Сотир Цацаров, главен прокурор: Тази година се е работило на много високи обороти

21 Декември 2013 г.

Водещ Кирил Вълчев: Главният прокурор на България Сотир Цацаров в студиото на "Годината". Добър ден, г-н Цацаров.

Сотир Цацаров: Добър ден.

Водещ: Това е първата ви година като главен прокурор. Кое беше най-важното според вас?

С. Цацаров: Всъщност тя още ...

Водещ Кирил Вълчев: Главният прокурор на България Сотир Цацаров в студиото на "Годината". Добър ден, г-н Цацаров.

Сотир Цацаров: Добър ден.

Водещ: Това е първата ви година като главен прокурор. Кое беше най-важното според вас?

С. Цацаров: Всъщност тя още не е изтекла, ако я броим като първа година като главен прокурор.

Водещ: Нали не чакате да се случи нещо между Коледа и Нова година, което да стане най-важното?

С. Цацаров: Не, не чакам нищо да се случи или поне съм с усещането, че не бива да се случва, поне за да е спокойна Коледата и Новата година. Но ако я броим като първа година от мандат, тя беше една доста натоварена година, а даже бих казал, че динамична е меко казано. От една страна, прокуратурата беше подложена на пълна и цялостна дейност по изпълнение на препоръки в последния юлски доклад от 2012 година на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. На практика това бяха препоръки, свързани с анализи, анализи на провалени дела, анализи на дела - терминът провалени дела е на самия доклад, но без грам неудобство трябва да го използвам и аз, защото наистина е така - анализи функционални, в крайна сметка изготвяне на план за

действие, приемане на този план за действие от Висшия съдебен съвет. Това е по стриктно следване на самите препоръки и от 1 септември изпълнението му, което е свързано с една крупна организационна промяна, бягам съзнателно от думата реформа или пък от думата стратегическа реформа, в самата прокуратура. Останалото е ежедневна работа. Ежедневната работа са преписки и дела. Някои от които медийни, други не толкова медийни, но преписки и дела, работа.

Водещ: Ако вие сам трябва да отличите някои от значимите неща, с които се е занимавала като конкретни дела прокуратурата тази година, кое бихте отличили?

С. Цацаров: О, не бих искал да ги отличавам аз като значими дела. На практика всяко едно от делата по някакъв начин е важно. Ако то не е важно за медиите или не е намерило някакво медийно отражение, може би е важно за прокурора, който работи по него, за следователя, който работи по него, а при всички случаи е важно за страните по това дело - за пострадалите, за обвиняеми и т.н. Така че може би, без да връщам топката на вашия въпрос, ако вие отличите нещо като важно, бих могъл да ви отговоря, но да подреждам аз важни дела. . . някак си не съм свикнал да ги подреждам като обществено значими или този термин, който битуваше в продължение на поне пет години при отчетите ни пред Европейската комисия, дела с обществен интерес и дела с особен обществен интерес.

Водещ: "Дарик" отличи всъщност пет събития на годината: войната в Сирия и последвалата бежанска криза, изборът на патриарх Неофит, покушението срещу Ахмед Доган, предсрочните избори и протестите през годината. Като гражданин ако трябва да изберете, кое е събитието на 2013 година?

С. Цацаров: Ако трябва да отлича събитието на 2013 година, аз бих се концентрирал върху първото, не защото е първото, което казахте.

Водещ: Войната в Сирия и бежанската вълна.

С. Цацаров: Войната в Сирия и всичко, което последва след нея. Войната в Сирия в чисто световен план, защото тя показа как би се разиграло шахматното поле на международната сцена. Показа много добре какво могат и какво не могат великите сили, и в крайна сметка, без да изпадаме в някакви по-далечни или по-големи коментари, случилото се в Сирия и изходът от сирийската криза може би има спечелил, може би има загубил, но това не е сирийският народ. Оттам минаваме на частния проблем, който е за самата страна - бежанската вълна, която завари България изключително неподготвена и която поне към днешна дата по някакъв начин е овладяна може би като вълна, но не и като хуманитарен и социален проблем. Това бе изключително важно и за самата прокуратура, защото се наложи тя да преосмисли цялостната си наказателна практика по отношение на престъплението незаконно преминаване през граница. Защото тя трябваше да преосмисли и, слава Богу, го направи - това стана след едно посещение, което извършихме с министър Йовчев по граничните пунктове и прокуратури, на практика най-засегнатите от незаконно влизане места, - и ние приехме формулата, че хората, които търсят бежански статут или, направо казано, прекосяват границата не през установените за това места, но търсейки по хуманитарни, социални и други причини на практика не могат да носят отговорност, тъй като престъплението попада в хипотезата на случаи със занижена или пълна липса на обществена опасност.

