Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор: При сегашната система Костинброд 2 е невъзможен

21 Май 2014 г.

 Водещ: Наш събеседник в „Преди всички” е заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, с когото ще коментираме работата на прокуратурата в последните дни на кампанията и в деня на изборите. Здравейте г-н Сарафов, но ще трябва да започнем с криминалният инцидент от ...

 Водещ: Наш събеседник в „Преди всички” е заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, с когото ще коментираме работата на прокуратурата в последните дни на кампанията и в деня на изборите. Здравейте г-н Сарафов, но ще трябва да започнем с криминалният инцидент от Своге. Дали имате да кажете нещо повече във връзка с този показен разстрел на познатия на прокуратурата Красимир Гочев – Шмид?
Борислав Сарафов: Точно така. Той е познат както в качеството на обвиняем, така и в качеството на свидетел по някои дела. Но не бих могъл да кажа нещо повече по отношение на неговото убийство, тъй като в момента текат активни процесуално следствени действия по горещи следи.
Водещ: Понеже и вие споменахте процесуалните му качество на свидетел, той стана популярен и покрай свидетелствата срещу важните за прокуратурата „Килари”…
Борислав Сарафов: Например също небезизвестния Йоско Костинбродския …
Водещ: Точно така, и понеже самият Йоско Костинбродския е в неизвестност имате ли някакви съмнения, че тук трябва да търсим някакви отговори?
Борислав Сарафов: Напълно възможно е, това е една реална работна хипотеза.
Водещ: Самият Шмид преди известно време проговори срещу Костинбродския и срещу полицаи, които му искали пари, за да покрият негови дела…
Борислав Сарафов: Да, така е действително. Бъдете уверени, че проверяваме всяка една версия, включително тази.
Водещ: Не е ли много дързък този разстрел освен работите по версиите, по които работите?
Борислав Сарафов: Според мен всеки един разстрел е дързък, не мога да оприлича един разстрел да е по-дързък от друг. Всеки един разстрел, всяко едно убийство поръчково, показно или както и да го наречем е брутално по своята същност.
Водещ: Понеже и вчера имаше разговор за престъпността – вътрешният министър с общините, карти интерактивни на критични места в страната и в крайна сметка осъмваме с шест куршума.
Борислав Сарафов: Така е, напълно сте права. Но престъпността не е нещо, което откровено казано биха могли да 1:56 Престъпност винаги ще има въпроса е тя да е до едни поносими за обществото нива.
Водещ: Очаквате ли, че убийците или убиецът ще бъдат разкрити или това ще бъде поредното студено досие?
Борислав Сарафов: Силно се надявам убийците да бъдат разкрити. Всъщност това е нашето намерение и нашата надежда. Не се съмнявайте, че работим в тази посока.
Водещ: Не се съмнявам, че сте работили в годините и по други такива дела, но не винаги са завършвали според очакванията.
Борислав Сарафов: Така е, но имайте предвид в крайна сметка, че работата на прокуратурата е да доказва и да поддържа обвинението в съдебната зала, а разкриването е по-скоро ангажимент на оперативните служби.
Водещ: Това е така, но те разчитат много на указанията, които прокурорът дава по време на едно досъдебно производство…
Борислав Сарафов: Разбира се, ние работим съвместно и работата ни е неразривно свързана…
Водещ: Има образувано досъдебно производство вече?
Борислав Сарафов: Естествено, разбира се.
Водещ: Така… Изборите – тревожно нормални, може би не сме свикнали така да приключваме една предизборна кампания с много малко скандали, свързани купуване и продаване на гласове. Може ли да се, че случаят Румен Петков е най-емблематичният за онова, което се случва задкулисието на компанията?
Борислав Сарафов: Не бих казал, че случаят Румен Петков е нещо емблематично, напротив това е един съвсем нормален казус. Единствено ненормално в него е поведението на Румен Петков, който вдига шум до Бога.
Водещ: А това че бяха привикани журналисти посред нощ да отразят неговия разпит не е ли също проблем?
Борислав Сарафов: Това категорично не е наш ангажимент, на прокуратурата.
Водещ: Не, то не би трябвало да бъде ничий ангажимент. Всъщност секретна ли е била преписката, понеже той очакваше отговори в тази посока…
Борислав Сарафов: Да, по преписката има и секретни материали, но както вчера казах на пресконференцията, казусът е приключен по преписката е поставен отказ от образуване на наказателно производство.
