Заместник-главният прокурор Иван Гешев: Десислава Иванчева е обикновен криминален случай, който може би няма да се повтори, защото е направен много елементарно

20 Април 2019 г.

20 април 2019 г.

Нова телевизия, „Събуди се“

Водещ: Първо за акцията на прокуратурата в Горна Оряховица ще говорим със заместник-главния прокурор Иван Гешев. Ще говорим и за присъдите по делото „Иванчева“, за обвиненията при Своге и т.н. по всички актуални теми. Добро утро, прокурор Гешев.

Иван Гешев: Това, което мога да кажа е, че всяка държавна структура трябва да си върши работата, за която взима заплатата. В конкретния случай прокуратурата явно си е свършила работата, защото има повдигнати обвинения, има осъдени лица. Отнето е имуществото, отнемането и съответно продаването и всякакви други зависи от други структури. В случая от КПКОНПИ, от местната власт. Явно има и законодателни промени, но не може и тази вина да поеме прокуратурата.

Водещ: Да, но въпросът е принципен. Да не стане така – малки присъди или пък някакви непълнолетни там с чисто минало, наети да въртят, да обслужват и те схемата, да се измъкнат. Пък и в имотите си живеят. Това да не стане.

Иван Гешев: Вижте, това с което ние се занимаваме е повдигане на обвинения, внасяне на обвинителни актове и да се борим в съда за високи присъди. Съответно начина на работа на Специализираната прокуратура е, да го наречем, комплексен подход. В конкретния случай с Горна Оряховица сме сезирали определен начин ДНСК относно това дали са законни постройките, в които живеят лицата. Информирали сме НАП, информирали сме КПКОНПИ за отнемане на това имущество, да започне производство. Така че сезирали сме всички компетентни държавни органи. Работата обаче трябва да се свърши компетентно от всеки от тях, в зависимост от правомощията. Нашата работа е наказателно преследване.

Водещ: Между другото възможно ли е това, за което говори вчера министър-председателят да им бъдат продадени имотите и да бъдат обезщетени един вид жертвите, които те са измамили с престъпната си дейност?

Иван Гешев: Доста сложно е да се случи. Не е съвсем…

Водещ: Законът допуска ли такава възможност?

Иван Гешев: По-скоро не. Но това е въпрос на може би бъдещи заканителни преценки в тази насока.

Водещ: Да се променят законите?

Иван Гешев: Естествено.

Водещ: Те няма да важат в този случай. Добре. Колко от хората, които задържахте, очаквате да бъдат наистина обвинени?

Иван Гешев: Те са обвинени вече 11 човека. 11 човека са с мярка „задържане под стража 72 часа“, довеждане пред съда. Предполагам, че утре ще бъдат внесени мерките „задържане под стража“ на пет от лицата в Специализирания наказателен съд. Казвам пет, защото шест от лицата се намират все още в Румъния. Те са с европейска заповед за арест. И трябва да минат съответните екстрадиционни процедури, както в случая с Баневи, както тече процедурата с Арабаджиеви, както лицето, което наричат журналистите и вашите колеги Митьо Очите в Турция. Това са сходни процедури, но европейските процедури са по-бързи.

Водещ: Споменахте Румъния. Знаете ли че, вероятно знаете – още през лятото на 2017 г. наш екип беше там, в покрайнините на Букурещ, снимаха се, записаха ги тези въртачите, и им снимаха къщата, която си бяха наели, и си работеха там момчетата на работно време. На вас защо ви трябваше толкова време, за да стигнете до тази група?

Иван Гешев: Това, което ще кажа, че – да, наистина вчера от румънските ни колеги беше задържан едва ли не цял колцентър, защото вътре бяха около 30 човека в тази сграда, в която са задържани.

Водещ: Ние сме ги показвали вероятно същите тези хора.

