За акциите и арестите за милиони от Орландовци до Барселона: Иван Гешев – заместник-главен прокурор

8 Март 2019 г.

08 март 2019 година

Нова телевизия, „Здравей, България“

Водещ: Включваме се от кабинета на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Добро утро, г-н Гешев. Много са темите, но да започнем от Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Иван Гешев: Добро утро. Честит празник на всички дами между другото.

Водещ: Благодаря. Кога получихте информацията, че Арабаджиеви се укриват в тази къща в градче до Барселона?

Иван Гешев: Разполагаме с информацията в резултата на добрата работа на българските специални служби от края на миналата година. Не разполагахме с точни данни къде се намира къщата и съответния имот – да бъда точен. В средата на месец януари изготвихме до компетентните испански власти европейска заповед за разследване от специализираната прокуратура.

Водещ: Можем ли да кажем от кого получихте информацията, че се укриват там?

Иван Гешев: Не, не можем да коментираме. Това е от оперативни данни на българските специални служби. Изготвихме европейска заповед за разследване до испанските власти, с която поискахме да бъде намерен този обект, да бъде извършено претърсване в него, съответно да бъде извършено претърсване и личен обиск на лицето Георги Семерджиев, за което имаме данни, че е личен собственик на този имот. И в случай, че в този имот бъдат установени издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви, същото по отношение на тях – да бъде извършен личен обиск, както и да бъдат събрани доказателства, които са в интерес на разследването.

Водещ: Нека само да се върнем малко назад. Първоначално вие казахте, че се укриват във Франция. Имате ли информация как са се придвижили от Франция до Испания незабелязано от властите?

Иван Гешев: Не мога да ви кажа как са се придвижили между Франция и Испания.

Водещ: Защото вече са били обявени за издирване.

Иван Гешев: Както знаете, в Шенгенското пространство придвижването не е особено сложно за европейски, за български и за всеки европейски гражданин. Така че аз не мисля, че са имали някакво съществено затруднение да се придвижат между Франция и Испания.

Водещ: Вероятно не са били проверявани.

Иван Гешев: Не мога да ви кажа. Това е въпрос към компетентните френски и испански власти. Аз не казах, че се укриват във Франция. Казах че, ако, не си спомням точно, че последната дестинация, в която знаехме, че се намират, е във Франция.

Водещ: Първоначалната информация беше, че са на почивка. След това уточнихте, че вероятно се укриват във Франция.

Иван Гешев: Подадохме конкретния адрес, за който имахме информация, че се намират, на компетентните френски власти. Те извършиха определени действия. Не ги намериха на този адрес. И това е последният момент, в който имаме информация за това къде се намират до момента, в който не се получи другата информация от българските специални служби.

Водещ: А ясно ли е колко време са се укривали във въпросната къща в градчето, което се намира в близост до Барселона?

Иван Гешев: Единствено могат да се правят спекулации и предположения. Моето предположение е, че от момента, в който са напуснали адреса във Франция.

Водещ: Вероятно от началото на септември?

Иван Гешев: Най-вероятно да.

Водещ: Нека да кажем всъщност имотът, в който са открити и където са се укривали, е на Георги Семерджиев, известен с прякора Жоро Шопа. Разкажете ни какъв е този човек, с каква информация разполагат МВР и прокуратурата в България за него?

Иван Гешев: Не е коректно да давам информация за лица, които не са обвиняеми по конкретни досъдебни производства. Моето становище по въпроса – това лице, единственото, което мога да споделя, е, че се издирва по искане за арест и екстрадиция от компетентните швейцарски власти във връзка с дело за трафик на тонове кокаин, разпространението му и съответно пране на пари. Това е, което мога да кажа. И затова в момента на задържането на обявените за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви е задържано и същото лице. Два екипа на испанската полиция са задържали тези лица. Единият по случая, който цитирах – с Георги Семерджиев. Другият екип във връзка с искането от компетентните български власти, по-точно на специализираната прокуратура.

Водещ: Срещу Георги Семерджиев имаше опит за покушение, стрелба срещу него тук в София, за годината не мога да бъда абсолютно точна. Можете ли да ни кажете няколко думи? Този човек се твърди, че е близък на Брендо.

Иван Гешев: Може би 2014-а. Какво искате да ви кажа във връзка с него?

Водещ: Да припомним с няколко думи за опита за покушение?

