Ася Петрова, зам. на главния прокурор: Предложи ме не Цветанов, а Цацаров!

2 Декември 2013 г.

- Г-жо Петрова, свикнахме да ви наричаме Прокурорката на Килърите. Малко странно е това, понеже на вид вие сте крехка и миловидна. Чудя се на вас как ви звучи?

- Аз смятам за нередно при висящ все пак наказателен процес делата да ...

- Г-жо Петрова, свикнахме да ви наричаме Прокурорката на Килърите. Малко странно е това, понеже на вид вие сте крехка и миловидна. Чудя се на вас как ви звучи?

- Аз смятам за нередно при висящ все пак наказателен процес делата да се коментират в общественото и медийното пространство с подобни наименования като „килъри", „нагли", „опасни" и т.н. Затова и не ми звучи коректно да ме наричат така. Приемам служебния ангажимент по това дело като част от професионалната ми дейност като прокурор. Дали съм крехка, както вие ме определяте, или не толкова крехка, е без значение. Отдавна е известно, че често външността лъже. По-важно е силата на духа да е голяма.

- Шуменският окръжен съд наложи тежки присъди на групата за поръчкови убийства „Килърите". Три доживотни без замяна за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов и Георги Вълев, 17 години затвор за Янко Попов, 15 - за Райчо Стойнев, 4 - за Петър Атмаджов. Имаше ли смисъл от протест на прокуратурата?

- Ако нямаше смисъл и основание, нямаше да депозираме протест. Протестирали сме присъдата на Шуменския окръжен съд само в частта, в която са постановени оправдателни диспозитиви по повдигнатите обвинения спрямо подсъдимите. (Прокуратурата поиска доживотна присъда за Атмаджови 20 г. за Стойнев, но съдът ги оправда по част от обвиненията - б.а.) Предоставили сме на вниманието на съда допълнителни писмени изложения към протеста.

- Как протича делото на втора инстанция според вас?

- Апелативният съд във Варна в рамките на няколко заседателни дни даде ход на въззивното производство и се произнесе по доказателствените искания, направени от страните по делото. Бяха уважени само част от тези искания, като съдът допусна до разпит двама свидетели и назначи експертизи. Делото ще продължи съгласно определението на съда в началото на февруари.

- Няколко пъти в съда Сумиста извика: „Кой предложи Ася Петрова?!" Кой всъщност ви предложи за заместник на главния прокурор?

- Не ме карайте да коментирам изявления на подсъдим по дело, по което аз, заедно с прокурор Стефка Якимова от Апелативната прокуратура във Варна представляваме държавното обвинение. Не е редно, но заради читателите на „Труд" ще отговоря на въпроса ви. Беше ми направено предложение лично от г-н Цацаров. Приех без колебание. Първо приех това предложение като признание за досегашната ми дейност като прокурор и второ, което е по-важно, защото уважавам г-н Цацаров и визията му за управление на прокуратурата съвпада с моята.

- Ето кой вие предложил значи - Цацаров, а не Цветанов. Сумиста ще бъде разочарован да го чуе, предполагам... Когато г-н Цацаров ви командирова в Шумен при „Килърите", изглеждаше обаче, че сваля подкрепата си от вас.

- В действията ми като заместник на главния прокурор и като прокурор имам пълната подкрепа на г-н Цацаров.

- Вие намекнахте веднъж, че висш прокурор се опитал да ви въздейства по делото „Килърите"? И че това е в основата на атаките срещу вас.

- Да, така е. Преди време намекнах за това.

- Ще бъдете ли откровена докрай?

- Сега ще го кажа директно. В хода на разследването, още преди задържането на Петър Стоянов по това дело, бях уведомена, че лицето е предупредено за предстоящия му арест, както и че е предприело постъпки за настаняване в болница „Токуда". Това наложи след съгласуване с главния прокурор г-н Велчев да се пристъпи по-рано от планираното към действията по задържането на Стоянов. Петър Стоянов бе задържан в болницата с 12 000 евро, намерени в личния му багаж. Напрежение възникна и по-късно във връзка с реализирания арест на Георги Вълев по същото това дело. В деня на задържането на Вълев, три часа след фактическото му задържане, ми се обади по телефона Камен Ситнилски - заместник на главния прокурор към този момент, който на висок и укорителен тон и по недопустим за мен начин ме попита кой ми е „разрешил?!" да разпореждам действия по задържането на Георги Вълев и защо не съм го уведомила за това?! Каза ми също така, че не е съгласен с моята позиция като наблюдаващ прокурор по делото за предстоящото привличане на Вълев като обвиняем. От уважение към вашите читатели ще спестя конкретните реплики на г-н Ситнилски.

- Наругал ви е сигурно?...

- Какви са били неговите подбуди за тази реакция аз не зная. Всъщност действията по задържането на Георги Вълев бяха извършени със знанието на главния прокурор г-н Велчев, който беше запознат с фактологията и доказателствата по делото.

- Вие разказахте ли на г-н Велчев за разговора си с неговия заместник?