Водещ: То има впрочем и отделна алинея в Наказателния кодекс, който казва. . .

С. Цацаров: Да, проблемът е обаче, че...

Водещ: ... че който търси такъв статут...

С. Цацаров: Така е.

Водещ: ... не престъпник, прекосяващ незаконно границата.

С. Цацаров: Проблемът е обаче, че тази алинея, което е едно. . . не бих го казал несъвършенство на закона, но просто законът не е бил адаптиран, не е очаквал такива проблеми, пета алинея на член 279 на практика касае само правото на убежище, но не и случаите, в които лицата търсят статут на бежанец или случаите, в които търсят защита. А право на убежище имаме само. . . тя е само една от хипотезите на защитата.

Водещ: Затова вие приехте... това е важно обяснение, вие приехте, че тези, които минават незаконно границата, но търсят всички тези различни статути, ги приравнявате на маловажни случаи и. .

С. Цацаров: Абсолютно.

Водещ: ... заради това не са престъпни.

С. Цацаров: Разбира се, в това не влиза... под този знаменател не можем да поставим всички, защото има хора, които използват бежанския статут или използват формулата бежанец просто като едно прикритие. Има емигранти от страни, които на практика влизат и

прекосяват българската граница, водени от криминални, икономически и други подбуди, но в никакъв случай не гонени от война, глад, бедствие или други такива причини.

Водещ: А от гледна точка на вашата работа, тази бежанска криза до увеличение на кой тип дела доведе - на извършвани от чужденци на територията на България или ксенофоби срещу чужденците?

С. Цацаров: От гледна точка на количество тя доведе до количественото увеличаване на делата с предмет член 279 от Наказателния кодекс, т.е. престъпления които. . .

Водещ: Това беше за?

С. Цацаров: Незаконно преминаване на границата, най-общо казано, и те са извършвани от чужди граждани. Но едно...

Водещ: Няма да настоявам за статистика, освен ако случайно не помните броя, защото и не ви и помолих да ги донесете.

С. Цацаров: Не, със статистика не разполагам в момента, но нарастването, нарастването е чувствително, и то е нарастване най-вече в областта в съдебен район Елхово, а също и в съдебен район Свиленград. Там е най-чувствително нарастването. Но ако трябва да говорим за това, което съвсем правилно нарекохте ксенофобия, то е вторична, косвена последица, но то е изменение в. . . как да го нарека, качествено изменение във вида на делата. Ние сякаш си мислехме, че тези текстове в Наказателния кодекс са мъртви, че тези текстове стоят, но някак си не се прилагат, защото това го няма. Но породилата се ксенофобска вълна - друг е въпросът от какво, от чисто вторични политически подбуди, от желание да се блесне на политическата сцена, като се свири на най-тънката струна на времето в конкретния момент, това не го коментирам, роди и такива престъпления - аз мисля, че реагирахме достатъчно ясно и на тях. Реагирахме достатъчно ясно и на всякакви призиви за гражданско самоуправление, за въвеждане на ред чрез граждански патрули и т.н. Трябва да е ясно. . .

Водещ: Реагирахте с предупреждения, а има ли повдигнати обвинения?

С. Цацаров: Повдигнати обвинения за ксенофобия има в Софийска районна прокуратура. Те бяха повдигнати дори по отношение на лица, които на митинги или използвайки звукови уредби от автомобили разпространяваха такива призиви по улиците на София. Предупреждението обаче бе не само предупреждение. На базата на него бе разработен цялостен комплекс от мерки и по мое искане бе извършено доста мащабна полицейска операция, която малко или много показа, че търпимост към подобни прояви няма да има. Няма да има търпимост както към лица, които пребивават незаконно на територията на страната и са потенциален източник на престъпления, така и към лица, които се опитват едва ли не да заместят държавната власт и да покажат, че те могат да направят нещо, което на практика е чиста ксенофобия и чиста демагогия, ако трябва да.

Водещ: А нарасна ли броят на престъпления, които извършват чужденци, каквато е пък мотивация на доста хора да казват, че има проблем в България?