Иван Гешев: Не знам дали сте показвали същите хора. Но мога да кажа, че държавата беше в дълг към възрастните граждани, към пенсионерите, които страдат от този тип престъпност основно, на които им се прибират, им се крадат последните спестявания. Колкото и незначителни да изглеждат за някои сумите от 5 или 10 хиляди лева, това са може би спестени цял живот пари. Грешката, може би, обективно мога да кажа, на държавата, ще го кажа, в цялост, частично е в това че подходът за преследването на тези престъпления беше да кажа сегментиран. Предвид това, че тези хора работят основно от Румъния, тези които въртят, така наречените въртачи /../ в България, ръководителите са в Румъния.

Водещ: Те за това са там, за да ви затруднят, то е ясно.

Иван Гешев: Правеха всичко възможно задържането да се затрудни, се задържаха от съответните окръжни или районни прокуратури и съответните структури на МВР по съответните райони в страната. Към момента от няколко години съществува Специализираната прокуратура, която е единствената, която има териториална компетентност на територията на цялата страна. И съответно беше извършен анализ и подходихме по-различно. Не към вторичните престъпления – измамите, а към организираната група основно и започнахме да работим с колегите от МВР по цялата структура. Съответно ние имаме изключително добро взаимодействие. Ние, като казвам, имам предвид колегите от Специализираната прокуратура с европейските ни партньорски служби. Осъществихме масирани контакти на всякакво ниво с румънската страна, включително и чрез европейския орган „Евродъжст“, който е към Европейския съюз, румънското бюро. Установихме много добри контакти с тях и подходихме комплексно към този случай.

Водещ: Добре, обаче и без масирани контакти или както там вие го наричате, не беше ли ясно къде са основните гнезда на телефонните измамници? Правени са разследвания. Вие бяхте онзи ден в Горна Оряховица, видяхте едни много хубави коли, едни много хубави къщи, пожелахте на всички ни да имаме такива.

Иван Гешев: И ги иззехме колите, между другото.

Водещ: Да. Обаче друг преди вас е минавал и е виждал същите коли, същите къщи. Минавали са държавни институции и не са си задали въпроса – тези хора какво работят, че имат такъв автопарк и т.н.

Иван Гешев: Вижте, пак ще кажа – ние не можем, много интересно е в България, когато си свършиш работата някой да каже традиционно „защо не стана по-рано“. А трябва да се каже – браво, че някой свърши тази работа.

Водещ: Да, но едни 10, 20 или 30 милиона на бедните възрастни хора, за които говорихте и вие, ги няма междувременно.

Иван Гешев: Откровено ви казвам – това е грешка на държавата. Специализираните структури подходиха по различен начин и не могат да носят вини към момент, даже когато не са съществували. Това са структури, които съществуват от няколко години. И по-скоро трябва да бъдат поздравени тези структури, че най-после подходиха както трябва да се подходи в този случай и по някакъв начин ще има справедливост за тези възрастни хора. Искам да кажа само един случай, да онагледя, защото ние си мислим, че това е една дребна престъпност за 5-10 хиляди лева. Единият случай е за 800 хиляди лева. Така наречените „дълги измами“ в резултат на няколко години. Жената е работила дълги години в чужбина, имала е спестявания, нямала е роднини. В един момент е прихваната от тези измамници. Тя още продължава да вярва, че работи за инспектор Кръстев и за МВР. Прибрани са й всичките спестявания. Прехвърлен й е апартаментът, всеки месец й се прибира пенсията, която пристига от чужбина. Възрастна жена, за която дори към момента може би продължава да мисли, че работи за държавата да помогне за задържането на телефонни измамници.

Водещ: Разказвали сме много такива истории, те наистина са чудовищни. И за това е толкова важен въпросът не бяха ли пропуснати едни години назад във времето. Колко други групи като тази в Горна Оряховица, смятате че действат на територията на България или извън?

Иван Гешев: Бяха пропуснати, специализираните структури са добър европейски модел, бяха въведени много късно. Работата на Специализираната прокуратура беше отчетена и от господин Тимерманс, от всички европейски структури като положителна. Но те бяха въведени късно – 2012 г., ако съм съвсем точен. Колко групи има? Според нас основните има, как да кажа, различни такива екипи, които работят по този начин в този сегмент. Не е тайна, че този сегмент на престъпността се осъществява основно от български граждани от цигански произход. Големите групи, тази е може би най-голямата, са около 5-6 в цялата страна.

