Сотир Цацаров: Амбицията ни е до 30 януари всички обвинения срещу Цветан Цветанов да стигнат до съд

10 Януари 2014 г.

Водещ:Господин главен прокурор, измина точно една година, откакто ви избраха. Използвахте ли я, за да докажете, че не сте този, за когото ви мислеха преди това?

Сотир Цацаров:Използвах я, за да работя по моите разбирания. Използвах я, за ...

Водещ:Господин главен прокурор, измина точно една година, откакто ви избраха. Използвахте ли я, за да докажете, че не сте този, за когото ви мислеха преди това?

Сотир Цацаров:Използвах я, за да работя по моите разбирания. Използвах я, за да работя, така както смятам, че трябва да се работи на това място, и така както, общо взето, съм могъл да работя. Защото всеки има някакви възможности. Никой не може да има съзнанието, че има безкрайния капацитет да работи на всяка длъжност. Но да съм я използвал, за да доказвам на някого нещо, вижте не съм със съзнанието, че мога да променя нечие мнение за мен. Или да създавам нечие мнение за мен. Т.е. не съм я използвал, за да променям мнение за мен. Тези, които имат едно мнение, те едва ли ще го променят. Тези, които имат друго, те едва ли ще го променят. Човек не работи за чуждото мнение, а човек работи за работата, която работи. Затова я използвах.

Водещ:Ето тази седмица със сигурност всички очи гледаха към вас. И може би със сигурност мнението на много хора за вас ще бъде променено или затвърдено. Имам предвид случая с имунитета на Волен Сидеров. Той каза, че срещу него има политическа поръчка? Има ли?

Сотир Цацаров:Преди погледите да бъдат вторачени в мен, както вие го казахте, или въобще в прокурорската институция, защото в крайна сметка това е прокуратурата, те бяха вторачени в самия господин Сидеров. Аз мисля, че той предизвика достатъчно вторачване в собственото си поведение. А сега на въпроса има ли политическа поръчка или не? Няма. Има хулигански действия. След като има хулигански действия, според разбиранията на държавното обвинение, оттам насетне има и съответна реакция. Да, тя е реакция, която минава, ако мога така да се изразя през процедурата за искане за снемане на имунитета, защото е народен представител. Тогава, когато един гражданин си позволи същите тези действия и няма имунитет, стига на съд без тази процедура. Така че колкото и да говорим за политическа поръчка, не аз съм поръчал това поведение. И не някоя политическа сила е поръчала посегателство срещу униформен полицай. Оттам насетне всеки трябва да носи последиците за своето поведение. Независимо дали има или няма имунитет.

Водещ:Вие сигурен ли сте във фактите около случая?

Сотир Цацаров:Аз съм сигурен в това, което е представила Варненската окръжна прокуратура като доказателства. Тези доказателства са събрани при една изключително добра организация на работа на колегите през нощта на летище Варна, при което са разпитани 22 свидетели. Разпит на свидетели, разбира ако господин Сидеров даде съгласие за снемане на имунитета си, или ако парламентът вземе такова решение, защото разбирам, че председателят на парламента няма да направи това, а ще изчака пленарната сесия. Тези доказателства за мен събрани, основно като свидетелски показания, както и данни за понесени травми от очевидци. А има и още нещо –видеозаписи от целия граничен контрол на Аерогара Варна, водят именно то този извод. Като стори ми се, че някак акцентът падна върху това, което е станало в самолета.Да, действително…

Водещ:Да, защото там е имало замесен френски гражданин.

Сотир Цацаров:…точно така, и защото всъщност там е замесен френски дипломат. Или лице, което по случайност се е оказало френски дипломат. Защото имайки предвид това поведение, то е можело някак си да се отрази върху всеки пътник бил той българин или чужденец, или в повечето случаи чужденец. Но акцентът е това, което е станало на земята, т.е. след слизането от самолета. Говоря не само по отношение на пострадал гражданин пътник в самолета, а най-вече по отношение действията срещу униформен полицай. Искам ясно да го заявя – подобни действия са недопустими. Не може да бъдат толерирани и няма да бъдат толерирани от българската прокуратура.

Водещ:Акцентирате върху това сухоземно хулиганство…

Сотир Цацаров:Да, нарекох го така съвсем условно, няма такъв термин, но за да го различа от това, което обикновено носи терминът въздушно хулиганство.

Водещ:Да, обаче не акцентирате ли и по друга причина – да паднат съмненията, че не намесвате в полза на Франция, да речем?

Сотир Цацаров:Да паднат съмненията, че се намесваме в полза на Франция?

Водещ:Да, или след натиск от Франция?