С. Цацаров: Не толкова в количествен, да го нарека, мащаб, колкото няколко случая, които сами по себе си бяха показателни. Мисля, че и на тях реагирахме достатъчно бързо, защото, без да използвам шаблонния термин за рекордно кратко време, но две обвинения бяха внесени в Софийски градски съд срещу лице от арабски произход, което извърши нападение срещу продавач, жена в денонощен магазин, и което бе извършило и предно нападение, т.е. опит за убийство с цел грабеж преди това. За обществото е важно на това да се реагира бързо, да се реагира бързо, за да се показва, че няма никаква търпимост към такива престъпления.

Водещ: Какво отговаряте на онези, които казват, че прокуратурата реши изборите, включително политически лидери, които казват - с пресконференцията, която дадохте в деня и информацията, която разпространихте в деня за размисъл преди неделята на изборите, сте променили всъщност политическите нагласи, че сегашната все  още водеща политическа сила щяла да има много повече гласове, ако не е било това обявление?

С. Цацаров: Преди да ви кажа какво отговарям, нека се опитам и аз да задам един въпрос. Всъщност кое наложи една политическа сила или да го кажем направо, тази, която вие нарекохте сегашната водеща политическа сила по брой гласове. . .

Водещ: Да, като брой места в парламента.

С. Цацаров: ... изведнъж да се припознае в случая "Костинброд". Нима имаше дори един-единствен намек от страна на държавната власт и по-специално от страна на държавното обвинение, че тя има някаква връзка със случая "Костинброд". Защо тази политическа сила се припозна в този случай? Аз не твърдя, че тя има отношение към него. А по отношение на това какво. . .

Водещ: И досега ли не твърдите това?

С. Цацаров: Не. Как да го твърдя?

Водещ: Вече след като минаха разследвания, повдигнати са обвинения.

С. Цацаров: Разследванията показаха, че са напечатани, подготвени за експедиране огромно количество бюлетини. Някой задава въпроса за какво са тези бюлетини. Ето, задавам съвсем. . . въпрос, който няма, как да кажа, юридическо измерение, а защо са напечатани, защо са там.

Водещ: Мнозина казаха обаче, че няма, включително специалисти по изборно право, че технологията не позволява те да влязат в действие, така че да изкривят изборния резултат.

С. Цацаров: Тогава защо ги печатате, защо ги подготвяте, ако вие сте един търговец.

Водещ: Това означава, че смятате, че. . .

С. Цацаров: Ако трябва да използвам израза на настоящия обвиняем и вече подсъдим, бившия главен секретар на Министерския съвет, той с лекота заяви, че с тези бюлетини може да направи каквото иска, дори да си сложи тапети с тях в дома. Е, не е точно така. А, нали, да се върнем на първия ви. . . на началото на вашия въпрос какво отговарям - принципно не отговарям нищо, защото някак си не е редно да им отговарям, тъй като влизам в един тон на политическа спекула. Аз в тон на политически диалог не желая да вляза. Но ако все пак трябва да им отговоря, бих им препоръчал да прочетат решението на Конституционния съд, не цялото, защото едва ли биха намерили толкова търпение и време. В него мисля, че на предпоследната страница има един абзац, с който Конституционният съд съвсем ясно и точно казва, че българската прокуратура е изпълнила задълженията, разписани в закона. При така създалата се обстановка тя е спазила стриктно закона, следователно това е моят отговор.

Водещ: Вестник "Труд" написа, че едновременно с повдигането на обвинения по този казус прокуратурата е предложила 15 мерки за честни избори, свързани точно с казуса с бюлетините - как да се печатат, как да се пренасят, как да се съхраняват. Те бяха дори публикувани. Това от прокуратурата действително ли...

С. Цацаров: Истината е, че прокуратурата официално никому и по никакъв начин не е предлагала такива мерки. Първо бе зададен тонът, не от в. "Труд", разбира се, че видите ли прокуратурата предлага нещо, което го има в закона и което... и освен всичко друго

прокуратурата няма право на законодателна инициатива. Прокуратурата знае и аз като главен прокурор знаем много добре мястото си в системата на органите на... в тази държава. Нито е отправено предложение до Народното събрание, нито е отправено предложение до други органи, включително Централната избирателна комисия. Това, което е правила и прави в момента прокуратурата, е цялостен работен анализ на т.нар. лоши практики. Лоши практики, които са се проявили в делата, както публично известното дело "Костинброд", така и в абсолютно всички дела, които са свързани с нарушения на изборното законодателство, т.е. с предмет престъпление против политическите права на гражданите, а те са немалко и са образувани по повод последните парламентарни избори. И обобщението на тези лоши практики, грубо казано, ще бъде използвано от нас самите с оглед нашата работа при предстоящите избори за европарламент. Но прокуратурата не е предлагала изменение в изборния кодекс, нито е предлагала стъпки, мерки, които да предизвикат такова вълнение. Тоест това е резултат на един работен анализ, стигането му до медиите е вече съвсем отделен въпрос, нека не го коментираме, защото той не трябва да се поставя към мен, а и ако трябва да го поставя, пък по друг начин, какво лошо има в това да се анализират лошите практики.