Водещ: Ако се съди по едно днешно ваше интервю по един от единайсетте отказа това така ли можем да…
Борислав Сарафов: Точно така един от единайсетте до момента отказа е точно този. До момента в страната имаме общо 26 проверки от тях 11 са приключени.
Водещ: Приключени с отказ?
Борислав Сарафов: Приключени с отказ.
Водещ: Досъдебно производство едно…
Борислав Сарафов: Едно в района на Берковица…
Водещ: Но няма нещо ново развитие и по останалите се работи…
Борислав Сарафов: По останалите се работи, постановили сме в методическото указание, което е издадено за изборите е проверките да приключат по възможност в рамките на 48 часа.
Водещ: Нещо ново забелязвате ли около сигналите, около схемите?
Борислав Сарафов: Това, което е ново е, че сигналите са по-малко, схемите са по-елемнтарни. Всъщност, общо взето силно се надявам да мога да кажа, след като приключи тази изборна кампания, че в някаква степен купуването на гласове е овладяно.
Водещ: Това, според вас се дължи на предхождаща превенция за законодателни промени или на какво е вашето обяснение?
Борислав Сарафов: На комплекс от мерки, както на предхождаща превенция така на законодателни промени. Знаете че вече и бюлетините са с номер, печатат се в печатницата на БНБ.
Водещ: Видяхме, че МВР извозваше бюлетините.
Борислав Сарафов: Считам, че комплексът от мерки дава ефективност.
Водещ: Видяхме, че МВР извозваше бюлетините под особен надзор. Може ли обаче да се окаже, че просто бизнесът с гласове се е състоял преди изборите и просто сега няма какво да регистрирате вие?
Борислав Сарафов: Трудно мога да дам коректно становище по този въпрос. Може би той трябва да бъде отнесен към партийните централи, но лично аз като гражданин не мисля.
Водещ: Какво, конкретно ще правите на самият ден на избори?
Борислав Сарафов: Самият ден на изборите ще дежурим всеки на своето работно място. Във всяка една районна прокуратура ще дежури дежурен прокурор, ще дежури районният прокурор. Формирали сме щаб за изборите, който ще дежури тук, във Върховната касационна прокуратура. Информация ще бъде подавана своевремнно към медиите. Общо взето, всичко това, за което считаме, че вече имаме известна рутина.
Водещ: Кои ще бъдат горещите точки, към които ще насочите вниманието си? Днес, между другото ви препоръчвам да прочетете много любопитно интервю, което дава един преподавател в Софийският университет във вестник „Преса”, който обяснява, какви са модификациите в бизнеса с гласове, освен добре известните ни ромски квартали и малките населени места със стабилни работодатели, които по този начин осигуряват „правилното” гласуване на своите работници…
Борислав Сарафов: Да, бъдете уверена, че ще прочета това интервю. Заинтригувахте ме, така че ако има нещо, което да е ново, което да е интересно ще го вземем предвид.
Водещ: Но вашите горещи точки кои са?
Борислав Сарафов: Нашите горещи точки вие точно това казахте. Малките населени места, там където има компактни малцинствени общности. Това са основният контингент на хора, които биха продали гласа си.
Водещ: Имате ли някаква информация, че да кажем имаше подобни коментари от страна на „Прозрачност без граници”, една организация с която и прокуратурата е работила по проект, така, че ви е добре позната…
Борислав Сарафов: Не, ние с тази организация работим чудесно…
Водещ: Да, та имаше такава информация за заплати, които се дават очевидно като мотивираща по определен начин на гласуване на работниците. В тази посока някакви сигнали имате ли?
Борислав Сарафов: Не, със сигурност сигнал точно такъв нямаме.
Водещ: Тоест, това, което има сигнали при вас е свързано с купуване и продаване на гласове в класическия му вариант?
Борислав Сарафов: В класическия вариант, общо взето почти всички сигнали са несериозни до момента. Както виждате имаме 11 отказа.
Водещ: Имате ли усещането, че става дума за партийно замеряне със сигнали?
Борислав Сарафов: Не бих искал да коментирам политиците и начинът, по който те водят своята кампания. Честно казано мисля, че и това би било пресилено, сигналите не са и много на брой.
Водещ: Несериозни – имате предвид какво?
Борислав Сарафов: Не съдържат достатъчно коректна и точна информация, която да ни позволи да образуваме наказателно производство. Недостатъчна степен на достоверност.
