Евгени Диков: Трябва да се изработят обективни критерии, които да посочат кои дела би следвало да се възложат на следовател

19 Декември 2013 г.

БНТ, „Денят започва”

Евгени Диков – директор на Национална следствена служба, в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ

Водещ: По-малко от 24 часа след избора на нов шеф на Националното следствие - да припомня, претендентът за поста беше само един – той ...

БНТ, „Денят започва”

Евгени Диков – директор на Национална следствена служба, в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ

Водещ: По-малко от 24 часа след избора на нов шеф на Националното следствие - да припомня, претендентът за поста беше само един – той е в студиото на „Денят започва”. Да започнем с това – съжалявате ли, че нямаше реална конкуренция, реална битка в избора ви?

Евгени Диков: В крайна сметка, аз не съм човекът, който може да си издигне претенденти и противници, така да се каже. Колегите от Висшия съдебен съвет (ВСС) са направили своето предложение. Действително нямаше други кандидатури. Може би ако имаш реална конкуренция, щеше да бъде просто по-интересно.

Водещ: Има съмнение, че е имало предварителна уговорка. Българският институт за правни инициативи изнесе и една такава теза, че нещо предварително се е уговаряло, за да има само един кандидат и той да спечели.

Евгени Диков: Трудно ми е да кажа това нещо.

Водещ: Кажете, имало ли е предварително уговаряне на мача?

Евгени Диков: Не, според мен не.

Водеща: Все пак вие се явявате за втори път, в почти същия състав на този съвет. Какво беше различното обаче сега?

Водещ: За да ви изберат сега, а преди не.

Водеща: Освен присъствието на г-н Цацаров, нали така – той е единственият различен участник 

Водещ: И който всъщност е участвал във вашето предлагане 

Евгени Диков: Може би предишния път колегите от ВСС решиха и заложиха на по-опитния като административен ръководител – колегата Бойко Найденов. Действително, до този момент аз имах по-малко опит като административен ръководител, в чисто административните функции, но през последната година, за тези седем месеца, откакто съм изпълняващ функциите на административен ръководител на най-голямата прокуратура, мисля, че доказах, че имам вече и административния опит, чисто административния опит.

Водещ: Захващате се с една система, която в последните години пораждаше много съмнения какво се случва вътре в кухнята й. Какво ще промените, за да върнете доверието на хората в тази система?

Водеща: Казвате, че е в „клинична смърт”.

Евгени Диков: Да, извършеният функционален анализ от един доста широк екип от специалисти, включително външни експерти, който е по решение не ръководството на Прокуратурата на Република България, показа влошаване на всички показатели в последните шест-седем години – в действителност откакто е приет новият Наказателно-процесуален кодекс, откакто няма категорично регламентиране на видовете дела, по които трябва да работят следователи, и по-специално следователите в Националната следствена служба (НСС). В сега действащия Наказателно-процесуален кодекс на едно-единствено място се споменават изрично функциите на следователите от Националното следствие, а именно при провеждане на разпит чрез видеоконференция, по молби за правна помощ.

Водещ: Вие изкарахте една статистика, да ви насочим и в тази посока, за това, че на един следовател се падат 0,45 дела или половин дело, в общи линии. Тоест какво се оказва – че има добре платени безработни в тази система или?

Евгени Диков: Колегите в следствието не са виновни. В сегашната уредба основно делата, които им се възлагат, са по решение на административния ръководител на съответната окръжна прокуратура.

Водеща: Какво ще направите обаче вие да мотивирате в следствието? Има очаквания към вас.

Евгени Диков: На първо място, това е предвидено и в плана за действие на Прокуратурата, който е одобрен от ВСС, приет е. Трябва да се изработят едни обективни критерии, които да посочат кои дела би следвало да се възложат на следовател. На практика в момента в следствените отдели към окръжните прокуратури се възлагат дела по преценка на окръжния прокурор. В случай, че той има някакво отношение примерно към определен следовател и към самия ръководител на следствения отдел…

Водещ: Което се случва.

Евгени Диков: … просто не се възлагат дела.

Водещ: А когато се разследват полицаи, също не се насочва делото към следователите - много често разследване на полицаи в рамките на следствието се пропуска това да се случва. Защо?

Евгени Диков: Защото по силата на закона, ако не се възложи на следовател, делото задължително се разследва от разследващ полицай. А само по преценка на административния ръководител на съответната прокуратура попада при следовател. Идеята на ръководството на Прокуратурата на Република България е да се създадат обективни критерии, които да бъдат, едва ли не, задължителни за съответните окръжни прокурори в определени случаи делото да бъде възложено на следовател. Разбира се, най-добрият вариант е една законодателна промяна, но в крайна сметка, смятам, че като междинен етап би могло да послужи и такова указание за изпълнение от страна на окръжните прокурори.

