Евгени Диков, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба: Има нещо, което създава впечатлението на неудовлетвореност в действията на съдебната система

5 Януари 2014 г.

Водещ: Здравейте. Аз съм Жени Марчева и съм готова да чуя честната дума на новия шеф на Националната следствена служба, също и заместник-главен прокурор, Евгени Диков. Здравейте, господин Диков. За много години.

Евгени Диков: Благодаря. И на вас.

Водещ: И ...

Водещ: Здравейте. Аз съм Жени Марчева и съм готова да чуя честната дума на новия шеф на Националната следствена служба, също и заместник-главен прокурор, Евгени Диков. Здравейте, господин Диков. За много години.

Евгени Диков: Благодаря. И на вас.

Водещ: И честито повишение. Нали така?

Евгени Диков: Благодаря.

Водещ: Да започнем обаче с коментар на репортажа на Митко Стоянов, какво бихте казал на двама съсипани от мъка родители, които твърдят, че 80% от законите в България са написани така, че да пазят престъпниците, а 20% от законите пазят другите, нормалните хора.

Евгени Диков: Действително за съжаление нашият наказателен процес е доста формален. Поне от репортажа, доколкото успях да разбера, става дума за едни самопризнания, които са направени не пред съответния орган, а пред оперативен работник – господин Тотков. Вероятно и разследващите са се предоверили на тези самопризнания, не са започнали да търсят и други доказателства в тяхна подкрепа. Стана ясно, че едва на втора инстанция има и други доказателства, които биха били в подкрепа на обвинението.

Водещ: Вие изключително професионално подхождате. Аз ви питам обаче и за друго – за липсата на справедливост. Онова отвратително чувство, с което живеят мнозина от българите, че правосъдието все се отлага, че няма справедливост в нашето общество.

Евгени Диков: Трудно ми е да коментирам пак, още повече, че /…/ на това дело още не е приключило. По принцип има нещо, което действително създава впечатлението на неудовлетвореност в действията на съдебната система. Вероятно това са и продължителните срокове на разследване, още по-продължителните срокове на съдебното производство. В крайна сметка става дума за случаи, които стоят години. Освен най-близките на пострадалите на осъдените, вече забравят останалите.

Водещ: Прав ли е главният прокурор Сотир Цацаров, който преди дни каза, че никой не би търпял едно разследване на колега да продължава с години, колкото и сложно да е това следствие и разследване.

Евгени Диков: Да, напълно съм съгласен с главния прокурор. Действително има случаи, които би могло да се решат много по-лесно. Там, където един човек не може да приключи едно дело своевременно, да се направи екип от разследващи, които да си разпределят функциите и в крайна сметка, колкото и да е сложно едно дело, би могло да приключи в нормални срокове.

Водещ: Господин Диков, казахте вече, че следствието е в клинична смърт. И тогава се питам кой сте вие – попът, който ще опее следствието или лекарят, който ще се опита да го върне обратно към живота?

Евгени Диков: Когато ми беше предложена тази позиция, имах разговор с главния прокурор, тъй като само няколко месеца преди това упорито се носеха слухове, че специално Националната следствена служба би трябвало да бъде закрита като една ненужна, като една куха структура. Да останат само следствените отдели към окръжните прокуратури. И когато ми предложиха да оглавя националното следствие, отново поставих въпроса – да бъда ликвидатор или да помогна за съживяването на тази професия.

Водещ: Тоест няма да сте поп, а ще сте лекар.

Евгени Диков: Да. Надявам се.

Водещ: Вече пети ден всъщност казахте, че сте на работа.

Евгени Диков: Да, утре ще ми бъде петия работен ден, откакто съм встъпил в длъжност.

Водещ: Но така или иначе вие сте човек от системата. Вие не сте парашутист, който го спускат и който сега вижда какво е състоянието. Какво наследство ви остави Бойко Найденов? Като влязохте в следствието какво заварихте?

Евгени Диков: Вчера ми беше… всъщност в петък ми бяха предоставени материалите от окончателния доклад на ревизията на Националната следствена служба.

Водещ: Която господин Цацаров назначи.

Евгени Диков: Да.