Водещ: Може ли да имат някои тартори, които не са от ромски произход, господин Гешев?

Иван Гешев: Възможно е.

Водещ: Някой така с костюмче, с по-бяла якичка.

Иван Гешев: Аз не ги обвързвам с етноси, но поне от опита, който разполагам, е малко вероятно. Този вид престъпност причинява щета 8-9 милиона на година, според миналата година. Но от заявените – хора, които са се оплакали от тези хора. Аз познавам лично близки хора, които ги е срам да се оплачат, че са възрастни хора, че са пострадали от това нещо. Но това има социална щета. Това е грозно и тъжно.

Водещ: Факт. Никой няма да спори с вас. И към другата голяма тема от седмицата. Разбрахте ли за какво получи 20 години затвор г-жа Иванчева?

Иван Гешев: За това, за което сме внесли обвинения. Обвинението за подкуп за особено големи размери – особено тежък случай.

Водещ: Защото първите дни казахте „Колегите са прочели“, обаче не разбрахме много за това, че е поискала подкуп ли е, за това, че е приела подкуп ли? Оневинена ли е тя в крайна сметка, че е получила подкуп?

Иван Гешев: Аз в крайна сметка не мога да разбера тази фиксация в това дело. Още нямам категорично обяснение, защото това е един обикновен криминален.

Водещ: Голямо дело за корупция, за много пари. В случая вече говорим и за 20 години – как няма да има фиксация?

Иван Гешев: Това е един обикновен криминален случай, който може би скоро няма да се повтори, защото е направен много елементарно . Никой не взима пари по този начин, по който са взети. Поне аз нямам много случаи в историята си, в историята във времето, в което съм работил, и ако става въпрос за такива случаи, става въпрос за хора на много ниско ниво и за дребни сума.

Водещ: Бях останала с впечатление, че и за вас това е важно дело?

Иван Гешев: Кое е това?

Водещ: Делото „Иванчева“.

Иван Гешев: Не, те го направиха важно дело, направиха го важни интересите, коиот седят зад това дело – примерно на различни олигарси, политически интереси. Те го направиха важно с оглед на това, че колкото и грубо да звучи, съм сигурен, че след резултата много подготвени статии на контролирани от тях хора отидоха в кошчето. Защото се очакваше целта на залога, в който превърнаха това дело – оценяване на Специализираната прокуратура.

Водещ: Понеже няколко пъти говорите за политически интереси – какви политически интереси, г-н Гешев, като тя е ничия?

Иван Гешев: Е, тя е ничия – не е ничия. Тя е припозната от определени хора.

Водещ: Да, но не от големите партии и тук някакви големи политически интереси не знам на каква база подозирате.

Иван Гешев: Аз не говоря за политически интереси. От едната страна са дребни политически на някакви образувания, които се наричат партии, но те се съчетаха по странен начин с интересите на много неща. Съчетаха се с интересите на олигарсите, които са в ареста, съчетаха се с интересите на хората, които се укриват в Сърбия, да кажем, съчетаха се с личностни интереси и се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно. Част от това нещо се дължи на лошия късмет за мястото, където стана задържането на това лице, и от един човек, който е разследван за корупция, който е невинен, защото няма осъдителна присъда, се опитват да го превърнат в знаме на борбата с корупцията.

Водещ: Казахте много интереси – пък политика, пък олигархия, пък Сърбия, пък така – вярвате ли наистина в това?

Иван Гешев: Естествено. Как да не вярвам.

Водещ: Хората не са ли прави да си задават въпроса „Иванчева получава 20 години, кой друг е получил 20 години за корупция в България, защо точно Иванчева?“

Иван Гешев: Това, че не се е случило, не означава, че не трябва да се случва. Иска се борба с корупцията като в Румъния. В един момент това се случва.

