниква въпросът: ако не са необходими за напояване или зарибяване, те не трябва ли да бъдат разрушени, за да няма трагични инциденти?

- От вас се очаква да посочите виновниците за потопите и взривовете.

- За Горни Лом обвиняеми ще има със сигурност. Очакваме резултатите от сложна експертиза - компютърно моделиране на взрива, по свидетелски показания за площта на цеха, за количеството взривни вещества в него, за пораженията по хора и предмети.

- Но тази експертиза откога я чакаме?!

- Знам, че с нетърпение се чака. Но тя отнема време. Проф. Валери Митков (един от собствениците на злополучния завод - б.а.) е бил преподавател на почти всички специалисти по взривни работи. Отне ни доста време да намерим независими експерти. Един от служителите, които участваха в огледите в завода, трябваше да прекъсне работа, за да се яви да си защити докторантурата при проф. Митков.

- При всеки следващ взрив в цех за боеприпаси се повтаря с гняв въпросът: Защо не вкарат собственика в затвора?! Да арестуват Митков, казват хората.

- Митков е един от акционерите в АД „Видекс", което е собственик на завод „Миджур". Има още 8 акционери. Не можем да обвиним някой само защото има акции в някое предприятие. Друг въпрос е, ако успеем да докажем негови нарушения като изпълнителен директор преди време, когато е даден лиценз на фирмата. От друга страна вече е ясно, че става дума за непредпазливо деяние, при което е загинал и синът му. Освен това НПК предвижда „задържане под стража" при непредпазливи деяния не повече от 2 месеца.

- Отново е на дневен ред съдебната реформа?

- Аз мисля, че реформата е наложителна. Само едно ме притеснява - че както винаги, и сега промените започват да се правят набързо, на коляно. Не е на добро това.

- Но каквито и закони да направим - какво от това, ако хората, които ги прилагат, не са качествени?

- Права сте. Но не можем през 2015 г. да работим по Наказателен кодекс от 1968 г. Съдебната карта на България е изготвена през 30-те години на миналия век, когато идеята е била да се стигне с кон до районния съд от сутрин до залез. Това е смешно при съвременните средства за комуникация.