Водещ: Според...

С. Цацаров: Или някой ще ми каже, че в изборите са съществували само добри практики?!

Водещ: Според мнозинството от българите протестите през годината са събитието, протестиращият човек е политикът на 2013 г. Свидетелство за какво са според вас протестите?

С. Цацаров: Протестите са свидетелство за гражданска активност. Протестите са свидетелство за недоволство обществено, натрупано, изразено по съответния начин. Аз имах повод да го кажа и по друг начин, и на друга ваши колеги, които зададоха същия въпрос. Единственото, с което не съм съгласен, е изкривяването на протестите, т.е. онази форма на протести, която съзнателно деформира естеството на самия протест, която е свързана вече с действия по рушене на собственост, посегателство срещу служители на реда и т.н.

Водещ: А блокиране на улици..

С. Цацаров: Това не е естеството на протестите.

Водещ: Блокиране на улици, на сгради?

С. Цацаров: Също блокиране на улици и сгради.

Водещ: Трябва ли прокуратурата там да се намеси? Трябва ли да бъдат арестувани такива хора и съдени?

С. Цацаров: Трябва просто да бъде...

Водещ: Това, знаете ли, не е само български дебат...

С. Цацаров: ... възстановен обществен..  това е дебат навсякъде.

Водещ: Вие виждате, че и в Киев в момента е актуален въпрос.

С. Цацаров: Протестите трябва да се провеждат по начин, по който да не се пречи на правата на гражданите, които не протестират, както и да не се пречи на работата на държавните институции. Но дайте да го кажем съвсем ясно, не и по начин, по който да зачеркнем самите протести. Защото ако стигнем по формулата протести да не пречат никому, ние ще стигнем до крайността: значи, тогава никакви протести.

Водещ: Как да се съчетаят нещата?

С. Цацаров: Като се спазва законът.

Водещ: Според вас грешка ли беше, че през всички тези месеци тези хора, които не бяха искали уведомления, не бяха отправяли уведомления, съответно нямаха разрешение за протестиране, не са наказани? Ако следваме стриктно вашата логика, излиза, че през тези месеци прокуратурата, полицията не са си вършили стриктно работата по спазване на закона.

С. Цацаров: Напротив, ако следваме стриктно тази логика, означава, че е проявено необходимото разбиране за смисъла и същината на закона. Точно затова ви казах, че опасността да кажем: протести, но само в определена форма, е много гранична с това да кажем никакви протести. Протестите, те са форма на гражданска активност, ние не можем да отречем тази форма. Няма вариант някой да си затвори очите пред това, колкото и на някой това да му се иска. Важното е да не се стига в резултат на протести до насилие. А имаше моменти, в които до насилие се стигна. Само че моето лично мнение е, че това не е протестът в чистата му форма, това не са дори и хората, които искат промяна в чистата им форма, това са хора, които преследват съвсем други цели и някак си им е удобно да се олицетворят с тези, които протестират, както се казва, по собствена подбуда и собствена идея, защото искат нещо по-добро, а ние не може да отречем правото на никой да мисли различно, да иска нещо различно.

Водещ: А какво мислите за другата гледна точка, че полицията е превишавала правата си по време на протестите?

С. Цацаров: Аз казах ясно моята позиция. Полицията не е превишавала правата си, полицията спази стриктно закона. Нещо повече, имаше полицейски служители, които бяха подложени на твърде голямо напрежение в своята работа, полицията спази закона.

Водещ: Един от протестите през годината, който беше най-шумен, най-забележим, този през юни, тръгна от избора на нов председател на ДАНС. Вие какво мислите за този избор?

С. Цацаров: Мисля, че този избор протече с такава скорост, че самият начин на бързата процедура бе достатъчно смущаващ. Той смути както българските граждани, може би част от народните представители, смути и голяма част от западните партньори. Защото такъв избор би следвало да бъде най-малкото съгласуван и по някакъв начин подложен на някакъв обществен дебат, както в рамките на парламента, така и в чуждите партньорски служби.