Водеща: Една от сериозните болести, от които страда съдебната система, е лошата репутация. Вие как ще се борите с лошата репутация на определени хора в следствието или пък въобще на цялата структура?

Евгени Диков: Искам да кажа, че винаги съм смятал, че би трябвало да се отличават добрите от лошите и от тази средна маса, които донякъде си изпълняват служебните задължения.

Водеща: Ние как да ги отличим?

Евгени Диков: Законът за съдебната власт е предвидил ясни критерии – поощрения и налагане на административни наказания за дисциплинарни нарушения.

Водещ: Е да де, ама наказанията според вас достатъчни ли са? Започват проверки, дисциплинарки и много често няма наказания след това.

Евгени Диков: Аз мога да кажа за тези седем месеца вече, в които съм административен ръководител на Градска прокуратура, съм предложил и съм наложил наказания за шестима колеги и съм предложил трима за поощрение, като те получиха своите награди.

Водещ: Като казвате шестима – това достатъчно ли е за една огромна система? Има много ключови съдии, които привличат вниманието към себе си заради скандални неща по делата, и те все още може да се каже, че не са наказани. Разбира се, може би няма доказателства. Кажете, защо се случва така?

Евгени Диков: По принцип има един сравнително кратък срок, давностен срок за реакция на съответния административен ръководител за налагане на дисциплинарно наказание, или, както е по Закона за съдебната власт – предложение до ВСС за налагане на по-тежките наказания. Ако този срок бъде пропуснат… Случаят с Христо Станчев мога да го дам за пример. Аз лично съм водил разследването като следовател в НСС срещу колегата. В крайна сметка, стана така, че сега той трябва да бъде възстановен на работа, въпреки че има влязла в сила присъда.

Водеща: Понеже вие бяхте лично предложен от главния прокурор Сотир Цацаров, понеже често към Прокуратурата се гледа с мнение за политически поръчки, за различни взаимоотношения - може ли човек като пост на вашия, на този, който заемате, да избяга от политически поръчки, да се опази?

Евгени Диков: Аз в момента отивам като директор на НСС. В същото време съм и заместник на главния прокурор по разследването. Прокурор е този, който образува едно досъдебно производство при условията на законен повод и достатъчно данни. Трудно е да говорим за политическа поръчка, при условие, че по материалите, които се предоставят на прокурор за образуване на досъдебното производство, има достатъчно данни, че е извършено престъпление.

Водещ: Докато бяхте вие в Софийска градска прокуратура, усетихте ли този политически натиск, за който всички се съмняват и говорят?

Евгени Диков: Лично аз не съм усетил. В крайна сметка, работата на административния ръководител е малко по-различна. Много рядко той работи по някое конкретно дело.

Водеща: Ама всички си спомняме едни записи, които изтекоха…

Водещ: Разговори в банка…

Водеща: Разговори, които така или иначе…

Водещ: Най-малкото наведоха в посоката, че може да се говори за такъв политически натиск.

Евгени Диков: Лично при мен не се е случвало. При колегите – не /…/

Водещ: Може би много хора знаят, следейки избора ви, част от биографията ви. Но да припомним, че вие сте се занимавали с много ключови дела. Едно от тях, например, свързано с Братя Галеви, със Златко Баретата. Тези криминални герои отново излизат на преден план, например Братя Галеви, тъй като изчезна убиецът по „Соло”, знаете… Как гледате на това бягство, поредно, след Братя Галеви – и изчезване на човек, който е осъден на до живот?

Евгени Диков: В определени случаи в закона, когато има опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, се взима най-тежката мярка за неотклонение. Знаете историята със случая „Соло” – първоначално беше постановена оправдателна присъда, което автоматично, по силата на закона означава, че мярката „задържане под стража” трябва да бъде променена. След това, както при Братя Галеви, осъденият или оправданият всъщност на първа инстанция не е длъжно да се явява пред вазивните, така че всъщност над него няма никакъв контрол до влизане на присъдата му в сила.

Водеща: Като заговорихме за политическо влияния и историите, свързани с това - случаят с костинбродските бюлетини не приключи ли твърде безславно?

Водещ: Само с едно лице, което получи обвинение. Защо така се получи?

Евгени Диков: В крайна сметка, тези доказателства са събрани.

Водещ: Няма доказателства…

Водеща: Като че ли очакванията на обществото бяха по-големи.

Водещ: Поне през месец май – спомняте си тогава шума. Нямаше основание в тези очаквания, няма доказателства – каква е причината така да завърши?