Водещ: Най-тежките, най-суровите изводи от тази ревизия?

Евгени Диков: Това е нещо, което преди това го установи и функционалният анализ на прокуратурата, това, което всички го знаем – сравнително добра материална база, много добре подготвени специалисти и никаква натовареност.

Водещ: Защо? Законът ли е такъв? Той ли ви пречи?

Евгени Диков: По принцип законът е предвидил една възможност делата с особена фактическа и /…/ сложност да бъдат възлагани от окръжните прокурори на следователи. Оказа се, че само от благоволението на окръжните прокурори зависи дали едно дело да бъде възложено на следовател или на разследващ полицай. Има случаи в различните региони на страната, където някъде 20-25% се възлагат на следователи. Има случаи, където с години не се възлага нито едно дело. Трябва да бъде променен специално Наказателно-процесуалният кодекс, да има определена категория дела, които да се разследват от следователи и колегите с действително богат опит да не бъдат само подложени на благоволението на някакъв административен ръководител.

Водещ: Вярно ли е това, което каза Румен Георгиев от Висшия съдебен съвет, че следователите се чувстват втора категория, втора ръка магистрати?

Евгени Диков: Според мен господин Георгиев е абсолютно прав. Неговият юридически стаж, целият му юридически стаж е преминал в системата на следствието. Той най-добре познава проблемите. Смятам, че и аз ги познавам донякъде. Действително е така. Формално по закон следствието премина към прокуратурата, но все още колегите се считат някак си изолирани и някак си действително, да не употребявам груб израз, но малко непотребни.

Водещ: Как ще промените това? Ето, главният прокурор заговори за мобилни центрове за разследване, които ще заработят още от тази година. Какво е сега, това някаква съвременна хвърковата чета ли е, какво?

Евгени Диков: Това е една идея, която е залегнала в плана на действие на прокуратурата. Първоначално идеята беше да бъде към Столичния следствен отдел; след това се реши, че такъв мобилен център би могъл да обслужва и близките областни градове. Това е нещо, което го има във всяка Областна дирекция на полицията. Но идеята е да има алтернатива при разследването, да не бъдат само разследващите полицаи, заедно с експертите от полицията. Има случаи, в които, сами разбирате, че дори и най-добросъвестно колегите, разследващите полицаи да свършат работата си, винаги остава едно съмнение в една или друга посока. Бих дал елементарен пример: ако пострадал или извършител е синът на директор на полицията и подчинените на баща му трябва да разследват случая, пак казвам, може най-добросъвестно да са си свършили работата, винаги остава съмнение. Ако е свършило делото бързо – защо е бързо, ако прекалено много се бави – защо се бави.

Водещ: Така е. няколко думи за екипа ви, с който ще роботите. Това е важен въпрос. Защо искате Роман Василев като ваш заместник?

Евгени Диков: Никога не съм споменавал персонално името както на Роман Василев, така и на други колеги.

Водещ: Момент, вие не искате Роман Василев да бъде ваш заместник?

Евгени Диков: Не, аз съм изготвил предложение, което да си бъде внесено при главния прокурор, чрез него до Висшия съдебен съвет. Предлагам за свой заместник двама колеги, чийто юридически стаж, почти целия, е преминал в системата на следствието, колеги, които са завършили Юридическия факултет на Софийския университет и имената им по медиите протичат само във връзка с награждавания за добре свършена работа.

Водещ: Но сред тях не е това на колегата ви Роман Василев?

Евгени Диков: Не, пак казвам, това са колеги от Националното следствие.

Водещ: Ще кажете ли двете имена, зад които заставате?

Евгени Диков: Не. Засега ще въздържа. Пак казвам, колеги, които…

Водещ: Е утре ще стане ясно кои са, нали така? Заставате ли зад твърдението, че те са хора с безспорна репутация, че медиите няма да ги разнищят, че от Висшия съдебен съвет ще ги одобри?

Евгени Диков:Категоричен съм и заставам зад това мнение. Разговарял съм с тези хора, съгласиха се да бъдат предложени и разчитам, че ще работим в един добър екип.

Водещ: За някой от знаковите дела да поговорим. Къде е Христо Бисеров?