Сотир Цацаров:Извинявайте, натиск от Франция никога не е имало и според мен никога няма да има в такава обстановка. Нима мислите, че нямаше да бъде същата реакция, ако пътникът беше жител на град Варна? Или нямаше да има същата реакция,ако пътникът беше гражданин на някоя друга държава, пък била тя в, извън ЕС или където и да било другаде. Ние не се водим от това какво е гражданството на пострадалото лице. Нито от това дали то е или не е дипломат. Нещо повече. Първоначалните данни, които получих късно през нощта, защото с Варна се поддържаше постоянна телефонна връзка, просто бяха, че има конфликт с чужда гражданка. Едва на един по-късен етап през нощта, се установи, че гражданката е дипломатически служител.

Водещ:Интересуват ли ви политическите последствия от цялата тази работа или сте вгледан изключително в правния казус?

Сотир Цацаров:Политическите последствия, биха могли да ни интересуват като граждани, които малко или много са заинтересовани от всичко това, което става в тази страна. Ако казуса мерим през призмата на политическите последствия, това означава, че не трябва да създадем казус. А, не трябва да създадем казус означава, да вземем наказателния кодекс и да го обърнем наопаки, а това няма да го направим.

Водещ:Всеки случай, обаче има политически последствия… Случая Костинброд. Толкова шум в деня за размисъл и накрая едно обвинение в безстопанственост. Взе ли страна прокуратурата тук обаче?

Сотир Цацаров:Нека ви коригирам само в едно. Обвинението не е в безстопанственост, то е за длъжностно престъпление. Но, по отношение на това, дали прокуратурата е взема страна, за да не звуча голоусловно, ще ми позволите да ви прочета едно изречение. „Обстоятелството, че прокуратурата е създала кратко съобщение до медиите и обществото не може да се тълкува като участие в изборния процес или като нарушение на забраната за агитация. Прокуратурата е длъжна да изпълнява своите служебни задължения без да се съобразява с изборния процес, който със своята същност е политически.”

Водещ:Кой го казва това?

Сотир Цацаров:Казва го конституционния съд в решението с което се произнася по първата и най-голяма жалба по законността на изборите. Това е дословно цитиране на мотивите от решението на конституционния съд, който освен всичко друго казва и още нещо, че своевременното образуване и приключване на досъдебното производство е показател за добра работа на прокуратурата. А, не израз за някакъв особено съществен порок в самия изборен процес. Нека бъдем откровени. Не е проблема случилото се в Костинброд, а начина по който то бе интерпретирано, за да стигнем до там от там до въпроса, който ми задавате. Случилото се в Костинброд ще стигне и до там, защо имаме само едно обвинение. Случилото се в Костинброд е възможно благодарение на съзнателна или не тотална липса на организация и контрол върху цялото предварително провеждане на изборния процес. Случилото се в Костинброд, според мен трябваше да бъде еднозначно, безусловно осъдено от всички политически субекти без обаче те да спекулират един срещу друг, тоест без да го използват като платформа за взаимни нападки.

Водещ:А, те го правят.

Сотир Цацаров:Вместо това, те го използваха, а една политическа сила или представител на тази политическа сила има незнайно защо решението да се идентифицира със станалото и сам да започне да обяснява какво е технологичен брак и какво не е технологичен брак. Аз казвам така, при тези данни, при тази липса на време, под липса на време разбирам сигнал, който е получен, проверен чрез изпращане на агенти от ДАНС на място и потвърден, прокуратурата нямаше никакъв друг избор, освен да реагира. Аз съм направил необходимото в хода на тази реакция естествено да уведомя висшите управляващи лица в тази държава, държавния глава, да нарушението, което е констатирана. Не защото прокуратурата е подчинена нему, а защото става дума за нещо, което е от огромно значение за цялата страна. А, защо има само едно обвинение? Защото е такова българското законодателство, то дори не предвижда наказателна отговорност за държание на бюлетини нерегламентирано.

Водещ:Проблема не е ли точно в това кратко решение, което цитира конституционния съд, защото там има една дума, която вие не доказахте.

Сотир Цацаров:Коя?

Водещ:Именно, че бюлетините са готови за експедиция.

Сотир Цацаров:Да, бюлетините са готови за експедиция. Ние ще го докажем в самия наказателен процес. Какво разбираме под бюлетини, които не са готови за експедиция. Нима бюлетини, които са пакетирани в съответните пакети, налепени по съответните изисквания на ЦИК в пакети и с надписи, няма да цитирам населените места, не са готови за експедиция? За какво са?

Водещ:Тежестта на доказателството тежи върху вас, не върху мен. Питате мен или реторично се обръщате?

Сотир Цацаров:Не, напротив. Отговарям на Вас и по този начин мисля, че съвсем точно обосновавам тезата си.

Водещ:Ще издържат ли обвиненията срещу Цветан Цветанов за подслушване?

