Сотир Цацаров: Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена

16 Октомври 2018 г.

вторник, 16 октомври 2018 г. 9:30:22

Сотир Цацаров – главен прокурор, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водеща: Ексклузивно главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за „Нова“. Какви са последните разкрития около жестокото убийство на Виктория Маринова в Русе и ще промени ли хода на разследването връщането у нас на обвинения в тежкото престъпление Северин Красимиров от Германия? 

Репортер: Да поговорим за версиите. Изключихте ли вече някои от версиите, по които казахте, че работите първоначално? 

Сотир Цацаров: Аз казах още от началото – нито аз, нито колегите ми, които работят пряко по разследването на това престъпление, са изключили която и да е от възможните версии. В началото се работеше по версии, които са свързани и със спонтанно нападение, и с поръчано нападение, което може би е надхвърлило, ако мога така да се изразя, границата на поръчаното с оглед своята жестокост и бруталност, при която то е извършено, както и за нападение, което е пряк резултат от упражняването на професионална журналистическа дейност. Тази последна хипотеза към този момент не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото. В интерес на истината към този момент не намира опора и втората хипотеза. Това, по което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно нападение, извършено от Северин. 

Репортер: Северин пред германските власти обяснява, че е повалил Виктория вследствие на спречкване. Това негова защитна версия ли е? 

Сотир Цацаров: Действително при този разпит той не отрича извършеното убийство. При този разпит той описва убийството, по-скоро бих казал фрагментарно и отказва да говори каквото и да било по отношение на сексуалното посегателство. Не бих казал, че обясненията му кореспондират със събраните до този момент доказателства по делото. В крайна сметка, какви обяснения ще дава – е негово право. А освен това, основният разпит ще се проведе след предявяване на обвинението, което ще стане незабавно след превеждането му на компетентността на Окръжна прокуратура-Русе. Не бих казал, че има каквото и да е в поведението на жертвата, което на този етап да сочи за каквото и да е предизвикване, дори някакъв конфликт или нещо такова. Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е било сексуално посегателство. 

Репортер: Той признал ли е за употреба на наркотици? 

Сотир Цацаров: Да, признал е за това, че предния ден и в компания с негови приятели е употребявал алкохол, както евентуално на наркотично вещество без да се уточнява вида му. Но пак казвам, това е разпита пред германските съдебни власти. Нека в крайна сметка имаме предвид, че за нас е от значение всичко онова, което ще бъде установено при разпитите тук. 

Репортер: Има ли данни за някакво заболяване? Майката твърди, че има умствена изостаналост. 

Сотир Цацаров: На този етап не. Не мисля, че с оглед последващото му поведение, което е свързано и с прикриване на следите от престъплението и предприетите бързи действия за напускане на страната в посока Германия може да се говори за каквито и да е дефицити в умственото му развитие. Разбира се, казвам го с една забележка – при всички случаи тук ще бъде назначена и проведена съдебно-психиатрична експертиза. Нейното заключение ще бъде от значение. 

Репортер: За евентуален съучастник, понеже също това се коментираше? 

Сотир Цацаров: За евентуален съучастник може да се говори, ако има доказателство за това. Аз пак казах – ние сме изключили от самото начало нито една версия. А и нека не забравяме още нещо – немалка част от действията по разследването предстоят сега след връщането му тук. Така че никой не е затворил която и да е страница от това дело. Една бих казал доста интересна подробност – когато отидохме в Русе заедно с министъра на вътрешните работи, и когато все още една немалка част от доказателствата не бяха събрани около личността на извършителя, както и за мотивите и версиите съществуваше една голяма въпросителна, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този психопрофил, първо, мога да кажа, че той отговаря бих казал на 90% на личността и мотивите на извършителя, и второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа. 

Репортер: Можете ли да ни цитирате част от това, което прочетохте? 

Сотир Цацаров: Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид на това, че то е извършено в светлата част на денонощието на място, където често спортуват хора и съществува голяма възможност да бъде забелязан или заловен. Завършва с това: че извършителят е вероятно на възраст до 30 години, несемеен, с проблемни взаимоотношения с противоположния пол, ниско интелигентен, основно или незавършено следно образование. 

Репортер: Казаха асоциален тип. 

Сотир Цацаров: По-скоро как да кажа: примитивно съзнание, примитивен нагон, изключителна бруталност, жестокост, която личи както във физическото посегателство спрямо жертвата, така и в осъществените сексуални посегателства спрямо нея. Бих казал на моменти необяснима жестокост и перверзия. 

Водещ: Вие как си обяснявате, от вашата практика, случаите, от които са минали през ръцете ви, тази жестокост? 

Сотир Цацаров: Човешкото съзнание е нещо много трудно за обяснение. Разбира се, всичко е резултат на възраст, надграждане, развитие, формирани навици и т.н. Понякога човешкото съзнание ражда необясними жестокости. 

Водещ: Има ли данни преди това Виктория Маринова и Северин да са имали някакъв било той и визуален контакт или да я е следил, дни преди да извърши посегателството? 

Сотир Цацаров: За следене дни преди това предварително, мисля, че не може да става и дума. Ако можем да говорим за някакъв визуален контакт, той е бил абсолютно случаен и той е бил в деня, в който е станало и самото посегателство. 