Водещ: Тоест, вие не правите опити да я доуточните, просто преценявате…
Борислав Сарафов: Не, напротив правим разбира се опити да уточним, но информацията много пъти се оказва неточна и невярна.
Водещ: Тоест, идвате на моят въпрос – очевидно с някаква манипулативна цел се подава щом е неточна и невярна, или по непознаване какво трябва да бъде…
Борислав Сарафов: Малко интересна интерпретация, но не бих казал. Те сигналите са не само от партийни централи, те са от граждани, от Районната избирателна комисия имаме един сигнал, по три сигнала ние сме се самосезирали от публикация в медиите. Сигналът не е само от политици и партийни централи при нас.
Водещ: А, какво бихте посъветвали сега гражданите, знаете и в цитираното от мен интервю, сигурно ще го прочетете, че по принцип хората се страхуват до толкова доколкото става дума за някакви зависимости или става дума за неяснота дали пък ако подадат сигнал, че някой им е предложил да им купи гласа, пък те са се съгласили, могат да попаднат под ударите на закона – какво сега съветвате превантивно българските граждани в последните дни преди изборите и в деня на вота?
Борислав Сарафов: Откровено казано аз бих посъветвал всеки български гражданин да не продава своя вот. Продавайки вота си, макар да изглежда пресилено, ще кажа, че той продава в известна степен и душата си. Но нека всеки гражданин, който има някакво, каквото и да е съмнение, да подаде сигнал в Прокуратурата – ние ще го проверим със силите и средствата, с които разполагаме, а те не се малки.
Водещ: СРС – та, които станаха възможни при тези изборни престъпления от полза ли са ви?
Борислав Сарафов: Със сигурност, това е една от законодателните мерки, които улесняват и в крайна сметка предотвратяват – имат превантивен ефект по отношение на купуването на гласове.
Водещ: Ползвате ли ги в тези случаи, по които до сега сте работили?
Борислав Сарафов: По някои от случаите ги ползваме.
Водещ: И, имаше ли полза?
Борислав Сарафов: Отрицателният резултат също е резултат, така че полза има във всеки един случай, независимо дали ще събере доказателства за уличаването на дадено престъпление или ще се съберат оневиняващи го доказателства, това е резултат за нас – това е положителен резултат.
Водещ: Имате ли други такива случаи като този с Румен Петков, когато от едно съвсем различно досъдебно производство, се отделят материали, свързани с престъпления срещу политическите права на гражданите и се прави проверка по тях?
Борислав Сарафов: Имаме и други такива, убеден съм. Имаме най-малко още един такъв сигнал, но не мога да ви кажа кой и какъв. Но, със сигурност това е честа практика, разследвайки едно престъпление, да се натъкнем най-малкото на данни за някое друго. Това не е изключение, не е някакъв извънреден способ, който се използва. Нито пък, Румен Петков е някакво изключение, някаква свещена крава, така че да не може да бъде проверен.
Водещ: Да, все пак е бивш вътрешен министър и представлява една институция, с която вие работите сега добре видимо.
Борислав Сарафов: Така е, но неговия публичен образ малко или много е доста девалвиран.
Водещ: Това е въпрос на преценка, вероятно други не мисля така и смятат, че критиките, които отправи към институциите имат някакво основание.
Борислав Сарафов: Аз изразявам своето лично мнение.
Водещ: За вас този случай е приключил?
Борислав Сарафов: Да, за Прокуратурата този случай е приключил с отказ.
Водещ: Има ли и, всъщност, поне през предишни избори ваша практика е била да наблюдавате каналите, които обичайно се използват за други престъпни дейности, сега да бъдат употребявани за покупко-продажба на гласове и изобщо имаме ли организираност в това, което до тук наблюдавате?
Борислав Сарафов: Да, наблюдаваме всички тези процеси, но за щастие не откриваме нарушения. Наблюдават се както по линия наркоразпространение, така и по линия на футболни фенове и т.н. Просто, проверяват се всички компактни общности, които имат известна степен на някаква организираност.
Водещ: Това е добре, стига да не даде сега криле на този бизнес – след като разбере, че нещата са спокойни да се активизира. Последните дни ли ще са най-напрегнати за вас?
Борислав Сарафов: Този бизнес, ако го наречем, бизнес, може да бъде напълно убеден, че ние контролираме нещата, доколкото можем с нашите сили и средства. А, както казах, те не са малки.
Водещ: Работите заедно с МВР предполагам в сътрудничество?
Борислав Сарафов: Работим както с МВР, така и с ДАНС. Те са нашите естествени партньори в този процес.