Сотир Цацаров:Обвиненията срещу Цветан Цветанов, на този етап са обвинения за- неупражнен контрол при цялостната организация при използването на СРС-та, което безусловно е негово задължение по закона за специалните разузнавателни средства и в резултат на което други длъжностни лица са извършили престъпления. Към този момент спрямо Цветан Цветанов има обвинения също за длъжностно присвояване и най-сетне има и още едно обвинение. То вече е на съд. Това е обвинението с прословутите – „НЕ!!!” Амбицията на прокуратурата, не като лично, а като служебно изпълнение на задълженията ни е най-късно до 30-ти януари, всички обвинения да стигнат до съд. Няма по-ясно доказателство от това, че ние не се опитваме да играем някаква игра, да бавим топката и едва ли не, да се опитваме да подаваме на политически влияния. Знам много добре какви са оценките. Няма нищо лошо в тях, защото право на всяко лице е, особено на лице, което се намира в положението на обвиняем и подсъдим, да дава такива оценки. Що се отнася до оценките давани от защита, особено от упълномощения немски защитник, честно казано не виждам проблеми в тях, защото един защитник е упълномощен и на него се плаща, за да защитава своя адвокат. Но, да бъдем откровени, Ханс Петерул е адвокат на обвиняем и подсъдим. Той не е лице, което проверява дали българската държава е правова и дали в България има съдебна система. Аз нямах случаи да го кажа, ако беше така, нямаше да има нужда от мониторингов доклад. Да се върнем на това ще издържат ли? Ние работим по тези обвинения с мисълта, че те са за съд, а не просто за един процес, който ще отлежава в прокуратурата.

Водещ:Случаят Бисеров. Как ще разсеете в обществото, че нещо е било скрито в последния момент?

Сотир Цацаров:Защо? Ще ме попитате защо ви задавам въпрос отново. Добре, ще задам въпроса, но ще отговоря аз. Защо трябва аз да разсейвам тези подозрения. А, и тези подозрения към прокуратурата ли са? В момента в който прокуратурата е получила този сигнал, тя е реагирала незабавно. Какво е станало на един по-преден етап, кой е бил информиран, кой е мислил, кой е правил едни или други политически сметки, за да не получи или за да получи негативи и позитиви в политически смисъл, това първо не е наша работа, второ аз не мога да го кажа. В деня в който прокуратурата е получила съобщения по съответния ред тя е реагирала. Тя може да бъде обвинена, че е участвала в някаква игра, сделка или каквото там го наречете. Ако е имала информация и грубо казано я е „поставила на трупчета”, защото Христо Бисеров е еди кой си.

Водещ:Да видим вашите планове. Искате да промените следствието. Там ли е големият проблем?

Сотир Цацаров:Там е един от проблемите. Следствието е в състояние, Евгени Диков, това е един много уважаван от мен колега, който стана директор на следствената служба, определи състоянието му като будна кома. Трябва да сме честни и към хората, които работят в следствието, защото да си в състояние на будна кома, това не се дължи само на, да кажем собственото ти нежелание да работиш. В течение на години, следствието у нас бе подложено на всякакви законодателни експерименти. От вливане от една в друга система, от едно в друго министерство и най-сетне в съдебната власт до опит просто да бъде заличен. Много хора напуснаха, ориентираха се към адвокатската професия, други вече са прокурори и съдии. Това неизбежно демотивира. Като прибавим към тази демотивация липсата на организация. Като прибавим липсата на ясни процесуални правила, които са свързани с възлагане на дела за разследване на изследователи и тоталната липса на самостоятелен капацитет, говоря технически капацитет за разследване, а не интелектуален и юридически, ето ви го резултата днес. Резултата на служби по които имаме по 3-2 дела на следовател за разследване. Ако успеем да събудим следствието, а ние това се опитваме да направим в момента, аз съм сигурен, че ще постегнем далеч по-добри резултати.

Водещ:Като цяло прокуратурата как искате да промените?

Сотир Цацаров:Някак си е много високопарно да твърдя, че искам да променя прокуратурата или прочее. Искам прокуратурата да работи, така както трябва да работи една прокуратура. Едно държавно обвинение, което е независимо и което е активно. Под активно разбирам такова, което разследва, което действа бързо, което не се влияе от конюгтура и, което при всички случаи реагира така, както трябва да реагира държавното обвинение.

Водещ:Тя е тежка институция, единоначална. Трябва ли човек да е леко силов, за да я ръководи?

Сотир Цацаров:Тя е тежка, защото е йерархична. Йерархията от друга страна е някакъв плюс, но ако йерархията в нея бъде доведена до най-крайната и крайност, тази машина се обръща срещу себе си, срещу този, който я ръководи и срещу тези, заради които тя съществува. Така че това не бива да се допуска. Иначе, по отношение на йерархията какво да кажа или по отношение на човека, който я ръководи, мисля че… Не давам характеристика на себе си, пак ще стигнем до първия въпрос, кой какво мисли и кой какво казва, но не давам характеристика на себе си, но мисля, че човек трябва да я води и ръководи със сила, разум и много диалог. Това е така, защото ако опреш само на йерархията и не разговаряш с хората, които йерархията е подредила под теб, не защото ти си най-великия, а защото йерархията е такава, тогава всичко ще се изроди.