Евгени Диков: Христо Бисеров има забрана за напускане на страната. Предполагам, че в България.

Водещ: В България е?

Евгени Диков: Това, за което беше търсен и протече по медиите, че не е намерен е – той е викан като свидетел по делото…

Водещ: По другото дело?

Евгени Диков: … атентата срещу Ахмед Доган. Но той е там само в качеството на свидетел.

Водещ: Да, въпросът ми беше, че няма да се повтори историята с братя Галеви?

Евгени Диков: Надявам се.

Водещ: Надявате се. Ще издържи ли обвинението срещу бившия заместник-председател на Народното събрание и бивш заместник-председател на ДПС в съда, според вас?

Евгени Диков: Много сме далеч от изготвянето на обвинителен акт. Разследването е в самото начало. Обвинение на г-н Бисеров беше повдигнато единствено с цел да не може да напусне страната и да могат да бъдат изпратени съответните молби за правна помощ до няколко европейски държави и в зависимост от резултатите, които постъпят оттам…

Водещ: Кои са най-големите трудности в това разследване срещу Христо Бисеров и доведения му син?

Евгени Диков: Материалите дойдоха от чужбина. Първоначално на базата, на която беше образувано самото досъдебно производство. Всичко зависи от материалите и от скоростта, с която ще бъде изпълнени нашите молби за правна помощ.

Водещ: Чух онзи ден, че един от създателите на ДПС г-н Мехмед Дикме прогнозира, че разследването срещу Христо Бисеров е само брънка от поредица от разследвания, които предстоят срещу елита на ДПС. Прав ли ще се окаже г-н Дикме?

Евгени Диков: Може би той има повече информация. При нас има информация само за г-н Христо Бисеров, на базата на която е образувано и досъдебното производство срещу него.

Водещ: Господата Щерьо Щерев и Петър Ангелов разбирам, че са замесени в някаква престъпна група срещу депутати от ДПС?

Евгени Диков: Да, за г-н Щерев – той има повдигнато обвинение, струва ми се преди около 2 години. За съжаление…

Водещ: Е как е станал депутат?

Евгени Диков: Конституцията не забранява на лица с висящи дела да бъдат издигнати кандидатурите им за депутати.

Водещ: А другия – Петър Ангелов?

Евгени Диков: За него положението, доколкото си спомням е същото. Той става депутат при вече образувано дело срещу него.

Водещ: Този разговор няма как да мине без споменаването на името на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Репресиран ли е той от българската правосъдна система?

Евгени Диков: На времето г-н Цветанов изрази едно доста странно отношение към българския съд. В крайна сметка нека видим съдът какво ще реши. Аз не смятам, че е репресиран. Знаете, едното дело вече е насочено в Софийски градски съд. Предстои повдигане на друго обвинение по т.нар. кечъри, в скоро време окончателно обвинение. И в крайна сметка нека видим съдът да реши.

Водещ: Като споменавате това, докогато той беше вицепремиер и вътрешен министър, наричаше съдебната система как ли не, наричаше я „импотентна”, казваше, че тя „не отговаря на потребностите на обществото”, че „престъпниците у нас се чувстват като оазис на правосъдието” – забила съм нос в листовете, защото искам цитатите ми да са точни. Да не би на същата тази правосъдна система да й писна, да й дойде до гуша, та сега си му връща?

Евгени Диков: Аз не бих казал, че ще си върне. Просто, надявам се да бъде обективна на базата на събраните доказателства от колегите от столичния отдел на „Следствено дело” и наблюдаващия прокурор, който е по делото, да сме събрали безспорни доказателства.

Водещ: Колкото за делото за кечърите, за недостатъчно упражнение и контрол за подслушването, ако там обвинението се докаже в съда, какво наказание грози г-н Цветан Цветанов?

Евгени Диков: Доколкото си спомням между 3 и 8 години.

Водещ: 3 и 8 години?

Евгени Диков: Нов крайна сметка, размерът на наказанието не е най-важното нещо. Важното е да се установи по безспорен начин, че този човек в качеството си на вицепремиер и министър е извършил престъпление.

Водещ: Бил ли сте някога свидетел на това, как съдебната система се използва за разчистване на сметки с политически опоненти?