Водещ: Много ясна позиция, нито нюанс да защитите Делян Пеевски въпреки една линия, която имаше да свързват името му с вашето.

С. Цацаров: Вижте, линии, ако тръгна да чертая всички линии, които виждам в публичното пространство, сигурно при всички случаи ще ми трябва уред за чертане.

Водещ: Помните онази история, която бих определил като жълта. . .

С. Цацаров: Коя?

Водещ: За кой, чий кабинет бил...

С. Цацаров: Значи, аз помня много добре и казаното от главния автор на тази история и то беше едно изречение, което сигурно ще запомня много дълго. Той каза така, той казва какво е видял, а аз казвам какво е било в действителност. Аз продължавам да твърдя следното. Всъщност то е така. Аз заварих това лице в кабинета на министъра на вътрешните работи.

Водещ: Заварихте Делян Пеевски.

С. Цацаров: Да, заварих го в кабинета на Цветан Цветанов. Ако Цветан Цветанов твърди, че той казва това, което е в действителност, а аз това, което съм видял, всъщност или при него има разминаване между, хайде да не казвам идеал и действителност, разминаване между действителности или аз имам проблеми със зрението, но аз знам, че имам и затова нося очила. Ако твърди нещо друго, нека каже направо, че лъжа. Тогава вече може би ще говорим по друг начин. Но хайде да се върнем на вашия въпрос. Не Делян Пеевски, който и да е, ако бе избран след измененията в този закон на тази ключова позиция, защото ДАНС в момента е служба с изключително големи правомощия, без грам обществена дискусия, хайде, дори можем да кажем не обществена дискусия, но дискусия - парламентарна и всякаква друга, това щеше да породи същите тези проблеми.

Водещ:  Друга страна на протести е офшорките. Работи ли прокуратурата по парите извън България в такива фирми?

С. Цацаров: Прокуратурата работи по пари извън България в такива фирми по конкретни дела. Едно от тях например е делото на бившия заместник-председател на българския парламент.

Водещ: На Христо Бисеров.

С. Цацаров: Да.

Водещ: Какъв е мащабът на проблема за България с тези пари? Може ли да обобщите, може ли да обобщите..

С. Цацаров: Мащабът на проблема на България е такъв, какъвто е за всяка страна, в която този проблем съществува. Нищо по-различно не се случва у нас от това, което се случва в други европейски страни по отношение на регистрирането и съществуването на офшорни компании.

Водещ: А вие подкрепяте ли да бъде ограничено участието в стопанския живот на такива фирми, не само стопанския?

С. Цацаров: За целта първо трябва да се запозная със закона или законопроекта. Доколкото разбрах, той е гласуван на първо четене или нещо такова. Моята позиция е по-скоро друга - това, което е престъпно, то трябва да бъде наказано.

Водещ: Да, понеже има и другата гледна точка, че през офшорни фирми упражняват бизнеса си световни компании.

С. Цацаров:  Аз затова казах, че това е световна и европейска практика, т.е. от една страна е световна практика за правене на бизнес, от друга страна, хайде да не се лъжем, това е и световна практика за криене на данъци и пране на пари. Е, точно тази практика е вредната и трябва да се преследва.

Водещ: Други протести, където имаше големи очаквания от прокуратурата, тези през февруари, да се проверяват монополите, да се проверяват банките. Какво се случи от февруари досега?

С. Цацаров: Ами, аз мисля, че по отношение поне на една от насоките на проверки нещата се случиха. Да, лицензът на ЧЕЗ не беше отнет от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, но глобите, които бяха наложени на ЧЕЗ, и то по производства, които започнаха по наша инициатива, бяха доста големи.

Водещ: Друго събитие през годината е изборът на патриарх Неофит. По него отношение на пръв поглед прокуратурата няма, обаче по избора на други предстоятели в църквата има. Докъде са проверките за смъртта на митрополит Кирил?

С. Цацаров: Нека да бъдем съвсем точни. Няма проверки по избора на други църковни настоятели, защото църковните избори са дело на църквата. Нека не намесваме. . .

Водещ: То имаше опити да се обжалват и в съда . . .

С. Цацаров: Да, нека не намесваме прокуратурата и в това.

Водещ: Съдът отказа да се занимава с този въпрос, така.

С. Цацаров: Църковните дела са дела на църквата.

Водещ: Обаче до избор във Варна се стигна заради изненадващата, да кажем, смърт на митрополита там.