Водещ:Справедлива ли ви изглежда процедурата за избор на нов съдебен инспектор, г-н Цацаров?

Сотир Цацаров:Сама по себе си процедурата е справедлива. Какво значи справедлива?

Водещ:Имам предвид със сроковете и всички тези обвинения, които текат в общественото пространство.

Сотир Цацаров:Имате предвид с оглед самите срокове?

Водещ:Да.

Сотир Цацаров:Не, с оглед самите срокове, може би точното определение не е справедлива. Тя не може да бъде мерена една процедура от гледна точка на това, дали е справедлива. Процедурата е забързана. Тя е забързана, защото изведнъж сякаш се осъзна, че трябва да бъде избран главен инспектор. А, трябва да бъде избран главен инспектор, може би не съм прав, може би ще ме поправят политиците, че греша, защото наближава мониторингов доклад и защото в този мониторингов доклад ще бъде казано, че ние сме без главен инспектор, тоест, че царят е гол. Сега, съответно, ние бързаме да го облечем за нула време. Ето за това всичко е толкова прибързано. Иначе, процедурата е сложна, защото тя изисква консенсус на 2/3 от народните представители. А, в днешното полиеризирано общество и съответно парламент, това явно не е лесна работа. Друг е въпроса, че ние не трябва да гледаме на главния инспектор като на политическа фигура, а трябва да гледаме, като, как да кажа, свръх експертна фигура.

Водещ:Като казахте мониторигновия доклад, европейският доклад, кой трябва да опере пешкира?

Сотир Цацаров:А, вие мислите ли, че някой ще каже, че европейският доклад е добър? Този доклад, ние работим с него от 12 юли 2012г. да, добре. От там на сетне ние чакаме нов и нов и нов доклад. Този доклад ще бъде публикуван, още преди да му е направен по – експертния анализ, този доклад ще стане основния /…/ за политически цели. Едните ще кажат, ето, докладът е лош, защото вие управлявате. Другите ще кажат, не докладът е лош, защото преди това вие управлявахте, а някой ще каже, ама преди това други управляваха и той обхваща техния.

Водещ:Аз се интересувам от тези, които ще кажат, ама съдебната система е виновна и прокуратурата е виновна..

Сотир Цацаров:Но, ние ако кажем, че съдебната система и прокуратурата са невинни и чисти като ангели, то ние ще излъжем гражданите в очите и ще излъжем и себе си.

Водещ:Вие какво отговорно ще поемете тогава от доклада?

Сотир Цацаров:Най-лесно ми е да кажа, ами той този доклад обхваща един много голям период, моят период е само една година, но няма да го кажа. Аз осъзнавам напълно ясно отговорностите, които стоят. Надявам се на някаква обективна оценка на всички усилия, които сме вложили до сега. Не очаквам чудеса. Знам много добре кривиците ни, знам също така много добре, че с много проблеми, като борбата с корупция, организирана престъпност не сме се справили. Излишно е да чакаме, че някой ще ни похвали за нещо, което не се е случило или да лъжем себе си. Ще приема всичко такова, каквото е. Дай боже да има 2-3 добри думи за това, което сме свършили.

Водещ:Може би най-голямото чудо е да се възкреси чувството за справедливост в Българина, а то е дълбоко накърнено. Г-н Цацаров, имате ли надежда това да стане?

Сотир Цацаров:Знаете ли, като че ли има някакво индивидуално чувство за справедливост, което се проявява във всеки момент във всяка ситуация, която човек преценява. Добра ли е, лошо ли е, справедлива ли е, не справедлива ли е. След това идва едно чувство за справедливост, което обхваща по-крупните неща, които вече накрая опират до общественото разбиране за справедливост, не просто виновният виновен, а невинният, невинен, ами тези големите неща. Не мога да кажа дали ще се възкреси чувството за справедливост, защото аз самия житейски съм устроен малко по-скептично. Мога да кажа, че поне ще се опитам със своите действия прокуратурата по някакъв начин да помогне да това, но тотално възкресение за спрведливостта у българина, не бягам от отговорност, но трябват много неща, трябват много усилия. Не става дума само за мои или ваши, говоря за усилия на обществената отговорност на медиите, трябват усилия на всички ни. Тази справедливост сме я превърнали в нещо като удобен лозунг, когато ни трябва иначе, тя е някак си много назад във времето. Много усилия трябва, за да бъде… дори не искам да използвам думата възкресена, но възстановена.

Водещ:Благодаря ви.

Сотир Цацаров:Аз също ви благодаря.