Водещ: И без да съм зависима от олигарх, от политици, от Сърбия и така, аз мога да задам този въпрос „Защо 20 години точно пък тя?“

Иван Гешев: Естествено. Въпросът към това е към едни структури и към една държава, която съществува до този момент. Това, че си започнал да се бориш и да правиш нещо, което трябвало да се случи отдавна, ти не можеш да носиш вина за това нещо. Аз така разсъждавам.

Водещ: Мислите ли, че допуснахте грешки обаче в началото още на това разследване?

Иван Гешев: Да ви кажа – може би не съм съвсем сигурен за някои неща, може би нямахме идея за какъв човек тип става въпрос, говорим за чисто психологичен профил. Това може би в някаква степен беше грешка. Не бяхме запознати – информация за хората, които са зад нея, това не е чисто ироническа работа.

Водещ: Дали не е грешка това, че държавата, не казвам конкретно прокуратурата, казвам държавата през своите органи някак си още в началото създаде впечатление за нея като жертва – арестувана пред Министерството на спорта, пък държана часове наред, пък белезници, пък устата и запушваха, пък после в едни стъклени такива, пък после пранги на краката?

Иван Гешев: Това пак е спекулация, че е запушвана устата. Ще ви кажа защо. Защото аз бях на 2 крачки. Служителят на МВР, която е жена, посегна, аз извиках „Не“, тя си дръпна ръката от устата и не е запушвана. Това може да се види в някои кадри в някои телевизии.

Водещ: Дребен детайл. Това е дребен детайл. Дайте да говорим за голямото.

Иван Гешев: Не, не е дребен. Това е дребен, но той онагледява начина, по който се преекспонира това дело. Ще ви го обясня това нещо, за да ме разберат гражданите. Представете си една директорка на училище, която трябва да ви приема децата в училище, но въпреки че е длъжна, ви иска пари,м за да ги приеме. Като освен, че ви иска пари – сега това дали е престъпление, или не е престъпление, не мога да кажа. Г-жа Иванчева е невинна по някакви паралели. Освен че ви иска тези пари, иска вие да платите на определена фирма, за да озелени двора на училището, да направи една пейка, още една пейка. И в един момент, в който един човек се оплаче, и тази жена бъде хваната с едни пари – пак се абстрахирам това дали е престъпление – в един момент тя казва „ Мен ме удрят, защото аз озеленявам училището“. Това се случва.

Водещ: Въпросът е вие с какво разполагате? Прокуратурата с какво разполага на практика?

Иван Гешев: Явно разполага с достатъчно неща, за да има 20-годишна присъда на първа инстанция.

Водещ: Първа инстанция, нали? Правим тази уговорка.

Иван Гешев: Дебатът продължава на следващата.

Водещ: Основният свидетел, който можеше да гарантира наистина ефективна присъда за Иванчева и Петрова, се дръпна. И между другото каза, че е бил натискан. Това прокуратурата ще го разследва ли?

Иван Гешев: Това е поредната манипулация. Той не е свидетел. Той е подсъдим със същото обвинение – до 30 години. Има разлика.

Водещ: Добре. Оттегли си показанията. Бил ли е притискан и това трябва ли да се провери, защото това не го пише в закона?

Иван Гешев: Няма такива данни.

Водещ: Той го твърди.

Иван Гешев: Идете в затвора и ще видите, че всички вътре, които са, ще кажат, че или делото е манипулирано, или са натискани, или са бити, включително български граждани от цигански произход, включително български граждани от български произход. Това е традиция. Всички дела, и не всички - 20-30%, има хора, които твърдят същото. Ние, за да проверим нещо, трябва да имаме конкретни данни. Определена защитна стратегия. Този човек е обвинен от 10 до 30 години. Ние калкулирахме в съдебното производство, че в хода на досъдебното той ще си смени показанията. Това е ясно.

Водещ: Добре. И все пак аз не разбрах – г-жа Иванчева е осъдена на 20 години, защото е поискала подкуп, или защото е поискала и получила?

Иван Гешев: Това ще стане ясно с мотивите. Да видим какво съда е приел за доказано.

Водещ: Тоест, още не знаете дали съдът е приел това за доказано?