С. Цацаров: Не бих казал, че смъртта е изненадваща. Има констатации на първоначална експертиза, възложена е втора съдебно-медицинска експертиза. Доколкото ми е известно, в начален етап констатациите на първоначалната ще бъдат потвърдени. Оставям настрана всичко.

Водещ: Имате предвид за естествена смърт.

С. Цацаров: Точно, но нека да изчакаме експертизата да представи своето заключение и колегите във Варна да се произнесат. При всички случаи това ще бъде обявено публично. Но хайде да го кажа с едно изречение така - доста хора използваха това, за да разпространят какви ли не версии и да се включат в сутрешните телевизионни блокове. Нека различаваме сензацията от доказателствата и действителното положение. Ние няма да скрием тези доказателства, т.е. дори обсъждаме варианта, при който самата експертиза да бъде публикувана.

Водещ: Покушението срещу Ахмед Доган, друго събитие от годината. Там има повдигнати обвинения, поне първите съобщения от съда са обаче, че с това оръжие не е можело да бъде убит Доган, а вие...прокуратурата даже в един момент изглеждаше, че се луташе какво обвинение да повдигне, дали да бъде действително за опит за убийство, който подход накрая, доколкото разбрах, възприехте.

С. Цацаров: Разликата между началното обвинение и окончателното, или вече второ обвинение, се дължеше на нещо друго. Първоначално, веднага след инцидента, делото започна като полицейско разследване. За изключително кратък период от време, буквално часове, бе изготвена експертиза в Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология при Министерство на вътрешните работи, в резултат на което бе повдигнато от полицейското разследване обвинение, което бе за закана за убийство. Впоследствие делото бе иззето от полицейското разследване и бе предадено на следователи от Националната следствена служба. Това стана с мое постановление. Експертизата, която е представена пред тези следователи, имам предвид експертизата на фаза досъдебно производство, и която експертиза сега се представя в съда, е с изводи, които изводи обосновават обвинението такова, каквото ние сме го внесли. Ако експертите сега имат промяна или колебания в своите позиции, това е проблем на съдебното производство и на самите експерти. Но за да стигнем до обвинения за опит за убийство, ние сме имали експертиза, която експертиза е дала такова заключение, с оглед разстоянието и естеството на оръжието.

Водещ: Какво очаквате да пише в доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка?

С. Цацаров: Очаквам, че общата, да я нарека най-меко, нестабилна политическа картина у нас ще се отрази на тона на целия доклад. Това, което за мен е важно, разбира се, не означава, че не е важно всичко друго, ще бъдат и констатациите за прокуратурата, защото малко или много в продължение на една година такава бе и моята концепция при избора ми, аз се стремях да работя именно по препоръките на този доклад. Тоест, очаквам обективна и справедлива оценка на труда ни. С една дума да го нарека така, умерен оптимист съм.

Водещ: Всъщност в прокуратурата направихте подобрен от Висшия съдебен съвет план за действие за 18 месеца напред.

С. Цацаров: В резултат на пълен функционален анализ.

Водещ: Може ли нещо, което да не е много специфично, но е видимо и разбираемо за обществото, да кажете, което сте направили през тази година, което разчитате, че ще бъде забелязано от Брюксел?

С. Цацаров: Това е например...

Водещ: От този план?

С. Цацаров:... промяната в организационната структура на Върховната касационна и Върховната административна прокуратура, намаляването на броя на отделите от 11 на 6, създаването на специализиран отдел, реорганизацията на прокурорите и начина, по който те се занимават и осъществяват надзор върху разследването. Това е отмяната на немалка част от вътрешни актове, които буквално заместваха или презаписваха Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс в лицето на прокурори, и даването на далеч по-голяма свобода в тяхната работа. Но това е, как да кажа, това са само някои откъслечни неща. Самият план за действие съдържа 29, да ги нарека така, мерки, или стъпки. Немалка част от тях са изпълнени.

Водещ: А за следващата година кое е най-важното, което става?

С. Цацаров: За следващата година най-важното е укрепването на капацитета на разследването. За следващата година ние трябва да събудим следствието. Това е изключително важно.

Водещ: А защо заспа следствието, господин главен прокурор?

С. Цацаров: Защото то бе обект на всестранни, тотални политически и юридически експерименти. Липсата на ясна концепция за следствието и какво да се прави със следствието го превърна в някак си осиновеното дете на българската съдебна власт.

Водещ: Всъщност следствието почти нищо не разследва, много големи важни неща по закон може да разследва.