- Да, уведомих го незабавно след разговора с Камен Ситнилски. Г-н Велчев ми каза да продължа да работя по делото съгласно моята визия и преценка. Така и стана, за което му дължа и към днешна дата професионална и лична благодарност.

- Ако не греша, до края на мандата на Борис Велчев г-н Ситнилски се ползваше от неговото доверие. Той имаше безспорен авторитет, докато бе избран за член на ВСС. Едва след това един запис на негов разговор предизвика съмнения, че е притискал магистрати да гласуват за него.

- За г-н Ситнилски - дотук.

- Бившият вътрешен министър Цветанов заяви, че вие, както и колегата ви Светлозар Костов (Прокурора на Октопода), и бившият шеф на следствието Бойко Найденов сте жертви на новата власт. Вие чувствате ли се като жертва?

- Не, категорично не се чувствам като жертва. Действително спрямо мен преди известно време бе проведена мощна, подла и нечистоплътна клеветническа кампания, която постави на изпитание моята и на близките ми търпимост. Но аз я приемам като неизбежна последица от дейността ми като прокурор, засегнал интересите на организираната престъпност. Приемам я като част от професионалното ми битие.

- Какви са всъщност личните ви отношения с г-н Цветанов? Колегиални? Или още нещо? Три седмици бяхте заедно в Америка.

- Нямам лични отношения с г-н Цветанов. Имали сме служебни отношения в периода, в който той бе министър на вътрешните работи на Република България. Няма нищо необичайно в това представители на МВР и на прокуратурата да имат служебни отношения. Нещо повече - това е и наше задължение, основано на закона. Ние сме задължени да си взаимодействаме в професионалната ни дейност, разбира се, в границите, очертани от закона. Що се отнася до моето работно посещение в САЩ - то бе част от изпълнението на служебните ми задължения по силата на заповед на главния прокурор на Република България г-н Велчев. Участвах в редица работни срещи, включително и с главния прокурор на САЩ. Разноските за пътуването бяха поети от правителството на САЩ, а разходите за дневни и квартирни пари бяха за сметка на прокуратурата на Република България. Нито съм първият прокурор който е посетил САЩ в рамките на работно посещение, нито пък ще бъда последният.

- А като прокурор как се отнасяте към обвиненията, повдигнати срещу г-н Цветанов?

- Не очаквайте от мен да коментирам висящи разследвания. Не съм го правила досега в моята професионална дейност, няма да си позволя и към настоящия момент. Още повече че нямам пряк служебен ангажимент и отговорност по тези дела.

- Г-н Цветанов очевидно смята, че е жертва на политическа репресия, упражнявана от прокуратурата. Мислите ли, че е прав?

- Рискувам да се повторя, но аз считам за неуместно да коментирам висящи разследвания. Нека отговора на този въпрос го даде в крайна сметка съдът със съответния съдебен акт.

- Спецпрокурорът Костов намекна по Нова тв, че прокуратурата зависи от политическата конюнктура и той сега търпи несгоди заради Октопода, срещу който се бори. Това стана, след като съдебните кадровици отхвърлиха кандидатурата му за шеф на Апелативната спецпрокуратура. Как ще го коментирате?

- Твърденията на Костов няма как да коментирам. Само той би могъл да обясни на какви конкретни факти почиват неговите изявления. Разбира се, важно е да се каже - и вие няма как да не се съгласите с мен, че дейността на магистрата е специфична и когато се изпълнява съвестно и отговорно, тя му носи неприятности и врагове.

- Но пък подчинени на г-н Костов внесоха сигнали във ВСС, че той отровил климата в спецпрокуратурата.

- За депозирания сигнал е редно да изчакаме становището на ВСС и тогава да правим изводи в една или друга посока. Несъмнено обаче този сигнал е симптом за съществуващ проблем в колегиалните отношения между прокурорите в специализираната прокуратура. Убедена съм, че този проблем ще бъде преодолян с общите усилия на всички прокурори от специализираната прокуратура.

- Във футбола, когато един отбор не играе добре, треньорът напуска сам или го сменят. Спецпрокуратурата беше натоварена с много очаквания, а не вкара комай ни един гол. Дали г-н Костов ще се окаже „прът в колелото"?

- Тъй като вие използвате футболна терминология, аз ще ви отговоря по същия начин. Един нов футболен отбор се сформира за период от една година и се обиграва в рамките на поне още една-две години - за да стане добър тим, който вкарва голове и печели състезания. Освен от добър треньор успехът на един футболен тим зависи и от играчите, от тяхната мотивация и усърдие. Специализираната прокуратура е сравнително нова структура и й е нужно време, за да започне да функционира в пълна степен с необходимата ефективност. Нужен е и добър, мотивиран и сплотен екип. Убедена съм, че въпреки известните проблеми в дейността на специализираната прокуратура със съвместни усилия те ще бъдат преодолени и в бъдеще тя ще се утвърди като работеща и ефективна структура.

- А как върви делото за взрива в Сарафово, ще има ли обвинителен акт?

- Работи се интензивно, включително и по линия на международното сътрудничество. Нашите усилия са насочени към събиране на възможните доказателства, необходими за внасяне на делото в съда. Стремим се това да стане в максимално кратки срокове.