Иван Гешев: Знам, че е извършван такъв. Не съм запознат с хода на разследването. Доколкото ми е известно, не е задържан евентуален извършител или поръчител. Сега в медийното пространство има различна оперативна информация с какво се занимава този човек. Аз мога да цитирам неща, които са точни и с които разполагам на хартия – да го кажем по този начин, включително и като доказателства. Затова единственото, което мога да коментирам към този момент, е за какво се издирва от компетентните швейцарски власти, за което ви казах.

Водещ: Арабаджиеви опитали ли са се по някакъв начин да се възпротивят на органите, да окажат съпротива?

Иван Гешев: Нямам информация. Едва ли според мене. Тук не става въпрос за криминални престъпления, става въпрос за икономически престъпления. Профилът на такива хора не съвпада с това да оказват съпротива и каквото и да е противодействие от физически характер.

Водещ: Нека пак да кажем каква е процедурата оттук-нататък. Кога ще бъдат екстрадирани?

Иван Гешев: Процедурата, за щастие, в Европейския съюз е доста по-бърза. Сега в момента, може би още днес, ще бъде преведена европейската заповед за арест и ще бъде изпратена на компетентните испански власти. Най-краткият срок, в който могат да бъдат върнати в България, е 15 дни при положение, че дадат съгласие да бъдат екстрадирани. Ако няма такова съгласие, предстои съдебна процедура на две инстанции, която ще отнеме може би 2-3 месеца максимум. Това е моето предположение.

Водещ: И последно по темата „Арабаджиеви“: имате ли информация дали по някакъв начин са се опитвали да влияят задочна на разследването? Дали са имали контакт с близките си, докато са се укривали?

Иван Гешев: Нормално е всеки, който се укрива, да прави всичко възможно да се защитава. Така че възможностите на хора с влияние и пари са различни – контакти, връзки, медийно влияние, очерняне на разследващи и съответно на прокурори. И никой не може да бъде обвиняван, ако използва всички тези възможности. Колкото повече пари имат тези хора, имат повече възможности да противодействаш на правоохранителната система. Това е честно казано. В конкретика няма да изпадам. Нормално е и никой не може да го обвинява, ако държи връзка с близките си и контактува с тях.

Водещ: Добре. Сега сменяме темата. Получихме информация от тази сутрин, че бащата на певицата Тита е бил задържан. Вярна ли е тази информация?

Иван Гешев: Единственото, което мога да кажа, е, че буквално може би преди около час започна поредната операция на специализираната прокуратура съвместно с ОДМВР – Силистра и ГДБОП, касаеща група, занимаваща се с източване на бюджета и в частност на бюджета на НОИ

Водещ: Само в Силистра ли тече такава операция?

Иван Гешев: И в София, понеже са действия по разследването – претърсване на адреси, съответно събиране на доказателства. Към момента, доколкото ми е известно, няма задържани лица. Единственото, което мога да потвърдя, е, че се извършват действия в жилище и съответно спрямо лице, което е баща на певица, примерно да го кажем по този начин. Сега дали е същата, която цитирате, честно казано не мога да ви кажа, защото не следя точностите.

Водещ: Каква е длъжността всъщност на бащата на въпросната певица Тита?

Иван Гешев: Мисля, че е директор на НОИ в Силистра.

Водещ: Казахте „източване на бюджета на НОИ“. По-конкретно какво можем да кажем на този етап?

Иван Гешев: Единственото, което мога да кажа, е, че с неистински документи за трудов стаж, примерно в мина, без ти да си работил там, хората се пенсионират като миньори и получаваш максимума на пенсията, а групата, която се занимава с тази дейност и то се занимава с тази дейност от години с промишлен характер може да се опише тази дейност.

Водещ: Без никакъв стаж или с минимален стаж?

Иван Гешев: Без никакъв стаж, с минимален, и въобще – с недостатъчен стаж. Без въобще да си работил, давам конкретен пример, в мина…

Водещ: За да се получи максимална пенсия съответно?

Иван Гешев: Така. Задържа дебитната карта, по която се получава пенсията. Докато не си получи, не изтегли представител на групата 10 000 лева, колкото струва услугата. Да я наречем по този начин. Отложено плащане.

Водещ: За какъв период всъщност тя трябва да се натрупа – тази сума от 10 000?

Иван Гешев: В зависимост колко е пенсията. Картата седи в групата, докато не се изтегли от тази карта тази сума в зависимост от размера на пенсията, която е уредена. Ако получаваш 500 лева, всеки може да сметне колко време трябва да стои, ако получаваш 500 лева на месец. Ако получаваш повече, седи по-малко, докато не си получат парите за услугата, тези 10 000 лева.