Водещ: Кой е по-предпочитаният партньор за вас?
Борислав Сарафов: Аз не бих искал да фаворизирам нито една институция, но МВР има доста по-всеобхватни функции. В крайна сметка ДАНС е елитна структура, която работи по-малко на брой, но по-тежки казуси, да го наречем.
Водещ: Да, но ми се струва, че по случая с Костинброд миналата година се доверихте повече на ДАНС?
Борислав Сарафов: Така е, защото в крайна сметка ставаше въпрос за нещо доста по-сериозно. МРВ тогава, ако си спомняте думите на главния прокурор, той разговаря със служебния министър Петя Първанова. Тя пожела успех и отказа да поеме работата по случая. Нека да бъдем откровени и да си припомним точните обстоятелства.
Водещ: Спомням си, че тогава имаше много критики към вас вероятно понеже и вие споменахте, че доста поуки си направихте от миналите избори, та сега
Борислав Сарафов: Включително нека да припомня, че поуки си направи дори законодателят.
Водещ: Така е. И, затова да ви попитам сега, с едно наум към наближаващия ден за размисъл, притеснена ли е прокуратурата или това, че всичко е в БНБ ви успокоява, това, че бюлетините вървят под контрол ви успокоява, защото според някои хора по-големият проблем идва не от извозването на бюлетините, а от онова, което накрая, от малките изборни секции, се отчита като протоколи и като бюлетини за гласуване?
Борислав Сарафов: Да, но системата, която е създадена в момента, не позволява свободната циркулация на бюлетини.
Водещ: Костинброд 2 е невъзможен, казвате категорично сега?
Борислав Сарафов: Според мен, при сегашната система Костинброд 2 е невъзможен.
Водещ: Какви са очакванията ви за финала на Костинброд 1, съобрази ли се Прокуратурата с указанията на съда и изясни ли се каква е точно отговорността на Росен Желязков?
Борислав Сарафов: Разбира се, Прокуратурата се съобрази с указанията, дадени от съда. Обвинителен акт беше внесен отново и делото е насрочено за разглеждане за 11 юни. Самият факт, че делото е насрочено за разглеждане в съда – в съдебна фаза, разглеждането му по същество, означава, че всички неясноти, които има в обвинителния акт, са категорично отстранени. Нека изчакаме решението на съда, преди да продължим с коментарите.
Водещ: Критиките обаче към вас си остават, че ако е имало схема за подмяна на вота, тя няма как да се изчерпва с Росен Желязков. Работи ли се още по
Борислав Сарафов: Това са определени политически среди, които аз не бих желал да коментирам. Ние вършим своята работа професионално, внесли сме обвинителния акт, съдът е насрочил делото, коментарите на политиците ще ги оставя на страна.
Водещ: Понеже не е изключение в практиката на Прокуратурата да има отделяне на материали, да има продължаване, макар и не видимо по тази линия, така ли се действа и по случая с Костинброд или до тук ще изчерпаме случая с Росен Желязков?
Борислав Сарафов: В случая „Костинброд” нямаме отделено друго производство и за нас делото е внесено в съда в цялост.
Водещ: Последно, виждам, че не много охотно искате да коментираме други съдебни казуси, но понеже така или иначе миналата кампания
Борислав Сарафов: Не няма проблем задайте каквито въпроси искате, не се притеснявам от никакъв отговор.
Водещ: Миналата кампания Прокуратурата беше доста активна …, да ви попитам, много важното дело, което според някои имаше отражение върху изборните резултати на предсрочните избори, това за мобилното подслушване по време на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, в тази отделена част – Крайслера, мобилният ван, какво се случва там?
Борислав Сарафов: По отделената част от Крайслера очакваме да бъде преведена съдебната поръчка, която получихме от колегите си от Великобритания, след което ще направим анализ и ще предприемем по нататъшни действия. А, основната част, знаете, че е внесена в съда и е насрочена да влезе на 30 май.
Водещ: Така е, но имате ли някакви очаквания все пак, да дойдат бързо тези отговори или?
Борислав Сарафов: Не, те отговорите дойдоха, в момента се превеждат, но са доста пространни и явно отнема технологично време самият превод.
Водещ: С някакъв срок да се ангажирате?
Борислав Сарафов: Не повече от месец и ще имаме някакво развитие.
Водещ: Възможно ли е да се окаже, че ще приключите случая без да се внася нов обвинителен акт?
