Сотир Цацаров, главен прокурор: Как ще посрещнем поредния мониторингов доклад на ЕК

4 Декември 2014 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР, програма "Хоризонт" в интервю на Диана Чепишева от Брюксел

Водещ: Очакваният през януари пореден мониторингов доклад на Европейската комисия ще е една от темите в политическите разговори, които ще води днес в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Паралелно с него обаче и главният прокурор Сотир Цацаров ще проведе серия срещи в европейските институции във връзка с този доклад. В интервю за "Хоризонт" преди тези срещи Цацаров не отрече, че основната му цел е ще да минимализира щетите. Диана Чепишева разговаря с него за тях, както и за основните области и дела, по които Брюксел продължава да очаква резултати от България.

Сотир Цацаров: По отношение на подхода за минимализиране на щетите не сте далеч от истината, колкото и да ми е неудобно да го призная. Иначе основната тема на посещението е предстоящата среща с еврокомисаря по правосъдие госпожа Вера Юрова. На практика това е както опознавателна среща, така и среща, която безспорно ще има за свой основен предмет за обсъждане предстоящият доклад по механизма за сътрудничество и проверка. Разбира се, в частта му правосъдие е и вътрешни работи.

Репортер: Несъмнено ще имате и неофициални срещи, свързани с доклада. Имате ли какво положително да отчетете освен подкрепата си за стратегията за съдебна реформа? Която подкрепа впрочем изненада мнозина. В името на по-добри оценки от Брюксел ли сменихте подхода си за необходимостта от реформи в системата, включително и такива, които биха ограничили вашата собствена власт?

Сотир Цацаров: Трудно бих сменил една или друга позиция заради една или друга оценка. Независимо от това колко авторитетна е тя. Не бих казал също, че съм променил като цяло позиция. Що се отнася до позицията като цяло на прокуратурата по отношение на предложената стратегия за съдебната реформа. Това, което я диктува, не е конюнктурата, нито задаващият се доклад, този доклад, който според мен, а и целият механизъм малко или много придобива все повече и повече политически, отколкото чисто практичесик ефект. Основната причина е разумът, това според мен е разумната позиция и това според мен е позицията към една по-модерна прокуратура. А по-модерната прокуратура трябва да е работеща прокуратура.

Репортер: Някои медии у нас писаха, че имате ултиматум от Брюксел за реформи в прокуратурата. Има ли истина в това?

Сотир Цацаров: Не, няма никакъв ултиматум. Прочетох едно заглавие „Цацаров стяга опълчение срещу реформата“. Това ми прозвуча изключително смешно. Защото да се правят реформи заради реформите това означава да повторим този 25-годишен цикъл или ако цикълът е в по-кратък период, доклад – симулация на реформи, доклад – симулация на реформи. Ние правим нещо позитивно и аз съм привърженик на мисленето, което има тактически подход, а не чак толкова стратегически, защото на стратегии сме се нагледали.

Репортер: Предполагам не се съмнявате, че вероятно ще бъдете питан за някои от делата от висок обществен интерес, които интересуват и Европейската комисия.

Сотир Цацаров: Не, не се съмнявам, готов съм и за неудобни отговори, готов съм и за убедителни отговори. Има неща, с които не мога да се похваля и не само аз, а и институцията.

Репортер: Имате ли приемливи на европейска територия и от европейска гледна точка отговори на въпроси като защо изчезват веществени доказателства по такъв нелеп начин и защо едни букви се в превръщат като по чудо в едни цифри?

Сотир Цацаров: Имам, разбира се, приемливи отговори. Но не бих правил разлика между отговорите, които бих дал на българската общественост и които съм дал, пред тези, които ще дам днес в Брюксел. Аз го казах много ясно: със или без тефтери, със или без бележници, това е един властови механизъм, порочен властови механизъм. А що се отнася до веществените доказателства, безспорно е, че ние се нуждаем от нови разпоредби, които са свързани с начина, по който въобще процедират експертите. Но аз не съм привърженик на конспирациите. Това, че един бележник е изчезнал, или това, че един бележник го има, честно казано нищо не променя в порочността на механизма, който този бележник или инструкциите в него дадени по всякакъв друг начин съществуват.

Репортер: Това обаче, че едни букви се превръщат в числа, би могло да промени някои неща.