Водещ: Можем ли да кажем колко души са се занимавали с тази дейност?

Иван Гешев: Не искам да изпадам в повече конкретика, защото и дотук даже сме на границата на коректността, предвид започнали преди по-малко от час действия по разследването.

Водещ: Потърпевши горе-долу като бройка?

Иван Гешев: Е, потърпевши. Тук са на плюс всички, които участват. Потърпевша е държавата. Ако трябва да кажем колко са потърпевшите – всички български граждани, защото се източва бюджетът на НОИ и съответно тези пари не отиват в хора, които наистина са работили, в хора, които наистина са инвалиди и така.

Водещ: Колко време горе-долу е функционирала тази схема?

Иван Гешев: Не мога да ви кажа.

Водещ: Нямате представа?

Иван Гешев: Не. Имам представа, но не е коректно да коментирам.

Водещ: Добре. И последната актуална тема, всъщност от вчера. Вчера се проведе операция в столичния квартал „Орландовци“. Бяха задържани 15 души. Всъщност вече може би днес имате информация колко от тях ще бъдат привлечени като обвиняеми. Имахте данни че във въпросната група са участвали двама полицаи от Второ районно. Какво ново можем да кажем днес?

Иван Гешев: Това, което мога да кажа е, че вероятно, ако не са привлечени до момента, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност 14-те лица за участие в тази група с ръководител едно лице.

Водещ: Можем ли да кажем? Вие казахте, че имате оперативна информация за въпросното лице, но…

Иван Гешев: Вижте, не си спомням имената им, не е коректно да соча прякори, не ми е в стила, но принципно ще заобиколя това мое вътрешно убеждение в случая. Името на човека, с прякора е Коце-Белият, това е човек, който в тази махала, в този район на София, да кажем, криминален авторитет. Занимават се групата и под негово ръководство е абсолютно всичко – от рязане на железопътни релси, което застрашава националната сигурност, през това, което вие наричате „гробищна мафия“ – чупене на надгробни паметници на хората с цел да бъдат принудени да ги възстановят и да си платят на съответните хора, през кражби от промишлени обекти, разпространение на наркотици, намерен е един тон във всякакви разфасовки тютюн, произвеждащ се нелегално цигари и се получават огромни средства и се стигне до тежки грабежи. Примерно, единият грабеж, по който работим, надявам се, да успеем да го докажем е на пощата, мисля че в „Бенковски“, който беше преди по-малко от една година, когато бяха прибрани пари, предназначени за пенсии на възрастните хора. За щастие, сумата беше малка, защото не беше заредена службата.

Водещ: Този човек, въпросният, който сочите като тартор на групата от клана Гольовците, казахте че всъщност 90% от задържаните са от този клан?

Иван Гешев: Да, от този известен български род.

Водещ: Който се свързва и с убийството отпреди няколко седмици в Кюстендил?

Иван Гешев: Да.

Водещ: Нека само да уточним за двамата полицаи – те не бяха задържани?

Иван Гешев: Бяха задържани.

Водещ: Бяха задържани.

Иван Гешев: Казахме, че не са им повдигнати обвинения.

Водещ: Ще бъдат ли привлечени като обвиняеми?

Иван Гешев: Да, ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Водещ: И двамата?

Иван Гешев: Да, и двамата. В единия от двамата бяха намерени наркотични вещества. Най-вероятно са ползвани, с информацията, с която разполагаме, за мостра. За показване на клиентите на групата, с какво разполагат.

Водещ: Дългогодишни служители ли са тези полицаи от „Охранителна полиция“?

Иван Гешев: Да, те са дългогодишни служители, но трябва да бъда коректен, цялата работа е свършена благодарение на точно на „Вътрешна сигурност“ и служби от МВР. Спрямо тези служители, през годините, МВР е проявявало всички възможни действия, които са възможни. Единият от тях е уволняван, връщан от съда, другият в момента, е пред процес на уволнение. Така че МВР е направило всичко възможно, за да спре това нещо, което се случва. По една или друга причина не се е случило. Надявам се ние да го прекратим.

Водещ: И последен въпрос – ясно ли е всъщност, каква сума, колко пари са получавали въпросните двама полицаи от Второ районно, за да осигуряват, както ние казваме на жаргон, чадъра, за да не са на мястото, където се извършват престъпления?

Иван Гешев: Значи те категорично са получавали възнаграждения, едва ли някой може да каже, освен самите те.

Водещ: Благодаря ви много.

Иван Гешев: Приятен ден.