Борислав Сарафов: Изцяло решението ще бъде на наблюдаващия прокурор. Не мога да се ангажирам със становище какво ще бъде то, още повече, че, както казах, не съм запознат с отговора, а той е от особена важност – отговорът на съдебната поръчка.
Водещ: Сега, не знам изцяло ли ще бъде мнението на наблюдаващият прокурор, но със случая с президента може би да не бъдете толкова категоричен, защото там един наблюдаващ прокурор разпореди проверка, пък после се оказа, че върховен прокурор я отменя. Важно е да уточним, тъй като вчера нямаше отговор на този въпрос – главният прокурор трябва да се е срещнал с въпросния прокурор от Градска прокуратура, който разпореди проверка срещу президента, има ли някакви отговори на въпроса ще има ли санкции?
Борислав Сарафов: Моето лично мнение е, че наблюдаващият прокурор не е превишил по никакъв начин своите права, тъй като той е разпоредил единствено снемане на обяснение от Николай Бареков – авторът на сигнала, и изясняване на фактическата обстановка. Включително, приобщаване към материалите по преписката – някакви документи, някакви писмени доказателства, ако с такива разполога, разбира се гражданинът Николай Бареков. Не виждам нищо укоримо в тези указания, така че не бих укорил по никакъв начин наблюдаващия прокурор, че е искал да изясни фактическата обстановка.
Водещ: Тогава защо прокурор от Върховната касационна прокуратура отменя това постановление а основание пряко прилагане текст от Конституцията?
Борислав Сарафов: Защото може би неволно, но обхвата на проверката някак си е разширен и този именно разширен обхват на проекта излиза вече извън правомощията на Прокуратурата.
Водещ: Разширен неволно от ДАНС, нали така?
Борислав Сарафов: Да.
Водещ: Е, когато ДАНС нарушава Конституцията и закона, това не е ли проблем на Прокуратурата?
Борислав Сарафов: Вижте сега, аз не бих казал, че ДАНС са нарушили закона, защото в крайна сметка бихме могли да отговорим, че в сигнала има данни и за други нарушения и на други лица – не конкретно на президента. Отделно от това, в крайна сметка едно изясняване на сигнала или изясняване на обстоятелствата по него би отхвърлило всякакви възможности дори да говорим за някакво набедяване от страна на Николай Бареков, примерно.
Водещ: Тогава, защо прекратявате проверката и се лишавате от тази възможност да изясните обстоятелствата – не разбирам, противоречие ми се струва?
Борислав Сарафов: Аз не виждам да има някакво противоречие.
Водещ: Виждате ли скандалност в това, че някой си е позволил да образува проверка срещу държавния глава, който има абсолютен имунитет?
Борислав Сарафов: Но, бога ми – проверката не е срещу държавния глава. Никъде в проверката не пише, че тя е срещу държавния глава. Аз вчера прочетох постановлението, изрично на Прокуратурата.
Водещ: Доколкото всички знаем, проверява се среща на президента с EVN – кой, ако не президентът тогава, е обект на тази проверка?
Борислав Сарафов: Обект може да бъде..
Водещ: Представителят на EVN?
Борислав Сарафов: Ами, да.
Водещ: Несериозно е това, което казвате. Ясно е, че става дума за президента, въпросът е, смятате ли, че трябва да има санкции за вашия колега от Градска прокуратура и неговият началник, който не е видял, какво се е случило?
Борислав Сарафов: Вие представяте ли си каква институция е Прокуратурата и колко сигнали минават през градската и дали градския прокурор би могъл да контролира всичко.
Водещ: Не вярвам срещу президента да са толкова много.
Борислав Сарафов: Но, аз казвам – не бих искал да ангажирам когото и да е със своето мнение, но аз не намирам укоримо поведение в действията на прокурора от Градска прокуратура.
Водещ: И, не смятате, че трябва да се разбере защо ДАНС е разширил обекта на тази проверка и така ни вкарва в този конфуз.
Борислав Сарафов: Ние можем да проверим, но конкретно на въпроса ви, дали колегата от Градска прокуратура е направил нещо, излизащо извън обхвата на неговите компетенции и правомощия, аз считам, че не.
Водещ: Вече сте го решил, но вчера президентът, след като благодари на Прокуратурата, даде да се разбере, че очаква още отговори, така че пък ние, надяваме се ще разберем какво мислите вие по отношение на ДАНС. Благодаря ви, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов в „Преди всички” за изборите и други актуални теми.