С. Цацаров: Следствието почти нищо не разследва, но по две причини. Едната причина може би е субективна. Тя се крие и в кадровия капацитет. Но другата причина е чисто обективна. Поставяме си въпрос...

Водещ: Законите, два, мисля, че не разследват абсолютно нищо извън.

С. Цацаров: Абсолютно...

Водещ: ... определени няколко престъпления...

С. Цацаров: Определено. Ако си зададем въпроса какъв е процесуалният механизъм, по силата на който могат да бъдат възложени дела за разследване на Националната следствена служба, ще поставим една голяма въпросителна. И понеже няма отговор в закона, казваме с постановление на главния прокурор. Самият закон не е ориентиран към това следствието да работи.

Водещ: А вие предлагате ли сега да се промени законът, така че да се дадат отново повече престъпления, които да разследва следствието, или сам със собствени заповеди ще правите това?

С. Цацаров: Ние ще работим по две направления. От една страна, с организационни мерки, защото предметът на работа на окръжните следствени отдели може да бъде увеличен така. Що се отнася до това, което можем да предложим, хайде да кажа така - ние можем да кажем на глас какво мислим. В противен случай може би ще бъдем упрекнати, че пак предлагаме стъпки и мерки, с които едва ли не законодателстваме. Но не можем да не предложим или поне да не изложим нещо рационално.

Водещ: Заради изборите ли...

С. Цацаров: Не, заради 15-те стъпки.

Водещ: За 15-те...

С. Цацаров: Ние може би се намираме в положение, при което не 15 стъпки, 15 сантиметра да се опитаме да извървим, пак ще бъдем критикувани може би от някой, на когото не му харесва особено да има силна, способна и работеща прокуратура.

Водещ: Вие ли поискахте от Бойко Найденов да си тръгне или той сам реши да си тръгне?

С. Цацаров: Не, решението за подаване на оставка си е лично.

Водещ: А съжалявате ли, че си тръгна, за да разберем оценката ви за...

С. Цацаров: Решението на г-н Найденов е лично. Аз лично нямам забележки към неговата работа, но реализацията, която той намери сега, потвърждава още веднъж, че това е лично решение. В същото време имам изключително големи очаквания от работата на... за работата на новия директор на следствието, г-н Евгени Диков. Познавам лично неговата работа и смятам, че това, за което говорим - събуждане на следствието - ще успеем да го направим с общи усилия.

Водещ: Понеже заговорихме с имена, друго символно име в тази година се превърна това на Николай Кокинов. В мотивите на Върховния административен съд, с които беше потвърдено решението на Висшия съдебен съвет да го отстрани, се говори за услужливост към политиците. През тази една година от погледа, който вече имате върху прокурорите, това доколко масово явление е в прокуратурата или е било изключение?

С. Цацаров: По-скоро бих казал, че е било изключение. Прокуратурата има капацитет, сили и възможности да работи сама, не да бъде играч на политическата сцена, както някои се опитват да твърдят, не да бъде самостоятелен играч дори на сцената на обществената действителност, а просто да си върши работата, това, което е разписано по закон. Тя може да бъде достатъчно силен фактор, който да е гарант за законност и справедливост, ако изпълнява законовите си правомощия.

Водещ: Пред вас в момента висят дела на президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев, вие повдигахте...

С. Цацаров: То вече е в сила.

Водещ: Да, вие предложихте на съда, впрочем предложихте да бъде освободен от наказателна отговорност...

С. Цацаров: Софийска градска прокуратура е внесла предложение за освобождаване от наказателна отговорност.

Водещ: Христо Бисеров, Цветан Цветанов, може да се каже в целия политически спектър има хора, които са проверявани...

С. Цацаров: Определено в целия политически спектър, да.

Водещ: Това може да се интерпретира обаче и като зависимост на тези политици.

С. Цацаров: А необхващането на целия политически спектър или пък неповдигането на обвинения, случаите, в които има определени данни за престъпление, също може да се интерпретира като какво, като зависимост, като услужливост. Ако някой иска беззъба прокуратура, може би трябва да я търси другаде.

Водещ: Предишният главен прокурор поставяше години наред. . . аз ви благодаря, че сега дойдохте в това предаване, защото той сложи традицията винаги да участва в това годишно обобщение, но той винаги говореше във всяко от тези предавания, че другите контролни органи в държавата трябва да започнат да си вършат работата, че трябва да се промени изобщо системата за наказване в страната, не всеки да тича в прокуратурата за всичко.