Сотир Цацаров: Какво да промени според вас? Да промени какво символизират тези букви? Или ще търсим в съкращенията дали буквите Х и У се изписват както трябва, или зад Д.П. стои 10, или стои истинският Д.П., или зад Ц.Ц. стои Ц.Ц. или Цв.Цв. Кое от двете?

Репортер: Толкова е странно и донякъде парадоксално, че според мен трудно може да бъде разбрано от евробюрократ и трудно може да бъде прието.

Сотир Цацаров: Аз мисля, че не бива да подценяваме до известна степен и разбирането, което тези хора имат за нас. По никакъв начин, разбира се, не искам да засегна колегите експерти, които идват на периодичните експертни мисии, но аз не разчитам дори толкова на информацията, която те придобиват за нашата действителност, колкото на информацията, която така или иначе е постоянно пред очите и на чуждите дипломатически представители. Нито е трудно за разбиране, нито по някакъв начин е необходимо да бъде скрито. Ако го крием, значи самите себе си не сме осъзнали проблема, който съществува при нас и не търсим какъвто и да е начин да го решим. Просто го покриваме до следващата мисия.

Репортер: За вас едва ли ще е изнанадващо, ако от тукащна гледна точка някои други знакови случаи, като например този с г-н Христо Бисеров, както и делото за КТБ се бавят твърде много.

Сотир Цацаров: По отношение на делото „Христо Бисеров“ това е един постоянно задаван въпрос. Делото зависи от осъществяването на международна правна помощ, но делото няма да приключи, потънало в забвение, защото става дума за Христо Бисеров или защото Христо Бисеров трябва по примера на някои ваши колеги да навържем веригата и да стигнем отново до Д.П, 10 или там каквото си представите. Случаят „Христо Бисеров“ трябва да завърши в съда, и то да завърши в съда в непродължително време. Не мога да кажа непродължително време по отношение на сагата КТБ. Но ако се водим по примера на досегашните т.нар. банкови дела, това означава, че се водим по един безкрайно лош пример. Ние не можем да си позволим и разследването, касаещо Корпоративна търговска банка да се проточи в години.

Репортер: Имате ли реалистична прогноза кога евентуално Цветан Василев може да бъде върнат в България?

Сотир Цацаров: Не. Ако трябва да боравя с прогнози, се стремя винаги да боравя с реалистични прогнози. Но да ви кажа нещо за целите на това интервю, това означава да вляза в начина на мислене на сръбския съд и в начина на процедиране, както и в начина на процедиране на органите на изпълнителната власт на сръбската държава, от които по-нататъшната процедура зависи. Съвсем отговорно твърдя, че сме изпълнили всички изисквания на международната правна помощ. Оттам насетне нещата са в ръцете на съд, и то не български.

Репортер: Скорошните атаки срещу джихадисти у нас също представляват интерес и за Брюксел. От една страна, защото проблемът с радикалния ислям е общоевропейски, от друга, защото у нас вече се появиха съмнения за етнически и политически мотиви. Имате ли солидни факти и данни, които да оборят подобни твърдения?

Сотир Цацаров: Имаме доказателства, които напълно обосновават разследването, което сме започнали. Не сме осъществили пиар акция, не сме осъществили посегателство върху етнически или религиозни права. Осъществили сме това, което в течение само на месец на месец ноември се случи в Германия, в Австрия, осъществили сме това, което една държава трябва да направи. Тя не може да стои безучастно тогава, когато знамена на радикалния ислям се развяват на нейната територия, тогава, когато нейни граждани биват призовавани да бъдат готови да се включат винаги и когато им бъде заповядано в редиците на войните на определен лидер. Това не може да се търпи, това не може да се толерира. Ако се толерира, значи държавата не е на мястото си. Аз считам, че ние сме постъпили национално отговорно. Какво каза австрийският министър на вътрешните работи? Нулева толерантност за ислямистите. Какво се случи у нас? Една безсмислена дискусия, чийто адресат беше къде е мястото на ДАНС и съответно на ГДБОП. В МВР обратно, какъв е профилът на председателя на ДАНС и прочее. Ако трябва да търсим национално отговорен подход, той трябва да бъде на всички. Защото тук става дума за много по-големи неща от дребните ни политически ежби. Тук става дума за неща, които засягат устоите на нормалното ни съществуване. И аз много моля хората, които участват в тия дискусии, да се опитат да го осъзнаят, да надскочат злобата на деня.