Евгени Диков: Лично аз, не, не бих коментирал и не бих могъл да кажа с конкретен...

Водещ: Честна дума?

Евгени Диков: Абсолютно честна. Винаги едно дело се образува при наличието на законен повод и достатъчно данни. Достатъчното данни прокуратурата сама трудно ги събира.

Водещ: Много шум за нищо ли беше, г-н Диков, историята с бюлетините в Костинброд, от ваша гледна точка, професионална?

Евгени Диков: Аз, за съжаление, в който стана достояние на обществото този случай, не бях в България и нямам представа и не съм запознат с подробностите. Но в крайна сметка, работим по много версии и каквито доказателства съберем, за това предаваме и обвиняемите на съд.

Водещ: Знаете ли, аз, която не съм изкушена наистина, признавам, от правната материя, се питам главния секретар, бившия разбира се, на Министерски съвет ли Росен Желязков се оказа най-великия манипулатор в тази държава? Защото нали, внушението беше затова, за една подготвена грандиозна манипулация в предизборния ден?

Евгени Диков: За съжаление, според мен, и органите на полицията и на ДАНС, и на прокуратурата не беше достатъчно подготвен да реагира. В смисъл да реагира адекватно. Изборите бяха на другия ден. Имаше възможност със СРС да се оборудват палетите с бюлетините, за да се види къде отиват и каква е съдбата им. Просто нямаше тази възможност и вероятно за това е било решено така да се даде гласност и да се пресече това разпространение на тези бюлетини.

Водещ: Още един конкретен случай, вашият колега Николай Кокинов, прекалено сурово ли беше наказан той според вас?

Евгени Диков: Вижте, според мен доста колеги /…/ коментираха, че този човек трябва да отиде на съд. Аз лично не съм убеден,за това спрямо него преписката беше прекратена и беше предложен за дисциплинарно наказание. Всъщност, висшият съдебен съвет избърза и образува дисциплинарката срещу него. В противен случай, аз изпълняващ функциите административен /…/ трябваше да /…/. Действително, това поведение не отговаря на етичните правила на етичният кодекс на българските магистрати.

Водещ: Според вас в държавата ни, в обществото ни съществуват ли много ясни гаранции, че този запис в дома на бившият премиер няма да се повтори?

Евгени Диков: Според мен гаранции, 100 процента никой не може да даде. Възможно е.

Водещ: Като говорим да битието ви на изпълняващ длъжността градски прокурор, на мястото на Кокинов, който изгоря по безславен начин…Къде се чувствате по-добре на мястото на Николай Кокинов или сега като титуляр на следствието?

Евгени Диков: Трябва да ви кажа, че работата в Софийска градска прокуратура е доста тежка и напрегната. Аз изкарах на стола на Кокинов точно 7 месеца от 20 май до 20 декември. Това е просто непосилно за сам човек. Аз бях, също така, и с ограничени правомощия. Аз нямах право да предложа собствен екип. Така е по закона на съдебната власт, тъй като не съм титуляр. Работя с колеги, които според мен добре се справиха, но смятам, че намерихме начин поне да закрепим положението, което заварих.

Водещ: Славите се със наистина безупречна репутация, какво би ви накарало да я жертвате?

Евгени Диков: Трудно ми е да отговоря, но по-скоро нищо не може да ме накара.

Водещ: Ако ви помоли политик за услуга, която е несъвместима с етичният кодекс на магистратите, какво ще му отговорите?

Евгени Диков: Има си съответният ред в закона. Ако е толкова близък, ще направим отвод.

Водещ: Политиците, с които сте на „ТИ”?

Евгени Диков: От почти всички политически сили. Студенти, познати от университета…

Водещ: Бихте ли потърсил политическа подкрепа за бъдещо кариерно израстване?

Евгени Диков: На мен ми остава доста малко време да работя, тъй като има пенсионна възраст за магистратите и смятам да приключа с този пост.

Водещ: Какво би ви накарало да подадете предварително оставка от шеф на следствието?

Евгени Диков: Ако не искам да бъда ликвидатор на следствието, ако видя, че нещата вървят на там… Просто ще си подам оставката, действително. Искам следствието наистина да работи.