С. Цацаров: Аз ще го повторя не само от уважение към професор Велчев, а защото това е позиция, която се потвърждава всеки ден, когато главният прокурор посегне към куповете доклади, които са адресирани до него и които той трябва да обработи. Вътре има всичко. Прокуратурата всъщност се е превърнала в, извинете ме за, така, грубия израз, универсално миещо средство за всеки. Всеки твърди, че сигнализира прокуратурата, всеки сигнализира прокуратурата за всичко и в крайна сметка прокуратурата бива сигнализирана дори за случаите, в които очевидно няма престъпление, но трябва да се вдигне определен обществен, политически или друг шум. Или пък просто, за да гарантира себе си, определен министър трябва да изпрати един доклад по компетентност на прокуратурата, за да провери тя дали няма престъпление.

Водещ: Повече ли...

С. Цацаров: Тоест не е необходимо да променяме правомощията, начина на работа на контролните органи, необходимо е те да си вършат работата, а не всички да си мият ръцете с нас.

Водещ: Повече ли пари за прокурорите има следващата година в бюджета?

С. Цацаров: Не. Бюджетът е рестриктивен, такъв, какъвто е за всички държавни органи. Но ще се справим и с този бюджет.

Водещ: А каква е истината с парите за подслушванията, понеже през последните месеци имаше всякакви спекулации. Вие имате ли погледвърху това - повече ли всъщност се подслушва в държавата?

С. Цацаров: Не, напротив, аз мисля, че има рязко свеждане или намаляване на броя на разрешените искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Нека си спомним, че имаше години, в които имаше пик на подслушванията. Говоря пик като разрешени и приложени специални разузнавателни средства. Така че не мисля, че сега може да се говори за увеличение. Напротив. Ако сега трябва да оценим техния брой, аз бих го нарекъл такъв в рамките на разумната достатъчност, тази, която е необходима за разкриване на престъпления. Без да се поддавам на каквито и да е спекули, че този, онзи, трети или четвърти бил подслушван и че... приказки от парламентарната трибуна. Нека говорим с реални неща.

Водещ: Да вървим към обобщенията. Всъщност тази година най-много се говореше за това, че всички вълнения идват от липсата на справедливост, усещането за това в обществото. Вие как бихте определил правосъдието в България през 2013 година?

С. Цацаров: Трудно ми е да го определя. Трудно е да се определи правосъдието или работата на който и да е орган на съдебната власт за една година, защото то е резултат на натрупани проблеми от предни години и на нерешени проблеми от предни години. Това не е оправдание за моята първа година, разбира се. Как бих го определил, бих го определил като поне наличие на опити за позитивни решения. Това касае и работата на самия Висш съдебен съвет, който в много случаи показа, че работи, и то работи доста активно. Що се отнася до прокуратурата, не е моя работа аз да давам оценка за себе си. Но мога да кажа едно, през тази година се е работило на много високи обороти.

Водещ: Разкайвате ли са за нещо? Питам всички...

С. Цацаров: Ако човек не се разкайва за нещо, значи няма, няма мерило, няма съвест, значи възприема себе си като нещо съвсем безпогрешно, безкритично и т.н. Разбира се, че се разкайвам.

Водещ: Само, за да обясня, този въпрос идва от думата протест, тя идва от протестант, а в протестантството най-важното е човек да се разкае, и така ще се спаси. Та в края на 2013 търся от тези, които водят България, да кажат за какво са се разкаяли, конкретно нещо.

С. Цацаров: Нямам...

Водещ: Вие например...

С. Цацаров: Нямам отношение към протестантството. Нямам отношение и към философията му за разкаяние. Казвам просто само, че според мен дълбоко в същината на човека е заложено това, че той поне пред себе си трябва да се разкае. Ако не се разкае, значи... значи не мисли нормално или възприема себе си като нещо, аз вече ви казах какво. Но да кажа пред вас за какво се разкайвам, не защото го крия от слушателите на "Дарик", а истинското разкаяние не е публичното разкаяние. Истинското е да признаеш пред себе си, че си сбъркал и да си направиш съответните изводи, да се разкаеш, или както вие го наричате, но не пред микрофона, то тогава няма да е искрено това разкаяние.

Водещ: За какво сте "за" през 2014?

С. Цацаров: За повече добро. За повече смиреност в отношенията между хората и, ако щете, за една доза повече законност и разум.

Водещ: Главният прокурор на България Сотир Цацаров в "Годината" на "Дарик" радио.