Евгени Диков: В крайна сметка, Прокуратурата внася обвинителен акт в съда само на базата на категорични и безспорни доказателства. Дори да е имало някакво съмнение за други лица, ако те не са потвърдени с доказателства по смисъла на закона, просто не се повдига обвинение или ако бъде повдигнато, то трябва да се /…/

Водещ: Има ли според вас възможност да се промени нещо по това дело, т.е. обвиняемият да не е само един, да се разшири кръгът на обвиненията?

Евгени Диков: Не, аз смятам, че делото е внесено срещу конкретно лице, вече в съдебна фаза. Нови обвиняеми /…/ невъзможно в това дело да бъдат осъдени.

Водеща: А по отношение на обвинителните актове срещу Бин Аладин – този сириец, който…

Водещ: Алжирецът, който нападна Виктория Христова, да.

Водеща: … алжирецът, който нападна Виктория.

Водещ: Разбрахме, че вече са внесени две обвинения. Едното е свързано с Тихомир Владимиров, който също беше нападнат през май, и за неговия случай се разбра, като че ли, след като Виктория беше нападната. Малко детайли в тази посока да добавите.

Евгени Диков: Да, за мен лично това е една успешна Софийска градска прокуратура и пример за добрата работа между наблюдаващия прокурор и разследващите. Първият случай – делото беше внесено в понеделник от колежката /…/. Това е опитът за убийство на Тихомир. Всъщност Салахедин Бин Аладин е установен като извършител след като извърши второто нападение над Виктория, на 2 ноември.

Водещ: След като Тихомир го разпозна по снимките.

Евгени Диков: Тихомир го разпозна, а фактически активните действия по отношение на Бин Аладин започнаха от 2 ноември и на 10 декември делото вече беше с обвинителен акт в съда. За около месец приключи разследването, приключи и обвинителният акт. Що се отнася до втория случай, второто дело, което беше внесено вчера, става дума за един грабеж, опит за грабеж и грабежът, придружен с опит за убийство на Виктория. Това става в периода 1 и 2 ноември.

Водещ: Добре, ето че може разследването да е бързо, доказахте го с този случай. Защо обаче по други разследвания наблюдаваме такова бавене, което в никакъв случай не се харесва на гражданите?

Евгени Диков: Всичко зависи от спецификата на делото и от начините на доказване. Действително, в този случай при Бин Аладин даже и ДНК експертизата, която по принцип се бави със седмици, с месеци, този път беше готова за по-малко от една седмица.

Водещ: Всички се вълнуват и от случая „Христо Бисеров”, който беше обявен за общонационално издирване тези дни. Доколкото разбираме от вестниците, той си е вкъщи. Вие следите този случай, разбира се, отблизо. Може ли да се стигне според вас до съд по този случай?

Евгени Диков: Самото разследване е още в началото, всичко зависи от изпълнението на молбите за правна помощ, които вече са изпратени до някои европейски страни. По принцип сигналът, който постъпи в българските служби, дойде от чужбина и ако действително бъдат изпратени доказателства от там, вероятно делото ще влезе с обвинителен акт в съда.

Водеща: За финал само да кажем как си представяте, в какво състояние да заварите НСС, с какво наследство?

Водещ: Знаем, че има ревизия в НСС – тя може би вече е приключила.

Евгени Диков: Да, колегите, които са ревизиращият екип от сектор „Ревизионен” в административния отдел на Касационна прокуратура, приключи своята работа на място. Вчера, днес и вероятно утре ще приключат с окончателните констатации. Доколкото имам предварителна информация – в крайна сметка, тя не е обективирана още в окончателния доклад и в препоръките – има доста неравномерно разпределение на делата между отделните следователи. Включително в един отдел, където работят около 10-15 човека – един е получил 15 дела, друг е получил едно за една година. Явно има несъвършенства и в самата система за случайно разпределение, защото в крайна сметка всичко зависи от компютър. Действително, в Градска прокуратура имаше случай, при който от шест дела в един ден пет се паднаха на един човек, при условие, че в тази група са трима.

Водещ: Това трябва да се провери, определено.

Евгени Диков: Явно има някакви несъвършенства, които би трябвало да бъдат отстранени, но /…/

Водещ: Ще чуем още подробности, предполагам, от тази ревизия. Вие намекнахте вече – стряскаща статистика и изводи. Благодарим ви за това участие.

Евгени Диков: И аз благодаря.

Водещ: Вие влизате утре всъщност утре в следствието официално, нали така, в петък?

Евгени Диков: Да, утре ще бъде подписан актът за встъпване.

Водещ: Пожелаваме ви успех.

Евгени Диков: Благодаря.