Репортер: Липсата на успехи срещу корупцията по върховете присъства във всеки мониторингов доклад, предстоящият едва ли ще е изключение. Защо в България се оказва толкова трудно да стигнем до присъди, за каквито Европейската комисия настоява толкова отдавна?

Сотир Цацаров: Вие бяхте съвсем директна, не бяхте дори деликатна, за да кажете „липсата на известни успехи“ или „липсата на големи успехи“. Всъщност казахте истината такава, каквато е. Причината е много странна. На първо място, тя е натрупаната инерция, че у нас нищо не се случва, или ако се случва, се случва, защото така е решено да се случи, а не защото законът го предписва. На второ място, причината е чисто организационна. Настоящата структура и правила на част от органите, които противодействат на тези явления, не е особено адекватна с явленията, с които те се борят. На трето място, причината е свързана в известна степен, не прехвърлям вина в чужд двор, но и с подхода на законодателя. Работи се по определени правила. Ние всички даваме за пример Румъния и това е така, тя е далеч преди нас и преди нас като прокуратура, говоря за работата на румънските колеги. Но никой, може би за първи път се осмели сегашният министър на правосъдието да говори за това, не дава пример или не дава дори знак, че е готов да мисли за преструктуриране на процесуалните правила, да кажа така, в румънска насока. Или на създаването на институция, близка до тяхната.

Репортер: В предишния доклад на комисията вие присъствахте като пример за по-системен подход заради анализа на системата и предложените мерки. Мислите ли, че в последвалата близо година оправдахте очакванията и на надеждите, които ви се възлагаха?

Сотир Цацаров: Е не мога да кажа дали съм ги оправдал. Мога да кажа само че в изминалата година съм положил максимални усилия, доколкото мога да накарам тази система да работи, да стимулирам положителното в нея и да се боря, доколкото силите ми позволяват, с неща, които са били наслагвани с години и които определено представляват, да го нарека така, прът в нормалната работа на институцията. А що се отнася до това, че бяхме посочени като пример, да и аз, да, добре, пример, но за добър институционален подход. На мен ми е ясно, че ние оттук насетне трябва да покажем резултати, а не просто само вътрешноинституционални промени. Направихме ги, и то немалко. Какво ще пише в доклада и дали ще бъдем оценени положително или отрицателно, нека стигнем до самия доклад. Изключителен противник съм на политическия подход към този доклад. Т.е. на подхода да размахваме доклада доклада като плашило. „Знаете ли колко лош ще бъде този доклад?“ Знаем го, но и вие, които го говорите, направете нещо да е по-добър. Не става дума за вас. И още нещо. Докладът трябва да е стимул за позитивни промени, докладът не трябва да бъде плашилото на опозицията срещу управляващите, на управляващите срещу опозицията, защото преди това тя е управлявала, или на едни сили в съдебната система, които казват ние сме прогресът, а вие сте регресът. Вижте какъв лош доклад. Той е за всички ни. Дайте да не говорим за силно позитивен, за силно критичен, очаквам да е обективен. Знаем ли всички каква е действителността у нас? Знаем я. Е, докладът ще бъде снимка на тая действителност. И до известна степен съществувалата, хайде да се изразя така деликатно, политическа нестабилност, тя ще даде отражение върху всичко това. Всеки трябва да поеме и своя дял.

Репортер: Т.е. не само в съдебната система, а и политическата класа трябва да поеме своята вина за негативните констатации, които неизбежно очакваме?

Сотир Цацаров: Не само политическата класа. И не само съдебната система. Всеки. А в съдебната система не само прокуратурата. Не прехвърлям вина в чужд двор, но съдебната система не е само прокуратурата.

Репортер: Имате ли идеи какво може да се направи в много краткосрочен план, буквално в следващите седмици, за да не е толкова критичен или негативен или обективно лош този доклад?

Сотир Цацаров: Ако кажа, че имам идеи какво може да се направи в следващите седмици, това означава да разчитам пиар акции, които едва ли не накрая, в последния момент да променят нещо или да сложат една-две позитивни светлинки в тунела. Имам идеи какво може да се направи в рамките на година. Ако има и политическа воля. Говоря чисто законодателно и оттам институционално. Но не съм привърженик на прожектирането на един или два рекламни клипа, защото тези хора знаят и къде сме и какво можем.

Водещ: Главният прокурор Сотир Цацаров пред "Хоризонт" в интервю на Диана Чепишева.