Акции и арести:Иван Гешeв – заместник-главен прокурор

8 Март 2019 г.

08.03.2019 г.

БНТ, „Сутрешен блок"

Водещ: Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви са арестувани в Барселона от испанската полиция по сигнал на българската. Заедно с Арабаджиеви е задържан и издирвания от Швейцария българин Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на Евелин Банев-Брендо. Според прокуратурата, Баневи са се укривали в негов имот. Иво Никодимов сега е при зам.-главния прокурор Иван Гешев с повече подробности. Добро утро. 
Водещ: Добро утро с горещи новини, адрес Съдебната палата в София и прокуратурата. Добро утро, г-н Гешев. 
Иван Гешeв: Добро утро. 
Водещ: В началото на септември, точно преди 6 месеца, знаехте, че семейство Арабаджиеви е във Франция в тяхната вила на Лазурния бряг. 
Иван Гешeв: Точно така. 
Водещ: Но не ги открихте там. Как разбрахте, че са на другата страна, на другия бряг – испанския. 
Иван Гешeв: По-скоро не ги откриха френските власти, защото ние нямаме правомощия да ги търсим във Франция, за да бъда коректен. Разбрахме благодарение на добрата работа на българските специални служби в края на миналата година. Постъпи информация, че същите се намират в имот, собственост на лицето Георги Семерджиев на територията на Испания. Съответно започнаха определени процедури, които са по закон. Установихме контакт с партньорските служби в Испания. В началото на януари беше изготвена европейска заповед за разследване до компетентните испански власти, с която искаме лично обиск на лицето Георги Семерджиев в случай, че бъде установено, претърсване на жилището, като съответно да бъде установено това жилище, защото ние не знаехме точния адрес, само горе-долу приблизителната локация на имота. Съответно, ако вътре бъдат установени издирваните лица Ветко и Маринела Арабаджиеви, които са привлечени задочно като обвиняеми, също да бъде извършен личен обиск. Това става в средата на февруари. Заповедта беше приета от компетентните испански власти и вчера се случи това, което знаете. 
Водещ: Когато получавате тази информация, въобще в рамките на това досъдебно производство, събрали ли са доказателства, че те умишлено са се укривали там? Питам ви, защото съвсем наскоро Стайко младши твърдеше, че не е знаел, че го издирвате, и в момента, в който е разбрал, ви се е предал. 
Иван Гешeв: Аз очаквам всякакви версии. Всеки може да си прецени дали да вярва на тях. 
Водещ: Затова ви питам дали имате доказателства, че се укриват конкретно? 
Иван Гешeв: Самият факт, че се намират там, а имаше различни версии, че има задръствания по границите, вероятно може затова да са се забавили, сега очаквам версия, че са отвличани сигурно от Георги Семерджиев. Всеки може да си преценява в какво вярва. 
Водещ: А има ли доказателства, че през този период те по някакъв начин са се опитвали да пречат на събирането на доказателства по разследването чрез контакти, които са провеждали? 
Иван Гешeв: Вижте, трябва да бъдем максимално откровени. Специализираната прокуратура и цялата прокуратура в последната година се изправя срещу хора с влияние и с пари. Тези две неща в България са свързани. Съответно тези хора ще направят всички възможно да се защитят. И това в някаква степен е нормално. Въпросът е, че освен адвокатска помощ от най-компетентна, от най-добрите адвокати, ще се използват всякакви възможни способи, включително очерняне на магистрати да го наречем по този начин, включително медийни атаки и всичко възможно. И това е нормална защитна стратегия. Те имат тези възможности, други имат други възможности. Един казва, че е отвлечен, друг ще твърди нещо друго. Всеки ще направи всичко възможно, за да не бъде осъден и да не влезе в ареста. Това, което е категорично само е, че тези хора явно се притесняват вече от държавата, защото се крият. Значи, след като се криеш, ти се притесняваш нещо, или най-малко те е страх от прокуратурата. 
Водещ: Какви са връзките обаче между тях и между Георги Семерджиев? Защо, според вас, те се укриват при него? Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, известен като изключително приближен на Брендо, човек, който е уличен в това, че легализира парите, които Евелин Банев печели от наркосделки. Каква е връзката, за да се укриват при Семерджиев? Изненадани ли се от това? 
Иван Гешeв: Е, ние не сме изненадани от това, защото ние сме го подали на испанските власти, значи го знаем и сме го констатирали. Но всичко, което ще кажа и мога да кажа по този въпрос, е по-скоро оперативна информация, с която разполагат българските служби, което не е коректно. Единственото, което мога да кажа категорично, че след като се укриват там, явно има някаква сериозна връзка. И второ, което мога да кажа, че Георги Семерджиев, известен с прякора, който цитирахте Жоро Шопа, се издирва от швейцарските власти, задържан заедно със семейство Арабаджиеви, обвиняемите Арабаджиеви, по искане на компетентните швейцарски власти във връзка с трафик, разпространение на тонове кокаин, съответно и пране на пари. 