Иван Гешев: Точно така. С мотивите ще стане ясно. Ако не сме съгласни с тях – така, както подозирам, че ще се случи, ще се протестира и ще искаме справедливост във втората инстанция.

Водещ: Няма ли да бъде това обаче удар за вас? При положение че вие говорихте „Има доказателства, всеки прокурор мечтае за тях, светнаха им ръцете.“ Броихте там пари на място.

Иван Гешев: Удар – защо да е удар? Това е една битка. Битката на първа инстанция приключи, продължава битката на втора инстанция. И това е една дребна битка на база на голямата война с корупцията. Въпросът е, както е казал Линкълн „Мога да вървя бавно напред, но никога назад.“

Водещ: Вие сте на този принцип?

Иван Гешев: Да.

Водещ: Никога назад?

Иван Гешев: Да.

Водещ: Да не ви се наложи, защото в съдебната зала не всичко зависи от вас.

Иван Гешев: Не се притесняваме.

Водещ: Има съд, нали? Той решава.

Иван Гешев: Правим всичко възможно според нашите възможности. В крайна сметка и съдът трябва да си поеме собствената отговорност. Но искам да кажа, че Специализираният съд, Специализираната прокуратура са ценност за тази държава. Тази държава трябва да се грижи за тях, защото правят нещо, което не е правено никога в страната.

Водещ: Вие наистина приемате въпросите по това дело като атака срещу специализираните структури, защото чух някъде да го казвате?

Иван Гешев: Не. Аз не ги възприемам. Не, не са атака. Въпросите не ги възприемам. Залогът, в който се превърна това дело, чисто политическо се превърна, в крайна сметка е цел със специализираните структури.

Водещ: Един много стар въпрос, от самото начало на този процес – за съжаление ни изтича времето, имам страшно много още въпроси към вас, но ще продължим друг път този разговор – защо не ги задържахте в момент, в който те вече, ако са взели парите, не е имало начин да кажат „Някой ни ги е подхвърлил в колата“? Защо не стана това? Те щяха да спрат тази кола някъде в някакъв момент, някой щеше да вземе парите от задната седалка, ако е знаел, че там има пари и нямаше да има сега въпросителни. Защо не го направихте така?

Иван Гешев: Ще кажа две неща. За всички хора, които се изказват по дело – ще ги призова в един правен сайт излязоха протоколите за съдебните заседания, излезе обвинителният акт, излязоха резултати от СРС-та. Прочетете ги, не приемайте наготово клишета, които се вкарват в главата от защитници, които имат пари, взимат пари, за да бъдат защитавани тези лица – това е нормална процедура, закон.

Водещ: Това защо го казвате?

Иван Гешев: От хора, които са си избрали защитните тези. Ще ви кажа защо – защото преценете, това е една голяма организация, в която участват над 100, 150-200 човека. Разви се през цялата страна. Твърдеше се, че парите са подхвърлени. Ти трябва да организираш 150 човека, става пред цяла България, пред телевизиите и въпреки това нагло се твърди, че някой подхвърля 70 000 евро. Кой подхвърля 70 000 евро?

Водещ: Това можехте да си го спестите вие. Обаче не го направихте.

Иван Гешев: Във всяко разследване има един фактор, който се нарича „случайност“, и няма как да го изключиш. Както ме учеха в училище, идеално престъпления няма, защото ти ще планираш убийство – там няма да минава никога 10 години човек, когато го извършиш ще мине патрулка. Има един фактор „случайност“, който няма как да бъде избегнат. Екипът, който оперативно решава това нещо, е взел това решение, защото е преценил, че има риск в натовареното движение да изгубят 70 000 евро, които са на човека, и тогава щяхме да станем смешни. Това е един калкулира риск, който трябваше да се предприеме в тази ситуация.

Водещ: Добре, благодаря ви. Иван Гешев – заместник-главен прокурор. За съжаление само започнахме този разговор, струва ми се, така че надявам се да го продължим.

Иван Гешев: Няма проблеми.

Водещ: Благодаря ви.