Водещ: Пред германските власти Северин отрича и вие казахте преди малко, че е изнасили Виктория. 

Сотир Цацаров: Той отрича каквото и да е посегателство на половата неприкосновеност. Или ако трябва да се изразя с термините на Наказателния кодекс, не желая да дава обяснения, каквито и да е, които са в тази насока. За нас доказателствата на този етап са повече от безспорни. В дома на извършителя, разбира се, в съответствие с НПК са иззети негови лични вещи. Иззето е бельо, иззет е панталон, по които има не просто следи, а кървави и други следи, чийто ДНК профил съвпада напълно с ДНК профила на жертвата. Обратното, по тялото на жертвата, без да изпадам в каквито и да е подробности, защото малко или много те са свързани именно с тая бруталност и жестокост, която е проявена, по тялото на жертвата има биологични следи. Тези биологични следи дават ДНК профил, който напълно съвпада с неговия профил. 

Водещ: Понеже, чули сте, прочели сте вероятно, ако сте имали време, че се появиха спекулации, че това е удобният убиец, че това ДНК може да е подхвърлено, ако мога така да се изразя.

Сотир Цацаров: Вижте, от спекулацията се появиха не още когато или не вече когато бе обявена самоличността на извършителя, спекулациите се проявиха на един много по-ранен етап. На един много по-ранен етап според мен бе задействан един, да го нарека, преднамерен или непреднамерен сценарий, който целеше да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност. Е, сценарият не издържа. В крайна сметка победи истината, ако мога така да кажа. Този сценарий според мен ще се повтаря отново и отново. Този сценарий има дори и своите политически измерения. Казвам политически измерения, защото аз съм сигурен, е и вие, и аз, и всички се наслушахме на не просто професионални или непрофесионални коментари, но и на всякакъв вид инсинуации и какво ли не. Политически рейтинг не се прави върху трупове. Що се отнася до хората, огромната част от обществото наистина има своите основания да гледа с недоверие на правоохранителните органи. Но поне в този случай аз не мога да не гарантирам, че колегите ми си свършиха работата.

Водещ: Има ли връзка бързото разкриване с натиска, който беше упражнен…

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: … И в България 

Сотир Цацаров: Не, никаква връзка. Бързото разкриване е резултат на професионална работа и на добро стечение на обстоятелствата. Та нима ако този международен натиск го нямаше този международен натиск, нямаше да бъдат направени ДНК експертизи или нямаше да бъдат направени огледи, или нямаше да се стигне до задържане на извършител. 

Водещ: Премиерът нареди „Джи Пи груп“ да бъде изваден от всички проекти с европейско и държавно финансиране.

Сотир Цацаров: Разпореждането на премиера касае изпълнението на обществени поръчки. При нас предметът на работа е съвсем друг. Той е свързан със сигнал, с описания в този сигнал на търговски дружества, както и на юридически лица с нестопанска цел, които са получили европейско финансиране и с твърдения за неправомерни действия при усвояването на тези европейски средства. До момента е свършена немалко работа. В интерес на разследването не могат да се споделят много подробности, но мога да кажа две неща: образувано е досъдебно производство за пране на пари в рамките на извършените действия до момента, в изпълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари е наложен запор по наше искане, по искане на Софийска градска прокуратура, върху паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Паричният превод е превод на физическо лице, той не е на търговски дружества. А едновременно с това на ДАНС са възложени и други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти. Както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми. 

Водещ: Днес е поредният протест в подкрепа на граничарите, обвинени от турски съд за убийство на бракониер. 

Сотир Цацаров: Инцидентът е на 17 април, ако не ме лъже паметта, 2008 г. Тогава български граничен патрул прави опит да задържи на място осъществяваща незаконен риболов турска лодка със съответен екипаж. Екипажът оказва, бих каза, бясна съпротива, правейки опит, на първо място, да потопи лодката, в която са българските граничари, а после да осъществи и пряко нападение върху тях. В крайна сметка граничният патрул успява да се прехвърли на борда на турския плавателен съд. Осъществява действие по задържане в рамките, на които съпротивата на турските граждани продължава. И в хода на стълкновението и пряката физическа съпротива на един от тях се произвежда неволен изстрел, в резултат на който е причинена смъртта му. Следва едно изключително детайлно и подробно разследване на Военна окръжна прокуратура – Сливен. В крайна сметка разследването завършва с извода, че българските граничари са действали абсолютно правомерно и за изпълнявали служебните си задължения. Наказателното производство спрямо тях е прекратено, стартира наказателен процес в турски съд. Като турската прокуратура е повдигнала обвинения за съучастие в убийство. Ние проведохме тук, в прокуратурата, две срещи както с граничарите, така и с техните защитници. Не можем да говорим в никакъв случай за предаване на българските граждани на турската страна. Първо, такова искане няма, второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба от Европейската конвенция за екстрадиция. Проблемът за тези граждани е ако турската държава поиска тяхното издирване и те напуснат територията на страната ни. Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, в която да заяви, че тя застава зад своите граждани, зад българските полицаи, които са бранели българската граница. Защото в крайна сметка тези хора са защитавали държавната граница. Сега държавата им дължи защита.