Водещ: Какви доказателства сте поискали да съберат като документи, като вещи испанските служби от този имот? 
Иван Гешeв: Доказателства, които касаят воденото в България разследване: компютърни конфигурации, телефони, документи на хартия, всичко, което касае предмета на разследването в България. 
Водещ: Има ли между тях документи, касаещи офшорни дружества? 
Иван Гешeв: Надяваме се да има, но това ще разберем след като бъде изпълнена… 
Водещ: Тоест, вие сте поискали такива? 
Иван Гешeв: Ние сме го поискали, след като получим съответния отговор от изпълнената европейска заповед за разследване от компетентните испански власти. 
Водещ: Тази сутрин е задържан шефът на НОИ-Силистра. Водите досъдебно производство за източване на пенсионни фондове в НОИ. Казвам пенсионни, защото става въпрос за отпускане на пенсии за стаж и възраст. Защо точно е задържан? Каква е била неговата роля и за какви престъпления става дума? 
Иван Гешeв: Буквално преди часове започна поредната операция под ръководство на специализираната прокуратура заедно с ОД МВР-Силистра, между другото и ГДБОП, между другото трябва да кажа, че основната работа е на Икономическа полиция от ОД МВР-Силистра, за което им благодаря – изключително добра работа, към момента поне мога да кажа. Единственото, което мога да кажа е, че към момента не мога да кажа колко задържани лица има и кой е задържан, защото действията са от рамките на 2 часа. В момента текат претърсвания, обиски – всички първоначални действия, които и вчера видяхте в „Орландовци“. Другото нещо, което мога да кажа, че да, наистина става въпрос за източване на пенсионни фондове да кажем на НОИ. Механизмът е бил следният: с неистински документи за стаж в определени предприятия, примерно в минната индустрия, благодарение на което се получава максимална пенсия, получават се съответно и максимална пенсия без ти да си работил на съответната позиция. И групата, възнаграждението на тази услуга така да речем по този начин, струва 10 хиляди лева, картата, дебитната, по която се получава сметката, по която се получава тази пенсия, седи в част от групата. Част от групата се занимават с това всеки месец да теглят пенсиите, докато не се събере сумата от 10 хиляди лева, колкото струва услугата, след което се връща. И колкото живееш, получаваш пенсията, която не ти се следва. Тоест, страдат всички пенсионери, защото не могат да им се увеличат пенсиите. 
Водещ: Долу-горе за какъв размер щета става въпрос? 
Иван Гешeв: Е, не мога да ви кажа. 
Водещ: Не знаете все още. 
Иван Гешeв: Вижте, става въпрос на сериозен анализ, който предстои. 
Водещ: А темата „Орландовци“, колко души ще бъдат привлечени или вече са привлечени като обвиняеми? И двамата полицаи от 2-ро РПУ в групата на обвиняемите ли ще бъдат? 
Иван Гешeв: Темата „Орландовци“ – 14 човека ще бъдат привлечени, ако вече не са привлечени, защото това е процес, който тече и в момента. Двама от тях ще бъдат служители взводни командири от 2-ро РПУ. Имаме информация за допълнителен брой служители, които се проверяват, но нямаме достатъчно доказателства. 
Водещ: Какви обвинения се повдигат, освен за участие в престъпна група, какви са вторичните престъпления? 
Иван Гешeв: Участие, ръководител един на организираната престъпна група. Към този момент ще бъдат кражби, квалифицирани кражби, грабежи, наркотици и вероятно акцизни стоки без бандерол производство и разпространение. Намерен е 1 тон, между другото, тютюн, цигари, цяла манифактура за производство на цигари. Изкарвали са добри пари от тази дейност, скъпи коли – иззели сме ги естествено всичките. Не правим разлика между обвиняемите дали са Арабаджиеви или са хора от „Орландовци“. И така. 
Водещ: Сред тези вторични престъпления става ли въпрос и за обира на един банков клон точно когато трябваше да се плащат пенсии в района на „Орландовци“? 
Иван Гешeв: Мисля че ставаше въпрос за Пенковски. Да, разглеждаме и този случай. Надяваме се да съберем достатъчно доказателства и да има обвинени по този текст. Сега, дали ще бъде доказано, е много сложно. Имаме информация кои са извършителите, имаме информация как е станало, въпросът е да бъде доказано. За щастие, тогава нямаше достатъчно пари, които да бъдат обект на грабежа, просто по технически причини е имало мисля че само 3 хиляди лева. Но това да ограбваш пенсиите на хората и да чупиш надгробните паметници. Вижте, че новина са Арабаджиеви принципно за всички. За мен новина е, че държавата започва да се изправя срещу битовата престъпност, така наречена „битова престъпност“. Сигурно е интересно да гледаш по телевизора едни богати хора как са арестувани в Испания, но хората ги интересува сутринта като излязат, да си намерят колата, да не им е разбита апартамента, в селата, които са в Северозападна България, където живеят възрастни хора, да преспят спокойно нощта, да не ги пребият, да им вземат пенсията и след това да ги запалят с къщата или да ги изнасилят. За мен това е по-важната операция и по-важното. 
Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор.