Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов: Няма да отстъпим от обвинителната си теза по казуса "Костинброд"!

26 Януари 2014 г.

- Г-н Сарафов, каква развръзка очаквате по делото "Чакъра"?

- Каквато и да е развръзката по делото на Чакъра, искам да направя едно уточнение. Не толерираме по никакъв начин съпротивата и стрелбата по полицаи. Уточнявам това, за да няма спекулации, че възобновяването ...

- Г-н Сарафов, каква развръзка очаквате по делото "Чакъра"?

- Каквато и да е развръзката по делото на Чакъра, искам да направя едно уточнение. Не толерираме по никакъв начин съпротивата и стрелбата по полицаи. Уточнявам това, за да няма спекулации, че възобновяването на делото е насочено срещу полицаите, които са участвали в акцията. Проблемът със смъртта на Чакъра са грешни управленски разпореждания, а не действията на редовите полицаи. Решението на ЕСПЧ е именно в този смисъл.

- Защо съдът върна на прокуратурата разследването, което проведе за допълнителните бюлетини в Костинброд?

- Прокуратурата не отстъпва от обвинителната си теза по този казус. Убедени сме, чу има наличие на занижен контрол, има неизпълнени задължения на висш държавен служител, има настъпила облага. В резултат навсичко това има и настъпили значими обществени вреди, свързани с доверието на гражданите в провеждането на изборния процес. Костинбродския случай е кристален пример за последиците от поведението на държавните служители. Затова за мен това не е тривиален случай с „обикновен” обвиняем. При такъв тип престъпления всеки обвиняем е необикновен, тъй като разкрива сериозни възможности за изборни манипулации.

- Как ще коментирате развитието на делата срещу Цветан Цветанов?

- До края на този месец предстои приключване на разследването и по двете дела. Първото за неизпълнение на задължението му да създаде стриктен регламент в работата на бившата СДОТО и второто за пенсионирането на бившия антимафиот Орлин Тодоров, на когото са изплатени близо 50 000 лева обезщетения, докато е бил в ареста. Колкото до казуса с брутално повредения хард диск на специалната техника, продължаваме да чакаме отговор на съдебната ни поръчка до Великобритания.

- Как ще се развие разследването срещу Волен Сидеров, след като той се отказа от депутатския си имунитет?

- Делото срещу Волен Сидеров ще се развие с промяна на статута му от обвиняем в подсъдим. Ще бъдат разпитани отново свидетелите, които ще дадат показания, и ако те са така непротиворечиви, както в първоначалния им вариант, и думите им бъдат подкрепени от видео-камерите, делото ще приключи бързо. Искам да поздравя колегите, които са работили по това дело, за безупречната до момента работа и адекватните им действия по „горещите следи”.

- Каква е истината за новата длъжност на Роман Василев, който от зам.-градски прокурор на София ще стане апелативен прокурор в Специализираната прокуратура?

- По този въпрос не бих искал да има никакви спекулации. Колегата Василев е пренасочен в друга прокуратура – Апелативна специализирана. Неговият професионален опит е насочен там, където ще бъде най-полезен – тежките криминалните дела, каквито в тази прокуратура има немалко. Той ще участва в подготовката на първоинстанционните спецпрокурори с опита си и ще работи рамо до рамо с тях при тежките случаи. Знаете, че и препоръката на ЕК е в посока възлагане на по-сложни дела тъкмо на специализираните прокуратури. В този смисъл едва ли някой ще отрече, че при разглеждане на криминални дела, обвинителите с опит са много важни.